Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Medovník

20. 03. 2007
6
15
2592

Medovník

 

Víme, že naši rodinu nejlépe uctíme buchtou. Brácha i rodiče sladké všeho druhu prostě milují. A tak v očekávání nedělní návštěvy, jsme se tentokrát rozhodli upéct něco „extra“. Žádný obyčejný štrůdl nebo perník. Naše laťka míří výš. Vrhneme se na medovník. Ten jistě ocení nejen naši – gurmáni dortů a zákusků, ale bezpochyby i bratr – zanícený včelař. Na medovníku přece nemůže být nic tak složitého, stačí se striktně držet receptu a cukrářské dílo se musí podařit.

Přípravy jedou jako po másle. S přítelkyní se výborně doplňujeme a měníme si navzájem kuchyňské nástroje jak sehraný tým ortopedů pod vedením primáře Blažeje z Nemocnice na kraji města. Menší komplikace nastanou při rozvalování těsta. Přidaný med pojí výborně nejen všechny složky buchty, ale způsobuje i to, že se těsto lepí na vše čeho se dotkne. Až vydatný zásyp mouky nám umožní oddělit nepoddajnou hmotu od linky, aniž by šla s těstem i vrstva umakartu. První rozválenou placku šoupneme do rozpálené výhně a stejně usilovně pracujeme na další. Ta se, bestie, lepí ještě víc. Po chvíli se s neutuchajícím nadšením díváme skrze sklo do trouby.

„To nám to pěkně nabylo,“ libujeme si a korpus vytahujeme ven. Naše zasypání moukou, které by vystačilo na čtyři peceny chleba, škrabu dolů jako divý. Má drahá polovička mezitím zápasí s lepící hmotou s jakou zatím neměla tu čest se seznámit. Aby se nám vše lépe vešlo do ledničky, navrhuji rozpůlit korpus na dvě poloviny a uložit na tácy. Už při krájení mi naše první placka připadá neobyčejně houževnatá.

„Ta změkne, až se zalije náplní, polije čokoládou a natáhne vlhkost z ledničky,“ hodnotí situaci Pavla. Ale nedá jí to. Z upečené poloviny se pokouší ukousnout a pak odlomit růžek. „Takhle tvrdej není ani perník z poutě,“ ocení náš polotovar a s upečenými tabulkami zaťuká o sebe.

„Ukaž, to zní dobře,“  přiběhnu a na tabulky znalecky poklepám.

„Tak nevím, jestli jsme pekli buchtu nebo vypalovali keramiku?“

Neklesám ovšem na mysli. Vzpomenu si, jak jsem se před pár dny kochal výhledem na celou ves v moři lesů z našeho vikýřového okna a povšiml si několika již unavených střešních tašek. Beru právě vypálenou krytinu a jdu překládat střechu.

„Zatím můžeš rozdělat další těsto, pár jich bude ještě třeba,“ zvolám ke kuchyni a představuji si jak Perníková chaloupka pod Kunětickou horou u Pardubic nebude nic oproti naší bytovce,  až se zaskví v plné kráse – obložená medovníkem.

 


15 názorů

pokusím se Květoni, dík:)))

Tohle už koketuje se srandou. Neboj se použít i nadsázky, přehánění, zveličování nebo prvků scifi. Vše je dovoleno.

medovník - povedej - miluju... a tohle je úžasná historka, hezky nadsazená... já se taky jednou chystala že zkusím medovník upéct a včil su ráda že jsem odolala pokušení... vlastně nepřemohla lenost :o)

Lojza: Díkys, ty mě vždycky tak hezky rozebereš,tak nějak erudovaně, že nevím, co na to mám říct či napsat ...

Alojs
21. 03. 2007
Dát tip
ale přece jenom jsem tam našel chybky:) bacha na čárky v souvětích. Když jsou v jedné větě dvě slovesa a žádná čárka, děje se cosi nekalého :) ale troufám si říci, že je to důsledek nepozornosti. V drtivě většině si počínáš na výbornou.

Alojs
21. 03. 2007
Dát tip
není to explozivní, ale proč bych to měl taky čekat, že? Je to zatraceně milý text, který je navíc hodně mile napsán, čte se to samo... Překvapil jsi mě. Tenhle tvůj text považuji na poli zábavné prózy za tvůj nejzdařilejší. Nevidím totiž žádných slabin a nevybavuje se mi žádná pasáž, kde by mi něco zaskřípalo.*

Petrusha, Vesuvanka, Zuzulinka a další: díky moc, jste na mne tak hodní, jsem rád, že jste se pobavili, my doma docela taky :)))

vesuvanka
21. 03. 2007
Dát tip
:-))) pobavilo mě... TIP

Petrusha
20. 03. 2007
Dát tip
dobre som sa nachechtala :))) (že by mi to neičo hovorilo? :) ho ho ho )

Zuzulinka
20. 03. 2007
Dát tip
no a ouplně jsme pozapomněli na Mařenku, ale za mařenky se už asi taky dostává perníček, nebo co já vím...jsi mě pobavil:-)

Zuzulinka: neboj, na Jeníčky - chlapíčky máme najatou partu ostrých hochů odstřelovačů, a ty Jeníčky neminou :))), každý slušný jeníček nejdříve zaklope a když je vpuštěn dál, tak dostane perníček z trouby - lepší, ne krytinu, nejen, že by ho sejmuli ostří hoši odstřelovači, ale vylámal by si všechny zoubky

Zuzulinka
20. 03. 2007
Dát tip
aby Vám tam po čase nedorazil Jeníček, loupati perníček:-)

Pseudovíla a Sarrah: díky za návštěvu a za reakce, a návštěvy u nás přijímáme rádi :))) a můžete si naloupat na cestu :)))

Sarrah
20. 03. 2007
Dát tip
„Tak nevím, jestli jsme pekli buchtu nebo vypalovali keramiku?“ A ten závěr :o)))) TIP!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru