Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Za noci

12. 05. 2001
8
0
2927
Autor
Matyjustin

Dneska jsem vyhlížel čas, kdy se můžeš dívat na slunce Toužím po sto západech a východech v odlehlých dálkách světa sedím obklopen zdmi a vrhám stín na sny, které si splním sedím obklopen zdmi a vrhám stín… Vždycky jsem myslel, že sám se nedá přežít dnes už jinak trhám kvítí jinak přičichávám k vlasům jinak si povídám o plachtění nocí pod měsícem samota není strašná nebo zlá v květnovém setmění rozhodl jsem se méně povídat Ano -ohlušující výbuchy smíchu podlévané pivem extáze a otupění, výlevy a smíry to k tomu patří rozhodl jsem se víc naslouchat v lesích beze stesku, v tichu šerozpytu v pohybech zpomalených do zastavení rozhodl jsem se neptat se neptat se nahlas, jen bezezvučně jako bych dávno věděl a přesto stále překvapen stojím u klíčové dírky příběhů, co se nepovídají, co se zapomněly, co se nechtějí nechat vyprávět rozhodl jsem se sesbírávat odpovědi nastřádané z mých osamělých, tragických, romantických večerů Někdy si ležím na posteli, vysílen a pozoruji světlo pouličních lamp stejně rozprostřené na stropě stejně jako já v mých myšlenkách sem tam rukou reflektorů aut naznačí svoje křivky a pobídne do rozpravy o neměnnosti monotónních vzpomínek tak rád hledávám přede mnou schované a schovávám nalezené. Je to moje slabost? Pošetilci! Já zkusil, jak chutná víno, když se necháte hladit melodií Já znám temný kráter odkrytého podbříšku měsíce Já viděl tisíce jemných střípků sebe v odrazu zrcadel Já….. Já vím…. Píšu teď, abys nemohla odpovědět. Právě jsem zahledl ten kráter v podbříšku měsíce, za zvuku tichého sténání noci – paprsky protnuté do tmy šeptaly chceme a já jim uhnul pohledem.
I_v_a_n_k_a
29. 10. 2004
Dát tip
opravdu - se slovy umí jen málokdo zacházet jako ty... dávám tip a určitě se k tobě ještě vrátím

Madlen
04. 03. 2004
Dát tip
Bolí, ale chápu ... jestli mohu vůbec ...

je to prolog sám k sobě, položení svého základního kamene

Krel
05. 01. 2003
Dát tip
pošetilci....je to jakoby rozdělené na 2 části první...taková uvozující a lákavá a pak přijde "pošetilci" a dál je to takové...zoufalé...to možná není správné slovo...naléhavé je lepší...

O.S.to6
17. 09. 2001
Dát tip
rozhodl jsem se víc naslouchat ... a víc slyšet ticha.. ☼

krásné I*I

hermit
20. 06. 2001
Dát tip
*****!!!

barakuda
02. 06. 2001
Dát tip
Neřekla bych, že je to příliš dlouhé nebo zdlouhavé - vodopády už takové bývají. Myslím, ale že předposlední 2 verše nemusely být vyřčeny. Každopádně ti děkuji za zážitek, máš talent spojovat slova - opravdu znějí. ......." šeptaly chceme, a já nim uhnul pohledem...."

Matyjustin
02. 06. 2001
Dát tip
Promiň :-) musely :-))) je to celek jednoho obrazu a zároveň metafora :-) - ale moc, moc děkuju za tvou pozornost!!!

Wopi
24. 05. 2001
Dát tip
"u klíčové dírky příběhů" ouuuuu ****************

Davidek
21. 05. 2001
Dát tip
.... Tak.... nekdy bych mohl byt i tou basni :o) ... pokud jsem si ji spatne nevylozil ( nebo spise.. tou poentou :o) ).

Pája
15. 05. 2001
Dát tip
och nejistě nenalézám za tvým stínem ani slovo*

Print
14. 05. 2001
Dát tip
*!!!

Kovi
13. 05. 2001
Dát tip
nevidím báseň jako jednoduchou, jen její myšlenku tak vidím... a i báseň s jedoduchou myšlenkou může být naprosto geniální... takže vlastně nic :-)

Kovi
12. 05. 2001
Dát tip
ehm.. šeroZpyt... jinak je to báseň celkem pěkná - je sice příliš dlouhá na to, jak jednoduchou má myšlenku a na to, že vlastně nic příliš zajímavého v člověku nezanechá (je až zbytečně zdlouhavá), ale jsou tam sem tam líbivé obrazy... a celkově - mám z ní dobrý dojem...

Matyjustin
12. 05. 2001
Dát tip
Dík za šerozpyt :-) ...a možná, že nezanechá v člověku nic zajímavého, protože jí vidí jako jednoduchou a příliš dlouhou. A možná taky ne - kdo ví? - dík za kritiku :-))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru