Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

svět je betaverze, Matrix, Bůh etc.

02. 05. 2001
0
0
8888
Autor
Danny

Nazdárek! Deltexova reakce na moje dílo "alfa, beta, omega" mě 'nakopla' k tomu, abych zde otevřel diskusi na jisté téma - dnes už ne originální, ale snad to nevadí: Představte si Boha jako programátora a Vesmír jako jeho program. Je to stále ještě ve fázi testování, vlivem bugů apod. je spousta věcí implementována nedokonale. Například rychlost světla je rychlost Jeho počítače, která samozřejmě, když jsme vevnitř, překročit nelze... Otázka je jak poslat bug report a jestli si Nejvyšší vybírá svůj mailbox... Nebo jestli si neodskočil na pár tisíc našich let na kafčo a nechal to volně běžet... Co vy na to? Zároveň to patří do mého klubu takže to tam zařazuji.
Helča
20. 06. 2001
Dát tip
Deltex: otázek se nikdy nezbavíš. Napadla mě ještě jiná varianta: Představte si velký OS. A nepolemizujme o tom na čem běží. Postačí nám velký OS, který tu je a vdycky byl a vdycky bude. A je všude. I proběkl OSem inpulz a on vytvořil databázi a alokoval ji místo v paměti. A začal ji plnit. Pak vymyslel skriptíčky, které taky začaly plnit databázi. Některé skripříčci po vzájemné interakci ve dvoji mohli tvořit další skriptíčky. A jak skriptíčci plnili databázi, najednou si uvedomily, že oni ji plní, a začali si myslet, že jsou nezávislí, zapomněli na velkého OSe. Jiní si řekli, že není možné, aby byli naničem nezávislí a tak začali plnit databázi nejrůznějšími bohy, někteří pokročilejší ji začali plnit představami a samotném velkém OSovi. Ale OS se jim nikdy do databáze nevejde...

Deltex
12. 06. 2001
Dát tip
Polemizovat o tom, zdali je svět programem či není, je velmi zajímavé. Pak vyvstávají otázky typu: Kdo program ovládá, kdo ho testuje, kdo jej tvoří, co má za úkol apod. Jenže nám však nezbyde nic jiného než si domýšlet fakta. Každému občas připadne, že svět není reálný - mě hodně často. Koukám a mám pocit - moc silný pocit - jako kdyby to bylo nedokonalé, jako by za támhle tím keříkem byla jakásí neviditelná hranice, ke které když se pohnu, ona se pohne také, tak ji nemohu dostihnout - nikdy. Je pak svět onou diskutovanou BETAVERZÍ, když nám dává cítit hranice? A nebo je to naopak účel? Aneb slunce vyšlo na západě... kdo ví?!

Anonym
16. 05. 2001
Dát tip
Stvoření je betaverze a internet, PChry a vůbec virtuální světy je gamaverze. Loni jsem se málem ztratila a zapomněla v gamaverzi a před tím jsem stále toužila po alfaverzi. Teprve letos jsem konečně pochopila, že svou aktivní složkou existuju momentálně tady v betaverzi a že tudíž "když už jednou jsem, tak mám koukat, abych byla a když už koukám, abych byla a jsem, mám být tím, čím jsem a ne tím, čím nejsem, jak tomu v mnoha případech je, jak říká pan Werich. Moje vnímání Stvoření je hodně podobné (myslím, že v dnešní době hodně lidí pochopí mnohem přesněji Boha, protože už je na světě kybernetika a ta dovoluje mnoho věcí chápat) ačkoli mám spíš teorii o virtuální hře, kde existují levely (nerosty, rostliny, elemntálové,zvířata, lidi, andělé, božstva atd) a bytost postupuje od jednoduššího ke složitejšímu levelu a může se vracet do těch pod ním,ale musí se propracovat během svých existencí do té bezprostředně vyšší .Je to celé delší, ale už takhle to je dlouhé. Jen ještě dodám, že právě proto, že se nechci zapomenout v gamaverzi, se asi nezapíšu tady na Písmákovi a nezapojím se do diskuse (která mě ale wellmi potěšila) přestože se mi tu moc líbí a tu a tam se sem podívám a budu šířit tip na tenhle sajt dál. Ale přátelé, autentickej život je přece jenom lepčččí. Ahoj Radima

FLO
15. 05. 2001
Dát tip
Jestli nás má Bůh jenom jako hru, tak bysem chtěla být na jeho místě. Smíchy bych se potrhala. Musí se posírat smíchy, když vidí, jak se bereme strašně vážně.

JiKo
15. 05. 2001
Dát tip
Doufám, že se hraje na tři životy a v desetitisících je bonus a extra život navíc!! Jinak tam toho bůra nehodím

Helča
15. 05. 2001
Dát tip
_Jiko_ jasně, ale nesmíš střílet do vlastních, jinak jdeš do mínusu.

JiKo
14. 05. 2001
Dát tip
A proč? :-)

Danny
12. 05. 2001
Dát tip
a proč pařez? Aby lépe jezevec? vždy je třeba ptát se proč.

toto mě děsí :................... asi se stanu hackerem :-))

clovrdik
08. 05. 2001
Dát tip
proboha, už zase bůůůh ??????? aůůůůůůů !!!! :-((( Karel Plíhal má nádhernej výrok : Až nám bude tak sto deset, příjde bůh a zmáčkne reset !

Helča
08. 05. 2001
Dát tip
Danny: může být, já si jen vypůjčila terminologii. Hlavní otázkou zůstává "Proč" Kdo to vyřeší má u mě pytlík bonbónů

JiKo
08. 05. 2001
Dát tip
Proč? Protože pařez!!!

kalinka
05. 05. 2001
Dát tip
tyyyy brdo, mamalibor chytil konecne slinu:o)))) zdraviiiiim !

O.S.to6
05. 05. 2001
Dát tip
Libore, buď moje máma !!!!! ****

Danny
04. 05. 2001
Dát tip
Helčo, taky ještě jedna věc: nemusí to být gamesa, co když je to např. interaktivní výukový program pro duše ? Anonyme, pokud je to jen jeden jedinec, paxem to jistě já :-)

Merle
04. 05. 2001
Dát tip
mámalibor: prdlajs...

JiKo
04. 05. 2001
Dát tip
mámalibor: dva prdlajsy (můj a Merlův)

Danny
04. 05. 2001
Dát tip
Merle, _Jiko_: na off topic příspěvky se obvykle nereaguje, (netiquette) a to ani prdlajsama. Pokud to patří do jiného auditka, je zbytečné v tomto mrhat bajty.

JiKo
04. 05. 2001
Dát tip
Danny: obvykle..hmm ale dík žes to offtopic vysvětlil už budu hodnej :-)

StvN
04. 05. 2001
Dát tip
Zbav se stropu, poznáš boha.

Danny
03. 05. 2001
Dát tip
Helca ma pravdu, ale nikde jsem netvrdil opak, tj ze tato betaverze je nehratelna.

Helča
03. 05. 2001
Dát tip
Danny, taky to nebyl útok na tebe. Jen jsem chtěla vypíchnout, co je podle mne důležité. Jinak, k tomu to pojetí (a vlestně nejen k němu) mě napadá několik otázek: Myslíš si jsme hráči, nebo jen figurky v rukou někoho jiného, a koho? Bylo něco před verzí nula. Co dělali tehdy hráči? Dojde k úplnému vyladění?

Danny
03. 05. 2001
Dát tip
Helčo, to je klasický problém determinismus versus svobodná vůle. Nejlepší odpověď na něj je, že je pro člověka lepší předpokládat, že svobodnou vůli má, protože neexistují důkazy ani pro jednu ani pro druhou možnost.... čas před verzí nula je zajímavá myšlenka. dále mně napadá, ale to raději nebudu rozvádět, že jen někteří lidé jsou hráči a zbytek jsou NPC ... memůžu totiž dokázat, zda si ten druhý uvědomuje sám sebe nebo je jen ovládán jako figurka...

JiKo
03. 05. 2001
Dát tip
a nakonec se z temnot vynoří velký nápis...GAME OVER.... Váš Satan (volej mi na mobil: 666) :-)

Mámalibor
03. 05. 2001
Dát tip
satan má 4 šestky (když tak!)

Anonym
03. 05. 2001
Dát tip
Danny, všichni jsou NPC, až na jednoho jediného jedince, který má svobodnou vůli, ale samozřejmě o tom neví. (K.Vonnegut : Snídaně šampiónů)

MM
02. 05. 2001
Dát tip
u Boha je den jako tisíc let a tisíc let jako den. onehdá (hm... asi před dvěma roky) mě napadlo něco podobného - ovšem v souvislosti s evolucí - Bůh jako šílený experimentátor & hračička... vemte si tu hroznou rozmanitost živých tvorů - a přitom jakoby ho něco přestalo bavit, něco co už je vypilované k dokonalosti - řekněme hmyz a tak začne zas znova s úplně jiným modelem - strunatci, nejdřív to jde hrozně ztuha a pracně, ale postupně mu to začne jít od ruky.... :))) tak to teda úplně neodpovídá, ale ... já mám svět rád jaký je, ať už je tam bugů kolik chce. AdaMM

Vojtek
02. 05. 2001
Dát tip
a nakonec vymakává AdaMMa :-))) za chvíli bude dokonalej :-))))

Ženatej
02. 05. 2001
Dát tip
Z bugů mám rád hlavně buginy!

Mámalibor
02. 05. 2001
Dát tip
jo tak teprve pár listů a už jsem docela Bohovsky vzdělaná. Tak čumte: Lidé ,kteří jsou ochotni milovat, dokážou vytvořit všechno-a pak o tom příliš nemluví. Všichni jsme učiteli všech-to máme dobrý! SVĚTLO=co přinášíte to najdete! AHA: můžete boha buď následovat , nebo k němu vést druhé: -//-(to první změní nás,to druhé změní svět) takže: máme obrovský možnosti! BŮH JAKO SPOLEČNÍK =dochovní splynutí s přítelem...(dobrej kámoš není k zahození) že jo??? TEĎ:co je-no čti! Osciluje na vyžší fregvenci s energií Boha. Vyjadřuješ mne! asi takhle:Když píšeš ty kdo by chtěl číst mně? už vím: Jo, tak nebudu v Tvej přítomnosti pokorná, - // - nebudu nic mazat! VŠICHNI JSME JEDNA BYTOST! Když lidé poznají Tebe , poznají i sebe. Uvidíme se v Tobě a jestliže uvidí,že v Tobě je Bůh, uvidí,že Jsem v Nich-no jo to=nesmírný dar... Teď už vím co je to ten pocit při čtení: !!!To je to chvění,když něco napíšeš... A UŽ TO VÍME!!! (jdeme se vzdělávat dál-jo přěčtěte si!!! ....neobviklý dialog... Přátelství s Bohem - fakt dobrej kluk to píše !) ...mám tu čtvrtej díl-od N.D.Walsch... Nějakej Velš se tady dával za mého muže a tím na sebe bral jeho boxerskou slávu,ale ten to nenapsal. Ten dělá hlídače teď v jednom hoteláku v Olmiku a před tím dělal vyhazovače ve Varně... JO tak fakt děcka čtěte to je to bomba je škoda ji nesežrat!Fakt dobrej bestseller... ...........tak čágo šíšlšlhromosvod!...................

olivierek
02. 05. 2001
Dát tip
Mámalibor to jsou dobrý nápady - skoro bych se jimi nechal unést.

Helča
02. 05. 2001
Dát tip
Ať tak či onak, naplno lze hrát i v beta verzi - záleží na nasazení hráčů

Mámalibor
02. 05. 2001
Dát tip
Olčo,víš co je dělovka,tak čti! Mikroskopiské vědomí čerpá z vědomí makroskopického. Bože to by lidé na nedělní mši koukali co ten Američan všechno píše - že Bůh není osoba(ale s osobou se líp komunikuje) Prostě existuje takovej kámoš se všema co mu v ě ř í! Ještě dnes se dozví Max,(t.j.náš pan farář),že musí začít úplně jinak,protože jestli já budu u posledního soudu tak mu to tam pěkně vyspívám. Takže,když budete ochotni věřit, že existuje tak ho najdete všude a on Vám taky řekne, že neexistuje Dest přikázání,ale existovalo deset prohlášení vlasně sliby, které nám dal Bůh,abychom poznali, že jsme na cestě zpátky k Bohu. Olčo,ty fakt,nedělám temu Walschovi žádnou propagačku, ale ty dvě kila co to stojí STOJÍ za to...

Mámalibor
02. 05. 2001
Dát tip
asi temu někdo nerozumí,tak to opravím! PROGRAM BUDOVÁNÍ NOVÉ SPOLEČNOSTI NA PLANETĚ ZEMI! Abys mohl opravdu Boha poznat, tak musíš přijít o rozum. Vede tam cesta poznaná citem a ne tím rozumem. Jestli chceš s ním vstoupit do pokecu,tak přestaň přemýšlet racionálně a najdeš ho v prožitku přítomného okamžiku. mysl=minulost tělo=přítomnost duše=budoucnost nebo jinak-tělo cítí a prožívá a duše pozoruje a ví Chceš-li zjistit co cítíš- zeptej se těla ................ co víš - - // - se duše Chceš-li poznet tuto realitu zeptej se svých pocitů a svého těla"břišní test" Duše je část Boha, která je k Tobě nejblíž. A to je přátelství s Bohem!Prostě přítelem je Tvoje duše. Kámošíš se Svým Já... Tvoje ego je to co si myslíš , že Jsi.Ato Ti dovoluje představovat, žr jsi oddělená entita v relativním světě. Říká se tomu sféra relativity abys mohl používat to co můžeš používat ve sféře absolutna a absolutno je absolutno. A relativní sféra-NO-tam se prožívá ta nádhera. A jste v zrcadlovém bludišti se Svým Bohem,který vymyslel psychologii. Když si uvědomíte kdo vlastně Jste tak se zamilujete Sami do Sebe a tím také do Boha - to je co ???

Merle
02. 05. 2001
Dát tip
Helča :-))))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru