Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Je lepší tučňáček nebo okýnko?

12. 05. 2001
3
0
12048
Autor
Danny

Jsem jedním z vyznavačů hnutí Open Source, takže bych vám rád představil své názory formou fejetonu.

Určitě jste si už všimli, jak spousta lidí z oboru informačních technologií i mimo něj nadává na Windows. O jiných možnostech než je tento systém se toho veřejně příliš neví, takže bych vám o tom rád něco řekl. Ti kdo mě trochu znají, jistě už vidí kam mířím: budu mluvit o Linuxu, ale nejen o něm. Dotknu se i hnutí Open Source a podobných souvisejících věcí. Půjdu rovnou k věci: Proč jiné možnosti? Co mi na Woknech vadí? Především je to neprůhlednost a proprietálnost technologií M$. Protože jste literáti, vymyslel jsem pro vás tohle přirovnání: určitě znáte Kafkův Proces. Zákony jsou tajné, nejsou známy a přece se jimi K. musí řídit a sloužit Systému - z tohoto pohledu je proces v Kafkově díle analogický Window$ a soudní proces v nějaké nezkorumpované demokratické zemi (ne ČR!) analogický lepším systémům: zákony jsou známy, volně k dispozici, kdokoliv si je může přečíst, vidět do mechanismů jak probíhají, naproti tomu u Kafky a u MS jsou systémy utajené, nedokumentované, obskurní, schválně přizpůsobené potřebám tvůrce a nikoli uživatelů..... Prostě v Linuxu člověk do všeho vidí: pokud nějaký program třeba padá, může jej "stopovat" a zjistit kde přesně "žbuchnul", pokud chce cokoli nastavit je to v dokumentovaném tvaru, takže ví kde má co změnit (v registrační databázi Window$ jsou naproti tomu data uložena často neprůhledně a tajuplně). Také od mnoha programů v Linuxu jsou k dispozici tzv. zdrojové kódy tj. program samotný v čitelném tvaru, čímž je dána možnost:
  • program měnit
  • dívat se do něj "dovnitř" jak funguje
zatímco ve Windows jsou programy nejčastěji distribuovány pouze v tzv. přeloženém, binárním tvaru: je možné program spustit a používat, ale jen velmi, velmi omezeně a netriviálně (skoro vůbec) měnit a koukat se na jeho funkce - a tyto změny a pohledy na program bývají také většinou v distribuční smlouvě programu výslovně zakázány. To však více než s architekturou systému souvisí s filosofií a obchodním modelem, o tom se ještě zmíním. Neprůhlednost je hlavně vidět na odporných souborových formátech MS Word a MS Excel: jinde než na Woknech je člověk prohlídne jen částečně, nejsou dokumentované a modifikovatelné mimo Office a podobné balíky (kontrast: např. HTML je možno upravovat v libovolném texovém editoru a jeho struktura je dokumentovaná), můžou se v nich skrývat viry díky neopatrně udělanému makrojazyku (který se ještě ke všemu může automagicky spouštět, no hrůza...). Přitom si v těchto šílených a obskurních formátech vyměnuje data většina lidí - díky marketingu M$... Také nestabilita Windows je příslovečná. Lidé, kteří píšou pouze dopisy ve Wordu to neznají, ale jakmile člověk otevře několik oken a zkouší dělat méně triviální akce, zvyšuje se šance pádu systému. Nestabilita souvisí s modelem tvorby systému: Windows centralizovaně vyvíjí jedna jediná firma a jednou za delší čas vydá opravný balík nebo novou verzi. Linux vyvíjí programátoři-dobrovolníci z celého světa a pokud jeden z lidí kolem Linuxu narazí na chybu (nemusí umět programovat, stačí aby byl schopen chybu přesně popsat a zahlásit), někdo (třeba on sám) se může okamžitě pokusit chybu opravit. Toto "paralelní", "celosvětové" testování a opravování programů je typickým znakem právě OpenSource modelu. Kdykoliv jsem narazil v chování Windows na jakýkoli méně triviální problém a zeptal jsem se na příslušném diskusním fóru, lidé mi nejčastěji radili reinstalaci systému, že se stejně nic jiného nedá dělat. Naproti tomu "linuxáci" v analogické situaci odpověděli něco jako "to je problém kvůli tomu a tomu, udělej tohle a tohle a ozvi se, jestli to pomohlo" - a většinou to opravdu pomohlo. Případně ještě mohou odpovědět, že řešení problému závisí na dalších detailech, abych to popsal přesněji, může se rozvinout zajímavá debata. Diskusní fórum o Linuxu - viz tento odkaz. Celé hnutí Open Source je hlavně založeno na svobodě: "free software" znamená spíše "svobodný software" než "software zadarmo". Programy jsou distribuovány bez zbytečných omezení, copyrightů a podobně a dokonce ve zdrojovém, tj. modifikovatelném a "prohlížitelném" tvaru. Nikomu se nezakazuje program změnit, pouze je tu podmínka že změněný program musí být rovněž "free" a že nemůžete o tomto díle lhát ve smyslu že je to pouze vaše práce - více viz hnutí GNU a jeho General Public Licence. Pro konkrétní popis Linuxových programů, ovládání apod. vás odkážu na svůj starší článek a budu pokračovat příště. Why Use Windows Since There Is A Door?
kgirl
28. 10. 2005
Dát tip
Got poisoned by data, man!

Eremita
29. 08. 2002
Dát tip
Ale nekdy je to fakt tezky... Ale co se da delat, miluju tucnaky.

papouch
19. 06. 2001
Dát tip
víte ... já jsem původně dřevorubec a teď jezdím s traktorem, já tomu nerozumím ... ale ten řízek bych bral.. :-))

Javert
18. 05. 2001
Dát tip
To že je fejeton?! No dovol...

Davidek
18. 05. 2001
Dát tip
Wopi: Neni pravda, ze se nevenuji prostredyk na jiny zpusob pohonu ( elektro pohon, vodik, akumulatory - tyto pohony jsou jiz v provozu ) Jenze diky moci kartelu jen velice, velice omezene.. To stejne je M$hit... Holt prachy sou moc.. a s miliardama US, se toho nadela mraky.... Linux je cool, pruhlednej, clovek mu muze udelat ( temer co chce, a nespadne. ) .. u windowzu ti zmizi jeden soubor a uz musis preinstalit... pokud mas u linxu jadro.. tak bezi i dyz Ti hodi 5 stranek chybovejch hlasek.. etc.etc.. A co takovy X-windows.. pro klikare.. Pravda, neni pod ne tolik aplikaci... Mno jo, praxy delaj jen a jen dalsi prachy.... Diky vsem pravovernym linuzakum..

Wopi
18. 05. 2001
Dát tip
Davidek - právě, že jsou jen takové drobné prdy, nic, na co by se dalo masově přejít (ten pohon). Stejně tak M$hit.

Wopi
18. 05. 2001
Dát tip
Papouch: Je lepší tučňáček nebo okýnko? ŘÍZEK, že jo????

Deltex
14. 05. 2001
Dát tip
Hih, plně souhlasím s Dannym... nebudu se vyjadřovat k problémům obou systémů - každý má svoje mouchy - to jako administrátor sítě linuxové, ale i windowsové a novellovské vím dokonale. Jedno vím jistě - linux vychází z těchto alternativ nejlíp jako síťová možnost, ale vzhledem k vžité myšlence, že nic jiného než prokleté windowsy není, je to ohledně širé veřejnosti...na...! No nic... Jo, nehodlám se vyjadřovat ani k bezpečnosti obou systémů - to by byla jiná kapitola! Mějte se nádherně! DeX

KID
13. 05. 2001
Dát tip
Hmm, taxem přishell nějak pozdě... Všechno už je tu napsaný, kua. Snad jen: WOOOKKNNNAAAA SSOOOOUUUU SSSHHHHHIIITTTTTT, ale W2K mi za 2 měsíce, co je mam, eště neklekly.... :))

Danny
13. 05. 2001
Dát tip
Albireo, s tím Frontpejdžem máš asi pravdu... zapomněl jsem že to umí přepnout přímo do kódu, protože editory tohoto typu vůbec nepoužívám a stránky píšu v plaintextových editorech... nejsem žádnej pořádnej web designer, jen jednou za čas zbastlím nějakou stránku a k tomu se nepotřebuju (a nechci) učit pracovat s těmito monstry

Popelucha
13. 05. 2001
Dát tip
Microsoft today published the full bug list for its Windows 2000 operating system. For the first time ever, all known and reported bugs are to be made available to the public. Mr Hyan-Lee of Japan (photographed above) made the mistake of printing the whole list. Danny, na to, že je to fejeton, je tam dost malá nadsázka. Tos třeba zapomněl zmínit, že když někomu pošleš *.doc, pošleš mu tím zároveň dost informací, kterýs poslat nechtěl, třeba na kterém počítači a kdy dokument vznikl, kdo byl uživatel, nějaký to licenční číslíčko a tak.

Danny
12. 05. 2001
Dát tip
cherchez la femme ... na střední škole ho odmítla holka, naštval se a rozhodl se že zničí svět pomocí Woken

Ženatej
12. 05. 2001
Dát tip
Lidi, přece jsme už ouplně nerezignovali na dětský léta! Poďte, budeme Bilíkovi házet šutry do woken!

Rivka
12. 05. 2001
Dát tip
Ach ano, Monty - vidím to zcela jasně! To přátelské oko! (Hlavně to levé...):)))

Ženatej: Nebuďme srabi, proč do woken, když má tak pěkný - a jistě drahý - brejle!:) Rivka: A ten srdečný, takořka osvícený úsměv! No řekni sama, může to být tak zgruntu špatný člověk?:)))

Rivka
12. 05. 2001
Dát tip
Ne! Je to jen nepochopený prorok:))))))))) (A pevně doufám, že jeden z těch, jejichž proroctví nedošla svého naplnění...):))))

Rivka
12. 05. 2001
Dát tip
Když ale já mám prostě slabost pro to jeho přátelské pomrkávání, když je ve zprávách, kolik milionů chyb má poslední verze Wokýnek...:)))

Rivka
12. 05. 2001
Dát tip
No jo, no:) Když já umím akorát klikat na ty vobrázky (pravda, kdysi mě poučili, že se tomu říká ikony)...:))) Ale ta paralela s Kafkou je moc pěkná:)))

Danny
12. 05. 2001
Dát tip
posílám avíza svým "souvěrcům", aby se případně také vyjádřili...

Wopi
12. 05. 2001
Dát tip
No jo, no. Prostě M$ ovládl svět díky skvělý obchodní strategii a ne díky skvělýmu systému. Ale ovládl a hotovo. Silnice ovládly motory na ropný produkty a lítaj v tom takový prachy, že dokážou hodit klády pod nohy každýmu výzkumu na lepší pohod. Prachy vždycky vládly, no.

Wopi
12. 05. 2001
Dát tip
Rivko - psali jsme současně, ale vypadá to, jako když jsem první 3 slova opsal :))).

Danny
12. 05. 2001
Dát tip
Rivko, uživatelský rozhraní na Linuxu už jsou tak dobrý (viz odkaz, druhej odkaz) a pořád se to zlepšuje, takže místo abys klikala na obrázky v padající Kafkárně na ně budeš klikat v moderním, rychlým a stabilním systému... ta doba se blíží, blíží...

...no, zrovinka nedávno se mi dostala do rukou taková veselá knížečka o Billíkovi Gejtsů; autor, co to psal, ho mě asi hodně, hodně rád, asi tak jako my všichni, že... tak já bych si dovolila pár citací...:))) In the beggining, Bill said, "Let there be BASIC," and after two months ago of all-nighters in His dorm room writing code, it was so. ... On the Third Day, Bill said: "A computer on every desk and Microsoft software in every computer. I shall borrow... I mean, create... DOS to run the world, and those who oppose me shall be ground into Chapter 11". And it was seriously so. ... On the Fifth Day, Bill said, "Pay no attention to false prophets such as Borland or Jobs. Windows shall work. We´ve already taken millions of orders which will make us billions of dollars, so I must be right." And it was okay.

oh yes, to jsem já, svoboda mladá, v binární strom rozkvetláá!

Tučňáček: Tos mě dostal!!! Uáááá, to je ženijální....:)))) Cha chá cho chó chi chíííííííííí!!! :)))))))))))

blbjenka
12. 05. 2001
Dát tip
tak hele, nech si laskavě ty svý odborný kecy a na Wokna mi nešahej.... pro blbjenky jsou Wokna akorát. :o))))))

Danny
12. 05. 2001
Dát tip
blbjenko, a na co ti šahat můžu ? ;-]

blbjenka
12. 05. 2001
Dát tip
:o))))))))))))))))) ............ a ty blbý vtipy si taky nech wod cesty, jo .......... :o)))))))))))))))

Ženatej
12. 05. 2001
Dát tip
Jo. Krásnej postřeh je : Ne těch woknech mi nejvíc vadí, že jsou neprůhledný! :-))))))))

Danny
12. 05. 2001
Dát tip
přesně tak, ženatej :-))))))))))))))))))))))))))))))))

Danny
12. 05. 2001
Dát tip
3lobyte: vim(1)

Danny
12. 05. 2001
Dát tip
avi

Albireo
12. 05. 2001
Dát tip
Mně leří Velkohubý Bill také v žaludku. Jenomže když potřebuji rychle vyplivnout webovskou stránku, sáhnu po FrontPage, protože to zabere míň času, a textové soubory píšu ve Wordu, protože vím, že si je přečte prakticky kdokoli. A teď jdu uhýbat před létajícími kameny. Albi**Reo

Danny
12. 05. 2001
Dát tip
albi:ten word chápu, ale front page ti vygeneruje věci jako - většítka a menšítka si domysli - BIG BIG BIG &nbsp /BIG /BIG /BIG a podobný šity fůůůůůůůůůůůj, nemít kontrolu nad ejčtýemel kódem

Albireo
12. 05. 2001
Dát tip
Danny, to dělá hlavně tam, kde by to ve správném HTML mělo být. Je pravda, že místo hnízdovaných big je lepší font size, ale naštěstí se FrontPage dá přepínat mezi wysiwyg režimem a HTML tag režimem, takže kontrolu nad kódem člověk neztrácí. A třeba když potřebuji blockquote nebo jinou vymyšlenost, nebo to generuje něco podivného, tak se prostě na chvilku přepnu, ale pořád si myslím, že je to rychlejší. Albi**Reo

A přitom na první pohled vypadá docela ...ehm, přátelsky, co myslíte?:)))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru