Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Dívka v tůni ukrytá

01. 07. 2007
27
57
7118
Autor
Cornelie

Nechala jsem se inspirovat příběhem Sadako z japonského hororu Kruh, jednoho z nejděsivějších filmů, co jsem kdy viděla.

V hluboké tůni spíš,
v hluboké tůni bdíš,
oči se zvedají k nebi,
nehty se zarývají do stěny

Chceš vylézt, že?

Ale tam venku tě nic nečeká,
zabila jsi člověka.
Pamatuješ tehdy
jak jsi dělala do sněhu anděly?

Je to jen pár let, kdy jsi měla lásku a rodinu, ale teď?

Hodili tě do tůně
a pravili: „To není naše dítě!“
Nikdy jsi nebyla jejich,
byla jsi jen náhradník.

 Kam se ukrylo tvé srdce? K matce, jež odpočívá v hrobě?

Dali ti lásku, dali ti štěstí,
ale nikdy ti nedali porozumění.
Lidé jim říkali :
 „ Je divná. Vraťte ji!“

Možná to měli udělat,viď?

Vrátit tě a nestarat se více
o tvou duši, o tvé srdce.
Ale oni to neudělali,
a teď toho jistě litují.

Nyní si zde schována, v tůni navždy ukrytá.

Již nikdy více nespatříš světlo,
a nebo možná ano?
Až přijde den kdy budeš objevena
a možná od kleta…

Dávám ti sbohem dívko v tůni, dojdi pokoje, přeji ti.





57 názorů

Benetka
27. 08. 2019
Dát tip

Něco mě v Tvé bázni oslovuje...Tak trochu mi to připomíná jednu písničku :

https://www.youtube.com/watch?v=lDpnjE1LUvE


A.H.
28. 04. 2010
Dát tip
Když si dílo čtu s odstupem času, připomnělo mi to díl Studna z Majora Zemana

máš to úúúžasné!! chttěla bych psát jako ty!TIP

sidonia
23. 12. 2009
Dát tip
nechápu počet udělených tipů.

EnyLove94
10. 06. 2009
Dát tip
Tyo to je hezký..ale moc se to nerýmuje ale jinak je to hezký

Marlav
24. 05. 2009
Dát tip
Milá Corni, mě se to líbí, má to duši, nesnažim se být za každou cenu důležitá a něco té básni vytýkat. je opravdu pěkná!!!!M

Cornelie
15. 05. 2009
Dát tip
Jinotajná - to tedy rozhodně je:) ale přiznávám, že i u amerického jsem se párkrát lekla:) Ale v tomhle případě to není o lekání, ale o tom jak to zapůsobí na tvoji psychiku.. K noci se vyjadřovat nebudu:) vzhledem k tomu, že jich mám už pár stráveno bděním..:) co pár..poslední týden chodím spát..no ani se nebudu vyjadřovat v kolik :(

Jinotajná
15. 05. 2009
Dát tip
To je překlep, máš pravdu. Inu noc se mnou dělá divy. Myslela jsem film. Viděla jsem jen americké zpracování, i když japonské je prý o mooooc lepší

Cornelie
15. 05. 2009
Dát tip
P.S.: omluvám se za avi těm, kterým jít neměla, ale jaksi se mi to v tuhle hodinu nechtělo, a ani to moc dobře nešlo, vyklikávat:) Dobrou :,)

Cornelie
15. 05. 2009
Dát tip
Něžný_debil - klišé, neklišé..mě to tam sedlo :) Dík:) pepopepo - :) dík joesatriani - no jo, ale to by pak nebyla báseň:) nebyl by to celek..:)) dík Tony.cs - :) jjj - jo, mě taky, jinak bych to sem nedávala :) dík D4N - ano, to pocitovka bych vyzdvihla..:) dík i tobě Kamil.Kubik - dík Barkku - já se pro jistotu o žádné sestřičkování nesnažila :) jen vyrovnat..:) ovšem od té doby jsem přestala s takovým nadšením sledovat horory.) ano, nezbaví a občas mě "mile" překvapí sestra, která má dlouhé tmavé vlasy..:) Dík:) incredibilis - to je pravda, ale Samara byla jen malé dítě, které nemělo štěstí, tak ji zahodili..zkus si představit, že jsi malé dítě, které jen tak hodí do tůně..místo toho aby ti sehnali pomoc.. Jinka dík:) Jinotajná - děkuju :) a můžu mít dotaz? to "básničku" je překlep? :)

Jinotajná
15. 05. 2009
Dát tip
básničku neznám, ale jinak... až na to, že je to dost upovídaný, je to krásný

někdy je lépe schovaný před všemi ve tmě, něž být všem na očích

Kamil.Kubik
15. 04. 2009
Dát tip
skvele

Tony.cs
22. 02. 2009
Dát tip
to je krásné

Tony.cs
22. 02. 2009
Dát tip
to je krásné

joesatriani
10. 02. 2009
Dát tip
...ja som minimalista. Mne by z básne stačil názov, prológ a tá veta Chceš vylézt, že?...a dosť. Za toto dávam t* ( ostatné som akože z môjho pohľadu nevidel)

pepopepo
30. 11. 2008
Dát tip
}:-)*

chjo.. andělé ve sněhu... klišé.. ale jinak líbí

Cornelie
17. 11. 2008
Dát tip
avi :-)

Cornelie
17. 11. 2008
Dát tip
avi :-)

Cornelie
17. 11. 2008
Dát tip
Tommy - děkuji za názor :-) A.H. - taky dík:-) Ovšem, jestli budeš mít chuť a čas, tak se podívej. Není jako každý druhý. :-) Dívka s mušlí - děkuji:-) Ano, film byl opravdu dost silný, dodnes jsem kámošce vděčna, že mě vyrušovala. I když jsem jej od té doby viděla několikrát a prostě teď už na mne nepůsobí tolik jako tehdy, tak beztak tam je stále ten nepříjemný pocit. Ano, všechna vina nebyla jen na ní, ale ta hlavní, jistě. Bohužel. Sadaf - děkuju :-))

Sadaf
12. 11. 2008
Dát tip
K.J.Erben a Kytice...ale pjekný, Ť

A.H.
05. 06. 2008
Dát tip
pravda, verše pokulhávají, ale řekl bych, že v tomto případě je to namístě. Kruh jsem neviděl, ale dokáži si představit oč tam běží.

FunThomas
11. 05. 2008
Dát tip
hm... nevím... mě se to tak nějak špatně čte... - přijde mi to takové roztrhané.... dneska to tip nebude, Corny :-(

Cornelie
27. 04. 2008
Dát tip
Děkuji :)

Bety888
27. 04. 2008
Dát tip
Je to dobrý:) Ve spojení s Kruhem, tip*

Cornelie
17. 03. 2008
Dát tip
Teréz - Každé dílo, pojetí myšlenky je samozřejmě jiné:) Stejně jako každý autor je jiný a to je jedině dobře. :) Děkuji ti za názor:)) A také - vítej na písmáku:)

Cornelie
07. 03. 2008
Dát tip
avi:)

Cornelie
07. 03. 2008
Dát tip
lístku - děkuji:) Njn, co bys chtěl od ženský...:))) sorrowjejenalterego - děkuji:)

kdybytošlobeztěchrádobyrýmů,určitěbytobyloúžasný...takžezamějakojo... ikdyžsemityrýmyvůbecnelíbí...*

Cornelie
18. 01. 2008
Dát tip
Dobrou noc diketaku:))) Však v prologu je to řečeno, že inspirací mi je horor:)) Co se týká vět psaných kurzívou, tak záleží na fantazii čtenáře komu je přisoudí. Děkuji:)

diketak
18. 01. 2008
Dát tip
Tak teď nebudu moci usnout. Věty napsané kurzivou jsou doufám řečené hrozně ohavnou nestvůrou s chraplavým hlasem, protože jinak si to neumím představit. *

Cornelie
03. 01. 2008
Dát tip
Abatyše - děkuji:))

Abatyše
03. 01. 2008
Dát tip
klopýtavý verš zachraňuje atmosféra ! mě se to líbí. Jsi můj typ - dám ti tip(absolutní verš:) PS: mám pocit, že se (ne)Poe_ta rád poslouchá :))

Cornelie
23. 12. 2007
Dát tip
Bezprizorný - Neboj četla jsem si ji nahlas a nezdá se mi že by tolik zadrhávala. Ale je to tvůj názor a za ten ti děkuji:) A rozsah bych také neměnila.

Bez okolků - četla se mi dost špatně, když si ji zkusíš přečíst nahlas, tak neskutečně zadrhává a vypadává rytmus. inspiraci chápu, ale sílu námětu jsi zbytečně zabila rozvleklostí

Cornelie
17. 12. 2007
Dát tip
jorel - dík:) inspirující mi byl hlavně prožitek z tohoto filmu:)

jorel
27. 10. 2007
Dát tip
hmm, Japonci jsou inspirující... * má to ducha a emoci

Cornelie
01. 10. 2007
Dát tip
RealPedro-díky:) Ona už nic nejedla,protože byla prokletá a vlastně mrtvá.Koukni se na film a pochopíš:)

RealPedro
25. 09. 2007
Dát tip
Za ,,chceš vylézt, že?" dávam tip. Docela hezké. Občas pokulhávají veršíky. Ale jinak... A teď mým obvyklým rejpavým způsobem... Co v tý studni jedla, aby neumřela? :D

Cornelie
02. 09. 2007
Dát tip
Octopus Syd-Je fakt,že ačkoli miluju filmy a ráda se podívám na jakýkoli film,pokud se mi tedy vyloženě nelíbí nebo mne ničím nezaujme,a to včetně hororů,tak Kruh je jeden z těch,na které asi nikdy nezapomenu. Jinak děkuji:) Celebrian-díky:) Vampi-jak to myslíš s těmi anděli?:)No asi se dřív zeptám osobně:)Vzhledem k tomu,že sem už moc nechodíš:) 3D-chleba-dík:)

3D-chleba
29. 08. 2007
Dát tip
Mi se líbilo to "Chceš vylézt,že?" tak ti toho tipa taky dám:)

Celebrian
12. 07. 2007
Dát tip
Vyloženě mě nenakople, ale když si to spojím s tím kruhem...brr...můj nejoblíbenější horor...i americká jednička byla výborná!

Cornelie
12. 07. 2007
Dát tip
Všem děkuji za názory a ráda si přečtu další:))

Smíšek:-)
05. 07. 2007
Dát tip
*

NePoe_ta
03. 07. 2007
Dát tip
Opět výmluvy za disstylizace, zná to; hlava již upadlá pod stolem, ale ruka na klapkách, ne-a-ne se odtrhnout (jako namazaný reportér co se zmocnil mikrofonu, a teď ho nelze vod něj urvat). Pera smáčet nejen ve stříbrných plátnech, leč i ve scenériích před plátny, za plátny, od plotny, a vůbec, pod žebra šťulec. -t- s přivřeným okem.

NePoe_ta
03. 07. 2007
Dát tip
Z básničky jsem zmaten, ač v ní určitě přebývá duch, z mé perspektivy lidského hmyzu, s nekonečným smyslem pro něhu, až filištínsky citlivé vnímání, které kdykoli protne nepředstavitelná hrubost, krutost, bezohlednost. Japonština v ústech muže - zavřu oči a slyším chrlit draka. Již se trapně opakuji, opět mi přivolala vzpomínku, též na jeden "klubový" film, horor jak vyšitý, který by si v ničem nezadal s děsivostí Bergmanových Lesních jahod, Šepotů a výkřiků, nebo opuštěností Camusova Cizince. Jmenovalo se to Písečná žena, od Hirošiho Tešihary, dle předlohy Kobo Abe. Příběh reportéra prestížního denníku, který byl shozen do písečné duny, vesničany, k ženě, a stal se světu nezvěstný. Pohyblivá duna hrozila zasypat vesnici, stabilizovat jej mohlo pouze pravidelné odčerpávání písku. Po mocích vesničané vytahovali rumpálem ošatky písku, nastřádané těma vězni dole v duně. Shazovali vodu, potravu ..., vše nejnutnější by se smířili s osudem, neustali v motivat odčerpávat písek, což se stalo z nezbytnosti motivem jejich vynuceného soužití. No brrr. Vše je z nezbytnosti, i nezbytnost sama v ní zbytně obsažená. Zbývýme již jen sobě, ale to je též z nezbytnosti :) No jo, kecal kecálek do dálek. Piš! A trošku víc namáčej pero. :)

Cornelie
01. 07. 2007
Dát tip
Díky:)Budu se snažit:)

Zajímavé i když verse pokulhávají..ve spojení s filmem je to docem uchvatný ale tot bohužel vse... Za snahu tip...a piš dál umíš i lepší...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru