Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Sardináda

Výběr: Print
15. 03. 2007
5
15
2411
Autor
Jezuita

Ohebné představy obklopují prostor

koloběh středem konce

ornament opakuje oči, ocasy

         

znamení sušiny zkoumána usilovně

vně lisu počátek

škleboidy doplňují motiv

         

pikantní společenské pudy

pupíky obsahem mačkání

panický rytmus vlysu

                

to snad né

snad přeplněné foajé

neustájí rustikální kůže

cílené olejničky cti netratí

kejdu vypotí i mnohý eskymák

                          

                    _._

                               

hermetická tíseň hvězdoletu,

ani kousek pilky na hraní,

osaměly blázna záchvaty

verše vyškraboval nehtem

              

opustíš - li konzervu, nezahyne


15 názorů

Jezuita
04. 04. 2007
Dát tip
Vyjasňování pohledů a názorů je náročné, pokud to někdo chce udělat pořádně :-)Dík. Ještě krátce - myslím, že úloha sdělení je v poezii přeceňována na úkor pocitu a nedějovosti, tedy podstaty lyriky.Od počátků své tvorby o tom diskutuji, protože jsem se zabýval náplní básní čistě abstraktní, nebo třeba neasociativní.Oč to mají výtvarní umělci schůdnější (tedy vzhledem k divákovi):-)

fárum
03. 04. 2007
Dát tip
Ještě přesněji, já mám docela rád když na básni mohu najít nějaký nápad který sem dosud neviděl, nebo když mi to třeba vyvolá i nový pocit atp. z toho vyplývá, že snažit se vyvolat pocit pomocí slov v podstatě vybrané z nějaké vhodné skupiny pak je poskládat lehce náhodně třeba i podle gramatických pravidel atp. může být užitečné, ale už to tu taky bylo, ale jo proč ne, teď sem ostatně nemluvil o tvé básni, tedy je třeba to chápat obecně. Ještě co sem chtěl napsat jen o této básni bylo, že se mi zdá jako souhrn volně poskládaných slov s jistými asociacemi, ale je v ní vidět i jisté pojítko to nepopírám, jen sem chtěl upozornit na to co se mi zdá jakoby mě vadící. To co se mi zdá teď vadící můžu časem uznat a to co vadí mě se může jinde líbit. No teď to zní jako vykrucování, ale prostě nemyslímsi že poezie by měla či je možné ji řídit jediným cílem. Promiň že se kvůli mě tolik načteš. Mnoho zdaru v další práci!

fárum
03. 04. 2007
Dát tip
já sem netvrdil, že báseň, či dokonce poezie má mít nějaký přesný cíl, ale sama svou existencí už má minimálně jeden a to svoji existenci. Ostatně snažil sem se tento názor naznačit v druhé větě, kdy jsem řekl že za jistých okolností to možné je,psát pro použití prostředku. Tedy jen tak něco dělat aby to bylo(na tom není nic špatného). Pokusim se tedy napsat oč mi jde. Báseň je určitě jistá forma sdělení možná samozřejmě toto sdělení může být jenom pocitové atp., ale když toto sdělení je příliš subjektivní a nikdo kromě autora si neuvědomí co by to mělo říkat má to ještě cenu. Tedy psát jistě třeba někdo v budoucnu zjistí atp. , ale když někdo napsal ppppppppppp p p p ppp pp pp pp má cenu ještě psát zzz zz z z z zzz z z z z ?

Jezuita
01. 04. 2007
Dát tip
Chichichi...a zase z jistého úhlu - může mít tvorba poezie nějaký( jeden, určitý) cíl? Kdysi jsem se ptal drfausta, jestli může mít báseň nějaký účel...; jestli to s cílem není podobný:-)

fárum
31. 03. 2007
Dát tip
To je jistě dobré snažit se o vyvolání pocitu pomocí poezie. Já si ale myslím, že je to dobrý prostředek ale je to dobrý i cíl? V jistym smyslu je to určitě postačující.

Jezuita
31. 03. 2007
Dát tip
Kdybych se přiklonil k tvému úhlu - bral bych spíš neotřelý obraz nastolený pomocí pocitů.Ale jen přibližně.

fárum
30. 03. 2007
Dát tip
Jako neotřelí text velmi slušné, ale je trochu pravda není snaha jen o nastolení obrazu který se odráží v bahněvsi uschouvnivých liliputů mačetou vymáčkávajících teřich bulvární stydkosti?

Natasha_
22. 03. 2007
Dát tip
Jistě, jako čtenáře mě ovšem nezajímá, zda použité prostředky jsou regulérní, zajímá mě, čeho s nimi docílíš.

Jezuita
21. 03. 2007
Dát tip
Vše regulérní básnické prostředky.

Natasha_
21. 03. 2007
Dát tip
Hmmmm, slova slova...příliš opřívlastkováno, až mezi těmi všemi adjektivy člověk ztrácí význam textu - i chuť jej hledat.

Print
16. 03. 2007
Dát tip
Velmi zdařilé, osobité, neočtělé, neokoukané, jiné:-)*

vlad03
15. 03. 2007
Dát tip
mnam sardinky, len treba vybrat stavce a oci** ale na rybaciu pomazanku je lepsi tuniak

Háber
15. 03. 2007
Dát tip
nezahynie ***

IVO
15. 03. 2007
Dát tip
Jo, tak tohle se mi líbí, a to tak, že velmi. Samozřejmě *T

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru