Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Probuzení do jara

28. 04. 2001
3
0
1914
Autor
JohnieBass

Věnováno jazzovému skladateli Milanu Dvořákovi

Probuzení do jara Ranní rozbřesk, slunce se probouzí a s ním i já. Dnes jsem vstal velmi brzy. Jemný vítr hladí listy kvetoucích stromů po tváři a vdechuje jim život. Sám před sebou skrývám vrásky spánku a nechávám se unášet vůní čerstvého vzduchu. Nad ránem zřejmě pršelo, je cítit přízemní ozón. Piji z plného poháru radosti toho nádherného rána. Příjemný chlad na prstech okenní římsy kontrastuje s prvními paprsky slunce, které se ke mně tisknou a hřejí. V uších mi zní Tři krajiny*, ranní melodie, a neopouští mne celý den. Otevírám okno - teď teprve vidím plastický obraz okolního světa. Do parčíku přicházejí první pejskaři, o kus dál si poskakuje chumel vrabců. Obluzení duše náhle převyšuje projíždějící tramvaj... Lehce snídám kukuřičné vločky s čajem a odcházím na nádraží. Začátek cesty prakticky nevnímám, pročítám knihu Vladimíra Boudníka. Projíždíme Letovicemi. Sleduji dozadu ubíhající krajinu, v níž se snoubí malý hájek s liniemi jarního osení. Krajina se jemně dotýká kabelů vysokého napětí. Malé vesničky se vinou k potoku a já jsem ponořen do hlubokého zamyšlení. Čeká mě krásné odpoledne. Budu plný hudbou, která mě provází bezmála polovinou života. Večer v tajemném přítmí koncertního klavíru bude útěchou mé rozpolcené náladě. Jedině jazzem se odděluji od svého pomatení a sebesepodceňování. Je mým tichým společníkem... ...díky Milane * Pozn. aut. - píseň od kapely Pražský výběr
johanne
08. 06. 2004
Dát tip
je to docela fajn, hezky to plyne a dobře se to čte trošku mi nesedl obrat "ponořen v zamyšlení"... ale to je jen detail :) zkrátka bravurně zvládnutá tematika :), *

Leata
01. 02. 2003
Dát tip
už aby bylo jaro...:o) sebesepodceňování? vím, jak to myslíš, jakože podceňování sama sebe, ale i tak je to podle mého jen sebepodceňování.

Kandelabr
29. 04. 2001
Dát tip
je to moc příjemné, dobře vystižená atmosféra a přitom sdílné TIP

JohnieBass
29. 04. 2001
Dát tip
Díky Kandelábře, je příjemné dostat pochvalu od kohokoliv, jen mne mrzí, že některé pasáže jara jsou asi moc konvenční Zdraví tě J.B.

Mámalibor
28. 04. 2001
Dát tip
tak teď nevím,jestli je ráno a nebo jestli mám jít spát.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru