Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

jarně letní

Výběr: Honzyk, Print, Markéta
15. 04. 2007
31
38
5788
Autor
Fouckault

i když už ani není třeba co
tajit:  je jaro a já
dosud odmítám vzdorně všechna pozvání

.

zatímco dny bezelstně
hladí děvčata s krátkou sukní i jejich rozpustilý smích

.

ještě jednou
napíšu – když už i mlčení začíná ztrácet svou sdělnost

.

jako znění dálky v níž jsou dva víc než smělost osamělých písmen být
letními jablky cítit


38 názorů

no tak ta je rozkošná...¨:-)* jo a kde máš pendulum?

Zbora
18. 04. 2007
Dát tip
Nejsem proti, ale nejsem si jist, jestli si se sebou chci dát tolik práce...vždyť ani nevím, jesti to pak ocením :o)

Fouckault
18. 04. 2007
Dát tip
mohli by jsme to udělat v klubu jako recesi.. kritiku na sebe .-)

Zbora
18. 04. 2007
Dát tip
Já to udělám!!! :o)

Fouckault
18. 04. 2007
Dát tip
.. myslím že by to někdy byl pěkný nářez :-))

Zbora
18. 04. 2007
Dát tip
To vůbec není špatný nápad!!! K dalšímu publikovanému dílu si napíšu kritiku sám a jako první! ;ö)

Fouckault
17. 04. 2007
Dát tip
Zbora, a2a2a: odstup mám, proto jsem toto dílko nedal do arény :-).. nešlo mi zde o báseň v pravém slova smyslu, potřeboval jsem se k něčemu osobně vyjádřit, neladil jsem text do obecnějších rovin a přesnějších kontur, .. jinak pravda je ta že na jazyk nemá nikdo z nás ten správný recept.. naše interpretace zůstanou jen interpretacemi.. tématika sdělnosti textu už byla zde omílána dostkrát.. je zajímavé že i k básním které jsou vnímány a řazeny do "sdělných" jsou různé náhledy a vysvětlení.. myslím že spíše se u umění shodnem na nesdělitelném než sdělitelném.. na to mezi řádky, než na to v řádcích.. také mám za to že to nesdělitelné je silnější a provokativnější než jakékoli jasně rozluštitelné, byť obalené v poetizující formě.. pokud je výsledkem básně informace, končí její "život" rozluštěním , což je mi málo.. kritiku a to i v těchto vodách bych nepodceňoval.. je právě na kriticích aby odhalili kvalitu díla , aby ho poprvé pojmenovali, vytvořili kritickým jazykem její analýzu.. je to velmi cenný dobový doklad.. neboť kdo jiný než současníci se dobovému textu dokáží přiblížit nejvíc? kdo jiný má nejtěsnější dotyk s jazykem jako autor než jeho vrstevníci? hodnotit a interpretovat historické texty je dnes téměř nemožné neboť jsou přetržené jazykové přediva.. a z takových kritik a anylýz vyjde jen novodobé překroucení historie a interpretace optokou jiné doby.... proto se nebojme kritizovat sami sebe.. jsme k tomu paradoxně ti nejpovolanější.. :-)

Zbora
17. 04. 2007
Dát tip
Jirko, Láďa pravděpodobně ví, co má či nemá brát, na to spoléhám, ale nikdy si od svého díla nevytvoří takový odstup jako čtenář. To je známé z případů začínajících autorů, kteří dost často své texty považují za dokonalé. Letití autoři už rozlišují mezi názory (a také mezi jejich pisateli), ale myslím, že jistou část ješitnosti si v sobě nese každý z nás, teď jde o to jak velkou...a i vysoká míra odpovědnosti při kritice může přesto způsobit její nepřijetí, jak tomu pravděpodobně bylo v tomto případě.

kassiope
17. 04. 2007
Dát tip
Jo jo-moc líbí, jen bych to "cítit" nedávala nakonec, ale nějako do věty...jinak mi hezky sedla do dnešní nálady a tak nějak dovnitř..*

a2a2a
17. 04. 2007
Dát tip
Honzíku, a já zase s tebou tak úplně nesouhlasím v přístupu ke kritice, ale jen v něčem. Předně vřelý souhlas s tím, že jakékoliv, i tzv. zasvěcené kritiky nemusí být spolehlivou výpovědí o kvalitě. Na druhou stranu, Láďa, stejně jako ty či já, se dopouštíme občas těchto subjektivních rozborů, a za sebe mohu říct, že i když občas nesouhlasím, zejména tam, kde je forma preferována před jakýmsi, řekněmě emociálním, nikoliv jen okamžitým vjemem, vítám je, poněvadž vím, že jsou, pokud jde o vás dva, a i některé další, psány odpovědně a s dobrou vůli. A nejednou mi prospěly, viz. naše poslední vzájemná korespondence. A Láďa ví, co má či nemá brát. Jistým protikladem nás je Print, kterého bych nazval Králem velkorysosti. A vím, že se shodujeme, že jeho role je v tomto potřebná a poctivá, poněvadž on tak činí v duchu vlastní tvorby, a ta je, jak víme, téměř nezpochybnitelná, nechci-li se jen omezit na měřítka Písmáka.

dadíková
16. 04. 2007
Dát tip
zborýsku....:)*

Zbora
16. 04. 2007
Dát tip
Dadí, nebudu, slibuju :o). Tvoje věci se mi líbí a nepotřebuju je řešit. Láďa patří ale mezi lidi, kteří se o poezii zajímají teoreticky a často dokáže psát řekněme zasvedcené kritiky. Tak se mu to snažím oplatit :o) (byť v čistě subjektivní rovině). Samozřejmě bych tady mohl napsat "líbí" (byla by to pravda) a jít pryč, ale nějak mi to nedalo. Mimochodem...dneska tu básničku vidím zase trošku z jiného úhlu, což mi naznačuje to, k čemu čím dál víc tíhnu, totiž že poezie je velmi těžko hodnotitelná...alespoň pro mě. Proto se často usmívám když si v literárních periodikách čtu od profíků názory typu: "to snad ani není poezie", nebo legendární: "tento autor ještě nedorostl pro kritiku". Nedávno jsem o tom přemýšlel. Začínal jsem tady s psaním reakcí líbí-nelíbí, abych se po třech letech, kdy jsem vystřídal spoustu přístupů ke kritice, vrátil k tomu ověřenému líbí-nelíbí (nereaguju) :o)...a když si po sobě čtu, co jsem tady včera vyplodil, mrzí mě, že jsem u toho nezůstal i zde.

dadíková
16. 04. 2007
Dát tip
zborýsku kdyby ses mi takhle zaobíral básničkama tak se možná zblaznim,..:)) pardon to sem asi nepatří.. .)

egil
16. 04. 2007
Dát tip
*

yzžet
16. 04. 2007
Dát tip
no jo chce to odvahu ... podzim je daleko :-) má vize (v zimě pod peřinkou chroupat červená štavnatá jablíčka )štíppppp to za pokukování podsukničky :-)

Zbora
15. 04. 2007
Dát tip
Tenhle slogan se mi k Tobě zrovna moc nehodí...

Fouckault
15. 04. 2007
Dát tip
děkuji jedna z mála věcí kde jsem se vyhnul aréně :-) jsem docela překvapen vaším čtením textu.. ale tak už to bývá.. básník míní a čtenář mění :-) respektive text sám se směje naposledy..

Zbora
15. 04. 2007
Dát tip
Dal sis na čas, to se musí nechat :o) Celkově na mě působí spíš rozporně, takže se vydám na cestu jednotlivými částmi: První strora - nemám nic proti. Celá pevná, dobrým způsobem navozuje náladu a "hází" čtenáře rovnou do děje, bez nějakého zdlouhavějšího "okecávání" Druhá - tady se jedná především o vykreslení a upřesnění nálady jako takové. Nevyznívá mi nikterak zajímavě, ale ani mě neuráží. Dejme tomu, že tam je, protožes ji tam vepsal, ale také by tam být nemusela, což by zase text zkrátilo a ubralo mu na působivosti. Třetí - ještě jednou napíšu - otřepaná fráze působící na city čtenáře dojmem míjení, očekávání a neztrácení naděje. Zbytek strofy je nenové, řečeno nenově. (nejslabší článek mozaiky) čtvrtá - takové poetické tlachání, které se tváří nápaditě, ale víceméně vyznívá jen jako vycházení z vžitých motivů, kterým ses pokusil dát novou tvář (nepředložit je čtenáři natvrdo, ale trochu si s nimi před vypuštěním pohrát) Musí se ovšem nechat, že se Ti to do určité míry podařilo, protože takto vyjádřený vztah je, i přes použití důvěrně známých motivů (které rády slouží k vyjádření daného), zajímavým nápadem, který je přesto dobře uchopitelný a nabízí prostor pro přemýšlení (dokonce ho vyžaduje). Závěr s letními jablky asociuje melancholii něčeho co pomíjí, ale je naděje, že znovu příjde, ale motiv nepovažuji za zrovna dvakrát objevný. Tato strofa je pro mě nejpoetičtější pasáží, ve které i po několikátém přečtení zůstává chuť a šťáva (asi letních jablek :o) Jediné, co k ní ještě doplním je, že mi vyznívá dost kostrbatě (jako konstrukt) ...necítím z ní lehkost, spíš vymyšlenost. Kdybych měl charakterizovat báseň jedním slovem, napsal bych přecijen asi: naděje. Váhám s tipem.....no, ale asi si nejen v kontextu zdejší tvorby, ale i v kontextu tvorby Tvé tip zaslouží...a vpodstatě se mi i taknějak lidsky líbí.

a2a2a
15. 04. 2007
Dát tip
Láďo, 1. sloka - dobře, civilně vyjádřený jakýsi osobní vstup do textu i obsahu 2. sloka - víceméně vata, ale nepřekáží, naopak text po úvodu příjemně odlehčuje a odlehčuje vhodně i před následujícími částmi. 3. sloka - pro mne vrchol básně a krásný vrchol, nutno dodat 4. sloka - za sebe tam mám dva problémy. Prvním je mnou pociťovaný protimluv - jsou dva víc než smělost osamělých písmen. Tu smělost osamělých písmen totiž vnímám v daném kontextu buďto jako nesmyslné a nekritické upředňostňování egoismu, ale pak tvrzení, že dva jsou víc - pro mne není nijak objevné, a nebo, a v tom cítím ten protimluv, osamělí pro mne jsou spíše nešťastní než smělí. Druhým, menším problémem pak jsou pro mne letní jablka, která jsou ne zrovna nápaditou lyrickou tečkou, ačkoliv to spojení letní jablka zas na druhou stranu není až tak úplně marné. Jinak typický rukopis, a také snaha dát do básně hned několik miniúvah či postřehů, až vyvstává otázka, jestli to takto krátký poetický útvar bezbolestně unese.

ceder_john
15. 04. 2007
Dát tip
ty poslední dva řádky sou takový divný..takový moc chytrý..

physis
15. 04. 2007
Dát tip
dobrý*

Print
15. 04. 2007
Dát tip
Básníku...jen tak poodstoupit a letními jablky cítit...

Honzyk
15. 04. 2007
Dát tip
ach.... muj rozpustily smich....!!!! kdyz jedu na sanich... Ach.... je ho vsude dost.... (vsem detem pro radost):DDDD

pozorovatel
15. 04. 2007
Dát tip
jako zklamals mě*

Honzyk
15. 04. 2007
Dát tip
...az na ten ROOOOOOOOOOOOZPUIIIISTLEJ....smích....)...to je desny, myslim, jak z denicku)))

vlockaa
15. 04. 2007
Dát tip
pekne...velmi pozitivne...napisu-kdyz uz i mlceni zacina stracet svou sdelnost...motivujuce pre mna...budem o tom premyslat...mam casto pocit ze slova mi nestacia...ze mlcanie je viac... ...diky...:)

Pokusák
15. 04. 2007
Dát tip
*T

vlad03
15. 04. 2007
Dát tip
*****(neamericky dobre)

pse_u_do
15. 04. 2007
Dát tip
Moc příjemné čtení:-)

dadíková
15. 04. 2007
Dát tip
moc fajn...*

Honzyk
15. 04. 2007
Dát tip
..dobre preklenuty.........hlavne ten konec...)...snad dalo by se napsat "vyjemnele kontinualni")))*

Norsko 1
15. 04. 2007
Dát tip
poslední dvojverší...och :-)*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru