Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

O sově, která moc snila

13. 05. 2007
7
11
3760
Autor
Fairiella

Co se na to podívat z tohohle úhlu?

  Sova vylétla až na ten nejvrcholkovatější vrcholek nejvyššího smrku. Sama pro sebe se usmála tak, aby nikdo nikdy nezjistil, jak se dokáže usmívat stvoření se zobákem. A začala snít.

  Ve své snové představě je Člověkem. Velkým, Hlučným. „Neroste na mně ani peříčko, a nelétám vysoko,“ opakuje si. Nelétá ani nízko, je přece Člověk. A má nohy. Ne pařáty, ne pokřivené nažloutlé končetiny se zahnutými drápy. Nohy. Dup. Víří prach svou botou! Je jí zima, protože nazí lidé nemají na těle ani špetku prachového peří, představuje si. To je nepraktické, tak nepraktické, že do svého snu zařadí teplé kalhoty a – znovu se sama pro sebe usměje – myší kožich. Dup. Kamže to vlastně pol.... půjde? Kam lidé obyčejně jdou, když jsou v lese? Často jen tak bloumají a někteří bloumají na druhou, protože jdou lesem ruku v ruce s Člověkem druhého pohlaví. Nikdy neměla odvahu přiblížit se k nim, když se nějací Dva k sobě přiblížili naopak natolik, jak to nejvíce jde.
  Má to! Půjde na procházku. Toto magické slovo vždy zazní z úst majitelů uštěkaných psů a psíků, jejichž obchůzky vždy znamenaly nejzajímavější trasy po ranním zamlženém lese. Čvachtání rašeliništěm, tichý průchod vrstvami jehličí napadaného pod stromy v Monokulturním lese, jak ho sova nazvala, protože to slyšela od lidí. Ale nejzvláštnější byly ty chvíle, kdy se Člověk jen tak zastavil a čekal, až sova doletí na blízký strom. Ty chvíle, kdy pohlédl sově do očí a ona zjistila, že lidé mají duši. Musejí ji mít! Nejsou to necítící kreatury, jak říkával její dědeček, který se lidí stranil celý svůj ustrašený život. Tak tímhle Člověkem si sova usmyslela, že bude – Člověkem, který jde na procházku. Představila si vedle sebe obrovského psa s klidným výrazem, oznamujícím celému světu, že pes nehodlá v příští minutě začít štěkat, ani kdyby před ním vzlétlo hejno divokých hus. Začala si vesele vykračovat, užívala si těžkost svého těla. Nechala zafoukat vítr, aby zjistila, že jí ani nepohne. Trochu se polekala, když jí maličko zavlály vlasy, ale jinak se nic nestalo. Pokračovala dál a dál, po prašné cestě v lese, kterou vytvořil Člověk koly svých Věcí na těžení, a pak se zanořila do kapradin lemujících cestu, a i se psem se ztratila v Monokulturním lese. Dup. Teď to znělo krásně dutě, jako když... jako když jste těžcí a nic vás neodfoukne. Ten pocit jí připadal tak krásně pozemský, jako kdyby se ocitla v Sedmé zemi. A ani ji nebolely oči z toho nezvykle světlého pološera.

  Pes zatahal za vodící věc a dovedl ji k podivnému místu. Něco se černalo pod jedním smrkem a ona tolik nechtěla vědět, co to je, až se naštvala na sebe samou za nemoudrý strach a – dup – došla k tomu místu. Uvědomila si sílu a velikost lidského srdce, tak
těžkého, když zjistila, že pod smrkem leží mrtvá sova. Byla to ona sama. Spadla z nejvrcholkovatějšího vrcholku nejvyššího smrku, když snila o Sedmé zemi a o tíze jistoty.


11 názorů

Mrtvy Pes
31. 05. 2007
Dát tip
haf...* nadhera..az dechberouci

v pohode, veď aj iní autori píšu podobne.

Fairiella
17. 05. 2007
Dát tip
nepotrebujem: Díky, ale... ono je psáno, že povídka má být přísně při zemi? A lyrická? Myslím, že děj má naprosto jasný; možná by to měla být spíš bajka, pravda... nu.. děkuju, ještě nad tím popřemýšlím (ale to je tak všecko, co můžu udělat, jsem holt duší "něco-jako-básník", tak tam holt u mě obrazno má místo)

zdá sa mi, že poviedka obsahuje až priveľa lyrického.

Fairiella
14. 05. 2007
Dát tip
Lord: Někdy vznikne dílo, které se dere na povrch, ani nevíš, z jakého magmatického jezera otázek. Dílo, které se napíše v podstatě samo a čeká, jestli zjistíš, odkud se v tobě vzalo. Ne, není u mě typické psát o takových věcech, vlastně ani není typické pro mě, psát prózu. Ale včera jsem prostě měla neodbytný pocit, že ve mně něco je a že to chce být napsáno. A vznikla tahle... povídková úvaha? Díky za zastavení (a taky už něco na Písmáka vlož ;)) :-)

Zvláštní dílko, ne úplně typický pro tebe. Docela by mě zajímal autorův komentář k tomuto dílku, hmmm? Senior: jako obvykle názor k popukání... *suchý smích ... trapné ticho.... suchý smích*

tak to jsem v závěru nečekala...miluji sovy...,krásné dílo*T*

SENIOR
14. 05. 2007
Dát tip
Z rekreativních důvodů si mnou byla po porci vyčerpávající zdejšní \"poesie\" přečtena tato povídka, i když mou osobou nebývají moc hodnoceny. Filozofování dravého ptáka se je mi zdáno divným a proto hůře travitelným. I když se to na konci vysvětlilo jeho \"přihrávající\" funkcí na hlavní nápad jakoby, spádna onen blok mnoho nepobral. Jakoby metanfyzický závěr je mnou hodnocen hlavně pro své překvapivno positivně, jelikož ta je jakoby pro dojem originélna také důležit. Ale jak již mnou bylo udedeno vyznám se hlavně v poesii a proto je to mnou možná posuzováno spíse poetyčnými kritériemny. Tedy beze známky.

Smíšek:-)
13. 05. 2007
Dát tip
zajímavé a skvěle napsané..díky.. Sm. *

Fairiella
13. 05. 2007
Dát tip
avi

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru