Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Rosa

02. 05. 2007
3
21
2586
Autor
Yentl

Provazochodci -

rosa na pavučině

v kapkách se rojí.


21 názorů

Paulart
11. 05. 2007
Dát tip
No, Ša-gej? Proč bych si měla změnit nick? Co?

Yentl
11. 05. 2007
Dát tip
Puberta je nesmírně plodné a tvořivé období, jednou se o ní ještě pohádáte :o)! Že urguji Paulartin dotaz... milá Šagej, nezamlouvej to, jak že by si měla změnit ten nick?

Paulart
11. 05. 2007
Dát tip
Ty jsi zastydlá puberťačka totiž, Ša-gej. Viděla jsem tě! Šlapeš zmrzlým loužím po krku, až krásné ledové krajky praskají a ještě se směješ. Zpíváš naschvál Šivovi v kostelíku (a přede mnou, když jsem katolička):-) Kde se druzí smějou, ty se mračíš. Atd. Květen 2007 Květen 2007

Paulart
10. 05. 2007
Dát tip
Ša-gej, Ša-gej, co prosímtě, děláš, že nemáš čas ani energii? A jak si mám předělat nick a proč?

Yentl
09. 05. 2007
Dát tip
Fakt dobrý, číst si ty vaše přestřelky :o). Jen se trochu neorientuju v tom, kdo je vlastně puberťačka... milá Ša-gej ;o).

Paulart
09. 05. 2007
Dát tip
Pavučinou se netrhá. Spadli by provazochodci. A ne, že se ti nechce, he he, Ty to neumíš, a neumíš, a neumíš, napsat tu variaci. Proč nezvedneš hozenou rukavici, co? Když Tě vyzývám na haiku-souboj?

Moncheri
09. 05. 2007
Dát tip
roztomilé*

Paulart
08. 05. 2007
Dát tip
Ale ty jsi protivná. To proto, že tě nic nenapadá, nic nenavrhneš, co? To je nějaká haiku dílna, když řemeslníci odmítají pracovat? :-).

Paulart
06. 05. 2007
Dát tip
Já se taky učím. A zatím mě to baví, i když se mi to snažilo několik znalců haiku pěkně znechutit. Prostě člověk má tu tendenci "nevidět samozřejmé". A všímat si nevšedního, šokujícího. Tvá pavučina je pěkná tou prostotou.

Yentl
04. 05. 2007
Dát tip
Děkuju za tak zásadní informace :o)! Za tvůj pohled, za tvůj návrh...

Paulart
04. 05. 2007
Dát tip
Haiku pracuje s tím, co JE. Haikuista je pozorovatel, který vidí v přítomném okamžiku obraz či dění, ale nevkládá do něj už nic navíc ze svého nitra. Nejde tedy o to, jak to v sobě zpracuje haikuista, ale jak se to samo děje, jak to JE. Metafora je tvůrčí akt básníka. Básník ji sestavuje v nitru, pracuje tedy se skutečností a vtiskuje do ní svoji tvůrčí vůli, která u spatřeného haiku nepřichází "ke slovu" :-). Haiku je mistrovstvím pozorovatelství. Z tohoto pohledu je problematické i slovo "rojí". To je zase klišé, tedy již do běžné řeči zavedená metafora jako "slunce zapadá". Rosa se "rojí" jako včely se rojí. A jak to dobře napsat? Jsou tu na Písmákovi znalci, ale ozývají se sporadicky, třeba Dero. Ztišila jsem krok - rosa na pavučině v kapkách se chvěje. Posílám avi Ša-gej, třeba Ti navrhne jinou variantu :-).

Yentl
03. 05. 2007
Dát tip
Jo, díky. Hodně kreslím, ve všem vidím něco jiného, metaforama jsem asi úplně chorobně zanesená... což není vysvětlení, jen osvětlení. Teď se budu hloupě ptát: Proč je to s metaforou u haiku problematické? (v metafoře vidím hravost, velký potencionál pro zábavnost, prohlédnutí přírody...)A taky mně nenapadá, co konkrétnější místo provazochodců. Co bys tam dala ty?

Paulart
03. 05. 2007
Dát tip
To je pěkná metafora - kapky rosy na pavučině co provazochodci. Ale ty další dva verše by pak byly jen co výklad k ní, že tedy jde o tu rosu v kapkách. A to je asi u tak stručné formy navíc. Spíš za ty provazochodce bych dala něco jiného, konkrétnějšího, jelikož s metaforou je to u haiku problematické.

Yentl
03. 05. 2007
Dát tip
Úplně prostě, kapky rosy na pavučině... je jich tam tolik, že je to jak "sněm" provazochodců. Ale asi to z toho není moc čitelné, není to řečený přímo. Anyway... dík :o). S haiku začínám a jsem ráda za každý názor!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru