Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Stvoření světa

22. 05. 2001
3
0
2148
Autor
Spvrivs

Kdysi dávno (asi před 4 lety) se jeden myslitel pokoušel přijít na kloub stvoření. Ponořil nádobu své mysli do moře Věčnosti a nabral drobnou část oné fantastické existence. Z této trošky poznání Věčnosti potom uvařil polévku Stvoření a teď nás zve všechny na košt.

Na počátku bylo Všechno. A všechny věci byly obsaženy v tom Všechnu. A to Všechno bylo nekonečné a věčné, neboť všechna hmota i čas byly v něm.

 

V některé z příštích "úvah" vysvětlím nezávislost božského bytí a závislost jiných bytí (bytostí).

 

A středem Všechna byl Duch. Ten duch řídil Všechno i všechno, co bylo v něm.

 

A Duch způsobil, že se ze Všechna vydělila hmota a čas. Určil hmotě prostor a času (polo)osu s počátkem. A to byl počátek věků.

 

Potom se ze Všechna vydělila síla. A částice hmoty se začaly navzájem slučovat a rozdělovat. A vytvořila se tělesa z hutné hmoty a prázdnota z prostoru, který putující hmota opustila. A tělesa se začala navzájem přitahovat a odpuzovat.

 

Potom se ze Všechna vydělilo světlo a tma, a také teplo a chlad. A velkým, řidším tělesům bylo dodáno světlo, kdežto menší hustá tělesa jsou od té doby tmavá a chladná.

 

Všechno rozčlenilo tělesa podle hustoty do čtyř skupin. Z nich pouze jedna tvoří velká, světlá a horká tělesa, kdežto ostatní tři dělají tělesa malá, temná a chladná.

 

Potom se z Všechna vydělil život. A vody (čti "některé látky") se začaly hemžit jednoduchým životem.

 

Nakonec Duch Všechna vypustil do tohoto světa zázrak Rozmanitosti a všechny věci, které jsou s tím spojené. A tělesa získala různé barvy a tisíce různých vlastností. A život vytvořil spoustu druhů a forem a rozšířil se do různých prostředí. A Duch dal životu řád, aby každý druh zachovával svou podobu a nepůsobil chaos.

 

Duch měnil některé formy života a utvářel je vstříc svým představám. Některým zvířatům dokonce propůjčil okrajovou část sebe samého, aby mohla s pomocí myšlení lépe přežít.

 

Vytvořil Duch také bytosti pouze z jemných částí sebe samého velmi blízkých jeho nejvznešenějšímu středu. A tyto bytosti mohou myslet a mají neomezenou svobodu pohybu a činů, neboť nejsou uvězněny ve hmotě a jejich duše jsou velmi ušlechtilé.

 

Nakonec stvořil Duch člověka. Dal mu hmotné tělo, které uzpůsobil k tvořivé činnosti. Dal mu také duši z velmi ušlechtilé části sebe sama, aby řídila tvořivou činnost těla a aby mohla poznat Všechno a Ducha, který to Všechno řídí.

 

Tak byl stvořen svět na počátku všech věků.

 

 

 

Praktická poznámka pro Darwinisty: nekritizujte, všechno, co si myslíte, je obsaženo v tom. 7 dní je pouze symbol postupnosti aktu stvoření, který v našich měřítkách trval (a trvá) miliardy let.

Toto byla jen první kapitola. Pokračování příště.


Spvrivs
29. 05. 2001
Dát tip
Teda s tím pro ty darwinisty jsem to nemyslel tak doslova. Pomóc, pišté!!!

Danny
24. 05. 2001
Dát tip
...metafyzika, abstrakce, mystika.... v tomto jsi naladěnej na stejnou frekvenci se mnou, kámo... tipuju

Kašika
24. 05. 2001
Dát tip
Metafyzika, abstrakce a mystika, to HOLT jde kolem vás, a drží se vás to zuby nehty, proto to kolem mě nechodí...Nikdy.
Tipuju, hlavně proto, že takhle srozumitelně mi to nikdy nikdo nepodal........

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru