Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Sítě 2007 - Jak to bylo

16. 03. 2007
3
19
3805
Autor
JiKo

Sem můzete připsat vaše postřehy a názory na Sítě 2007. To, hádám, na začátek diskuse stačí.

Sítě 2007 - pod tímto názvem se skrývá seminář o elektrorozvodných sítích v České republice, který se konal nedávno v prostorách ČEPS.
 
Seminář měl teoretickou i praktickou část. V té první jsme byli seznámeni s inovacemi, které již probíhají, anebo které se chystají v souvislosti s českou elektrorozvodnou sítí.
 
Jako nejvýznamější novinku firma uvedla zahájení používání tzv. Van-Börkova skokového přepínače, který je montován zejména na páteřní 440kV linky, které pro elektrickou rozvodnou síť znamenají něco jako dálnice. Stejně tak jako na dálnici D1 (Praha - Brno), kde došlo k využití 100% kapacity silničního koridoru, je i v páteřních linkách díky stále většímu odběru elektrické energie požadováno zrychlení přenosu elektrické energie. K tomu právě slouží zmiňované Van-Börkovy skokové přepínače, které dokážou zvýšit rychlost přenosy elektrické energie v přenosových vodičích až o 700 procent.
 
Z praktického hlediska spočívá výhoda tohoto řešení ve využití stávající sítě téměř beze změn, kdy není třeba zatěžovat krajinu budováním dalších vedení, sloupů a dalších prvků elektrorozvodných sítí. Díky větší rychlosti přenosu elektrické energie se očekává také zvýšení konkurenceschopnosti zejména menších subjektů vyrábějících elektřinu a tím i snížení koncových cen pro nás - zákazníky.
 
Může se teď lehce stát, že malá vodní elektrárna u Aše dodá svou energii daleko rychleji a operativněji koncovému uživateli třeba v Ostravě. Již tedy neplatí tvrzení velkých společností: Naše elektrárna je vám blíž, proto jsme levnější.
 
V rámci praktické části semináře jsme se jeli podívat do terénu na jeden Van-Börkův skokový přepínač kousek za Prahu. Nevelké zařízení zvíci jednopatrová budova o rozloze pouhých 50m2 nás upoutala již z dáli svou kulovitou střechou. A právě pod ní se skrývá tajemství Van-Börkova skokového přepínače - obrovská, asi  5m v průměru mající nažloutlá koule, po jejímž povrchu bylo vidět opalizující namodralé světelné jevy. Princip a složení tohoto zařízení je samozřejmě tajemstvím.
 
Od tříčlené obsluhy jsme se dověděli, že zrovna jedou na 500 rychlostních procent přenosu elektrické energie.
 
Věřte nebo ne, zkrátka díky Van-Börkovu skokovému přepínači může být elektřina u vás daleko dřív již dnes. 

19 názorů

já si osobně myslim, že základny už máme jen se změní směr jejich namíření. Kousek od místa, kde v Brdech chtějí uspořádat přehlídku rachejtlí a talířů na pizzu z guinnesovky, mám chalupu a řeknu vám jsou tam místa, kde v lese jdete na houby a kuk von tam voják s kulometem a voplocenej pozeme - a víte co tam je - jsou tam komunistická sila na rakety proti Kapitalistickému Agresorovi. No a dnes se tato sila jen otočí a budeme tu mít raketová sila proti postkomustickému Agresorovi.................... a až to bouchne to pak bude SKOK a bez přepínače. Dobrou noc děti

JiKo
27. 03. 2007
Dát tip
tibarr: sem nikdo jinej nic jinýho než kraviny nepíše :)

PROČ NIKDO NEVYMYSLÍ SKOKOVÝ PŘEPÍNAČ KAPESNÍ - PRO SKOK LIDÍ ČASEM A PROSTOREM VPŘED A VZAD - DOCELÁ RÁD BYCH SI NAFACKOVAL, ŽE SEM PÍŠI TAKOVÉ KRAVINY DŘÍV NEŽ SE DOTKNU KLÁVESNICE

Nojo, radary. je tady určitě mezi náma jeden, co by to nejradši Zbořil....

co by tomu řek tomáš alva medison

Zbora
16. 03. 2007
Dát tip
A víš jistě, že to nebyla mystifikace? Ta stavba, co popisuješ ukazuje spíše na antiraketovou základnu. Já bych taky věděl, co je to plyšové, ale nevim, jestli je to zviřátko.

Fouckault
16. 03. 2007
Dát tip
:-)

To bude LAma.

JiKo
16. 03. 2007
Dát tip
P_H: asi tam chodí na přivydělání jako velká plyšová (hádej zvířátko) s reklamou LA na zádech :-)

To mi nejde do hlavy, proč Vella navštěvuje padesátkrát tentýž seminář, když ji, jak sama říká, nudí. Leda snad že přednášející je štramák...

JiKo
16. 03. 2007
Dát tip
ëlektrickej? :-)

jo :-) máš potenciál :-)

Norsko 1
16. 03. 2007
Dát tip
p: zívání po ránu

papouch
16. 03. 2007
Dát tip
uáááá :-DDDDD

..ked citujes...aspon to napis...to vis autorske prava..usmev...

Norsko 1
16. 03. 2007
Dát tip
papoucha nezachrání nic, trpí

JiKo
16. 03. 2007
Dát tip
Dílo věnuji papouchovi pro lepší náladu

Pacer
16. 03. 2007
Dát tip
Nadšeně tleskám!! Ano, tak má vypadat stručný popis geniálního objevu a jeho využití v praxi. Taková dílka na Písmákovi věru chyběla!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru