Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Tygr a astronom

10. 05. 2001
16
0
4460
Autor
Skleboun

Prolog I: Menahenovi k narozeninám... ale k básni to má VELMI daleko :)) Prolog II: Pojďme si hrát, řekl had a sežral slepici.

Ulicí města kráčel tygr. Žlutočerně pruhované stvoření, divoká šelma, postrach džungle s krásnýma zelenýma očima. Bezstarostně se procházel po chodníku, zjevně ve velmi dobré náladě. Nikdo si ho ani nevšiml, jen občas ho nějaké dítě zatahalo za ucho. Tygr se tomu jen usmíval a s nadšením koukal do výkladů. Na střeše kostela seděl astronom. Bylo sice poledne, ale to mu ani v nejmenším nevadilo. Zaujatě pozoroval dění pod sebou a občas nakrmil holuby, kteří posedávali kolem. Najednou uviděl tygra. Zamával na něho, strčil si dalekohled do zubů a sjel po okapu dolů. Tygr už na něj čekal a přivítal ho pořádným objetím. Když se astronom vyprostil z tygřího objetí, řekl: Je hezké potkávat staré přátele. Tygr mu hlubokým, sametovým hlasem odpověděl: Stýskalo se mi. Džungle je pořád stejná. Astronom se ho zeptal: Pořád tě to baví? Ano, přiznal tygr, každý má nějakou slabost. Vždyť já vím, přitakal astronom. Bok po boku se vydali ulicí. Tygr se najednou zastavil u vietnamských stánků. Prodavač mu hned začal nabízet pestrou havajskou košili a fešáckou čepičku. Možná by byla lepší černá nebo žlutá košile, víc se mu hodí k proužkům, radila vietnamka u vedlejšího stánku. Astronom s úsměvem pozoroval celé dění, mrkl na tygra a šel si koupit točenou zmrzlinu.
sk8ergirl
13. 07. 2004
Dát tip
Mně to hodně hodně zaujalo, líbí...jen myslím, že to šlo ukončit jinak...a mně to spíš přijde jako takový neukončený, v čemž se ztrácí ten bezva nápad...ale za něj tipa

Skleboun
15. 01. 2004
Dát tip
uajíííí...ten je nádhernej, díky! :))

Skleboun
13. 01. 2004
Dát tip
alina:dekujiiiiii :)) za ouska me uz dlouho nikdo nepodrbal :) Mardou:diky za zarazeni v klubu...je to moc mile! :))

alina
12. 01. 2004
Dát tip
Mardou: vidíš, díky Tobě jsem se k ní - doslova po létech - zase vrátila ... A opět a znova mě nadchla! Do ztracena mi nepřijde ani maličko! Ba naopak, dělá mi čím dál tím větší radost. Vane z ní tak velikananánská pohoda a čistá radost .... Šklebí, esli sem ještě chodíš .... tak preventivně drbu za ouškama """"*o*""""" *o* a. a ještě pár avízek...

Spalena
22. 11. 2003
Dát tip
Tygra mám ve svém horoskopu. A hvězdy mám rád. A tohle se mi líbí. *

Cafu
13. 09. 2002
Dát tip
krásně všední, úplně normální usměvavý den.. což takhle Tracyho tygr od W.Saroyana? :o) tip

Erendis
04. 09. 2002
Dát tip
Natrix: Jo je to pravda...prostě to tak je, narozdíl od středověku či starověku, náš svět touží po originalitě a osobní slávě... Nějak ale nejsem schopna říct zda je to špatně či ne. Za sebe osobně nedokážu říct, že bych asi dokázala přečíst osm verzí téhož a porovnávat je mezi sebou. Asi radši čtu nový věci. Kupodivu u výtvarnýho umění, nebo u hudby to tolik nevadí. S Pozdravem Erendis

Natrix
16. 08. 2002
Dát tip
Erendis: Nechtěla jsem tím říct, že Tvůj názor je špatný, chtěla jsem jen tak trošku naznačit myšlenku, která mě napadla a docela často napadá nejen v souvislosti s dílky tady na pismakovi, ale i obecně uprostřed všedních dnů... ...nechtěla jsem tím nikoho snižovat, odsuzovat nebo cokoli jiného negativního ...pokud to tak ovšem vyznělo, omlouvám se...

Erendis
09. 08. 2002
Dát tip
Natrix: Ach ano velmi se stydím, že jsem si dovolila říct, že mám prostě pocit, že to mohlo být jinak... jiný...ale jen jsem si dovolila napsat jak to na mě zapůsobilo, takže se velmi omlouvám všech kterých se to nějak dotlo, či to vidí jinak ...

bloudidlo
01. 08. 2002
Dát tip
ooo iraaaaaaaaaaaaaaaacku (pocet pismen a urcuje hloubku me kritiky..... a tedy klanim se hluboce..... aaaaaaa)

bloudidlo
01. 08. 2002
Dát tip
a este neco

Natrix
24. 06. 2002
Dát tip
Je zajímavé, že když dnes někdo něco napíše, vždycky se objeví někdo, kdo říká:,,To už tu bylo." At´už od kohokoli. Přičemž dotyčný autor třeba tu verzi, ke které ho všichni přirovnávají třeba ani nezná. Stane se, že člověk přijde na úžasnou myšlenku, a pak najednou zjistí, že už ji vyslovil někdo před ním. Znamená to, že už není jeho? Mně se to moooooooooc líbí...

alina
18. 05. 2001
Dát tip
Verita: nejsi za ignoranta! Vůvec Ti ho to nemusí připomínat. Vnímání každého dílka závisí na osobních zkušenostech a emocích. BTW: já svýho tygra mám.....aúúúú...teď po mně naštvaně sekla drápem, ona je to totiž tygřice :o)))))))

Verita
18. 05. 2001
Dát tip
Alina: pozdravuj svou majetnickou tygřici :)))) (tedy předpokládám, že po tobě seká drápkem, protože ses jí dostatečně nevěnovala...to už tak tygři, lvy a kočky dělávají -tedy aspoň ty, které znám já) :))

alina
18. 05. 2001
Dát tip
Veríí :o))) trefa!

Miroslawek
17. 05. 2001
Dát tip
nápadité? ... trochu rádoby ... ale jinak pěkné a propracované, žádná zbytečná nebo neuvážená slova jsem nenašel

rádoby nerádoby...Brandorádi směle vpřed :))) je to prostě skvělýýýýýýýýýýýýýýýýýý

Mělas chuť to smazat...? A proč? Zapomněla jsi na všechny ty kritiky od lidí, kterým se to líbí...? Nejsou důležité?

alina
16. 05. 2001
Dát tip
Šklebí!!!! No, to se teda vopovaž :o((((((((( ghrrrrrrrr!!!! Pokud mi připomínáš Saroyana, neznamená to, žes to od něj vopráskla :o)), ale že se Ti podařilo mi pohladit dušičku hodně blízko jako on. Tak si toho važ a nebrblej, nebo Tě přijdu pokousat :oD)))

Verita
16. 05. 2001
Dát tip
hmmmm, a budu za ignoranta, když řeknu, že mě osobně to Tracyho tygra nepřipomíná ani trochu? :)) aneb ne každý tygr je Tracyho.... :)))))

Erendis
15. 05. 2001
Dát tip
nečetla jsem moc předchozích kritik ale upřímě řečeno když jsem to četla poprvé docela mě to naštvalo...vím žes nechtěla psát jako Saroyan ale ta inspirace je tak patrná, že nechápu nadšení těch., jejichž kritiky jsem četla....fakt promiň ale TRACYHO TYGR je jen jeden....

Skleboun
15. 05. 2001
Dát tip
hm....myslim, ze tohle nema cenu. Bud pisu jako Mikulka nebo jako Saroyan nebo kradu Marwinovi pohadky... to je fakt super, ale me to uz nebavi. Takze nic...... (mela jsem chut to smazat, ale darky se nemazou)

Erendis
15. 05. 2001
Dát tip
jak Mikulka...cože!?!?!?!...

Aááá... oni už to tu napsali... prohledával jsem kritiky a nikde nic, pořád nic... až ke konci konečně... přece ano, TRACYHO TYGR :o)))) Moc líbí, užuž sahám po paletě a hledám žlutou a černou... a modrou na to nebe, co na ně oba koukaj... a světle oranžovou, protože ta zmrzlina byla banánová... :o)))

Koukám, že žlutá mi nešla namíchat... ale nacvičím to... ;o))

Skleboun
13. 05. 2001
Dát tip
Marwin: děkuji za sražení z nebes na zem. Myslím, že nejsem ani zdaleka tak známá, jak si asi myslíš. A potom - na tvoje pohádky jsem vůbec nemyslela, absurdita je docela užívanej prvek... a myšlenka? Ani neměla být... proto to není ani povídka, ani pohádka... pořád zkouším nový věci, učím se. Ani nevím, jestli by se mi podařilo napsat DOBROU hlubokomyslnou povídku.... možná přístě. alina: Tracyho tygr je NÁDHERNÁ knížka... moje představa tygra je podobná jako Saroynova, takže možná proto :)) ale jednou to stačí :)) neplýtvej tipama... ;)) Cavalera: nebij mě!!! eeeeek .)))

Skleboun
12. 05. 2001
Dát tip
Eowyn: věříš, že už mě to taky napadlo? :)) Ale nakonec ne.... možná časem :o)) Dvoukvítek: tak slabikář? :))) jen počkej... abys to pak nemusel číst svým dětem před spaním :)) Bacile! :o))))) přesněji by to male mělo být, že na VELIKOSTI nezáleží (aspoň tak to znám já :o))


Verita
12. 05. 2001
Dát tip
moc hezké! taky se přimlouvám za pokračování....

Marwin
12. 05. 2001
Dát tip
Já budu tak trochu černá ovce. Neříkám, že se mi to nelíbí, ale... Námět a smysl to má podobnej jak moje pohádky, byť ve psané formě vypadá text vždy lépe než v mluvené, zvlášť když je v mluvené připraven tak říkajíc z placu. Myšlenka je kde? Snad přátelství tygra a astronoma či optimismus... prostě nevím. Celé mi to přijde takové nedodělané. Něco tomu chybí. Já nevím, ale upřímně, dostalo by toto dílo tolik tipů kdyby nebylo od Šklíby?

Albireo
12. 05. 2001
Dát tip
Já si myslím, že ty tipy jsou za to, je že to tak krásně ujetý. A nezdá se mi, ze by Šklíba byla zase až tak proslulá, aby dostávala tipy za jméno, jak to někteří předhazují třeba Miroslawkovi. Albi**Reo

Cavalera
12. 05. 2001
Dát tip
Marwin ... ne ne .... je to skvělý, někomu se to může zdát dokonalý celý, někomu jen část atd. ... ale tip nemusí nikdy bít za naprostou dokonalost ve všech směrech a alespoň pro mě tohle tak nádherný obraz .. ten nápad, ta představa a že jí nemůže pokazit to, že mám výtku k závěru .... Co se týká tipů ze známosti ... myslím, že jsou tu jiní "odborníci" než Škléba (obávám se, že už i já:-))) ... Ne ne, tenhle tip je zaslouženej!!!!

Marwin: Nehodnotila jsem to jako literární veledílo, je to podle mne povedená hříčka; hlubší myšlenku jsem v tom, po pravdě řečeno, nehledala. Ocenila jsem nápad, absurditu, zpracování. Více viz výše: milá, dekadentní, moderní pohádka.:)

Cavalera
12. 05. 2001
Dát tip
Tak tak .. ten nápad, ten zpracovanej obraz .. to je jak kdyby to napsal nějaký velikán světový literatury .. krásný .. na knížku ... CHCI DALŠÍ TYGŘÍKY!!!.-)) jéé chi chi .. ehm .. bít=být!! ... ta da da dááá

alina
12. 05. 2001
Dát tip
Marwin: například mě to potěšilo, protože mi to hodně připomnělo "Tracyho tygra"...a to nejen tygrem :o)) ale i celkovou náladou! Šklebí: nejvíc mě dostala věta:"Stýskalo se mi. Džungle je pořád stejná." -ani Ti nevím proč, ale udělalo mi to opravdu radost!!!! :o))))))))))))))))).....ehm.....bych si Ťípla eště jednou,kdyby to šlo.

Bacil
11. 05. 2001
Dát tip
Ostatně mnohdy se tvrdí - byť v úplně jiné souvislosti - že na délce nezáleží ;-)

Danny
11. 05. 2001
Dát tip
:-)

Eowyn
11. 05. 2001
Dát tip
Sklebiiiiiiiiiiii to je uzasne. Nechtela bys nekdy tez vyuzit kategorii pismaci detem?? ;)) t Je to hrozne roztomile, podivne a zaroven krasne napsane..

Cavalera
10. 05. 2001
Dát tip
Parádní nápad ... tygr v ulici a astronom nastřeše za bílého dne a pak oni spolu .... Myslím, že je to škoda, že je to tak krátký .. mohla by z toho být krásná povídka plná paradoxů, překvapení a poukazování na nás a na kulisy, ve kterých žijem .... .... Poslední věta mi přijde, trochu kazící celé dílko ... Ale jinak .. fakt krásný ... tohle mě dostalo a přimlouvám se, za pokračování:-) ....tip!!

alina
10. 05. 2001
Dát tip
Šklebí, to je kráása! Já chci, aby mi někdo napsal taky takovou, tygří,.... Já jsem do tygrů celá divá! Jednou si ho pořídím a budu s ním chodit po světě :o)) Ťíp !!!!!!!!!!!*

Bacil
10. 05. 2001
Dát tip
Líbí se mi to právě takhle krátké. Šklebí, díky!

Albireo
10. 05. 2001
Dát tip
Jo, taky líbí, kočko Šklíbo.

Líbí se mi to, je to skoro jako moderní pohádka... taková dekadentní, ale milá...:))) *

Menahen
10. 05. 2001
Dát tip
Jé, děkuji! Tys první člověk, která mi někdy něco věnoval! Udělala si mi hroznou radost! To je nějkrásnější dárek, děkuji! Nechť ti vždy přeje štěstí a Bůh provází tvé spanilé krůčky:) Love Menahen

MM
10. 05. 2001
Dát tip
monty python to docela vystihla: tohle je dekadence + Mikulka + absurdní drama. a to se mi líbí :)) (*)

Skleboun
10. 05. 2001
Dát tip
díky za kritiky :)) cavalera: mě délka vyhovuje.... kdyby to bylo moc dlouhý a) nikdo by si to nepřečetl b) nebylo by to už ono.... a pokračování... kniha o tygrech a astronomech? Možná.... až uvidím za poledne hvězdy a přežiju tygří objetí :)) Menahen: já sliby plním.... a pro tebe to stojí za to! :)) MM: no vidíš, Mikulka.... ale na něj nemám... Pacička rules! :))))

Skleboun
10. 05. 2001
Dát tip
ali: neboj, na tebe rřeba taky někdy dojde.... :o))

affirmation
10. 05. 2001
Dát tip
tak ješte jednou - líbí se mi to, krásné před spaním...* ps:k rozsáhlosti textu nemám námitek

Menahen
10. 05. 2001
Dát tip
Šklebounku, vykoledovala sis ódu! A teď menší hádanka-> MTFBWU:)

Dvoukvitek
10. 05. 2001
Dát tip
Šklebiku ty se jednou dostaneš do slabikáře ;)) Moooc se mi to líbí! Ť!

Cavalera
10. 05. 2001
Dát tip
ok šklébo .. já jen chcíí tygříka na pokračováníí:-)))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru