Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Cesta do Bithynie I

16. 05. 2007
23
83
5978
Autor
martinez

x chtěla bych přeložit celou knihu... ale kdo by ji vydal? :o) x

Frank G. Slaughter, The Road to Bithynia (1958) x

x

Kniha první

PERGAMEN

 

 

Víte, komu se podobá ten, kdo slyší tato má slova a plní je?

(Lukáš VI, 47)

 

I

Slunce bylo jako něžně krvavý kotouč nad nízkým pohořím na západě, zatímco dva muži stoupali po klikatém kamenném schodišti v pevnosti Antonia, která se tyčila nad městem a sloužila jako hlavní stan římské posádky. Starší muž měl šedé vlasy, drsný obličej a kůži opálenou sluncem a ošlehanou větrem vojenských táborů dalekých krajů Říše. Jeho tóga byla z jemné vlny, podle zvyku římských vojáků vysokých hodností obarvená sytě purpurovou barvou, a přes ni měl opasek a krátký, drahokamy zdobený meč setníků. Druhý byl osmnáctiletý mladík vysoký jako dospělý muž, i když sotva odložil dětskou „tógu praetextu“. V jeho pravidelných rysech byla vážnost a v jeho hnědých očích zápal, který byl v rozporu s jeho mládím. Pro jeho svalnaté tělo a silného ducha ten výstup nic neznamenal, ale starý setník začal funět mnohem dřív, než se dostali na konec schodiště, kde pak vyšli na široký balkón. Voják se naklonil přes kamennou zídku, aby nabral dech.
- Tohle je to, co sis tolik přál vidět, Lukáši – řekl – Jeruzalém, Svaté Město Židů.

Mladík se dychtivě podíval na město, protože o něm hodně slyšel od Židů z Antiochie. Ale to, co viděl, na něho dojem neudělalo

- A to je všechno, co je k vidění, Sylváne? Bezpochyby tady musí být něco víc.

- Je to malé město – přisvědčil Sylván. – Nemůže se srovnávat s naší Antiochií ani s Římem. Ale dívej se nahoru, ne dolů. Nádhera Jeruzaléma je vysoko v jeho kopcích. Podívej se na ty věže u Západní brány, kde do města vstupuje cesta z Joppe…

Mladíkův pohled sledoval směr, kterým ukazoval prst vojáka. Na západní vysoké kamenné zdi se k nebi tyčily tři velké věže s cimbuřím. Okna, která rozbíjela kamennou jednotu zdí, prozrazovala místnosti uvnitř a z cimbuří a věžiček mohla malá armáda zasypat velkým množstvím kamenných střel jakéhokoliv útočníka.

- Herodes Velký dal těm věžím jména svých příbuzných a přátel – vysvětlil Sylván. – Ta nejvyšší se jmenuje Fazael, po jeho bratrovi. Další Hipika, po jeho příteli a ta nejmenší, Mariamme, nese jméno královny.

- Vzpomínám si, že jsem o ní něco četl. Přikázal, aby ji zavraždili, že?

- Tak se to vypráví. Někteří říkají, že to udělal, protože se obával, že je mu nevěrná, i když jiní trvají na tom, že to bylo proto, že se bál, že ona ho otráví. Všichni Herodové mají sklon ke špatnostem. Ale podívej se na západ : tam je koruna nádhery Jeruzaléma.

Mladík zadržel dech jako to udělali mnozí jiní, když poprvé spatřili Svatý chrám Židů. Jeho oči se otevřely, lokty se opřel o kamennou zídku a bradu si položil do dlaní, aby ho mohl pozorovat. To bylo něco z toho, co od Jeruzaléma očekával.Zdi z hlazeného mramoru oklopovaly čtvercovou stavbu na vrcholu malého pahorku. Zvedala se s třemi širokými terasami, z nichž každá se opírala o oblouky na sloupech. Otvory v nich mohl Lukáš vidět ochranné podloubí, které vedlo kolem teras. Skomírající sluneční paprsky, zrcadlící se v naleštěném kovu sloupů, ho na chvíli oslepily.

- Podívej, Sylváne – vykřikl. - Ty sloupy jsou ze zlata.

- Ne. – Setník se usmál. – Ale jsou z korintského bronzu, který se možná zlatu nejvíc podobá.

Ten kratičký odraz na sloupech byl poslední světlo dne, ale přestože se v tu chvíli začalo rychle stmívat, hladké žulové zdi a bílý mramor teras a dveří dál vyzařovaly teplo, které se v nich nahromadilo během dne. Mladík chvíli nepromluvil, stále fascinován tím, co viděl.

- Mnohé okouzlila krása Herodova chrámu – řekl Sylván. – Přivedl jsem tě sem, protože jsem věděl, že to oceníš, Lukáši.

- Proč ho nazýváš Herodovým chrámem?

- Před tímhle bylo několik chrámů, ale Herodes postavil ten nejlepší ze všech;

já myslím, že to udělal proto, že doufal, že pomník jejich Bohu dokáže to, že Židé zapomenou na jeho nehorázné daně.

- Bývalo by bylo jednodušší a levnější postavit tomu Bohu sochy, jako to máme v Antiochii.

- Židé jsou proti modlám, Lukáši. Jejich zákon je zakazuje.

- Mají zákony? Já jsem si myslel, že tady vládne Řím.

- Řím řídí občanské záležitosti – vysvětlil Sylván. – Ale náboženské zákony Židů pocházejí z doby před několika stoletími, od muže jménem Mojžíš, který je vysvobodil z egyptského otroctví.

- Ale každopádně jsou římským státem – namítl Lukáš. - A zákony Říma jsou spravedlivé a dobré.

- Židovský Bůh, Jehova, je žárlivý bůh. Nedovoluje, aby Židé měli jiné zákony nad těmi, které dal před staletími Mojžíšovi.

- Kde sídlí ten židovský Bůh, Sylváne? – zeptal se s úsměvem Lukáš.- Jestliže je tak žárlivý, tak má asi nějaký Olymp sám pro sebe.

Sylván postřehl ironii v mladíkově hlase.

- Tak ho staví nad všechny ostatní, že ho umístili do nebe, Lukáši. – řekl trochu přísně.

- Tak třeba na planetu Venuši? – Lukáš ukázal na večernici. – Někteří staří Řekové věřili, že ta planeta může být obydlená.

- Jsem voják, ne filozof – připomněl mu Sylván.

- Ale ty jsi navštívil mnoho zemí, Sylváne, a v každé mají své vlastní bohy. Nemůžu uvěřit, že by každá země měla jiného boha a dokonce že by římští císaři byli božští.

- Není dobré nevěřit v žádného boha – řekl Sylván. – A kromě toho také není rozumné, aby Říman otevřeně pochyboval o božství císaře.

Lukáš se usmál.

- Tak já si tedy vyberu toho židovského Boha, protože vypadá nejmocnější ze všech.

Na okamžik zůstal Sylván tichý a pozoroval tmu, kde pořád ještě slabě zářil ten velký bílý chrám. Pak pomalu pohnul hlavou a zašeptal :

- Jehova nebude bůh, který by se ti líbil, Lukáši.

Mladík si všiml vážného chování starého setníka a jeho vlastní hlas ztratil ten sarkastický tón.

- Proč, Sylváne?

- Před několika lety byl mladý židovský učitel ukřižován tady v Jeruzalémě. Byl to dobrý a mírný člověk, kterého lid miloval. – Sylván upřel vážně svůj pohled na svého mladého přítele. Existuje mnoho těch, kteří věří, že Ježíš byl syn Jehovy.

- Jeho syn! zopakoval Lukáš. – Ale ty jsi mi přece řekl, že jejich Bůh bydlí ve hvězdách, Sylváne… Jak je možné, aby jeho syn, za předpokladu, že Jehova existuje, žil a zemřel ukřižován jako smrtelník?

- Jen ti vyprávím, co se říká.

Vtom Lukáše něco napadlo.

- Viděl jsi někdy toho učitele? – zeptal se.

Vypadalo to, že Sylván pozoruje něco velmi vzdáleného.

- Ano – zašeptal pomalu. – Viděl jsem ho jednou a slyšel jsem ho učit.

- Ty věříš, že je synem toho židovského Boha?

Setník si nervózně pohrával s mečem, který mu visel na opasku, měl to ve zvyku, když byl ustaraný nebo nerozhodný.

- Nevím čemu věřit, Lukáši – přiznal. Kolem Ježíše jsou věci, které se nedají vysvětlit. Ale připozdívá se. Nejlepší bude připravit se na večeři.

- Počkej, Sylváne – řekl Lukáš. Ten zločinec, ten Štěpán, kterého sem Teofil přijel soudit, má něco společného s tím učitelem, o kterém mi vyprávíš, s Ježíšem Nazaretským? – Teofil, místodržitel Sýrie, byl mladíkův adoptivní otec. Lukášův pravý otec, osvobozený římský otrok, býval po dlouhá léta, až do své smrti, věrným členem družiny římského soudce.

- Ten Štěpán už byl souzen a prohlášen vinným – řekl Sylván. – Teofil je tady jen pro případ, že by uplatnil svá práva římského občana a odvolal se k Římu.

- Ale proč se trmácíme z Antiochie do Jeruzaléma, abychom se míchali do náboženského sporu?

- Stalo se z toho něco víc než náboženský spor, Lukáši – vysvětlil setník. – Od té doby, co Pilát Pontský dovolil, aby ukřižovali Ježíše, bylo po celém Judsku hodně nepokojů. Štěpán byl žákem Ježíše a Sixtus, prokonzul, se obává dalších nepokojů, jestliže ho popraví.

- Tak proč to Sixtus nezakáže?

Sylván se usmál.

- Ty možná rozumíš knihám, Lukáši - řekl s pochopením – ale vůbec nerozumíš politice. Římané nemohou zasáhnout v přísně náboženské záležitosti jako je tato, je to příliš choulostivé.Ale protože Ježíš má žáky, kteří mají v Říši vliv, Teofil musí informovat Řím, že Štěpánovi se dostalo všech práv vyplývajících z římského zákona.

- Kdy se bude konat Štěpánův soud? – zeptal se Lukáš.

- Zítra ráno. A ty se můžeš zúčastnit.- A Sylván dodal s úsměvem : - Protože kdybych ti to nedovolil, utrápil bys mne svými prosbami.

- Lukáš láskyplně položil svou ruku na opálenou paži vojáka Říše.

- Tak tedy pojďme, můj dobrý příteli – řekl s milým úsměvem. – Uvidíme, jestli jídlo v Jeruzalémě je lepší než výhled na město.

 


83 názorů

Smetiprach
28. 04. 2010
Dát tip
jo, divnej sem...:-)

martinez
28. 04. 2010
Dát tip
já neříkala kdy.. jen že eště kousek přibyl - abys nebyl ochuzen o velkolepý závěr první části :o) a seš divnej teda.. chodit světem bez tiskárny :o)

Smetiprach
28. 04. 2010
Dát tip
to až večír, tiskárnu s sebou nevozím... :-)

martinez
28. 04. 2010
Dát tip
tak si eště přitiskni poslední díl první části, du ho přidat :o)

Smetiprach
27. 04. 2010
Dát tip
tak fajn, to bychom měli začátek... teď si to všechno vytisknu, položím k posteli a tak za měsíc se zase ozvu... :-)

Diana
18. 04. 2010
Dát tip
Jestli to někdo vydá? Ráda bych, protože bych si to hned běžela koupit. Nádhera!

martinez
16. 04. 2010
Dát tip
děkuju - možná máš nastavený kritiky tak že už ty poslední nevidíš... a dyž píšeš kritiku přímo autorovi, nemusíš posílat avízko - avíza sou jen pro ostatní čtenáře - kritika přilítne sama :o)

G.J.SEGE
16. 04. 2010
Dát tip
Dobrej překlad. Furt mi to vyhazuje.

G.J.SEGE
16. 04. 2010
Dát tip
Je to výborný překlad, snad budou i ty další takový.

martinez
16. 04. 2010
Dát tip
já k tý knížce přišla náhodou... a začetla sem se a pak sem si to začala překládat :o)

G.J.SEGE
16. 04. 2010
Dát tip
Dobrej překlad. Ale abych pravdu řekl, toho spisovatele vůbec neznám. Je opravdu dobrej.

G.J.SEGE
16. 04. 2010
Dát tip
Je to fakt dobrej překlad. Kdo to napsal? Docela by mě to zajímalo...

martinez
15. 04. 2010
Dát tip
..tajxl s tebou, synu :o)

martinez
15. 04. 2010
Dát tip
až nad hlavu :o)

martinez
15. 04. 2010
Dát tip
no já tě nenutím, že jo... :o)

martinez
15. 04. 2010
Dát tip
si přečti aspoň první kapitolu, ne? :o) a nebo mrkni ke sbírce

martinez
15. 04. 2010
Dát tip
už na tom pracuju - zatím lákám čtenáře - pak jim to smažu... :o) zjišťujem autorský práva mám zatím oětinu knížky a pouštím se do toho zas, po pauze

Milan.Miló
03. 02. 2009
Dát tip
To víš, že mě to bavilo a rád si přečtu i další klidně. Je to hezky na psáno. A to já můžu číst.

martinez
03. 02. 2009
Dát tip
jiný názor nevadí - ber to jako příběh... :o) a klidně čti dál esi tě to bavilo... ;o)

Milan.Miló
03. 02. 2009
Dát tip
Moc poutavé a krásné čtení, a však já na to co tam bylo psáno mám tak trochu odlišný názor.Ale i přesto dávám tip.

martinez
24. 08. 2008
Dát tip
úniky do tropů jen se spolutr(o)pitelem :o)

NePoe_ta
24. 08. 2008
Dát tip
Zdravice dopadla na úrodnou půdu, aj hned celá rozkvetla, hotový záhonek úsměváček. Joj, co sme tu natropili? Může se nešťastný tropitel k natropení nepřiznat? Povolují se úniky do tropů? :)

martinez
16. 08. 2008
Dát tip
tak sem sem zabloudila skoro po roce... pobavila sem se tu v názorech - kritikách :o) vysílám zdravici :o)

martinez
19. 08. 2007
Dát tip
šmankote kerý téma tě rozparádilo až ke svalnatcům?! :oD ale dík, to seš milej, tak já snad abych skákla nějakýho odchytit... ale kleštěnce budu chytat výhradně pro tebe, já si ponechám ty kompletnější kusy :o)

NePoe_ta
19. 08. 2007
Dát tip
Sem Ti přál svalnatce do peří. To jak mne téma obtěžkané očekávaním rozparádilo. Kurňajs, Hurvajs, ... bych tu taky jednoho uživil, co by mi rozšněroval sandály, umyl, zuby vyčistil, vohodil do pyžama, ustlal, uložil ... chci kleštěnce jako horu, z Numíbie! :) ... s pusou plnou svítícího chrupu!

martinez
19. 08. 2007
Dát tip
veni, vidi, vici? :o) já jen abys tu nebloudil dybys to někdy chtěl hledat - taky dobrou, radši bez jedovatců a ať se ti hezky cestuje a tak všecko :o)

NePoe_ta
19. 08. 2007
Dát tip
Děkuji pěkně za Tvou pozornost Hanele. Coby čtenář, nesvedu se již zakousnout, mám toho dnes plné kecky; a příliš mnoho palců do arény obráceno směrem dolu: "padni ... komu padni". Označeno pro návrat, ve stylu v-v-v :))) Hezkou svělou dobrou, třeba s korbou :)

martinez
19. 08. 2007
Dát tip
jedno - zcela nezištný - avi (a je jich tu pak dalších šest kapitol :o)

martinez
10. 08. 2007
Dát tip
ale já spratky neučím! a dnes si ho prosím vás eště vemte vy... já už zavírám a du spát - brú, R.Péovci :o)

R.P.
10. 08. 2007
Dát tip
pani martinez, ako pani učiteľka ste povinná naučiť môjho neukázneného spratka poriadku s pozdravom pani R.P.

martinez
10. 08. 2007
Dát tip
lísteček je taky mladej - mládí nikoho neomlouvá - prosím vás paní R.Péová - odveďte si to dítě! :oD

R.P.
10. 08. 2007
Dát tip
ale ja som ešte malý chlapec, ja sa ešte len učím čo a ako.maaaaaaaaamíííííííí oni mi robia zleeeeeee

martinez
10. 08. 2007
Dát tip
lísteček je novější a věděl to - to není tajemství :oD

R.P.
10. 08. 2007
Dát tip
ja som tu nový.na mňa treba pomaličky:)))

martinez
10. 08. 2007
Dát tip
a ty to víš až včil?! TY si robíš srandu!!! :oD

R.P.
10. 08. 2007
Dát tip
si robíš srandu? ty si "morský koník???"

martinez
10. 08. 2007
Dát tip
další první kapitola pro R.Pého :o)

martinez
30. 05. 2007
Dát tip
to gratuluju já takový novinky skvělý teda nemám... ale přeju ti to - ale prchám do postele - ozvi se zas někdy, jo? budu se těšit :o)

martinez
30. 05. 2007
Dát tip
dušo môj! ani nevíš jak ráda tě tu vidím... díky! máš se?

martinez
18. 05. 2007
Dát tip
si ho můžeš vygůglit, já už to udělala :o) díky

Jendula
18. 05. 2007
Dát tip
Začíná to slibně. Autora sice neznám, ale překlad je slušný - čtivý. Určitě budu číst dál *

martinez
18. 05. 2007
Dát tip
no... taky si říkám že konečně ;o) díky

martinez
17. 05. 2007
Dát tip
colchicum - díky za vytrvalost Smíšku, vítej v příběhu :o)

Smíšek:-)
17. 05. 2007
Dát tip
fabula ea pulchra est...*

colchicum
17. 05. 2007
Dát tip
parada, idem hned citat II. cast *

martinez
16. 05. 2007
Dát tip
aradis, díky - zkusím to zjistit ROMANe, snad tu porci jednou zvládneš... třeba až to vyjde ty prý nebásnířko -to su ráda - mně se to četlo moc dobře :o)

martinez
16. 05. 2007
Dát tip
díky všem... :o) avox, to byl nějakej šotek-dvojílek, snad je to už pryč :o)

Jolana19
16. 05. 2007
Dát tip
teda..tak jo

Háber
16. 05. 2007
Dát tip
tiež som za, prekladaj ďalej *

fajo
16. 05. 2007
Dát tip
minimálne tých pár skalných bude určite;)

avox
16. 05. 2007
Dát tip
Překládej, budu číst, tohle je ta část dějin, které jsem měla vždy ráda, díky za tu hezkou chvilku! */

martinez
16. 05. 2007
Dát tip
pokud budou čtenáři, pak bude :o)

fajo
16. 05. 2007
Dát tip
óó..) ďakujem!a teda bude pokračovanie?

martinez
16. 05. 2007
Dát tip
je i Bithynie i Betanie - studuj ;o) a díky

fajo
16. 05. 2007
Dát tip
určite,áno..* a otázka: cesta do BETÁNIE?či nie?

Jarmark
16. 05. 2007
Dát tip
Svatí fakt neeee :)) Je blbý, že lidi tu nemaj víc času se stavit, tenhle text by si to zasloužil :)) J.

martinez
16. 05. 2007
Dát tip
jak svatí na orloju mi tu pochodujete, chlapci moji ;o)

Jarmark
16. 05. 2007
Dát tip
Hm, nakladatel - znám tenhle problém, taky mám věc, se kterou bych klidně šel ven, ale ani si to nikdo pořádně nepřečte, nemám tzv. konexe. Jinak tuhle knížku s Tvým překladem bych si koupil z fleku :)) J.

martinez
16. 05. 2007
Dát tip
já už tam byla, ty polívčičko :o) a bude eště pokračování... a když najdeš vydavatele, přeložím ti celou knížku aj s volným pokračováním Marie z Magdaly :o)

Muamarek
16. 05. 2007
Dát tip
Když ono tohle fakt stojí za to přečíst - a čte se to jedním dechem - je vidět, že se tam autor nad něčím zamejšlel :-))) A Ty chápeš, nad čím. Jo - a abych si přihřál vlastní polívčičku - pod svým nickem mám překlad jednoho krátkého textu - Tangerine od Led Zeppelin, kdo by se chtěl mrknout :-)) Muamarek

martinez
16. 05. 2007
Dát tip
děkuju moc Muamarku - tu žádný davy čtenářů neočekávám - o to víc si těch statečných, co dočtou do konce, budu vážit :o)

Muamarek
16. 05. 2007
Dát tip
Jít za hvězdou, z níž už zbyl jen svit a přece jít, když světlo tmou se dere... Krok zavedou tóny, kde je cit, a kde jen žít se tajemná chuť bere... :-)) I když neznám originál, je mi to téma blízké - a připadá mi, že to je přeloženo s citem :-))) Muamarek

martinez
16. 05. 2007
Dát tip
to si piš že byla - přeložila jsem asi 100 stran originálu - a dem spát!!!

Jerry_Shit
16. 05. 2007
Dát tip
Měl přečíst? :DDD Já si budu svý tipy rozdávat podle svýho uvážení! A basta!!! Vždyť to musela bejt fuška, ne? :)

martinez
16. 05. 2007
Dát tip
tak to jich nachystek eště ai 6... ale měl bys něco přečíst dřív než to otipuješ! ;o) brou...

Jerry_Shit
16. 05. 2007
Dát tip
A dám Ti tipa, páč si to za tu námahu zasloužíš. :) ***

Jerry_Shit
16. 05. 2007
Dát tip
Taky půjdu padnout za vlast. Dobrou s kobrou... :)

martinez
16. 05. 2007
Dát tip
šak už sem se divila že bys to přečet... :oD já nikoho nenutím... k ničemu... a dobrou - neučti se mi tu než zas ráno dojdu :o)

Jerry_Shit
16. 05. 2007
Dát tip
Hm...tak tohle je na mě móc dlouhýýýýýýýýý... raději si přečtu od Tebe deset malých věciček. :)

IVO
16. 05. 2007
Dát tip
Júúúúúúúúúúúúú, to je NÁDHERA. Beru to jako dárek od Tebe k sobotním IVINÁM. Tip na zítřek garantován předem.

martinez
16. 05. 2007
Dát tip
tak že seš to ty, tak zítra zas přidám další část... mám toho víc... :o) děkuju za přečtení, vím že to není pro každýho, ale mne to hrozně bavilo to překládat... přeložila jsem asi pětinu toho románu...

IVO
16. 05. 2007
Dát tip
Kruciš, martinez, díky tomu překladu dnes asi nepůjdu spát. Takové čtení je pro mne drogou. *T

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru