Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Smetiště nebo naleziště?

03. 06. 2007
1
49
3241
Autor
Lakrov

 


Smetiště nebo naleziště?


 

Nedávno mě napadlo položit si otázku. Je Písmák, se svým přibývajícím počtem členů a uložených příspěvků, jen smetištěm 'druholigových' textů nebo se zde objevují (a přibývají) i díla řekněme trvalejší hodnoty?

Odpovědět na tuhle otázku zřejmě nebude snadné. Nepomohou nám v tom kritiky, tipy ani výběry a soutěže. K jakémusi výsledku bychom mohli dospět průzkumem všeobecného mínění přispěvovatelů a čtenářů. (Záměrně odděluji tyto dvě ne stejně početné skupiny členů.) Mohlo by být zajímavé zjistit, nacházejí-li se na Písmáku díla, na něž si jejich čtenáři vzpomenou ještě dlouhou dobu po zveřejnění či přečtení.


 

Oprostěme se teď od vymezování kategorie; zůstaňme též u velmi volného určení časového intervalu, například: Před více než pár dny (tedy ne dnes, ne včera ani předvčírem). Zapomeňme na chvíli na díla vlastní. A nyní zkusme (bez pomoci databázových prostředků) odpovědět na následující otázku: Jsme schopni si vzpomenout na alepoň pět děl z minulosti; děl, která v nás zanechala určitou vzpomínku? Vyjmenujme je.

Pro zjištění přesného názvu díla nebo jména autora bude možná nutné sáhnou do historie Písmáka (od toho tu nakonec ty zatracené databáze jsou). Ale fak, že nám nějaký kus textu stál za úsilí, vynaložné k jeho dohledání, je možná jeho nejlepší vizitkou. Nebo se mýlím? (Asi ano, protože stejně tak jako hezké věci nám mohou v mysli utkvět i vzpomínky ohavné.)


 

Neočekávám příliš velký počet názorů. Pátrání ve vzpomínkách (i v databázích) je pracné; tu zkušenost už mám.


49 názorů

baronka
03. 11. 2008
Dát tip
Lakrov tak jako v knihkupectví leží knihy a brak je to i zde a2a2a Návraty a Půlnoční Danny Povídky Ivo Vzpomínka na Ungvár Norskol Fart Vyndal Dramo lízátko Dada Rekonstrukce a to se ještě omlouvám jsem zde jen krátce Třeba pro toho kdo začíná psát tak to je k nezaplacení

Lakrov
11. 09. 2008
Dát tip

Smazání autora



Smazat autora? NE ANO (smaže všechna díla, sbírky a kluby tohoto autora)

Lakrov
11. 09. 2008
Dát tip

Ohlížíte se rádi, a to nejen za designově zdařilými vzorky populace vám přitažlivého pohlaví? Seznam nezapomenutelných povídek, aktualizovaný 17.8.2008, je k dispozici na Ohlédnutí za povídkami



Lakrov
11. 09. 2008
Dát tip
Seznam nezapomenutelných povídek, aktualizovaný 17.8.2008, je k dispozici na href="http://www.pismak.cz/index.php?data=read&id=291486"> Ohlédnutí za povídkami

My Top Five + One: Mozart - Inspirován, 26 a spousta dalších básní, inteligentních, zpupně egocentrických či tvrdě jdoucích na věc s nádechem nostalgie a Kafkovy absurdnosti... "je to tvá kunda z červánků nebo... cosi sladkého mě vleče k pobřeží"..."tvrdě a funkcionalisticky!"...“Rozdejte si to se mnou - jsem Největší Básník Této Generace“. Můj miláček a první internetová láska. Climaster – Zacuchaným smyčcem, Na kříži z asfaltu… a další ostré duševní kontrasty s pozadím zrajících lánů obilí a s potřebnou dávkou něhy, která jinde v básních jiných autorů tak často chybí…“zvířené malachity, zvířené ohňostroje… v mé zesláblé náruči…“…mokré máš tygří oči… a svůj cepín, promrzlý… hodím do kouta“… jeden z mála mých oblíbených autorů, pro jehož tvorbu jsem nenašla přirovnání. Považuji ji za velmi originální a neotřelou. Ewonne – Foukala si vlasy fénem a už nevím, co jsem dělal já – a další a další střípky z běžného života, tak plné citu a lásky a přesto podané příjemnou současnou formou, která v lecčems předčí i Bukowskiho, avšak v lecčems se má autor od svého vzoru ještě co učit :o) Pablo_honey – Vídeňská – „jak tě chci, jak tě chci, jak tě chci! I tady, ve Vídni, rozkolíbaná, stará, zní smyčcema o pilu a…“ Zimoušova – „svezu se po skle a do kaluže vyřežu bruslí podivuhodné srdce…..že zlobil jsem jen v pyžamu a nedbal na svůj věk“ no a taky Maps a Meds a „stmívá se mi o tobě, když den hází fleky a noc pustila do pijáku“…přičemž o básni Ticho bývá tolik sexy už radši nebudu psát nic nebo bych už dneska vůbec nic neudělala. Milovník převleků, nepolapitelná, unikající a přesto svými chapadly na dálku škrtící chobotnice. Nevím co to spolu máme vlastně za vztah. Či je to jen má paranoidní kunda? Cosi sladkého mě vleče k pobřeží… proto – Rád bych shodil listy – „zkoušel jsem rybám hladit šupiny, setřel jsem jim roky…. Někdy je mi smutno, ryby mi plavou v očích…“... dávný ctitel, který na mě zapomněl? nebo ...?? Fucking special, anyway. To bylo 5 mých miláčků. + ještě přidám Petra Pana. Revoltující poezie, která stojí za přečtení. Hlavně asi MAMKY. Mamky na zastávkách, mamky, co čekají na povídání, co čekají, co čekají… r13

Pablo_honey
21. 06. 2007
Dát tip
dyť to znáš, frnku, pro čůráka každý čůrák. vykuř si ho sám a měj se fajn:)

Frnek
20. 06. 2007
Dát tip
jo, ta sleeping..ach..zbytek z tvýho přiblblýho seznamu sou samozřejmě (nebojim se je tak nazvat) samý čuráci..ale ta sleeping..

Pablo_honey
19. 06. 2007
Dát tip
o tobě jsem tam taky uvažoval

daddy
18. 06. 2007
Dát tip
Tady je v Irsku

Pablo_honey
17. 06. 2007
Dát tip
namátkovej TOP TEN: 1. ZUZUZU - ona je debil, tak jsem jí políbil 2. Swandrow - to byly kdysi pecky. 3. ewonne - báseň o tom, ja vyhodí harampádí z pokoje a lidi z jeho čtvrti si to rozeberou za soumraku 3. paranoid_android, když ještě psal pod tímhle nickem. P.O.LOST, Punkx not dead, O rybách a lidech. 4. sleeping_beauty 5. cínový vojáček 6. (mathew) když ještě psal - pyramidy myslím 7. g.b.show - hlavně první fláky 8. Filip alias Tady - bůh ví, kde je mu konec 9. Smetiprach - něco o nádraží nebo tak 10. ezra_pound

spíš si pamatuji autory podle stylu psaní a vracím se k nim: Malykuba01, Stevenson, malinka_hvězdinka...databázi tedy nemám.

Frnek
09. 06. 2007
Dát tip
chroustjazz byl hodně dobrej, ale už je asi hodně mrtvej

Fouckault
09. 06. 2007
Dát tip
kritik: aha :-))) tak ty to myslíš upřímně? :-)) to jsi teda ještě větší ..... než jsme si mysleli to je fakt :-)

Jezuita
09. 06. 2007
Dát tip
drfaust - Požáry vánic katiguro- Zelený Neptun tři-čermí-mravenci-Studna celé Kalen(oe)dárium Zaprděnec - Slovo-hovno

Fouckault
09. 06. 2007
Dát tip
naopak.. kde jinde máš tak skvěle opoziční pocit jako tady? kde jinde najdeš tak očividně hloupou diktaturu.. ze které si lze utahovat? na Písmáku je nejlíp už jen kvůli tomu paradoxu :-)

Fouckault
08. 06. 2007
Dát tip
to je pravda , na chrousta si taky pamatuji, bohužel prej se dostal nakonec podpantofel té sousedky co o ní leta psal.. jó tak přicházej servry o básníky.. .-)

Celebrian
05. 06. 2007
Dát tip
Hohoo pamatuju, pamatuju...ve většině případů nevzpomenu na názvy, ale vím od koho a o čem to je...Jako první mě napadla Falka a její Modli se semnou...Pak báseň od Rebeccy - četla to ve Vesuvu, obsahem bylo i to, jak se jako malá bála masturbovat...Jakubisko a jeho báseň, kde se motá v chaluhách...Luk Malér a jeho Loutky bloudky...mohla bych pokračovat dál a dál a... Někteří se ještě pořád snažíme...:)

Frnek
05. 06. 2007
Dát tip
Plamen_Paciorek - Já, růžolící Křídlo - Şeu kakání - Hovínková porodnice Voloďa - Nepatřičné sebedotýkání Dero - Chlapec

Fouckault
04. 06. 2007
Dát tip
k některým autorům se sem vracím často a čtu si znovu jejich texty.. nebudu vyjmenovávat jejich konkrétní texty jde spíš o jejich poetiku v širším slova smyslu tvořenou nejen vážnými texty, ale i blbůstkami, úlety atd.. sledovat například zrání básníka v "přímém přenosu" v časové posloupnosti jejich tvorby včetně slepých meandrů.. jako je možné právě v této databázi je zcela unikátní.. namátkou třeba Drfaust, Egil, Lyryk, Alimra, Nechápu, a2a2a, Zbora a spoustu, spoustu dalších..

Norsko to jako vždycky nepochopilo. Ne pět jako pět, ale pět jako zpívat!

Norsko to jako vždycky nepochopilo. Ne pět jako pět, ale pět jako zpívat!

papouch
04. 06. 2007
Dát tip
mě do toho netahej, jooo...!

Norsko
04. 06. 2007
Dát tip
... třeba několik od papoucha ! :-)

papouch
04. 06. 2007
Dát tip
jéééje!! těch by bylo! A né jen pět!!

maartin
04. 06. 2007
Dát tip
smetiště i naleziště pokladů, jak kdy a jak pro koho... a není informační chaos občas nádherný, sám o sobě?

Jiko: Že bychom znovu načali diskusi o recyklaci témat, resp. jejich periodicitě v závislosti na životnosti průměrného uživatele? :)

JiKo
04. 06. 2007
Dát tip
Když seš pesimista je to smetiště a když jseš optimista tak naleziště.

daddy
03. 06. 2007
Dát tip
mám jich moře, ale nechám si to pro sebe...:) nevadí snad....

Zuzulinka
03. 06. 2007
Dát tip
abbys...Naše láska je zvíře Rowenna...ve výčtu jejich děl by toho bylo noho, co mě jakámkoli způsobem oslovilo a zasáhlo...po názvech se mi moc pátrat nechce..namátkou třeba Hlášení taktéž Janek alias Smetiprach...svá díla maže, takže ačkoli je mám v oblíbených, mizí mi dále a2a2a...třeba Aničce...opět namátkou, většina věcí velmi kvalitních, alespoň pro mě a v neposlední řadě Print...a jeho třeba Evangelium podle mýho Marka a další a další Eileen, Zly, Alimra, Augustin Šípek, Pablo Honey,...najde se jich tu moc...i když přiznávám, přehrabávat se v hromadě braku je někdy úmorné, ale stojí to za to rozlišit, objevit a vytáhnout na světlo světa klenot Trochu mě mrzí, že mírně "spí" redaktoři...a na postu Zlatých výběrů se to téměř nehýbe

Winter
03. 06. 2007
Dát tip
Problém je, že si pamatuju zásadně jen děje díla a některé věty či obrazy. Z autory a názvy jsem dost na štíru. Na druhou stranu nevzpomenout na: Petra Měrku a jeho Valašskou Tatranku (či Polanku) Nepotrebujem a jeho Lavičku (relativně nová věc) některé povídky Pozorovatele či Alojse (zdravím) fejetony Vauda by byla škoda Pak si mám pod kůží zaryté věci, u kterých bohužel znám jen ten obsah a dodnes je marně sháním, abych je mohl hodit do klubu.

Milly
03. 06. 2007
Dát tip
Fuuu, řekla bych, že obojí- smetiště i naleziště... A díla z minulosti? Těch je...... třebas... díla od pilne_vcelky- oplatek a další oplatek- o tulících se oplatcích a uplakané dcerušce milionáře, která chtěla k Vánocům novou Barbie, tuším......, dál od ní zvuk rozpáleného asfaltu před domem, na který dopadají dešťové kapky a my se bojíme vyběhnout ven a přiložit k němu ucho.., no, tak dál už jenom názvy, jo? :-) Nebo stručně... Od včelky ještě masturbjící dívka, šlehačka v koutku oka..- hmm, kdyby ji chtěl tak slíznout.. ;-), lesní víla... Od Pabla_honey- o tom, jak vyměnil zámky- hlavní vchod i dveře od zahrady- sedí doma a probírá fotky a tloustne... Vella- o Krásný z Roissy (..a štíhlá jsou a bílá, ale nepatří mi. Proto mne nemůžeš milovat na svém odchodu), o vlcích (zvědavě natahujících krky, laň, vlkům pletu se do cesty a nedokážu jinak). Pokusák- o markytánce- jak ze třech mušketýrů mi připadala.., o mořském orlovi, který pozoruje myšku..., o řece...... rebecca13- o kuřeti v lese.. a dvou významech básně.. Lakrov- Malování- o Golondrině- a jejím příteli- vzdáleném a přeci tak blízkém, dál.. jsem jen nečistá hotelová přikrývka, a tři přání v černém klobouku- v pokoji dívky.., která zná tu, co jela tramvají a bydlí naproti.. Sarrah- báseň o kočce- matce- pro její koťátka..... Sunmoon- o jejím princi....., a sluneční dopis pro kamarádku..... sidonia- o domě, ve kterém brečí na záchodě... a vyhodit ho do povětří i s kouskama jí samý..... Lilie- báseň, ve které je temno, horko, rudá záře, železo, nebezpečí a tajemství..., báseň o zamotáváni se do záclony. Geper- Tajemství žlutého ručníku- o pozorování dívky v horkém lese.., šplhání se po skalách.. Petula- psice... Hlídací feny..., a pak ta...- CVAK se jmenuje- stojí před zrcadlem, jede tramvají.., pak Čarodějnice Kawamura- ta mě dostala na Střekově... před 2. rokama asi.., a S panenkou v IKEA- jsem jsem se tomu chechtala u počítače na intru...- napětí- a teď, když si vzpomenu, chce se mi na záchod..., a její Kočkodalk- vkrádající se za nocí do příbytků... Repulsion- on, tuším, napsal tu vlčí...... nádhernou... hlazením se démoni vyhánějí, ale rozmysli se..... a ten závěr...... Minstrel-a jeho básničky o andělích.. a o první noci ("a hudba hrála a ustávala.. a rozlitý pohár vína, a navždy spolu...). Ticha_duse- a její "Ty jsi můj pelíšek, kam se vždy schoulím s třpytečkou na tváři a slzou noci ve vlasech" Vihar a jeho komunistický- aneb kdybych byl soudruhem- firmy, stůl, děti, odřená....., a jeho matka i dcera byly obě velice krásné.. , a pak ta jeho o té dívce a vedoucím oddílu.. dlouhatánská..... Dapler- o kozloovčí srsti a ozdobením vůní malinově stydkých rtů.., a pak ta o dívce- s Modiglianim- malování se, řezání, fotografování, temnota.. nosila dítě... Notreal- hlavně ta o koťátku noci, které mu pomáhá..., a pak ta červi(y)... Ostřice- smazaná od smazavší se autorky, ale mám ji uloženou- a její básnička o bílém králíku... a o chlapech.. pořád někam utíká...... Darksky a jeho ptáček modráček- něžná...... Mongolský_vlk- asi šestidílná povídka- o osamocené dívce s černým koťátkem- říkala mu Táta, tuším... sny.... bolest a samotný lidi.... Vitex- a příběh na pokračování o tom člověku, co prodával drogy- a pořád potkával jednoho takovýho křesťanskýho- on není ještě úplně zkaženej... a ti jeho kamarádi- horší než on.., a další soubor- začínající ve vlaku... hodně filozofickej a zajímavej... teorie o konci světa.. jedna dívka- potkával ji v té restauraci... j_i_r_i_k a jeho básnička- o Bohu- čte v dnešních novinách, že je mrtev.., a o medu a medvědu Craeassy- úžasně vtipnej příběh o hodinkách a jednom chlapovi, co ho praštila pánvičkou, tuším..... synáček- a jeho o lásce... a divoce se ženoucím kočáru taženém koňmi, tuším- divoká o milování. Robert, tuším, napsal něco zajímavýho o pilulkách, na to musím kouknout.. A fialovy_poustevnik, co se smazal, zas o lidech, jak ničej životní prostředí...... jorel- o hodinách, co točí se jak pavouci na provázku..- představa velkého, prázdného domu, světlo svíček, tíseň.. malykuba01- o tom, jak je v hotelu, kde býval s ní a je mu smutno..... Hm, to by snad z hlavy mohlo zatím stačit... :-) Zajímavé zamyšlení......

pred chvíľou som si tiež kládol túto otázku - zistil som, že si pamätám len minimálne množstvo diel, čo som tu prečítal. ale na druhej strane - často si nepamätám ani obsah románov.

Lakrov
03. 06. 2007
Dát tip
Pro ceder_john: Netrápí. Zajímá. V tom je rozdíl :-) Lidi mohou mít různé zájmy. Mně zajímají databáze. Zvlášť takové, jakou si nosíme každý v sobě.

Ale božínku... mně by docela zajímalo, co se komu líbí :)... akoráte já jsem tu moc krátko, tak nevím, jací autoři vynikali dříve... tato diskuse se mi zdá jako dobrý nápad...

pozorovatel
03. 06. 2007
Dát tip
ježiš, od toho tu jsou kluby a oblíbená díla já být tebou, tak si radši opravim chyby

Lakrov
03. 06. 2007
Dát tip
- Jak vydával svou starodávnou přítelkyni za novou; cizinku Reka; Hry na nerozumění (Z deníku) - Bratr a sestra (Život a smrt) kteří se dohadují o osudu 'oběti' autohavárie Mezon; SMRTIBRÁCHA - Jak se dopracovali k horolezectví a smrt kamaráda maartin; Přeskok - Jak ho nezletilá přinutila k pohlavnímu styku Vihar: Sex z lásky od třináctileté plavovlásky - Pitva holky, která skočila z Nuselského (v Praze) mostu. Havranka5; ZÁPOČET Z PITVY MLADÉ DÍVKY - Néco jako zpověď syna, stěžujícího si po smrti matky na její bezmeznou a nesnesitelnou péči. Horavin; POST SCRIPTUM DARIE Vypadá to na závěr, že já třeba vnímám pouze prózu z oblasti 'černá kronika' :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru