Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Globe Games 2007 ve Šluknově

08. 05. 2007
3
12
4485
Autor
dee-dead

Povinná reportáž do Atomí kroniky.

Reportáž z GLOBE Games 2007

Místo konání – Šluknov

Vlastními slovy bych GLOBE Games přiblížila jako orientační „běh“ pětičlenných skupin ze škol, které podporují program GLOBE – to se týká hlavně ochrany přírody, ale i všeobecně vědění o přírodě. V letošním roce se GLOBE Games účastnilo 41 škol z celé České Republiky a zástupci ze Slovenska, Maďarska, Polska, Finska a Španělska.

4. 5. 2007

Skupina, se kterou jsem do Šluknova jela, si říká „bývalí Atomy“, jde o pět studentů (šestá jsem já) a bývalou pedagožku ZŠ Barrandov.

Hned ve vlaku došlo k rozinkové válce, do které jsme zavlekli i studentky z Karviné, které nám seděly na chodidlech, motoráček z Děčína byl přeplněn dětmi s vlaječkami svých škol.

Po ubytování na SLŠ ve Šluknově jsme vyfasovali modrá trička (děvčata – Dusík, Vodík, Hořčík a Rtuť – velikosti M s délkou letních šatů a chlapci – Helium, Kyslík a Vápník – velikosti L s délkou noční košile) a cedulky se jmény – na mé cedulce bylo napsáno:

Katka Rosecká

Organizační tým

GLOBE Games 2007 Šluknov

Byla jsem nespokojená a cedulku jsem pomocí lihovky upravila.

Spolu s Dusíkem jsme se vydaly na průzkum města a díky tomu jsem posléze zmeškala sraz novinářů a dozvěděla se, že jsem byla přiřazena na stanoviště –Geologie-.

„To je o šutrech.“ Poučil mě Helium. Moc se mi to nelíbilo, copak já vím něco o kamení? Ba vím, dokážu je rozřadit do skupin malých a velkých kamínků.

V osm hodin (hned po večeři – já jako vegetarián měla k večeři sojové maso s těstovinami, masožrouti tuším kuřátko) začalo zahájení GLOBE Games. Konalo se v sále šluknovského kina Dukla. Na uvítání nám mladí lesáci zatroubili na lesní roh (prý to tedy byl lesní roh) a v zápětí se na pódium vyřítila skupina Sv. Huberta. Už ten přednes byl nudný, ani písaře, ani Huberta nenapadlo zvýšit si mikrofon, tudíž se k němu krčili a celý sál se otřásal smíchem. Šluknov si pro nás připravil i pár vystoupení – recitace, dívenka recitujíc Máchův Máj zapomněla slova a Sládkova Křišťálová studánka v podání osmnáctiletého (minimálně) studenta SLŠ vyzněla slaboduše. Celé zahájení zachránili jen jedni ze sponzorů GLOBE Games 2007 – Globe Veteráni vtipnou prezentací a tanec čtyř krásných studentek zastupujících Finsko.

Po zahájení jsem se připojila k novinářům, kteří po zjištění, že mám sebou notebook (poskytnutá informační kancelář na tvorbu novin vypadala příšerně – start počítače byl na půl hodiny) zajásali. Vyfasovala jsem to nejhorší zbývající – překlad do angličtiny a tak jsem se rozhodla, že angličtinu stvořím po sobotní večeři a přes den si najdu své téma na reportáž.

A šli jsme spát.

5. 5. 2007

Ráno jsem zaspala snídani. Díkybohu, start jsem stihla – Sv. Hubert se opět krčil nad mikrofonem.

U novinářů jsem se přidala k terénním reportérům a tam mě oslovil čtrnáctiletý Daniel, zda by mi směl pomoct s reportáží, že on sám pomáhá u novinářů prvně (z organizačního týmu jsme u novinářů byli tři – každoročně stejná trojka – redakce, zbytek byli studenti vyslaní svými školami pomáhat).

Jako první jsme se vydali na stanoviště meteorologie, ta ze všech stanovišť byla nejvtipnější díky Markovi z GLOBE Veteránů. Chtěl se zviditelnit a nabídl mi za to půl litru rumu. Nepřijala jsem a v novinách jsem zveřejnila jeho nabídku. Druhý „veterán“ na meteorologii, Tomáš, diskriminoval jinak než česky mluvící soutěžní skupiny, nepouštěl je k určování názvů a výšky mraků, obhajoval se slovy, že jim to moc dlouho trvá. Na tomto stanovišti vznikla i jedna z mnoha soutěžních perliček:

Dotaz: „Jaké jsou druhy mraků?“

Odpověď: „Bílé a šedé.“

Taky zastávám ten názor.

Z meteorologie jsme se šplhali ke stanovišti pedologie, na kterém se nacházeli Dusík s Kyslíkem. Cesta byla šílená, mysleli jsme, že červené fáborky označují bažinu a zbytek je suchý. Bylo tomu naopak.

Z pedologie nás čekala již jen jedna zastávka – stanoviště Týmovka, kde se hrála hra, kterou bohužel chápal jen zadávající, naopak my jsme nechápali jeho a týmy z dle názvu jednoduchého stanoviště odcházeli bez bodů a se ztrátou času.

Tak a teď honem do školy (nakonec nám byla poskytnuta počítačová třída, DOKONCE tam měli Windows XP!!! – v porovnání s ostatním vybavením školy to bylo neuvěřitelné) sepsat články. Cestou jsme ještě narazili na stanoviště Biometrie, o našem rozhovoru se v novinách nakonec ale nepsalo.

Ve škole jsme ještě vytvořili pár úsměvných článků, šli na nákup ledové kávy a potravin, které dodávají energii na noční psaní, šli na večeři a po osmé hodině s celým týmem psali. Letos jsme ale byli hotovi příliš rychle a už ve tři nebylo co dělat. Tak nás nakonec pár zůstalo, chvíli jsme v jídelně dopíjeli piva po dalších nočních sovách (Veteráni, kdo jiný), co odešly na hřbitov a pak až do rána leželi na studené chodbě nebo zdobili vycpaného daňka sáčky čaje a balenými cukry.

6. 5. 2007

Hned po snídani bylo vyhlášení výsledků, zase v Dukle. A jako vždy nás přivítal lesní roh a krčíc se nad mikrofonem Sv. Hubert. Vyhlášení se táhlo jako žvejkačka a bylo nudné. Hned po vyhlášení si pozvali na pódium nás – novináře a předali nám dva velké dorty a následovně v předsálí další drobnosti (puzzle sovy – již sestavené, psací sadu od města Rumburka, přívěšek na klíče). Kus dortu jsme snědli ručně a zbytek jsme si já, Anička z Bánova a fotograf Honza z České Třebové odnesli do školy a tam ho zlikvidovali umělohmotnými lžičkami. A zase k tomu vznikla jedna malá perlička (ono jich bylo víc, ale s pár mám jiné plány, takže zveřejním jen tuto):

Honza: „Nedaleko Tebe bydlí moje bývalá přítelkyně, chodili jsme spolu asi půl roku.“

Moje odpověď: „A nevíš jak se jmenovala?“

Polovina účastníků již toho dne odjížděla, my, co jsme zůstávali, jsme se večer vypravili do kina na Ro(c)k podvraťáků a u toho zdařile usínali, nebylo divu, po probdělé noci? Nikdy se nám neusínalo lépe. Ani když okolo všechno kašlalo a chrčelo a viry se třídou proháněly úspěšně.

7. 5. 2007

Aneb den velkého balení a odjezdu. Dopoledne jsme podnikli ještě túru do školního „bllllblll“ (tzn. arboretum) a odpoledne strávili ve vlaku. Rozinková válka se nekonala, naopak jsme vymýšleli strašidelné říkanky, ve kterých se zvířátka samovolně trhala na dva kusy apod. Měla jsem po nich sladké sny.


12 názorů

satannáš
14. 06. 2007
Dát tip
pěkně psaná reportáž ( bez oprátky ) ..:o)) T

silence
12. 05. 2007
Dát tip
:)

:))

dee-dead
10. 05. 2007
Dát tip
A sakra:))) Dobře, přímá řeč mi nikdy nešla, pak to opravím:) Díky:)

No, moc ti to nejde. Malá nápověda - je tam navíc tečka, chybí čárka a jedno písmenko je mooooc velký... :)

dee-dead
10. 05. 2007
Dát tip
To je jednoduchý - po všechny Globe Games jsme si na cedulky psali přezdívky a i pod nima se hlásili a letos snad nedopatřením jsme byli nahlášeni jmény, přitom nás všichni znají přezdívkama. A s tou hrubkou - domnívám se, že buď je to moje obvyklé mě/mně a nebo že by to mělo být - poučilo mě Helium? Jenže v tomhle případě uděluji vyjímku, protože Helium není ono:)

Katko, proč se ti nelíbila cedulka? P.S. Kviz - Najděte chybu: „To je o šutrech.“ Poučil mě Helium.

soňa
10. 05. 2007
Dát tip
:)

tanec
10. 05. 2007
Dát tip
Dobrý

dee-dead
09. 05. 2007
Dát tip
Zapomněla jsem napsat, že jeden dort nám ukradli:)))

silence
09. 05. 2007
Dát tip
zajimavy a hezky cteni :)

dee-dead
08. 05. 2007
Dát tip

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru