Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pět dějů

16. 07. 2007
14
26
2895
Autor
Theuška

I.
Možná tě vzala velká voda
Vlasy se zpřetrhaly
v půlce
- někdo je sbíral - u splavu.
A zpíval – byla to tmavá holka,
kterých je ve španělsku přes dva milióny.
Tak jsme se spolu poprvé seznámily.

Z vlasu se nedá uplést svetr!
To je jak psí chlupy – někdo to možná umí, ale ty rozhodně ne!

II.
A pak tě ta voda donesla až sem.
Dálka,
škrtí hrdlo.

Potopa na jazyku.
Ze slov a okamžiků.“

III.
Jednou jsme schoulené pod oknem,
ležely,
já a ta holka,
co jich je na jihu přes dva milióny,
a maj´ stejné kůže,
stejná ramena.

V noci mám i já tmavé nohy.

               VI.
               Pak těmi oky v zácloně (to byly asi květiny, nebo co)
               prostupovaly světla modrých pokojů
               z domu od naproti.
               A všechny noční můry
               dotýkaly se nás tak lehce
               až jsme se smály do spacáku.

A smály se i modré pokoje
co problikovaly synchronizovaně.

Můry jim lechtaly chodidla.

V.
Těsně před tím, než všichni usnuli,
jsi ještě jednou zopakovala refrén.


26 názorů

A.H.
30. 01. 2010
Dát tip
to je důvěry *t*

bestye
29. 10. 2007
Dát tip
nemáš vůbec zač - těší mě Tě číst - píšeš moc pěkně :c)

Theuška
29. 10. 2007
Dát tip
nugátová? Ty máš teda fantazii :)))A vlastně proč ne. Děkuji za sladkou kritiku.

bestye
29. 10. 2007
Dát tip
já v tom vidím jen atmosféru jedné noci - okamžik, který chtěl být zaznamenán - a je. A moc dobře. ta nálada je celá taková - nugátová - jemná, vláčná, hebká - no prostě nugátová :c)*

Bossman
19. 09. 2007
Dát tip
juu.. je to pekne.. moc pekne.. aspon ze si vysvetlila tu cernou holku.)) *

opravdu hezká *tip* moc :o)

guy
21. 08. 2007
Dát tip
je hezky pětidějová *

Oldjerry
19. 07. 2007
Dát tip
Martinezová - nečerti se a přečti si to očima někoho jiného, než svýma (já vím, že to dokážeš). Pak mi to napiš ještě jednou.... já nejsem chlapec a nemám místo mozku pytlík spemií. Těžko mne můžeš podezírat z podjatosti - to bych tě neměl v oblíbených. (:-D)

martinez
17. 07. 2007
Dát tip
nevím bylo-li avi :o)

Zuzulinka
17. 07. 2007
Dát tip
nebyla a nejsem rozhořčená..jen Theuš trošku znám a tyky jsem s ní už spala v jedný posteli:-) to tak neber, pokud jsi tam tu linii viděl...no, my holky to máme zvláštní...mnohdy chceme být tou druhou a neuvědomujeme si, že ta druhá zase naopak třeba chce být námi:)

martinez
17. 07. 2007
Dát tip
4 J.J. :o)

martinez
17. 07. 2007
Dát tip
nepochopils - já se nedistancovala od choulostivýho tématu - jen mě naštvalo že to bylo to co ste si z toho hned vytáhli - pro mne je každej dobrovolnej vztah v kerým jeden druhýmu neubližuje přirozenej, nemám nic proti homo ani hetero, mám jasno v sobě aj v ve svých názorech - proto sem je vyjádřila :o)

Zuzulinka
17. 07. 2007
Dát tip
hele děvče...jednou jsi mě řekla, že bys chtěla bejt jako já...tak to už máš trojičku:-) a nech toho...jsi krásná, tak jak jseš:)

Skafararix
17. 07. 2007
Dát tip
Dla mna velmi kvalitne napisane. Davam tip*

Theuška
17. 07. 2007
Dát tip
Zuzi děkuju! :) Já jsem celý život bílá jako stěna s rezavými vlasy a ta tmavá holka - to je mé druhé já. Tím budu v dalším životě, už jsem si to nalajnovala dopředu :)

Zuzulinka
17. 07. 2007
Dát tip
to je dobrej názor teda...když holka píše o holce musí to být hned lesba...mě to pobavilo a trochu nadzvedlo jinak k básničce nevím proč a le vidím tě na tý židličce v Klidu jak to míháš do zrzava a vcelkem mě to chytlo*

martinez
17. 07. 2007
Dát tip
aha - chlapi všude čujou lesbičky a sou hnedle naměkko... dyž spolu jedou dva kamarádi na čundr - sou nutně teplí? trochu ste mě namíchli... ale co... každý čte jak umí :o) jen teda nevím kdo s kým může kamarádit teda... přátelství mezi mužem a ženou nemůže bez sexuálního podtextu existovat... prej, sem tak slyšela vískrát... ale holky co k sobě maj blízko sou pro změnu považovaný za lesbičky - je úniku? :o)

Oldjerry
17. 07. 2007
Dát tip
JJ má pravdu do té míry, že do spacáku není vidět, co se v něm děje a způsob vyprávění je tomu možnému lesbickému tématu živnou půdou. Tím končísouhlas s JJ - naopak si myslím, že jsou některé obrazy dost silné a náznaky umožňující vlastní interpretaci. Je to jen otázka dostat se alespoň na okraj dívčího způsobu myšlení a jednání. Nicméně se musím trochu opakovat, že báseň jako celek je sice dobrá, ale ten lesbický šmrnc má zcela nepochybně.

Theuška
17. 07. 2007
Dát tip
James - Haha :))) Lesbické jo? Holky vedle sebe spávají často jen tak. No to je jedno, každý v tom čujeme něco jiného:) Každopádně díky za kritiku. Není tam moc originalnich obrazů, to máš pravdu, jen je ta noc sama o sobě tolik zvláštní, že se mi prostě slova sesypala tak jak se sesypala. A já to nechala v té jednoduchosti a ještě teď si myslím, že to tak má být. Je to výplod hodně mladý, třeba se k němu ještě vrátím, takže si tvého názoru cením. Měj se pěkně :)

leenai
17. 07. 2007
Dát tip
asi za to může půl třetí ráno.. a taky že pořád chodím po džejmsovi a on je takovej přísnej pan učitel.. a já jsem už unavená, tak mi dost věcí splývá.. no prostě tip, no

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru