Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Konečně Něco ! .... (aneb od Blobu k Bochníku)

13. 03. 2007
5
9
1745
Autor
(závorka)

nep(o)atrná reakce vyprovokovaná několika "výlevy" literátů publikovaných v minulých dnech v LN; doufám, že se dožiji toho, abych mohl (byť třeba i na invalidním vozíku, když už ne na skejtu) prubnout příjezdovou rampu; ..a díky, pane Kaplický... jo, (líbí)

 

… když jsem poprvé zaslechl, že v Praze na Letné u Špejcharu propachtovali radní pozemek pro novou budovu Národní knihovny (tam v místě kolejí – vysokoškolských i tramvajově smyčkových), nemohl jsem nevzpomenout na starý dobrý český institut defenestrace...; na druhou stranu, pokud to budu brát jako pomník skladby Špejchar blues…, která se může takovým chlubit? Jen jsem se po letitých zkušenostech s produkty architektů, kteří bez trojúhelníku a kružítka nejsou schopni vyprojektovat ani nudli (denně ráno probíhám střídavě pravoúhlé a kruhové cestičky jednoho takového „parku pro piloty“ mezi striktně pravoúhlým panelákovým sídlištěm na krabicovou zastávku obdobně tvarovaného autobusu, která stojí hned u křižovatky před zatáčkou – oblaka jsou mi svědkem) jistě oprávněně obával, jaký že to ten pomník bude.

A je to tady. Konečně! A Něco! Oko nad městem. Něco, vedle čeho je i ten skvostný extravagantní Tančící dům degradován do řadové bytové zástavby Jiráskova náměstí. Smekám pomyslný klobouk. A tady bych mohl skončit (nebýt ovšem v Čechách). To zde hned nadúroda přes noc vypučených odborníků architektů – estétů. Ta smršť hanlivých a odpudivých reakcí. To zaclánění, to panorama, to znevážení, ta potupa. Tedy Vážení (až dosud mnou ve vašem původním oboru) mistři (převážně) literáti, jen pár malých drobných otázeček (od laika): kde jste byli, když se stavěl obchodní dům Dyje na náměstí ve Znojmě, nebylo by vhodné (třeba i teď, po letech) zorganizovat blokádu hraničního přechodu za jeho odstranění (prý se o odstranění i jednalo, ale nejenže nejsou peníze, ale byly i hlasy proti), kde jste byli (vím čistě hypotetická otázka, ale literát pochopí), když byla gotika Prašné brány przněna těsným sousedstvím „nejokázalejšího projevu pozdní secese v Praze“ (jak se praví ve významném fotografickém průvodci Prahou, kde – jen tak mimochodem – je tento skvost zachycen jen na okraji jediného snímku věnujícímu se jinak budově Státní banky), Vám nevadí renesanční protéza na amputované Velké věži katedrály sv. Víta, mrzačící původní goticky homogenní projekt mistra Petra Parléře (ano, taky jsem si zvykl); a ta panoramata – co je to Letná za kopec (pokud tedy nestoupáte po vlastních od Vltavy ke Stalinu), když se k němu dá s Hradčan sjet dolů na koloběžce (ostatně hyzdění kdejakého vršku křížkem,  kapličkou, hradem, zámkem nebo alespoň rozhlednou či nějakou retranslační záležitostí má v Čechách staletou tradici);

A ten nejlepší argument (hodný skutečně literáta mistra) nakonec: jak prý se snoubí tvar knihy s tvarem navrhované knihovny….jestli si v ní (dobrý příměr) ty knihy (chudinky) neotlučou své rohy(!); nevím jak u Vás, ale ani já na sídlišti nesnídám jen komisárky a toastové chleby (…a vůbec: jak jen si mohly naše prabáby v těch hranatých světnicích dovolit péci pecny, ty nádherné, voňavé a křupavé bochníky chleba…)


9 názorů

(závorka)
16. 03. 2007
Dát tip
Alojs: dík za zátěžovou zkoušku..(závorky - to už je holt osud) .. hodně zdaru (při studiu) .. a dobré nápady..

Alojs
15. 03. 2007
Dát tip
dobře napsané (ve smyslu vyjadřování a volby slov), jinak zásluhou závorek (i když je taky často používám) hůře strávitelné a místy dost chaotické. Na to, že si fejeton představuju mírně odlehčenější, touhle konstrukcí jsi jej výrazně přitížil. Souhlasím, ne vždy se architektura povede. Kvituju experimenty, které mají kousek estetična a které ladí do zástavby. Rovněž se musíme chtě nechtě smířit s tím, že nežijeme v době, kdy jsme si mohli plácnout na fasádu sošky, ornamenty a všelijaké ozdoby. Na tohle dneska nejsou peníze, a proto vychází většina staveb z klasických geometrických tvarů a z mírně nesymetrické jednoduchosti. studuju architekturu třetím rokem, a jelikož nevím, jak se současnou situací jednat, nejspíš zůstanu u rodinných domků, sedlové střechy (s červenými taškami) a dřevěných balkónů. vše je bohužel o penězích

Craerassy
13. 03. 2007
Dát tip
to je asi to nejdelší, co jsem od tebe četla..vím, že máš smysl pro humor už z básniček a tohle je opravdu vtipně podaný fejeton:-)) *

no musím to vomrknout :) ale dílo stylově jistě zajímavější

Zbora
13. 03. 2007
Dát tip
To, co jsme postavili, nechme už stát...to co jsme upekli snězme si...chtělo by se říct...a pečme jen tolik kolik můžem sníst a stavme tak abychom se okolo toho nestyděli chodit...ale to je jak házet perly na zeď a hrách sviním.

ceder_john
13. 03. 2007
Dát tip
ta knihovna je hnus

Háber
13. 03. 2007
Dát tip
jo, tiež som sa pobavil:))) aj keď do architektúry zasa až tak nevidím...

Norsko 1
13. 03. 2007
Dát tip
na mě si nepříjdeš, dnešní budeš číst :-)

daddy
13. 03. 2007
Dát tip
jo, mně se to taky líbí, tedy návrh...bavím se...:)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru