Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Čím budu?

11. 10. 1999
0
0
1488
Autor
Krtek

Chtěl bych být popelářem. Anebo hasičem. Ještě v tom nemám jasno. Líbí se mi hlavně, že dostanu zadarmo oblečení. A navíc má veselou barvu. Ne černou jako policajti. Hasič se mi líbí víc, protože nepracuje tak často. Pracuje jen když hoří a jinak si dělá co chce. Popelář se ale při práci nemůže spálit, ani spadnout ze žebříku, ani se seknout sekyrkou. Máma chce, abych byl doktor. Jenže já nemůžu, protože bych ty bílý kalhoty něčím pokecal a pak vypadal jako čuně. Popelář je jako čuně pořád a nevadí to. Hasič taky. Jenže máma chce, abych tu medicínu dostudoval, když už jsem ve třeťáku.
Ramona
17. 01. 2000
Dát tip
Krtku, já jsem věděla, že tě najdu, už půl roku mi nesvítí žárofka :-)A jinak, hasič je pro tebe lepší než popelář, jestli jsi ještě, i přes moji osvětu, nepřestal kouřit!
~ ~ ~

Krtek
26. 10. 1999
Dát tip
ehm....No ja medicinu nestuduju...ja jsem elektrikar.. to byl jen takovej napad, vis?

Krtek
16. 10. 1999
Dát tip
no...jo

slavek
16. 10. 1999
Dát tip
mě se to móóc líbí...

Bibša
16. 10. 1999
Dát tip
Tak, na první pohled je to jako úkol zadaný páťákům, aby napsali deset vět o tom, čím a proč chtějí být až budou velcí ... tvoje zpracování se mi líbí.

K věci, myslím, že studuješ obor, ve kterým si každý každičký musí říct, proč to dělá, že to nechce. Ale doktoři mají strašně těžký úděl. Opravdu doktořinu nemůže dělat ten, kdo ji dělat chce, ale kdo na ni MÁ (myslím talent a schopnosti, né peníze). Jsem toho názoru, že v opravdově fungující společnosti nemůže dělat člověk to, co chce, to, co by ho uspokojovalo, jak to propagují dnešní učebnice, ale to co umí.

Jestli bys byl dobrej doktor, tak u toho zůstaň, prosím. Dobrejch doktorů je třeba. Je to krásné a smysluplné povolání.

snoopy
14. 10. 1999
Dát tip
..to já si v tom našel tu bezva ironii, že ve třeťáku medicíny je ještě takový dítě, že se stará o z dospělého pohledu úplný zbytečnosti.. snad taky proto, že nemá žádný cíl, sen.. moc se mi to líbí a moc dobře to znám.. a vůbec, i sny a cíle si děti vybírají třeba zrovna podle kostýmku (letušky)..

Print
12. 10. 1999
Dát tip
Taky jsem chtěl být kdysi popelářem... Teď se obávám, že se mi to možná splní!:-))

maprach
11. 10. 1999
Dát tip
Pro hrdinu této úvahy zcela nestylizovaně:

No heleď, pokud by ti nevadila taková stříbřitě šedá, měl bych typ. Tuhle jsem si jí koupil, sladil to s docela slušně čučící kravatou a vyrazil na obvyklou návštěvu Valdického ústavu. A hádej, co jsem se dozvěděl? Že prý budou odsouzení zadarmo fasovat tytéž, neboť je třeba se zbavit zásob po lidových milicích. A že mi to náramně sluší . . . :-) :-)

Promiň, dost černého humoru. Dobrovolně se tam nastěhovat je skoro tak hloupé jako se dobrovolně zasebevraždit. . .

Trochu vážněji: Před třemi lety jsem se pustil do studia ekonomie, hlavně proto, že o tom naši pořád mluvili, že to má perspektivu atd. Vydržel jsem jeden semestr - pro studium (nejenom) při zaměstnání je třeba motivace a jak jsem zjistil, po troše tlaku funguje jen ta skutečně vlastní.

Od té doby jsem měl pořád černé svědomí, že nestuduju, něco jsem i zkoušel, ale chyběla motivace, a proto bylo vždy snadnější zůstat v práci (knížky moc nelákaly, zakázky tlačily)

Nedávno jsem konečně přišel na obor, který mě natolik chytil, že se mu už víc jak půl roku intenzivně věnuji. Tuhle jsem se bavil s přáteli, kteří jsou oba doktoři - on i ona. Poněkud schlíple jsem jim vylíčil, jak se cítím provinile, že jsem teprve v 25 zjistil, co chci studovat, a jestli se jim nezdám ňákej divnej. . . :-)

Odpověď? Řekli mi, že mám velké štěstí, a že můžu být rád. On, doktor, který má ve svých třiceti letech velice prestižní postavení (jako kardiochirurg. Nerozumím tomu, ale jiný kamarád doktor mi potvrdil, že tehnle má jedno z nejlepších míst), zjišťuje, že ho tahle práce vůbec nenaplňuje a že by chtěl dělat něco naprosto jiného. Je zde jen jediný problém: už dostudoval, a je mu líto zahodit těch 6 (?) let, co strávil na škole. Netroufá si začít studovat znovu něco jiného od začátku. . .

No, koukám, že jsem pěkně ukecanej. Tož to shrnu: Nejsem propagátor stylu "svobodně palte všechny mosty, na všechno se vykašlete". . . to rozhodně ne. Také rozumím těm, kteří radí opatrnost - obzvláště ve starším věku bujará odvaha dochází a zkušenost radí držet se jistoty zuby nechty.

Mohl-li bych ovšem poradit, pak říkám: udělej, co ty víš, že je správné.

maprach
11. 10. 1999
Dát tip
ehm, a když dosáhneme obzvláště staršího věku, tak pak už nám zbývají jen nehty. . . :-) :-)

Merle
11. 10. 1999
Dát tip
Nikdy jsem ničím nijak zvlášť nechtěl bejt. Ale sem, a sem rád, že sem. Tak co.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru