Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jeho ženy

10. 07. 2007
10
40
5082
Autor
Winter

Druhý kunderovský experiment P.S.: Dlouhý a sexistický: stoprocentní recept, jak nezískat ani jednu kritiku. P.S.S.: opraveny četné chyby, překlepy, pár divných vět. Byť archaismy jsou mocnější než já. Děkuji všem za kritiky, které mi opravu umožnily.

-

Jediné tři věci, které si s sebou z Francie dovezl, byly:

  -Román Milana Kundery Nesmrtelnost

  -Pověst svůdce

  -Zvyk dlouze rozmlouvat při jídle

  O prvním se vyjádřil, že se mu kniha sice vůbec nelíbí, ale že si chtěl zpátky do Čech přivést něco typicky francouzského, volil tedy francouzský román.

  „Ponížil jste literaturu do role suvenýru,“ vytkl jsem mu. On se však usmál a: „Zajímalo by mě, jak byste se tvářil, kdybych si dovezl tu malou šerednou Eiffelovku za pět franků,“ odpověděl mi.

  Druhého jsem se pak často stával očitým svědkem, když jsem jej nezřídka potkával, kterak kráčí po městě s neustále novými ženami, jež se do něj přou, byť na jejich tvářích je možno lze vysledovat všechno, jen ne lásku.

  Třetího mi pak bylo dopřáváno taktéž vrchovatě: často mě zval k sobě na večeře, obzvláště ve dny, kdy byl doma sám. Já nikdy neodmítl. Obvyklé procedury: Vytáhl gril a doslova na něj hodil čtyři bílé bavorské klobásy, ačkoliv jsme mu při každé své návštěvě opakoval, že bavorské klobásy nesnáším, že se mi z nich dělá špatně, načež mám problémy dojít domů.

  „To je nemožné,“ říkal: „z těchto klobás se, vzhledem k jejich ceně, nemůže dělat špatně nikomu, ani mě ne a to sám mám velmi citlivý žaludek,“ oponoval mi příznačně jeho charakteru.

  Byl vlastně ukázkový narcis a to se vším, co k tomu patří: dal se označit za sebestředného, skromnost mu byla cizí, nicméně časem jsem stejně zjistil, že mi dělá dobře hřát se v jeho egocentrismu, že mám rád jeho přítomnost, podle čehož nakonec pokaždé rozlišíme narcisistní lidi od obyčejných sebestředných tupců, kteří jsou naopak protivní již při letmém pohledu a jichž je, narozdíl od pravých narcisů, přehršel. Soumrak se snášel na naše hlavy, při kterémžto pádu byl krájen vysokým živým plotem, jenž lemoval plochu zahrady.

  Jedli jsme tedy bavorské klobásy; já s notným odporem často klobásy odkládal, čehož on využíval. Mé pomalé tempo plně vyhovovalo jeho přednesu, což je možná jeden z důvodů, proč mi pokaždé přichystal právě bavorské klobásy, ačkoliv, jak jsem řekl, mu nespočetkrát opakuji, že tento druh klobás ze srdce - nakonec i z hloubi žaludku - nesnáším.

  On se tedy pustil do řeči: skloubil druhé s třetím:

  „Ženám rozumím jako ponožkám,“ řekl, přičemž svou vlastní klobásu odložil na talíř: „proto je také mohu jako ponožky střídat,“ pronesl.

  „Vy a ženy…“ nadhodil jsem zíraje na odporné bíle střívko v mých rukách. On si otřel mastné prsty o polštářek na židli a počal je vplétat do vlasů, jako by ve svém účesu hledal slova. Našel následující monolog (aby byl obraz úplná, dodám, že i nadále bojuji se svým žaludkem o pozření bavorské klobásy, v kteréžto scéně se za celou dobu, kdy on bude mluvit, nic nezmění):

 „Aby ale hned zezačátku nevznikla mýlka,“ otevřel a vytáhl si prsty z vlasů: „upřesním, že ponožkám nerozumím; ženám také ne. Nicméně mnohdy mám pocit, že ženy samy chtějí, aby jim nebylo rozuměno. Dovoluje jim to utíkat se do svých zálib, dovoluje jim to hledat si své tajné milence. Ve skutečnosti každá žena, se kterou jsem chodil a spal, měla svého milence. Zpravidla si ho našla tři měsíce po našem seznámení. Nebylo těžké to zjistit. Tedy ze začátku ano; když jsem neměl žádné zkušenosti, míval jsem problém poznat, že si mé ženy našly milence. Říkaly mi, že chodí do cvičení, ale šly za milencem, namlouvaly mi, že se jdou projít, ale shodou náhod je cesta pokaždé zavedla k jejich milenci, často mi tvrdily, že vyrazí nakupovat, ano, kupovaly si lásku, šly za svým milencem. Ostatně právě proto tu zde sedíme takto spolu, má současná žena je u svého milence,“ řekl: „Ale vraťme se: všem mým ženám zanedlouho došly výmluvy a to nejen každé ženě jednotlivě, ale všem mým ženám jako celku. Chci říct, že ať už mé ženy  byly brunety či blondýny, ať už pocházely z dobré rodiny, či naopak byly mou Popelkou, časem všechny do jedné používaly stejné výmluvy k tomu opakující se a nenápadité. Většina žen nemá moc dobrou fantazii. V důsledku čehož je i tak málo dobrých spisovatelek, myslím si, byť to nemusí být vůbec pravda. Konečně jsem zvědav s jakou výmluvou má žena přijde dnes. Možná se tedy mýlím, ostatně jsem doznal jsem se, že svým ženám nerozumím: to mi tedy dovoluje vynášet takto povrchní soudy. Ony samy, mé ženy, mi to častokrát vytýkaly: Nerozumíš mi, říkala ta či ona. Nerozumíš mi, pronesla a pak šla za svým milencem, kde si dost možná také stěžovala, že já jí nerozumím. Pochopte tu ironii: žena si stěžovala svému milenci, že , její muž, vůbec nerozumím – zbytečná kupa zájmen, pro která najednou nezbylo místo pro lásku. Všechny své někdejší ženy podezřívám, že ze svých milenců měly jenom těla, že je použily co nástroj, bezplatného psychologa. Tím mi však dávaly (pro ně) fatální výhodu. Vždycky, když jsem se své ženy potřeboval zbavit, posadil jsem se (třeba) vprostřed noci na posteli a tím neobyčejnějším možným tónem řekl: Máš milence, sdělil jsem. Občas jsem ono: Máš milence pronesl při jídle. Vhodil jsem jim ho do talíře. Bylo komické sledovat, kterak mým ženám přestává chutnat,“ na chvíli se zastavil, zadíval se na můj boj s nechutnou klobásou, což ho donutilo utrousit:

  „Vypadaly jako vy nyní.“

  „Ani se jim nedivím,“ odpověděl jsem. On znova upřel svůj zrak před sebe, opět mluvil:

  „Tu chvíli mám rád. Dokonce jsem se po třech vztazích, v nichž jsem uplatnil své přijídelní mášmilence, přistihl, že své ženy schválně zvu do drahých restaurací přesně v den, kdy je chci odzbrojit pomocí mášmilence. Víte, zvláštní bylo, že mi nikdy neodporovaly. Tedy možná v tu chvíli ano, ale časem se stejně doznaly. Nicméně ty, které jsem zval do drahých restaurací, ty se poddaly okamžitě, proto jsem je tam také pozval. Pozoroval jsem, jak je přechází všechna chuť. Nerozumíš mi, proto mám milence, odpovídaly mé ženy při obědě (nakonec i jinde) v různých tóninách i zabarveních. Ve skutečnosti tím milencem mysleli nástroj, jenž jim dovoluje provést protiútok proti mému mášmilence. Mému mášmilence se bránil pomocí svého mámmilence. Ale bránily se. Ano, mám milence, vmetly mi do tváře; a cítím se s ním lépe než s tebou, protože ty mi nerozumíš, dodaly ještě a všechny do jedné si zřejmě myslely, že mě tím nadobro odzbrojily, že mě srazily na kolena a zabodly dýku do zad. Jenže já jim naprosto vážně, nikoliv afektovaně ale naprosto vážně, odpověděl, ať si svého milence pozvou sem, ať si jej pozvou do mé postele, že můžu klidně odejít do kanceláře, když v mém bytě, v mé posteli, budou mít svého milence, že mám stejně ještě hodně práce, že bude pro všechny jen dobře, když odejdu do své kanceláře za svou prací. Že ale první musím dojíst tento chutný oběd. Načež jsem chvíli bodal vidličkou do masa přesně tak, jako si mé ženy představovaly, že mi vráží dýku do zad. Po té jsem jim podal klíče od bytu: bylo to gesto, protože většinou měly svůj vlastní klíč. Vytkl jsem jim také, že svého milence používají co nástroj, ale nevadí mi to, řekl jsem jim; naopak chci, aby si svého milence vodily do mého bytu a dopřály mu tak prostor, jež doteď zabíraly nesmyslné tajnosti. Je mi to nakonec jedno, pronesl jsem. Načež se všechny mé ženy zvedly od stolu a zlostně odešly a já byl najednou sám, seděl jsem sám v restauraci, zatímco mé ženy skutečně šly ke mně domů nikoliv však se svým milencem, ale proto, aby se sbalily a nadobro za sebou zabouchly dveře. Opět jsem byl sám a cítil se šťasten. Jenže netrvalo dlouho a začal jsem pociťovat stinné stránky své samoty. Rozumějte, nejsem přízemní a nemyslím tím, že mi neměl kdo vařit, že kvůli jídlu či dokonce sexu jsem si stýskal; chci říct, že ony stinné stránky mé samoty spočívaly v tom, že jsem neměl nikoho, koho bych mohl zneužívat co svůj nástroj. Ty klobásy vám skutečně nechutnají?“ otázal se nečekaně, ale tentokrát se na mě ani nepodíval:

  „Nenávidím je a pokaždé vám opakuji, že tyto klobásy nemohu vystát. Když nad tím přemýšlím, nebylo návštěvy, abyste se mě nezeptal, jestli mi tyto klobásy opravdu tak nechutnají, a nebylo návštěvy, kdy jsem vám neodpověděl, že opravdu nechutnají. Ale nenechte se rušit,“ vybídl jsem ho, abych stočil jeho pozornost pryč od (mých) bavorských klobás. Stačilo to:

  „Mé ženy měly své milence, já měl své ženy,“ pokračoval tedy dívaje se do živého plotu na konci zahrady: „Proto jsem také, většinou ten samý den, co mě některá z mých žen opustila, vyrazil hledat svou novou ženu, která mě sice také opustí, Nerozumíš mi, pronese, ale to já ji již stihnu využít co svůj nástroj. Víte, nerozumím ženám, ale rozumím tomu, jak je dostat do svého bytu, vy si zřejmě myslíte postele, ale s mými ženami nikdy nespím hned první noc, co se seznámíme, pokud to ovšem není nevyhnutelné. Pro někoho to je kouzlo svůdce, pro mě jen obyčejné oslovení: ženu si nezískáte, když ji neoslovíte, když ji necháte odejít a ona vám vyklouzne barovými dveřmi do noci, polkne ji tma a jejímu stínu zamávají pouliční lampy; to dá rozum. Na zemi však žije spousta nerozumných mužů, proto existuje ono označení „kouzlo svůdce“, jehož jsem vlastně před chvílí užil. Někteří – obzvláště pak ti, co vyhlédnutou ženu provází pohledem ze všech nejdéle – mají tu odvahu a označují se za romantiky. Romantika však nemá s nesmělostí co dělat, to pouze nesmělost se vymlouvá na romantiku, jako když se žák, který nemá domácí úkol, vymlouvá na domnělého psa, který mu domnělý úkol sežral. Ten pes nemusí vůbec existovat, nebo existovat může, ale nemusí mít s žákem vůbec nic společného. Žák jej jenom vídává za plotem při své cestě do školy a myslí si, že už jenom to mu dává právo zneužít psa jako výmluvu. Často svým novým ženám říkám – v těch chvílích, kdy je zvu k sobě do bytu - že mě opustily mé staré ženy. Mé nové ženy jsou pak dojaty mými starostmi s mými starými ženami. Mé staré ženy často slouží co přístav mým novým ženám, tím je naposled použiji co svůj nástroj. Celý kruh se uzavře, v tom je mé kouzlo, proto mi ti, co svým ženám naopak rozumí jsouce tak odkázání k dennímu stereotypu, závidí mé neustálé nové a mladší milenky. Je to dáno tím, že ženám vůbec nerozumím,“ řekl: „Mimochodem, když jsem mluvil o tom psovi, dejte mi ty klobásy, dám je našemu Astorovi,“ dodal.

  Jako pokaždé jsem mu s neskrývaným potěšením podal své nedojedené klobásy, on je (jako pokaždé) uchopil a zmizel s nimi (jako pokaždé) za mými zády někde v předzahradě, kde stála psí bouda. Já se zatím tiše schoulil v zahradním křesle, neboť jsem začínal pociťovat vkrádající se žaludeční nevolnost.

  Vlastně se ani tato návštěva nevymkla obvyklému schématu, uvědomoval jsem si. Už sem nikdy nepřijdu, zaříkal jsem se; nicméně stejně tak jsem tušil, že (jako pokaždé) sám sobě jen lžu, že až mě znova pozve, já znova přijdu a budu znova jíst jeho odporné bavorské klobásy a poslouchat jeho řeči o jeho ženách. Tolik zájmen.

 

-


40 názorů

Winter
26. 12. 2011
Dát tip
Miluju kategorizování, tu totální aroganci k celému světu... .)... takže jo, máš recht, je to dost misogynní. Dík za čtení.

goldene
26. 12. 2011
Dát tip
jako ženě se mi to nelíbí (nemám ráda kategorizování), ale čtivé to víceméně je

Milly
21. 02. 2009
Dát tip
Pcha, jenom??? :-o :-P Jakože dobrý hraní se slovy- nic, co by mě nějak zvlášť bralo.. Podle mýho dojmu jsi do psaní dával vždycky daleko víc rozum, jak city.. .-), takže se mě nic asi nijak víc nedotklo. Básně jsou pro mě často víc než próza. :-))

Winter
20. 02. 2009
Dát tip
Nj, ale pořád jenom básně... .)

Milly
20. 02. 2009
Dát tip
Dobrý... .-) Já stejně nemůžu uvěřit, že seš tak mladej... Teď jsem si všimla teprv toho, žes na svý stránce uved věk. Vídám Tě tady přece léta a psal jsi básně už hodně dávno... a docela dobrý básně.

Winter
20. 02. 2009
Dát tip
Hm, tak mi ta kurzíva nějak utekla, původně se měla omezit jen na slovo jen, teď to působí docela nabubřele .)

Winter
20. 02. 2009
Dát tip
To bude asi tím, že je jen dobře napsaná. A možná ani to ne, ostatně je to dost starý text. každopádně dík za čtení.

Milly
20. 02. 2009
Dát tip
Nic od Kundery jsem nečetla. Připomíná mi povídku z knihy "Filozof a ústřice"- trochu bezútěšnou.. Nebere mě nijak a stejně mam dojem, že je dost dobře napsaná.

Winter
01. 02. 2008
Dát tip
Díky.

Winter
12. 11. 2007
Dát tip
Díky, abych se přiznal tuhle svojí povídku mám docela rád :) Ale ta z názvem Oběd mi je ještě sympatičtější. Jinak s odstavci mám dlouhodobé problémy.

Winter
08. 10. 2007
Dát tip
Díky.

těša
07. 10. 2007
Dát tip
luxusní, určitě tip.

Winter
06. 09. 2007
Dát tip
HŽe já blbec nesměroval?

Winter
06. 09. 2007
Dát tip
Faktem zůstává, že i Kundra, vyrthl-li bychom z něj jednu kapitolu, se ukáže jako beznadějný kýčař, který prázdně plácá do vzduchu, což je i případ této povídky. Zneužívá je co odkladiště svých špatných nálad, nicméně uznávám, že zde to není doladěné, páč už se mi: a)nechtělo (jsem líný) b) by povídka byl ještě delší, což je v písmáckých poměrech sebevražda. A do humoristické prózy se zřejmě nepustím neb na písmáku protestně končím co do publikace a dál budu psát jen do šuplíku (možná sem, ještě hodím jednu novelu, ale bůhv-ví). Každopádně díky za kritiku.

reka
05. 09. 2007
Dát tip
jo, ten kundera je z toho fakt cítit, ale narozdíl od něho téhle povídce dost chybí. je taková jednoúrovňová. monolog sice fajn, ale nikam moc nevede. navíc mi moc nedává smysl. jak že používal ten chlapík ženy jako nástroj? jediné, co se mi líbí, je motiv s klobásama. možná bys mohl zkusit humoristickou literaturu.

Winter
27. 07. 2007
Dát tip
Třeba ty odstavce, tam jsem se nikdy nedokázal rozhodnout...:)

Winter
27. 07. 2007
Dát tip
že jsem ti neposlal avi? Náprava A ještě jednou díky za kritiku

Winter
27. 07. 2007
Dát tip
Díky za kritiku. Pravda, že to odstavcování by asi neškodilo, na druhou stranu jsem si myslel, že budu sekat převážně po dialozích. Díky, zamyslím se ještě nad tím.

Winter
11. 07. 2007
Dát tip
Oběma děkuji za kritiku, ono s tou realitou je to těžké, abych tak dodal.

Moc krásně uchopené charaktery, hlavně ten narcista byl vyloženě skvělý typ. Pak ta parádní zápletka s klobásama. "z těchto klobás se, vzhledem k jejich ceně, nemůže dělat špatně nikomu, ani mě ne a to sám mám velmi citlivý žaludek." Možná mi trošku vadila délka jeho "monologu" ale na druhou stranu to bylo to hlavní. Konec taky dobrý... ale zůstává ve mně pocit takové nějaké nedodělanosti, nebo nevim jak to popsat. Ale tip rozhodně*

Winter
10. 07. 2007
Dát tip
Díky, to sedí, Kundera je náš chytrolín, zvláště v Nesnesitelné lehkosti bytí, ale právě zmíněná Nesmrtelnost je daleko lepší, protože právě s daleko větším nadhledem, řekl bych; a ačkoliv budu sám proti sobě pronesu, že se mi i líbila, za čož se taky patřičně stydím :) Já prostě nevím, ten autor je divný. Každopádně díky za kritiku i tip.

Kandelabr
10. 07. 2007
Dát tip
precetl jsem si celkem s chuti, Kundera v tom citit je, ale zda se mi ze je tam i trosku nadhledu, ktereho dle meho soudu mistr neni schopen. Nemam ho rad, dela ze sebe moc velkeho chytrolina :) Pripomnel jsi mi knizku od Kresadla, Obetina, kde si z Kundery dela celkem drsne srandu. A navic ma pravdu. A jestli si nekdo zaslouzi byt inspiraci pro povidky tak je to vic Kresadlo nez Kundera. Ale povidka me docela bavila, napsane je to vkusne tak ti dam tipa.

Winter
10. 07. 2007
Dát tip
Nevadí i to je cenný názor :) Snad příště.

nebyť úvodu, tak kritiku nenapíšem. i tak neviem napísať iné ako že tentoraz ma dielo neoslovilo.

Winter
10. 07. 2007
Dát tip
Je to sranda, ale já Kunderu taky nemusím, mám oblíbenější autory, ale, já nevím, je na něm...něco... Jinak díky za kritiku.

pole
10. 07. 2007
Dát tip
Tak Honzyk už popovídal o chybách (který jsou teda malý - gramatický a občas moc drsný archaismy, tak tak) a jinak je to fakt fakt 100% Kundera a proto mi z té povídky bylo pěkně šoufl:). Asi Kunderu nesnášim a všechny tyhle věci okolo vztahů taky:) A máš za to u mě tip, že mě to tak znechutilo:)

Honzyk
10. 07. 2007
Dát tip
bezva!!!!D

Winter
10. 07. 2007
Dát tip
Jistě, není problém, podívám se rád, neboť některé se mi skutečně líbí.

Honzyk
10. 07. 2007
Dát tip
..jasny...a vono, az se vodlezi, bude se lip psat...te poprosim, by podival ses na basnew Jindryll......nekdy............ tady tak silene prehlizeny...((

Honzyk
10. 07. 2007
Dát tip
...jo, jen si, madej pae, vodpočnu a snim suhej krajvan, co mi dal tudyvá ten chudej mlaďas co hledá princezku a já cestu pověděla mu, přišmajdám tuná, a ráda, na svejch nohách, votok nevotok....DDDD

Winter
10. 07. 2007
Dát tip
Díky za kritiku, jsem si mysle, že už jsem všechny shody přísudku s podmětem vychatal všechny, ale jak vidím. Jsem holt muž, který by se chtěl všude procpat :) Některé fráze si po sobě ještě přečtu, dnesku už ale ne, už jsem té povídky přejeden. Jinak díky za kritiku. Kdyby jsi měl chuť vapsat ještě další výtky budu vděčen.

Honzyk
10. 07. 2007
Dát tip
W., tak dlouhej nazor ja uz napsal, mezitim mne kurva system vodhlasil, Ok, pisu, co pamatuju si: liternich chyb spousta, smodrchance archaicky: jen technicka, "zeny sli" taha za ucho, "Znevazil jste do role suvenyru"...spis "Ponizil jste na suvenyr", ale: jidelni linka super, az k tem klobasam, oba muzsky charakterizovany dokonce jen monologem narcise, uplne vidim, jak ten druhej se tvari... ...a ten "JEHO" , JEHO, JEHO, TEN VLAStNICKEJ SAMCI SVET...SUPER....ZA TODLE PREJEDE TE BABA S KASTANAMA....JEHO KLOBASY, JEHO ZENY, JEHO NAKONEC SNAD I TEN MOUOLA, KEREJ NAKONEC TY KLOBVASY S NIM ZRAT SNAD ZACNE AS...?.... NAPISU klidne vic, soorry,m, caps lock, nekdo tu zvonakuje, zrejme zase exkekuce.... ***** napad vybornej, zpracovani horsi, skoda velka, ale da se vychytat, jen pom sobe precti.... no jo, uz du...to bylo ke dverim:)) cau, honzyk

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení

© Dobrý spolek

Nahoru