Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Přelet přes kořen

09. 05. 2007
6
13
1910
Autor
Yentl

Padám k zemi -

stromy vržou ve větru,

půda voní.


13 názorů

NePoe_ta
12. 05. 2007
Dát tip
Zakořenila. -t-

Yentl
11. 05. 2007
Dát tip
Bylo to tak: vítr byl hodně silný a stromy vrzaly právě proto. Pád byl plodem nepozornosti a uprostřed toho všeho byl docela malicherný, protože stromy ve větru vrzaly dál, jako by se nic nestalo. Jen ta vůně půdy byla o něco blíž.

Paulart
11. 05. 2007
Dát tip
No, já to viděla před sebou plné spíš takového naléhavého pohybu, ba pohybu ve více vrstvách a rovinách. Ten pád, který se právě děje, jako by byl plodem neklidu v povětří (ač třeba není, jen to tak cítím). A stromy vržou často právě až v dost silném větru, nejsou-li o sebe zaklíněné (třeba napůl vyvrácený kmen o vedle stojící). Už spojení silného větru a pádu člověka je zajímavé, člověk až cítí, jak mu pohled ujíždí z jednoho děje ke druhému. A vůně? Zde jakoby zvířená vůně, deštěm možná zesílená, ale právě tím povětřím unášená, svěžím, vlahým, plným oné dynamiky, kterou mám tak ráda, o hodně radši, než těžké a nehybné mlhy. Dero, připojuju se k přání, aby Ti maturita vyšla. Ale o Tebe strach nemám :-).

Yentl
11. 05. 2007
Dát tip
Tož Ti přeju veselou a dynamickou maturitu se zcela statickým (a to úspěšným :o)) výsledkem! A dík!

Dero
11. 05. 2007
Dát tip
Teď jenom krátce - já na tomto díle paradoxně nic moc dynamického nevidím. Ano, chápu, slovy je popisován pohyb, snad i překotný, ale zároveň jako by se ten moment zastavil: Autorka vtipně využila kontrastu, kdy rychlý pád pozdržela použitím slovesa o nedokonavém vidu v průběhovém tvaru (padám), které navíc postavila na časovou roveň s vyjádřením "stromy vržou", které vnímám jako rozvláčný, klidný, důstojný, možná až znepokojivě majestátný děj. Setkávají se tu tak dvě prostředí a nacházíme mnohavrstevné kontrasty. Dynamika pro dynamiku, planá dynamika, dynamika plochá je samozřejmě haiku na obtíž a někdy se k tomu vrátím. Teď se však musím připravovat na maturitu, už za pár dní mě čeká. Díky za pochopení.

Fairiella
10. 05. 2007
Dát tip
:D :D :D *

Honzyk
09. 05. 2007
Dát tip
----vonavy to je...**

Paulart
09. 05. 2007
Dát tip
To se mi líbí. Toho pohybu tam: Pád, kymácející se stromy ve větru. Zvířená vůně. Kdysi mi tu psal Dero, že příliš dynamismu haiku škodí, nedopověděl mi, proč. Snad se ozve? Posílám mu avi.

Yentl
09. 05. 2007
Dát tip
O žádném zákazu čárek nevím... ty jooo?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru