Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nepřekračujte rychlost světla

18. 04. 2007
0
11
1835
Autor
Ikkju

jenom taková hloupost, inspirováno kontaktem s ...

Nemám rád kravaťáky. Vím že řídit nějaký podnik, pokoušet se něco prodat a vůbec být ve světě úspěšný je náročné, a také vím že je potřeba na to být ustrojen, ale chování pánů v nažehlených oblecích mě bije do očí právě proto že se mi často uhlazené příliš nezdá.

Neustálé odbíhá, telefonování, snaha říct si svoje a druhého nepustit ke slovu; znám manažery kteří zásadně nezdraví, snad proto aby si udrželi svojí autoritu, nebo proto že se cítí lepší a víc nad věcí než jste vy. Proto s jistým potěšením sleduji trend poslední doby: tak jako příznak neštovic se pozná z ošklivých pupínků, poznáte manažera podle toho v jakém fáru a jakou rychlostí jezdí. Na tom by však nebylo nic špatného pokud ovšem není porušena kauzalita vesmíru.

Sám mám také hodně povinností, vím že když se má někam přejet aby se mohlo něco vyřídit má většina lidí pocit že čím rychleji cestu odbudou, tím víc času na to budou mít. Je ale jistou ironií že to takto nefunguje. Zbylý čas jistě naplní jiné povinnosti a z cesty kterou snad lze využít ke srovnání myšlenek a pozastavení ve shonu moderního světa se tak stává zběsilá rozmazaná čára.

Problémy s nepřiměřenou rychlostí byly ve stařičké, dnes již archaické dopravě, kde víše zmínění rychlíci způsobovali dopravní nehody a byli nebezpečím nejen pro sebe, a jsou i dnes, kdy se vozidla pohybují po galaktických hyperdálnicích. Vše je dnes již automatizované a bezpečné, ale spěchálci kteří se blíží svými nablýskanými holochrony rychlosti světla nebo jí mimo vesnice dokonce překračují se objevují na jednáních ve více výtiscích, a to věřte mi není hezký pohled. Srovnal bych to se zážitkem ze setkání s řadou okravatěných agentů z Matrixu kteří se vám snaží prodat automat na vodu nebo kávovar za velmi výhodnou cenu.

Pokud jste právě vy manažer, vlastníte alespoň zbytek soudnosti a nechcete se stát hercem takovéto záporné role mohu vám doporučit dvě věci: nepřekračujte rychlost světla protože byste mohli porušit kauzalitu vesmíru a nebuďte kravaťáky a pokud už jste snažte se chovat jako lidé.


11 názorů

Ikkju
14. 05. 2007
Dát tip
Je fakt že jsem to chtěl napsat asi jako vtip ale kritika z toho trčí hodně. Je to hodně neobratné, uznávám...

Ikkju
14. 05. 2007
Dát tip
parmenides: asi máš pravdu, ale já takové lidi znám a v "povídce" jsem chtěl zachytit věci které se mi na nich nelíbí; neodsuzuju manažery jako takové.

Ikkju
23. 04. 2007
Dát tip
Tak můj pokus o básničku dopadl naprosto žalostně:) (O hledání atd...). Snad mi povídky jsou přece jenom o fous líp

Ikkju
23. 04. 2007
Dát tip
Vidím že má někdo stejné potíže jako já:), knih sice ještě tolik nemám ale hravě zvládám 3 kousky týdně(dočítám:), tak mě to čeká asi také. Ten čas asi utíká rychle všem, snad kdyby uměl člověk "jenom" sedět :); ale těch lákadel je tolik. Tak mě napadá, to by mohla být dobrá povídka:) : Muž který chtěl zachytit okamžik

Ikkju
23. 04. 2007
Dát tip
Ahoj Wu. Ano, haiku mistra Ikkjů znám, jsou výborné (nick mám podle něj, hřeším na to že to jméno tady moc lidí nezná:). Básničky jsem zkoušel kdysi psát ale moc mi to nejde, hodím sem jednu která se mi myslím povedla, pošlu avízo. Příběhy mě prostě napadají samy, někdy jsou myslím slušné, někdy vím už když je vypustím že za moc nestojí ale aspoň se něco děje:); návštěvnost mám kolem dvou stovek na povídku tak si to třeba přecejen někdo přečte... No jo, dlouhé věty, to je peklo - hloupý zlozvyk, ale vidím to jenom na cízím textu... :). Dík za písnutí!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru