Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vlak

23. 05. 2001
8
4
7828
Autor
Kandelabr

tak nevím jestli se mi podařilo úplně zachytiti to co jsem měl na mysli...

Vlak pomalu kodrncal a kolébal cestující k příjemnému polospánku. Za okny se promítal svět, který ovšem nechával většinu pasažerů naprosto lhostejnými. Bylo příjemné pozdně letní dopoledne a čas plynul zvláštním , jemně vláčným tempem. Lokomotiva rozčesávala jinak klidné moře kukuřice, kterou někdo, snad z nedostatku času či chuti dosud nesklidil.Šedavý dým se valil z komína a vytvářel tak mrak, který obaloval vlak jako plášť.

Náhle se ozvalo prudké skřípění brzd, vlak okamžitě zpomalil a po chvíli se úplně zastavil. Sklíčko brýlí bylo rozbito napadrť o zeď. Jablka se vysypala z košíku a otloukla se o zem. Nápoje se vylily na podlahu.

Lidé se pomalu vzpamatovávali a navraceli se na svá místa. Někdo vstal ze země. Jiný s uzarděním a omluvami oprašoval oblek spolucestujícího, kterého přimáčkl. Některým ze země pomohli. Některým už pomoci nešlo.

Ranění byli ošetřeni. Mrtví bylivyrovnáni vedle sebe v posledním vagonu vlaku, a přes hlavy jim byly přehozeny části oděvů.

Když utichl ruch kolem mrtvých, všichni lidé opět zaujali svá místa.

Čekali.

Vlak stál na místě, kukuřičné pole se mírně vlnilo ve větru a slunce pomalu zapadalo.

Lidé povečeřeli a pomalu se ukládali k spánku.

Ráno zastihlo cestující v dobré náladě, neboť objevili dostatečnou zásobu jídla v jednom z mnoha objemných zavazadel, ke kterým se nikdo nehlásil. Patrně si je má vyzvednout někdo v cílové stanici.S vodou to však bylo horší. Přestože lidé doufali, že se vlak dá co nevidět opět do chodu, bylo třeba počítat s tím, že zde zůstanou třeba i několik dní. Ve vlaku sice ještě nějaká voda byla, ale stačila tak na jeden až dva dny. Proto nezbylo než doufat v déšť. Lidé rozebrali několik vlakových sedaček , a s pomocí takto získaných ocelových tyčí, igelitů a sedačkových potahů vytvořili jakýsi rezervoar, ve kterém se bude shromažďovat dešťová voda.

Třetího dne kukuřičné pole zkropil déšť. Kukuřičné klasy se skláněly pod dopadajícími kapkami. Mezitím v posledním vagonu soupravy přibývalo pasážerů. Mnozí ranění svůj boj prohráli. Avšak lidé nezoufali, pokorně seděli na svých sedadlech, konverzovali, pročítali noviny, jedli, spali. Žili. Umírali.

Po padesáti sedmi dnech od kolize začalo opět docházet jídlo. Lidé občas zkoušeli lovit ptactvo, které otevřenými okny vlétalo do vlaku, ovšem s rozporuplnými výsledky.

Podzim již úplně převzal svou vládu, bylo sychravo. Bez ustání déšť. Kukřičné klasy byly hnědé, uhnilé.

Osmdesátého devátého dne došlo jídlo úplně.

Devadesátého čtvrtého dne byl jako neetický zavržen návrh, aby se lidé pokusili sníst ostatky svých spolucestujících, které se ukládaly v posledním vagonu.

Sto dvanáctého dne byl učiněn první pokus s komzumací lidského masa.

Nastoupila zima. Vítr foukal sníh do oken vlaku. Lidé se třásli zimou. Vlak byl zcela utopen v závěji.

Sto devadesátého osmého dne začal sníh pozvolna opadávat. Vykoukly první jarní květy.

Dvoustého třetího dne přenesl poslední žijící člověk mrtvolu svého spolucestujícího do posledního vagonu vlaku.

Dvoustého čtvrtého dne ulehl poslední žíjící cestující do posledního vagonu na zem, zavřel oči a čekal.


4 názory

Už tehdy jsi uměl.


Šla jsem zvrchu, tak nevím, proč jsem v pravěku :D Ale pokud je to tak, tak chápu :)


Kandelabr
23. 01. 2013
Dát tip

díky za kritiky, ale to ses vydala docela do pravěku, doporučuji ti spíš ty mé pozdější věci, tyhle tady visí už jen jaksi z nostalgie.


Áh, po přečtení jedné knihy o tvůrčím psaní jasně vidím, jak to spisovatel myslel, že množství nicneříkajících přídavných jmen a příslovcí je fakt na škodu :).


Zvěruška
07. 05. 2004
Dát tip
Promiň, tohle se ti moc nepovedlo, vím, že umíš 100x víc a líp a myslím, že podobnou pointu už měl jeden film, ale tam se jednalo o letecké neštěstí a taky jedli ostatky svých spolucestujících... I mistr tesař se jednou utne

ECHO
03. 06. 2003
Dát tip
Mi to připomíná ten vtip, jak jedou lidi vlakem do komunismu. Najednou dojde uhlí, nikdo neví, co počít, tak vyvolají ducha Lenina a ptají se ho, co mají dělat, a on jim řekne: "Postavte si vedle vlaku milíř a uhlí si vyrobte z kmenů stromů." A tak se i stane a vlak pokračuje ke komunismu, i když pomaleji. Najednou skončí koleje. Co dělat? Nakonec vyvolají ducha Engelse a ten jim poradí: trhejte koleje za vlakem a stavcte je před něj. A tak se i stane a lidi jedou dál, i když ještě pomaleji. A pak dojde jídlo. Nevědí, co dělat, tak vyvolají ducha Marxe a ptají se: "Co máme dělat teď?" A on říká: "Teď už nemusíte dělat nic. Už jste v komunismu." Ale líbilo se mi to. Ta nepochopitelnost (viz Helga) je právě dobrá, jen houšť. Klidně by to sneslo i rozvést na pár stránek :-)

Helga
13. 01. 2003
Dát tip
Nesedí mi prostředí vlaku. Jeli-li vlakem, musí jet další. A je-li pole, musí být civilizace a odešli by. Ta nehoda opravdu nevypadá tak drasticky, aby z toho byli mrtví. Ale jinak jsou ti lidé popsaní dobře. Není to jen apatie. Je to prostě masa lidí...

suva
12. 01. 2003
Dát tip
apatie... ale ono to tak v životě je...

Cirilla
16. 12. 2002
Dát tip
jo, ráno je zastihlo v dobré náladě - ta věta mě taky pěkně zpražila... apatické to je až moc. Síla. Každopádně si říkám, že je nikdo neobjevil, dyk po nich museli pátrat, nebo ne? A taky že neodešli sami někam pryč? A jíst ty mrtvý? Dyk museli bejt už solidně rozložený. Ale jinak dobrý dílo, dobrý.

MM
13. 12. 2001
Dát tip
* hmm... ty poslední dvě kritiky to vystihly docela dobře... bingo.

Naprosto souhlasím s Helčou a možná bych měl i řešení.. ten vlak byl na páru, ne? Mám takové matné vzpomínky z dětství, že tyhle lokomotivy nabíraly na zastávkách šílené množství vody na výrobu páry. Vlastně jsem to v té povídce i čekal, že budou lidé brát tuhle vodu... taky mě překvapila ta konstrukce na dešťovku. Jinak * tip.

Helča
25. 07. 2001
Dát tip
Je to apatické, je to nenomální, strašně moc v tom chybí naděje, působí to jako ledová sprcha. Věta: Ráno je zastihlo v dobré náladě. je možná otřepaná, ale na mě to zapůsobilo jako facka - večer uložili mrtvé a ráno v dobré náladě, že našli kus žvance. Jem mi tam nesedí ta konstrukce lapače na vodu - to myslím dost velký výkon a důkaz spolupráce. To tu apatii snižujMyslím, že záměr byl naplněn.

Deltex
28. 05. 2001
Dát tip
Kandelabr: A kdes vzal, že nic nedělám.... KDE?!

Popelucha
27. 05. 2001
Dát tip
Joj to je fajn. Připomíná mi to nějaký film od Buñuela, kde ale lidi jakoby chtějí něco udělat, ale neudělají, protože to jakoby nejde. Myslím, žes nemusel všem vyslepičit, o čem to mělo být, třeba bychom ještě víc přemýšleli :-))

Kandelabr
27. 05. 2001
Dát tip
popelucha: tak nějak mi přišlo, že lidi jsou líní přemýšlet a tak občas neškodí je popostrčit...

Deltex
26. 05. 2001
Dát tip
Já jsem neřekl, že nemám rád svět - jen nemám rád tenhle svět - konkrétně svět ve kterym fyzicky žiju. Ale to je jen momentální stav, třeba se yítra nebo někdy objeví důvod, proč mít tenhle svět rád, však zatím takový důvod není. Měj se nádherně a užívej světa... DeX

Kandelabr
26. 05. 2001
Dát tip
děkuji za kritiku, snažil jsem se napsat skutečně povídku o apatii. Nijak jsem si nepředstavoval žádné konkrétní lidi, a rusy užvůbec ne.nemyslím že takhle by nějaký člověk jednal... deltex: tvé kritice nerozumím, a tvé názory na svět mě jednak děsí a jednak štvou. kňouráš jak malý kluk místo abys něco pro to dělal...

JohnieBass
25. 05. 2001
Dát tip
Co to má bejt Deltexi!!!

JohnieBass
25. 05. 2001
Dát tip
Velmi zvláštní, nemohu říct, že by to nebylo dobré. Má to sílu, nutí člověka k představám, zvláště smíření posledního s osudem.Měl bys to rozvést a byl by z toho výborný scénář! TIP Zdraví Tě J.B.

Deltex
25. 05. 2001
Dát tip
JohnieBass: Eh, teď jsem tě nějak nepochopil, můžeš mi vysvětlit tvou reakci na mou reakci?

JohnieBass
25. 05. 2001
Dát tip
Jen mne překvapilo, že nemáš rád svět! Nebylo to myšleno nijak špatně, já jsem na světě rád! Ahoj, J.B.

Miki
24. 05. 2001
Dát tip
Pomalé kodrcání vlaku s takovými následky, to tedy nevím... Jinak mi to ihned evokovalo, ani nevím proč, Rusko - v přístupu a řešení situace. Bohužel díky tomu jsem asi nezaujal ten správný náhled a celkové vyznění mne trochu minulo. A že by to bylo o koloběhu života? Hmmm...

Deltex
24. 05. 2001
Dát tip
Brrr, nelíbí... protože je to o světě a ten já nerad! Papa a měj se fajn! DeX

Wopi
23. 05. 2001
Dát tip
zvláštní... budu to muset nechat uzrát a ještě se vrátit...

Laďa
23. 05. 2001
Dát tip
Pokud si touto jednou příhodou chtěl vyjádřit celý koloběh života, myslím, že se ti to podařilo jakousi zvláštní a opravdu zajímavou formou. Nejdřív jsem hned chtěla začít kritizovat, jak jakoby mimochodem popíšeš záležitost s mrtvými, ale záhy jsem pochopila, že to není žádná tragi povídka, kde by počet mrtvých byl nejdůležitější. Ano v krátké epizodě, která opravdu může změnit celý koloběh si ho vyjádřil. Uběhlo několik ročních období, i to tam patří. No ale stejně si asi ten okamžik nehody mohl nějak zvýraznit, zdramatizovat úměrně důležitosti toho okamžiku. Ne ale moc. Popisuješ s klidem, jak se rozbily brejle, lidi se oprášili, posadili a zase jakoby nic, jen těch pár mrtvých. Prostě mi z toho popisu nějak nevyplývá, že by situace byla smrtelná. Ale jinak viz začátek mé kritiky. Je to zajímací.

Wopi
23. 05. 2001
Dát tip
Jo, jestli je to o lhostejnosti, neřkuli o apatii, je to skvělý. *

FLO
23. 05. 2001
Dát tip
Tohle se mi líbí, je to pohodově napsaný, pěkně apaticky, to jo. Akorát (trošku rejpnu) sem se pozastavila nad větou "ráno zastihlo cestující v dobré náladě". To mi zní nějak...ohraně. Ale možná je to jenom můj pocit,takže si z toho nic nedělej. Když sem četla konce, běhal mi mráz po zádech a to svědčí o tom, že je to dobře napsaný. Jinak by to se mnou neudělalo nic. Takže máš mýho tipíka:o)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru