Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Požeň to vo štok!

Výběr: Honzyk
23. 06. 2007
4
7
1126
Autor
Aglája

Absurdita absurdně trhlá...:o)))

,Oh, shit, no! Jenom  to ne,‘ pomyslil si otráveně Bobby, když přebíral příchozí hlášení z call centra.

,Už s tím vážně seknu, zase skyscraper! Tomu debilovi, co vymyslel mrakodrapy, bych jednu vrazil, aby se mu rozsvítilo.‘  Zatímco si Bobby takhle remcal, navlékal na sebe automaticky pracovní uniformu. Na tuhle práci přistoupil jen pod podmínkou, že si splní svůj klukovský sen. Bude zasahovat v kostýmu Spidermana! Vždycky mu záviděl ty možnosti, rychlost a energii, sílu a vystřelovací vlákna. Jo!

 Za všechno může ten architekt. Jakže se jmenoval? Jasper Makeithigher ?

Měl se svým týmem navrhnout Central Library a místo dvoupatrové decentní secesní budovy Městské Knihovny, zapadající do atmosféry města a ostatní zástavby, vyprojektoval vertikální tasemnici o sto padesáti osmi článcích. Tedy patrech.  Jako bychom byli na Manhattanu…Ve skutečnosti se ale jedná pouze o patro jedno, vysoké asi pět set metrů. Makeithigher byl totiž nucen, díky přešvihnutému rozpočtu, ušetřit na podlahách. U soudu se hájil tím, že za to nemohl. Že se ho neměli pořád ptát na jméno:

„ A jaký je Váš názor na výšku budovy pane …?

„ Požeňtovoštok,“ dokončil Jasper.

No a takhle se ho vyptávali městský architekt a projektanti a zastupitelé městské rady a starosta města a vodaři a plynaři a…až si nakonec při kolaudaci objektu všichni lámali krční obratle, když se snažili dohlédnout na špici budovy. Makeithigher ztratil další slibnou zakázku na návrh městského aquaparku, (nikdo nechtěl skákat šipky z výšky půl kilometru do tři metry hlubokého bazénu,) a navíc má na krku žalobu za zneužití jména, plánů, financí a všeho možného, co se jenom zneužít dá. Svět je plný nedorozumění.

 Copak, postavit mrakodrap, bylo ještě to nejmenší, ale naplnit budovu knihami…Dva roky trvalo, než byla zařazena všechna klasická díla, historické filozofické svazky, poezie, divadelní hry, vzácné rukopisy a perly světové literatury. Při umísťování knih do nejvrchnějších polic zahynulo pádem na zem více dělníků, než otroků při stavbě egyptských pyramid. Přes všechnu snahu ale stále ještě šedesát procent budovy zůstávalo nevyužito. Zastupitelé města tedy vyhlásili marketingovou akci pro širokou čtenářskou veřejnost „ Za jakýchkoliv deset knih, face - lift zdarma“ (pro ženy) a pro muže „ Za cokoliv tištěného, Pilsener Urquell přímo od čepu“.  Díky tomu se knihovna do dvou týdnů zaplnila nejen opilci, kasírujícími v přízemí u pípy odměnu, ale hlavně takovými poklady jako jsou první výtisky Supermana (s jeho osobním podpisem), Čuka a Geka (s ústřižkem prvního pionýrskému šátku Čuka), Kapitálu (s Marxovou propouštěcí zprávou z psychiatrie), Gabry a Málinky, Chaloupky strýčka Toma, Odvážné školačky, a kompletními ročníky Playboye (se skvrnami od …čert ví čeho), Ohníčku a Čtyřlístku (s otiskem Bobíkova kopýtka). Po několik dalších měsíců jste mohli v centru potkávat dárkyně, na první pohled rozpoznatelné podle obvazů a posléze vytřeštěných fixovaných úsměvů, končících u uší a dárce s extrémním obvodem pasu a chmelovým zápachem. Po tříleté anabázi s naplněním knihovny, správném zařazení svazků a taky náborem několika set knihovníků a knihovnic, se provoz mohl konečně rozjet.

….

 
„Říkala jste Nana? Emile Zola?“ zeptal se nevěřícně vedoucí knihovník Tower, zodpovědný za posledních dvacet polic mrakodrapu, plaché dívčiny v hnědé tvídové sukni.

„Víte, mám z něj vypracovat referát,“ pravila slečna, vědoma si nehoráznosti svého požadavku.

„ Podala jste si předem žádost? Nepodala. Tak to bude tři sta babek. Já tam sám nepolezu, to je o život. Zola je až pod střechou. Ale máte štěstí, ten chlapík z Book Emergency, co dneska slouží, zasahuje v kostýmu Spidermana. Nebudete věřit svým očím, je to skutečně artistický výkon. Jak se přisaje na police a šplhá a šplhá, pak vystřelí lepkavé vlákno a skoro vždycky trefí tu správnou knihu…to je práce skutečného profesionála. (Přece jí nebudu vykládat, jak posledně místo Iliady od Homéra, omylem přitáhl vázaný ročník Hustleru a studentka to zjistila až před zkušební komisí, kdy měla citovat z knihy. Teď požaduje náhradu čtyřletého školného, protože šlo o jistou soukromou a proklatě drahou univerzitu, kterou bohužel, díky tomuto tragickému omylu, neabsolvovala. Hned první přečtenou větou - Ukaž mi svou vlhkou číču - zkušební komisi nepřesvědčila o tom, že má homérskou látku opravdu pečlivě nastudovanou. Průšvih, jak potopa v New Orleans.)

„Ano, já vím,“ sklopila dívčina oči, „ale řekli nám to až včera a pozítří musím mít práci odevzdanou. Promiňte.“

„No, tak dobře,“ slitoval se knihovník a zapnul vysílačku

„Knižní pohotovost? Máme tady jednoho Zolu. Ano, teď hned! Ne, nepočká to!“

……….. 

,Tak a je to. Doufám, že už dneska nebude nikdo nic chtít,‘ pomyslil si sklesle Bobby, když odložil pracovní uniformu do skříně a opřel své unavené nohy o židli. Ručičky hodin se blížily k osmé večerní a dávaly naději na klidné zakončení služby.

,Snad to nebude jako minulou středu, kdy mě vyvolávali ještě o půl osmé, že nutně potřebují kompletní dílo Tolstého. Dvacet kilo knih…to si nikdo nedovede představit, jak špatně se mi s tím pohybovalo. Přísavky se mi odlepovaly a vlákna trhala. Málem jsem se zabil. Někdy mám pocit, že to za tu námahu nestojí. No nic, uvařím si kafe a přečtu v klidu New York Book Times.‘

Bobbyho pohled padl na výrazný headline na přední straně novin:

Prague, New Library project.

,Prague…kde to je? Tuším, že centrální  Asie, možná někde kolem Ugandy. Vida, taky plánují knihovnu. Píšou, že prvotní návrh, který vcelku akceptuje mínění architektů, historiků a zastupitelů města, je třípatrová budova, souznící s historickou zástavbou okolních domů. Má to prý dělat nějaký George Green Octopus. Tak to jsem zvědavý, s čím přijde ten George…jakže se jmenuje?‘

 ………………..

 Slovník pro neanglofily:

 

Makeithigher - Požeňtovoštok

Green Octopus - Zelená Chobotnice

Hustler - nemravný časopis pro nemravné pány s nemravnými bobry

Čuk a Gek - ještě nemravnější tiskovina

Kapitál - no, to už je vrchol nemravnosti

Oh, shit, no! - ne, do pr…, ne!

Central Library - Centrální knihovna

New York Book Times - neexistující noviny, tvářící se skutečně

Headline - titulek

Book Emergency - knižní pohotovost, jinak taky blbost jak mraky

Bobby - Robert zkráceně

Tower - věž

New Orleans - kolébka jazzu, před časem spíš pod jezem

Stydlivá studentka - non-sense, čili nesmysl

 


7 názorů

oran
25. 09. 2012
Dát tip
ukaž mi svou vlhkou číču :-DDD

Skvělý "Aglájo". Dlouho jsem se takhle nepobavil.Tip!!!

Aglája
23. 06. 2007
Dát tip
Díky, Honzyku...ráda jsem pobavila :o))

Honzyk
23. 06. 2007
Dát tip
...a ja...!)))DDDDDDDDDDDDDDD.............

Aglája
23. 06. 2007
Dát tip
Díky, Honzyku...ráda jsem pobavila :o))

Honzyk
23. 06. 2007
Dát tip
:)))knizni pohotovost....----vertikalni tasemnice..!!!))) opilci kasitujici u sbytu vodmenu))))...DDDDD------ zdar knihomolum....bez rozdilu pohlavi, veku i barvy pleti---! super vec i s vysvetlivkama..!!!)))))))a, jak rad úpisu, kdyz muzu, kultivovane a az puristicky (jazykove ciste)podany, proste -i se zapletkou, na prvni pohled nenapadnou- maso...!----

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru