Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

o chlapcích aneb nejspíš bude pršet

Výběr: Honzyk, Print, lukášj
17. 05. 2007
23
37
3422

o  p r á d l u,  k t e r é  j i s t ě  z m o k n e

 

rozhádaný soused

natahuje ruku skrz plot

aby se vysmrkal do rukávu

 

 

 

o  d í v č í m  š e p t á n í  v e  š v ý c a r s k é m  p e n z i o n á t u

 

chlapci si hrajou

sami se sebou

 

(nejspíš bude pršet)

 

ani zásyp z pepře je neuchrání

před srstí na dlaních

a jejich děti

(a děti jejich dětí)

před ještěrčími ocásky

neuseknutelnými

až do příští potopy světa

 

(pak jim narostou žábry

ze všech spolykaných slz

ovšem)

 

 

 

o   h ř e b e n e c h

 

pokrývač

hraje na hřeben

prastarou píseň

na přivolávání deště

pro tu

která ho pod střechou jistí

chytáním pih

 

 

 

o  s t r a c h u

 

matky si ustaraně cloní oči

proti obloze

 

snad stačíme otrhat všechny ty jahody

a propasírovat je do zavařenin

a do žádné sklenice

nespadne omylem

špendlík

z koutku úst

který může být kdykoliv třeba

protože chlapci (ach, ti naši chlapci!)

věčně děravějí


37 názorů

děkuju, kudlanko, za revoluční veršík i za tipy.. a jistě, budu dál psát stejně snaživě, můj čtenář - můj pán:)

a vono se to tady bije... šťoura kontra fantazije! (umělkyně, hlavně prosímtě piš tak střapatě přebohatě jak píšeš, nebo Tě přestanu číst .) -t-

Kdepak bereš umělkyně tyhle nápady.. jsem z toho uchvácenej.. něco mi to říká? Když čtu si to nahlas.

však jo, má to sloužit jako estrádní vložka ve vážné poezii. Za tip díky!

Ay´Le
23. 05. 2007
Dát tip
boze tyhle hadanice nesmyslny..ale je fakt ze nektere jeho postrehy me pravdaze rozesmaly:)) mi se to libi*

děkuji pěkně, lukášji, taky si myslím, že může být:)

lukášj
21. 05. 2007
Dát tip
určite môže byť :)

Besuhoff
21. 05. 2007
Dát tip
*

(závorka)
20. 05. 2007
Dát tip
jo, (líbí) T

:) opravdu nevis, co je stresni hreben?! To je nejvyšší bod střechy, ke kterému tašky (eternit, došky...) "vybíhají" a zase "sbíhají" dolů, nějak tomu říkat musíte, ne? A ano, jsem sice z jihozápadu (začínám se trochu děsit tvých neomylných úsudků:), ale tamním folklorem nijak cinknutá nejsem, o "hantecu" už vůbec nemluvě, to ty asi budeš úplně popletený z té moravštiny:) Howk

úlet:) Jsi laskav... vysvětlení, dobrá: Hřeben - povšimni si nápadité možnosti dvojího výkladu hry na hřeben - ten střešní (ke kterému pokrývač nemá nikdy daleko) a ten na česání, na který se dá taky hrát, jak asi víš. A proč zrovna písničku o dešti? No, motiv deště je ve všech těch kouscích a jeho význam snad není tak neprůhledný... chytání pih - takový pokus o vtipnost, víš - slečna by měla jistit pokrývače tím, že chytne jeho, kdyby spadnul třeba, ale místo toho se opaluje, uff špendlík - nijak nesouvisí s jahodami, ale s matkami a jejich starostlivostí. Je to jasnější?

Davide, nějak si to přebírám... uff, vidím, že jsi to vzal od podlahy... a ano, ta zevrubnost tě šlechtí (bez rejpavé ironie). Hned si tvé kritiky přetu, zvědavost mi samozřejmě nedá, ale napřed k aktuálnímu tématu já versus chlapi: pořád mi není jasné, kde jsi tu moji nenávistnost vůči nim objevil... Když už tě tak jako tak budou mé básně strašit v dnešních snech, nemohl bys mi to prozradit? Se mi zdá, že s tou radikálností nemám problém jenom já... Ani jednu z těch autorek neznám... (ani jedna z nich není moje alter ego, pokud tě napadla tahle možnost), ale kouknu se, dobře, proč ne koneckonců.

a2a2a
20. 05. 2007
Dát tip
Líbí se mi, je to v téhle místně výrazně převažjící šedi svěží, a svým stylem téměř novátorský počin. Hned ta úvodní, bůh a ty sama víš, co je tím myšleno, ale i já si myslím, co tím je řečeno, a oceňuji v tom minitextu vtip ( nikoliv srandu) a za sebe i vřelost.A stejně mi přijdou i ty další. Jsou psány s přehledem jak co do obsahu, tak i formy.

Též děkuji (předem) za pozornost a (zpětně) za rady do osobního života. Ač je celá tato debata (a i její vznik) poněkud absurdní, nelze nereagovat, takže: Ano, uznávám, špatně jsem tě pochopila či odhadla. Ale nutno uznat, že to nepochopení jsi začal ty. Přečetl sis dvě tři mé "věci" a rychlokvašně jsi o mě usoudil, že jsem nána, která má pifku na chlapce, a tak si z nich dělá terč svého rádoby ostrovtipu, což ses nijak nerozpakoval mi bez servítek sdělit, ačkoliv jsem o tvé existenci neměla šajn, natož abych snad jediné písmenko namířila proti tobě. Tak to na mě aspoň působilo po prvním přečtení tvých kritik. Pak jsem ale nakoukla na komentáře k tvým dílům a ejhle, zjistila jsem, že se umíš vyjadřovat jako slušně vychovaný hoch, navíc evidentně nepostrádáš inteligenci. Dobře, řekla jsem si, to, co mi napsal, byla jen drsnější forma humoru (a ten beru), nepatří tedy tedy nejspíš k těm, kteří si tu anonymně útočí na kdekoho, jen to bez přeplácání smajly prostě vyznělo poněkud hrubě. Inu, proč ti neodpovědět ve stejném tónu. Ale jak vidím, byl to omyl, tohle neměla být ukázka tvého smyslu pro humor, tys to navážení do mě (nechci dramatizovat, ale označit někoho za "nánu" navažování je) myslel docela vážně! Nechápu příliš, co tě k tomu vede. Vydedukoval jsi - pro mě záhadným způsobem - že chci snad nějak zesměšňovat všechny muže světa. A rovnou sis k tomu doplnil teorii o mém staropanenství, příp. hořké pomstychtivé zhrzenosti, že mě nějaký všivák (jinak podle tebe zřejmě muže nepojmenuju)opustil, ach! Jistě, poezie už je taková - každý v ní může vidět něco jiného než ostatní, nemluvě o srovnání s původním záměrem. Ale - nevím, jestli sis všiml - k mým ne/rýmovačkám se vyjadřovalo i spoustu jiných chlapců než jen ty a nezdá se, že by některý z nich měl pocit, že ho nějak urážím. Není to divné? Pak tedy - jestli tady někdo něco zjednodušuje, jsi to ty. Jak jsi přišel na to, že podle mě "všichni chlapi jsou ženským spíše na obtíž, jsou hodně primitivní a tak trochu stojí celkem za h..."? Dobře, možná si z nich občas dělám trochu legraci, ale poměrně milou, ale vůbec ne tam, kde ty vidíš zesměšňování, třeba v "Kuchňském roku" - kde tam proboha číhají na chlapce urážky?

Jsem. Přijď, naše katolická charita je každé úterý otevřena veřejnosti. Věř, nejsi jediný, kdo má problém. Duchovním rozjímáním při skupinové terapii můžeš umírnit svou frustraci vyplývající z negativního vztahu k vlastnímu penisu. A nejsi ztracený ještě, podle tvých básní je znát, že jsi hoch citlivý, ba přecitlivělý. (a jestli ti tohle přišlo jako útok proti chlapům, tak jsi to vůbec nepochopil)

Print
18. 05. 2007
Dát tip
Velmi a MOC*!

blbjenka
18. 05. 2007
Dát tip
ježhiš. to by muselo pršet asi furt :))

Honzyk
18. 05. 2007
Dát tip
-***--------- ---/

Jerry_Shit
18. 05. 2007
Dát tip
Jak psala thalina: všechny jsou super, akorát pro mě by bylo víc super, kdyby byly psané každá zvlášť, páč už mi ta paměť tolik neslouží a tak když dojdu až na konec, nevím, co bylo na začátku... :) *****

Zbora
18. 05. 2007
Dát tip
Docela se mi líbí druhá a čtvrtá...jinak mají všechny příjemně jednotný styl...

papouch
17. 05. 2007
Dát tip
mankote jsem si vzpomněl na Václava Hraběte - Kde všude leží zbytky našich dětí

berg
17. 05. 2007
Dát tip
Líbí všechny, protože jsou veselé a hravé jako ta děvčata z reklam na erotické telefonáty. ÷)) *

Mě se líbí ta O hřebenech.

skvělý*

sabi
17. 05. 2007
Dát tip
vynikajici! hlavne ta posledni T*

dadíková
17. 05. 2007
Dát tip
:)*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru