Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

vílám, těm lichometným ze sna

Výběr: Honzyk, oleandr, Print, Markéta
19. 04. 2007
45
63
5811

.

.

v souvrati vyrvu zítřek dnešku

.

aby zbyl jen přísvit víly  

vyměním podběl za podléšku

a srdce kterým ublížili  

 

dám jej levně za tvé stíny

k nohám strůjce kopretiny

pak půjdu jak se krajem chodí

a do snu se ti tajně vbrodím

 

abych byl blízko toho rána

kdy ti skane slza slaná

na dno noci bez přístřešku

 

až se zítřek vplíží k dnešku


63 názorů

Madelaine
06. 11. 2007
Dát tip
Nádherná, zrovna mně moc blízká. Zkrátka umíš. Tip. S pozdravem Madla :-)

tvoje díla jsou takový líbivý...líbí se mi, neříkám, že ne, jen si je přečtu a tím to u mě končí dokážu si představit, že kdyby teoreticky byly psaný pro mě, tak si je udržím v hlavě asi dýl, byly by o to kouzelnější...ale takhle nabídnutý širší skupině lidí působí opravdu jen líbivě, a jsou ověnčené spoustou přídavných jmen :)

Amálka
28. 05. 2007
Dát tip
úžasně citlivě sepsané, má to myšlenku, hloubku, nemám slov ... jaterník podléška, podběl, kopretiny -takže nejen romantika, ale i botanická poznávačka ;-) přísvit víly a srdce kterým ublížili ...prostě nádhera celé je to krásné a něžné!!! za všechny víli Ti tímto děkuje Amálka*

je něžná*T*

Celebrian
21. 05. 2007
Dát tip
název skoro až neskutečný a sakra, ať u tebe čtu co čtu, je to téměř vždy nádhera...máš cit...tip

Jess
21. 05. 2007
Dát tip
mně to příjde dobře rytmické, ale... pravda, čeština je to dost nepřirozená. Ňycméně pan Kollár by měl radost :-)

Anetté
18. 05. 2007
Dát tip
Báseň dokonálá, nekompromisně pro mě. Nakonec jinak to snad být nemohlo. (;*

Dáša
17. 05. 2007
Dát tip
tvůj název mi stále nejde z hlavy ... nevím proč ... a báseň? je krásná ... proč k té kráse tolik zbytečných slov tady? :o)

trictvrtak
13. 05. 2007
Dát tip
Má to šmrnc, hloubku, má to jiskru, tak bylo by tedy po hříchu, nevhodné, nedati Vám svůj tip.

Armand
13. 05. 2007
Dát tip
* .-)

Markel
04. 05. 2007
Dát tip
Taky můj čajíček - T

stenos
03. 05. 2007
Dát tip
Kdyby tam nebylo tvý jméno,nebudu věřit, že je tvá! Myslím, že by ji pod jiným autorem titíž kritici přijaly docela jinak.

Ninkwen
02. 05. 2007
Dát tip
moc hezké...t

m_Lilith
01. 05. 2007
Dát tip
krásné, něžné, jemné, hladivé... uchvátila mne

Rowenna
29. 04. 2007
Dát tip
Když já nechápu, znovu jsem si přečetla báseň, jak tohle vůbec může někoho oslovit.

Rowenna
29. 04. 2007
Dát tip
Aha, nejvíc bych se shodla nejspíš s Derem. Jen, že mě preciznost za srdce nechytne. Je to zbytečné, tohle psaní, tak se mi to jeví.

Rowenna
29. 04. 2007
Dát tip
když ono je to takový strojený a umělý, bože... a teď si jdu přečíst kritiky....

a2a2a
27. 04. 2007
Dát tip
Milý Augustýne, jsem rád, že jsem tě mohl trochu poznat i zblízka, a díky tomu si uvědomuji, jak ošidné je cokoliv hodnotit. Čtu počtvrté s odstupem 24 hodin, a při vědomí toho, že jsi nějaký autor, se nemohu ubránit tomu, že vázaný verš působí místy hodně precizně,je v té preciznosti hodně zvukového důrazu, jakoby píseň s duchaplným textem někdo pustil na plné pecky. A ta slza slaná se k tobě snad ani nehodí. Ale na druhou stranu ti věřím snad každé slovo, byť je tam pro mne málo místa pro kompromis. Ale to je právě ono, že je třeba připustit, že je možné, že někdo, v tomto případě ty sám, má právo takto psát, byť ty to asi vnímáš tak, že bys toho práva chtěl někdy docílit. To sebevědomí je potřebné. Třeba - srdce, kterým ublížili, zdánlivě pro někoho klišé, pro mne je to v kontextu obsahu i formy na místě. Přísvit víly a dno noci bez přístřešku se mi velmi líbí.

berg
26. 04. 2007
Dát tip
Mám obavu, že zde se autor, v opojném hledání neotřelých rýmů, zapomněl dívat pod nohy, a zabředl (či spíše vbrodil se), do bažiny plné patosu, podivných konstrukcí typu .. skane slza slaná na dno noci bez přístřešku .. a staletími prověřených klišé.

Toscana
26. 04. 2007
Dát tip
na tohle jen áááááách, Augustine... a tip k němu.

Markéta
23. 04. 2007
Dát tip
:-) t,v

no myslím že blbá nejsu a nebudu teda ani - já ftííípkovala, ty truľo! :oD

Ay´Le
21. 04. 2007
Dát tip
"..a srdce kterým ublížili dám jej levně za tvé stíny.." tohle je dokonale..i kdyz ted jak to znovu ctu nejsem si vubec jista ze to patri k sobe a vzhledem k tomu ze je to ke vsemu oddelene..

speciélně pro robotníka: jak se pozná vyžádané avi? to jako napřed někomu pošleš zprávu že ti může poslat avízo? myslím si že avi už v principu nevyžádaný jsou - kdybys s tím počítal, nemusel by tě přece nikdo avízovat... a pokud bych před každým avízem vysílala prosbu esi ho jako možu poslat, byly by zas ty zprávy nevyžádaný... chjo - já dnes asi neusnu a budu si lámat hlavu a už asi nikdy nikomu nic nevyžádanýho bez výčitek svědomí nepošlu!

Děkuji všem za postřehy, jsem moc rád, že se tato diskuse otevřela, jsem tím vlastně poctěn... díky za milá i kritická poznamenání :o) Rád bych se k mnoha věcem vyjádřil, ale v tuto hodinu už mám pocit, že by to nebylo úplně tak, jak bych snad chtěl, proto počkám do zítřka :o) Dero, Fouckault a další: díky za rozsáhlou kritiku, která jistě stála nemálo času, pokusím se sebekriticky oponovat v nejbližším čase, nicméně to nemohu slíbit dříve než po víkendu, mám to teď nabité a nerad bych to "odfláknul" :o) závěrem se omlouvám za případná nevyžádaná avi, asi to není fér se omlouvat předem, ale snad mi to případní dotčení odpustí přeji dobrou noc a dobrá všechna rána Augustin

Háber
20. 04. 2007
Dát tip
...ja som to zasa domotal, tá trúba patrila Norskovi ale nezaslúžene a hold zaslúžene šípkovi, ufff

přečetla jsem si všechny kritiky a trvám si na svém... Augustin má určitě i lepší věci ale mně jeho styl psaní sedí - nejsu kritik ani profík abych mohla házet definicema... teorii jsem flákala vždycky - nikdy jsem nebyla studijní tip a nebiflovala poučky... při čtení se snažím soustředit na svý pocity... nemám nastudovaný klasiky... jejich techniku a prostředky... vždycky jen hledím kolik sečtělých lidí tu je a cítím se daleko za hlavním pelotonem... ale furt si budu číst po svým a ne podle kritiků... /vím že mi nikdo nic nenutí.../ líbí se mi a pořád nejvíc to co jsem vypíchla už předtím, tohle mně teda uvízne - není to moc - ale střípky slov sbírám ráda: a do snu se ti tajně vbrodím až se zítřek vplíží k dnešku... pro jistotu avíznu všecky zúčastněné - těm co jim to bude vadit se předem omlouvám :o)

Háber
20. 04. 2007
Dát tip
pane, to nie je říkačka Presné ako chlieb a voda je zbierka básni niekoľkokrát navrhovaného najlepšieho slovenského básnika na nobelovku Milana Rúfusa, tým som Ti vzdal hold, Ty trúbo:)))

Norsko
20. 04. 2007
Dát tip
TAKHLE SE MÁ PSÁT, MILÍ REDAKTOŘI ? (to snad ne)

Dolfiness
20. 04. 2007
Dát tip
Líbí se mi ta jemnost i to, jaké jsi vymyslel rýmy. :) Nejsem odborník na poezii a nevím ,co dodat, ale .. aspon ti dám tip. :) *

levan
20. 04. 2007
Dát tip
pre mna by to bol uzasny hudobny text... konecne text kt by co to mal do seba... neviem , mozno pretosa mi tak zda, ze prave pocuvam jednu melodiu co tam dost sedi... jedno dvojversie sa mi nepaci, ale nekazi celkovu prijemnost ... /pak půjdu jak se krajem chodí a do snu se ti tajně vbrodím/ T

vlastovka.
20. 04. 2007
Dát tip
Tak tomuhle říkám úžasná věc. *

hezoučká:-)*

Dero
20. 04. 2007
Dát tip
Myslím, že dostatečné formální preciznosti jsi dosáhl už před určitým časem, Augustine. Teď se snad formu snažíš dovést do absolutního mistrovství, nebo nevím, jak jinak si vysvětlit plochou, sterilní atmosféru a absenci překvapivých nápadů, nápadů blízkých čtenáři a přesto neuchopených. Toto je vyvařený text. V absolutních měřítkách velice dobrý, ale pořád dobrý stejně jako tisíce mu podobných. Nedovedu si představit, že bych se pro některou pasáž této básně donutil si ji přečíst znovu. A už teď, když dopisuji tento názor (tedy tři minuty po přečtení díla), si z něj pořádně žádný obrat nepamatuji. Prázdno. Zbyl jen pocit ploché, našminkované krásy. Zkusím Tě ponouknout verši, které mi tanou na mysl. Nemají s Tvým dílem nic společného, jsou v obou případech prosté a staré. Jen na nich chci ukázat ten rozdíl - to, proč si lidé některá díla pamatují a některá ne. Doufám, že si je pamatuji správně: Starý pán kupuje kytičku, dlouho a dlouho ji vybírá, aby se kytička líbila, stařičké paní. Dlouho a dlouho, závěj let, ctí se a znají se nazpaměť. Když jeden v křesle zaklímá druhý též dřímat začíná taková je to láska. (J. Kainar, ze sb. Český sen) Za temným oknem, v květníku sivém, hrubý a ostnatý mračil se kaktus. Jednoho jitra červený z lodyhy vyrazil kalich, červený květ. Byl u nás básník, co jiné měl oči, co měl rád vonné a nádherné růže. Distichem zvučným pochválil růži a odsoudil pyšně ten rudý květ. Jsou duše drsné, co samy šly žitím, hroty a ostny je zalily vrchem. Co měly v srdci? Kvetly-li jednou a kvetly-li v noci, rudý byl květ. (P. Bezruč, ze sb. Slezské písně) Co oba texty spojuje a co Tvému textu chybí, nebo spíš přebývá? Nezáleží ani tak na námětu, Kainarova sugestivní lidskost ani Bezručova odtažitá naléhavost nehrají velkou roli v tom, zdali si čtenář na dílo kdy později vzpomene. Klíčů k nesmrtelné básni je pohříchu hodně, ale zmíním tu jen dva z nich. Ty dva, které Tvůj dnešní text pohříchu postrádá. A paradoxně jsi pro formu zapomněl na formu. 1) Melodičnost. Rytmus je jedna věc, ale melodie, melodie zpěvná, melodie houpavá, melodie v průběhu dne neutichající je věc druhá a důležitější. Rytmicky je Tvé dílo, hádám, bezchybné. Při čtení jsem neškobrtnul a ačkoliv jsem se do rozboru nepustil, věřím své intuici. Melodicky je to však kus betonu. Nikterak tvárné, nikterak tvůrčí. Nepodnítí. Neuchytí. Drápku nezasekne. Statické. Ale ne tak statické jako fascinující tikot hodin. Prostě něco neurčitého. Důvodem je do jisté míry bod 2. 2) Slovní druhy. Lidský mozek obecně si nejlépe pamatuje podstatná jména, adjektiva, slovesa a víceslabičná příslovce. Když se podívám na Tvůj text, vidím 62 slov, z toho 25, které jsou zájmeny, jednoslabičnými příslovci časovými, spojkami nebo předložkami. To je více než 40 % textu! Pro srovnání: Kainar - 27,5 %; Bezruč - 27,7 %. Je to jen taková minianalýzka založená na textech, které já osobně mám rád a pamatuji si je téměř slovo od slova (pokud jsem v jejich přepisu udělal chybu, tak se omlouvám). Těch kritérií je samozřejmě nepoměrně víc, ale myslím si, že uvedené dva body jsou z těch, které Tvé dílo topí do šedé barvy nejvíce. Při čtení super, ale otisk veškerý žádný.

Jezuita
20. 04. 2007
Dát tip
netušil jsem, že básně mohou být tak složitý.

physis
20. 04. 2007
Dát tip
pěkný*

Print
20. 04. 2007
Dát tip
Bože, raději nevidět do básnické kuchyně s normami EU...

Zuzulinka
20. 04. 2007
Dát tip
mně se to líbí, nemám co dodat*

oleandr
20. 04. 2007
Dát tip
jemná tkanina

Honzyk
20. 04. 2007
Dát tip
p.s. jo - a dulezity. NEJSES SI JISTEJ, TO MNE NA TOM BAVI NEJVIC....

Honzyk
20. 04. 2007
Dát tip
...jakypak placani si tady jater...je takova : chraniva, ze chces neco, nekoho chranit, a este takle..? No jeje..*

Fouckault
20. 04. 2007
Dát tip
"abych byl blízko" mi připadá jako zcela přirozená mluva.. do zvukové stránky si netroufám rýpat.. líbilo by se mi místy zvolit více civilnější tvar.. trochu se osobně zachytávám na rýmu " do snu se ti tajně vbrodím " který mi přijde trochu moc artistně vybočující z okolní stavby.. a příliš strhává mou pozornost směrem od významu k touze po dokonalé formě.. subjektivně se mi tento text zdá plošší než jsem u tebe zvyklý.. je cítit jistá sevřenost a napětí mezi prvním a posledním řádkem.. ale mezi tím občas šlapám jak žába vodu.. *

Vesly
20. 04. 2007
Dát tip
Jako vždy počteníčko jedna radost...:) Je vidět, že vázanému verši opravdu rozumíš a je to tvoje parketa. Tip*

Natasha_
20. 04. 2007
Dát tip
Mne tam netahá za uši nic, je to domyšlené a elegantní - přemýšlím, že to možná bude Tvá past: vytváření textů, které jsou uhlazené, čisté, ale možná, možná trochu neživé. K broušení stylu je to ovšem ideální.

omlouvám se též drobné pravopisné nedostatky, bylo to psáno ve spěchu :o)

Ahoj, díky všem za zastavení u mého textu rád bych se ohradil proti nařčení z fonetické šílenosti (možná si pod tím nepředstavuji totéž co ty), věř nebo ne tebou zvolenou variantu jsem při psaní zavrhl z následujících důvodů arg1.) forma "abych..." vytváří narušení metra celého textu způsobem, které je pro mne žádoucí. Stavba textu je sice rozkolísaná, ale rytmicky myslím velmi vyvážená a toto je bod, kde jsem využil instrument narušení metra s účelem vyvolat ve čtenáři kontroverzi. Tedy myslím si z hlediska tvůrčího záměru zcela legitimní argument arg2.)nechci se vzdát hlásky "a" ve slově "abych", neboť vytváří zajímavý kontrast. Snažím se totiž vyvolat pocit, že text patří někam do dob minulých, ale chci do něj vkládat prvky, které čtenáře povedou k zamyšlení: "něco mi na tom textu zní nověji" arg3.) hláska "a" spadá do rytmického rámce, který je vytvořen hláskovou instrumentací. Neboť nejen stejným počtem slabik ve verši či souzvukem na konci verše je rytmus daný. Jde i o rozložení hlásek v textu. Ale to bych se už opakoval :o) Nicméně děkuji za podnětnou připomínku a přeji jak jen je to možné hezký den, všem. P.S.:(dovolím si avi jednomu z místních renomovaných kritiků, neb mne zajímá jeho názor, omlouvám se předem za případnou strátu času :o) Augustin

dadíková
20. 04. 2007
Dát tip
**

silence
20. 04. 2007
Dát tip
tady nemam problem s kycem, snad jen, "Abych byl blízko" je foneticka silenost, snad by to kapku zlepsilo bych namisto abych, ale porad by to byl des, je to skoda, jinak se mi totiz moc libi.

guy
19. 04. 2007
Dát tip
hodně můj šálek .. pro mě s velmi příjemným obsahem *

Sarrah
19. 04. 2007
Dát tip
krásná*

Norsko
19. 04. 2007
Dát tip
říkačka...?, milý šípku?

Háber
19. 04. 2007
Dát tip
čisté a presné ako chlieb a voda

pohádková... poetická prostě parádní - plácám ploutvičkama * a do snu se ti tajně vbrodím až se zítřek vplíží k dnešku...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru