Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Když nejde o život, jde o ...

28. 07. 2007
3
10
2126
Autor
Sunmoon

Věnuji pánům J., V. a P. Děkuju -Alence, která je asi láskou mého života a vždycky dokáže říct "třeba to ještě není konec." Krásně umí lhát a má ty nejtrefnější poznámky na světě. -Verunce, která mě naučila, že existují nejen tupé princezny, ale jsou i ty, co se zvednou a jdou drakům sekat hlavy samy, takže jsem té pravdě o sobě uvěřila. -Simonce, která mě ochotně kdykoli utopí ve stříčkách a mezi řečí prohlásí, že jsem žena s velkým "Ž" a největší překvapení jejího života. -Dominičce, která stíná hlavy všem nemožným a nevěrným chlapům - jistě i za mě. -Marušce, která se mi objevuje tak málo...ale vždy s přesnými analýzami jakéhokoli chování. -Mamince, která vždycky řekne "přijeď domů". A nakonec Vladimírovi za lásku co nosí v sobě a za "Krm tu bestii" :))

Říkala mi nedávno kamarádka – „Tak jsem ti o tom tak přemýšlela, nevim co my pořád blbnem. Nejhorší co se může stát je, že nebudem mít děti.“ No jo, má pravdu. Začala jsem se usmívat, že když nejde o život, jde přece o …nic, že jo?

Že nezáleží na tom, že jsem se rozešla s klukem, kterého jsem znala jak svý boty, když jsem to tak chtěla. Záleželo na tom, že mám úžasnou mamku a přátele. Že mě v tom nenechají.

A pak nezáleželo na tom, že jsem se bezhlavě zamilovala – opravdu bez hlavy, nevim kam jsem ji v tom zmatku odložila. Nevadilo, že je o deset let mladší, nevadilo, že je 100 km daleko. Nevadí, láska přece hory přenáší. Nepřenesla. Nepřenesla jeho přítelkyni ani honbu za kariérou a zabezpečením budoucnosti. Prostě se jednoho dne s někým rozloučím na parkovišti u Ikey, předchází tomu listování v diáři a smích a nějaká ta pusa, pevný termín kdy se uvidíme příště. Příště se nekonalo. Útěk z rozehrané partie. Neexistují vítězové a poražení. Šok. SMSka, e-mail, cokoli. Žádné „už nemůžu“, „nejde to dál“ nebo „už jsem si to vyřešil.“ No ano vyřešil, jen mě o tom zapomněl informovat. No, nevadilo. Mám úžasnou mamku a kamarádky. Mezi tím vším i kamaráda, co mi řekl „A až se objeví někdo nový, nezapomeň – krm tu bestii.“

Aha, v tom to je, to dám, jsem velká holka vařit a péct už umím. Dokonce mě to i baví, jde se číhat na toho, kdo nebude chtít jen kafe, cigáro a pusu k snídani. Nic už nevadí, mám heslo!

Nečekanými okolnostmi se nám vrací do hry ten, s kým jsem byla tu nekonečnou dobu. Zná mě. Znám ho. Vždycky ho budu mít ráda X To je problém, že ho znám. Vím, proč jsem z té řeky vystoupila. Říká, že se všechno změnilo. Po 14ti dnech zjišťuji - nezměnilo. Nadávat nebudu a brečet taky ne. Letargicky proležím celý pátek doma. Nevadí. Mám úžasnou mamku a kamarádky.

V sobotu mi jedna z nich houkne do ucha „Koukej vstávat, jdem se bavit.“ Vstávám. Jdem se bavit. Ležení bylo dost. Úsměv k tomu patří. Super, sedíme na baru. Po dvou hodinách je v oblíbeném zábavišti našlapáno a my s tím super místem na baru umíráme ze všech, co si přes nás objednávají pití. Teď už se orientuju co kdo pije a v jakém množství. Mohla bych jít balit chlapy, uhodnu co pijou i když si dají sklenici za záda. Sakra! Moje záda! Tak tenhle to nevychytal a polil mě. Omluvy. Na to, že jsem politá se prý docela usmívám. On odchází polívat dál, do druhé místnosti. Kamarádka už nevypadá, že by odcházela a dokonce souhlasí, že to byl milej kluk. Za další tři hodiny nejsem politá, ale komplet zlitá, polívač s kamarádem se vrátili během 10ti minut a rozjeli mi kamarádku – společně s panem Jamesonem - v takovém tempu, že dostala pocit, že je mi horko a rozhodla se to vyřešit Evianem. Obě vypadáme jako vodnice. Řekl si o číslo. Fajn. Má hezký úsměv a příjemný dotek. A po měsíci plus dvou dnech ho slyším říkat, že je zmaten. Neví jestli ano nebo ne. Já chtěla zkoušet ano, od něj to vypadá na ne – prostě to tam nemá. Tak. Jednou jsem uvěřila, že nemusím lítat ode zdi ke zdi, aby to mohlo být časem to nejlepší co existuje. On nevěří. Přemýšlel. Hodně. Neví co se stalo, ani co se děje. Začnu věřit, že pomalé Kozorožky a hyper rychlí Střelci se prostě neskloubí. I když dokážou mluvit o čemkoli, i když jsou spolu rádi. Dokonce jsem upekla rybízovej koláč a perník. „Krm tu bestii“ asi neplatí vždy. Nevadí, mám úžasnou mamku a kamarádky. A ne, už mi to vadí, jdu se utopit. Ve víně. Na Cest´la Vie party mě vzala jedna kamarádka, co má na víno chuť vždycky. Ubezpečila mě, že mi ten magor nesahá ani po kotník. A že doufá, že nebrečim. Ne, nebrečim. Bavim se. Brečim až druhý den. Za to od rána a důkladně. A štvu sama sebe. Nebyla jsem zamilovaná do člověka, jen se mi strašně líbilo s ním být. Uvěřila jsem na „normalitu“. Teď bych potřebovala nějaké náhradní heslo…nebo doplňkové. Další z kamarádek říká „prostě je využívej a je to, musíš být bestie“ – aha a to se prosím dělá jak? Další den ráno opakuje scénář předchozího dne. Zamlkle sedím v práci a když už se rozhodnu zajet si pro oběd, zpátky musím autobusem, stávkující auto nechávám na parkovišti před obchodem. Bez chlapa, bez dovolený, bez auta. Nevadí. Mám úžasnou mamku a kamarádky. V lednici doma víno, lososa, sýr a salát.

Úsměv. Když nejde o život, jde o ….. NIC, že jo?


10 názorů

Milly
20. 02. 2009
Dát tip
Pěkně napsaný.. .-) -t-

Narriel
16. 02. 2009
Dát tip
Mám jednu báječnou kamarádku: Je jí něco přes 30 (ale psst!!), má dvě děti, manžela, který je právník, roztroušenou sklerózu a zajímavou práci. Nosí košile, vypasovaný kalhoty a extravagantní brýle; sluší jí to. Tudle sme spolu seděly v jedný putyce čtvrtý cenový, měly v sobě třetí lahev vína a nějaký panáky a obě už sme měly celkem rozmazanou výslovnost. Od dohořívajícího špačka si připálila další cigaretu, pokejvala hlavou a pravila: "Když nejde o život, de vo ho**o..." Tak se mi to tak připomnělo, když jsem četla :). Líbí, vážně. Svižný, čtivý, hořkosladký... Pravdivý a emotivní... Líbí, Sanmůn, vážně líbí.

Sunmoon
06. 08. 2007
Dát tip
Zu - víš jak moc to je? A neboj se o mě, už je zas dobře... ;) Mám Tě ráda...

Zuzulinka
04. 08. 2007
Dát tip
moc mě mrzí, že jsem na Tvý bolesti příliš daleko, že vozím sůl do moří v příliš horkých dlaních, že se odpařuju tak rychle, jak jen to jde...abych se znova srazila v nekonečnu...sama se sebou moc mě mrzí, že jediné, co Ti mohu velkoryse nabídnout je láska*

Sunmoon
31. 07. 2007
Dát tip
magor_odjinud - tak tohle je trefná přezdívka, fakt...Ty víš, všechno víš. Kdo mě asi tak zná, že jo? Jeden jedinej "magor" na světě. Jenže někdy, někdy to už vážně unavuje. To, že se mi nejhorší stalo...v to já jenom doufám a taky doufám, že to nejhorší se stalo už i Tobě... A pohádky? Občas nevěřím...ale myslíš si - Ty osobně - že já můžu přestat věřit na pohádky? Kdyby to tak bylo...víš co by se stalo. Asi to stejné, jako kdybys Ty přestal být magor. Úsměv, objetí, pusu

pampelin
30. 07. 2007
Dát tip
Nic patetického se mi k tomu nechce dodat. Každý máme nějaké trable. Např. můj syn má prdíky :)

Lidé přicházejí a lidé odcházejí. Někteří zanechají pouhý dotek vzdálené vzpomínky, po druhých zůstane hluboká, prázdná díra plná bolesti. Některé odláká jiný život, někteří jsou zbabělí a některé nám vezme čas. Říká se, že až potkáš toho pravého, že to prý hned poznáš. Nejsi hloupá a na pohádky už snad nevěříš. Tak proč se tím vůbec zabývat? Jediné, co stojí za to je platit své účty minulosti a užívat sama sebe. Na čem jiném vlastně záleží? To nejhorší už se Ti stalo, dávno. Sama to víš. Nemáš bestii, co by stálo za to krmit? Nevadí. Dívej se před sebe. Když přijde něco hladového a nebude to kousat, nakrm to. Bude-li to chtít zůstat, fajn. A když to poběží dál, taky fajn. Užili jste si oba hezké chvilky. A o ty jde především. A hlavně, ať se dobře pamatují. Kruté? Všechno špatné nakonec pohřbí čas..

aquapolo
30. 07. 2007
Dát tip
probíjení se životem a muži...:)

Sunmoon
30. 07. 2007
Dát tip
Beruško - díííík! :) A pusu a pozdravuj Hádě... ;)

Abyss
30. 07. 2007
Dát tip
teda Sunmooonko, to je smútný! ale dám ti tip, hezky se me to cetlo :) no, a taky proto, ze vim, ze umis byt taky moooc vesela :)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru