Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

ŠŤASTNÉ KRAJINY

07. 08. 2007
24
35
6735
Autor
vesuvanka

<img src=http://wjh.wz.cz/15.jpg>

ŠTASTNÉ KRAJINY

Snad každý člověk má svůj kraj, který miluje. Může to být rodný kraj nebo jiné místo, kde žije anebo je poznal při cestování. Někdy je naopak magicky přitahován určitým koutem na Zemi, vzdáleným třeba i tisíce kilometrů od místa kde žije.
Tím místem je pro mě Vesuv a jeho okolí. Poprvé jsem se s ním setkala ve svých šesti letech na staré dobové pohlednici Neapolského zálivu. Již tehdy mi učaroval  takže  ve škole při pohledu na mapu Evropy  nejednou můj pohled často sklouzl na jih Itálie k Neapolskému zálivu, k němuž neodmyslitelně patří panoráma Vesuvu. Láska k této hoře se ještě více prohloubila, když jsme ji s dcerou navštívily.

V Čechách máme mnoho krásných krajin, ale já hledala takovu, která by mi Vesuv připomínala. A tou je České středohoří. Ohnivé drama jeho zrození nesmazaly ani miliony let eroze a odnosu horniny. České středohoří mi dodává podobně jako Vesuv tu zvláštní hřejivou energii, radost a pohodu. Všude tu kypí bohatý život - mimořádně pestrá květena na loukách, hájích, na skalách i v kamenných sutích. Slunečné počasí vyláká motýly, kteří usedají nejen na květy, ale vyhřívají se i na kamenech. To vše je doprovázeno ptačí symfonií. Kámen, kdysi žhavá láva, je tu poslem života.

Při svých toulkách Středohořím, kdy obdivuji ráz krajiny a její rozmanitost, si nejednou vzpomenu na Vesuv. On se mi totiž připomene sám při pohledu na Lovoš s Kybičkou, kde tvar obou kopců vedle sebe připomíná Monte Sommu a Vesuv. Vesuvu se podobají také lounské kopce Brník, `Srdov a Oblík v určitém úhlu, kdy jsou Brník a Srdov v zákrytu (Monte Somma) a vedle je Oblík (Vesuv).

Krajina s teplejším a sušším podnebím působí tak trochu jihoitalským dojmem. Německý malíř Ludwig Richter nacházel v italské a středohorské krajině velkou podobnost, takže si po návštěvě Českého středohoří do svých zápisků poznamenal: "Proč hledáš v daleké cizině to, co máš v blízkosti domova?"

Procházíme středohorskou krajinou, kde se probouzí jaro a v listnatých lesích nás vítají koberce květů podléšek a sasanek, tu a tam kvere plicník lékařský a podběl.
A já se najednou přenesu v myšlenkách do Kampánie k Vesuvu. Co asi tam právě teď kvete? O Kampánii se zachovalo ze starověku mnoho pěkných citátů. Tato krajina byla považována za nejkrásnější v Itálii a nejušlechtilejší pro svoji úrodnost. Plinius ji nazval "Campania felix" - šťastná Kampánie.
A České středohoří? I my je považujeme za jednu z nejkrásnějších a nejušlechtilejších krajin v Čechách a přejeme si, aby i ono mohlo být nazváno šťastnou krajinou

35 názorů

vesuvanka
10. 10. 2007
Dát tip
palino8, děkuji za milé zastavení i odezvu. Porovnání krajin se mi nabízelo samo - velmi podobné tvary hor, přestože ty naše, dávno vyhaslé, jsou trochu "obroušené" erozí a odnosem horniny. Měj se krásně a zdravím :-)))

palino8
09. 10. 2007
Dát tip
je to také troška insitné, aj tie porovnania, čo je od Teba nezvyk, ale chytilo ma to

vesuvanka
22. 09. 2007
Dát tip
andromeda - Helo, děkuji za milé zastavení i odezvu. Někdy si to také myslím, že jsem pod Vesuvem někdy žila a ta myšlenka mě těší, ale jak to bylo doopravdy zůstane navždy tajemstvím. Lásku k Vesuvu ve mně probudila stará pohlednice Neapolského zálivu. A České středohoří se zapsalo do mého srdce, když jsme se o něm učili, že je sopečného původu. Zdravím Tě a přeji krásný víkend :-)))

andromeda
22. 09. 2007
Dát tip
opět moc krásné a plné citu, je zajímavé, jak si někdo zamiluje nějaký kraj světa a velmi ho přitahuje, já jsem o tom přemýšlela, ale žádná krajina na mě zatím tak silně nezapůsobila....je možné, že jsi byla nějak spojená s Vesuvem v minulém životě a je to stále živé, jako vzpomínka...možná jsi tam kdysi žila.....

vesuvanka
22. 08. 2007
Dát tip
bestye - děkuji za návštěvu a milá slova. Mám radost, že se moje vyprávění o přírodě líbí. Zdravím Tě a přeji krásný den :-)))

bestye
22. 08. 2007
Dát tip
přesně tak - vesuvanka umí moc pěkně vyprávět o všem, co má ráda. a je dobře - že toho není málo *

vesuvanka
19. 08. 2007
Dát tip
kachlicka - děkuji za zastavení a milá slova. Kdybych mohla, ráda bych dělala průvodkyni po přírodních rezervacích krajin, které miluji. Měj se krásně :-)))

kachlicka
19. 08. 2007
Dát tip
Teda, řeknu ti, kdybys měla psát do katalogů nějaké cestovní kanceláři, tak je to 100+1. A jinak taky. Opravdu moc pěkné.

vesuvanka
14. 08. 2007
Dát tip
Anetté - děkuji za návštěvu, milá slova i tip. Zdravím a přeji krásný večer :-)))

Anetté
14. 08. 2007
Dát tip
Jo... I vproze je poesie:)))*

vesuvanka
10. 08. 2007
Dát tip
Markel - děkuji za milé zastavení i tip. Přeji krásný večer :-)))

Markel
09. 08. 2007
Dát tip
******************* - T

vesuvanka
09. 08. 2007
Dát tip
Sluníčko sedmitečné - tak to mě moc těší, přeji Ti krásný výlet a díky za milé zastavení i tip :-))) mylenka - Marcelko, mám radost, že se Ti líbí, díky za milé zastavení i tip :-))) Přeji krásný večer :-)))

Marcela.K.
09. 08. 2007
Dát tip
...Jani... co dodat :-) prošla jsem se zase s tebou...tvé obrázky jsou nádherné a tvé popisy jsou obrazy namalované slovy...dík :-)*

vesuvanka
08. 08. 2007
Dát tip
kouzelná_květinka - Janinko, i já děkuji za milé zastavení a tip. Přeji dobrou noc :-)))

krása...jako pokaždé....děkuji t

dadíková
08. 08. 2007
Dát tip
tobě taky :)

vesuvanka
08. 08. 2007
Dát tip
Zuzulínka - děkuji za návštěvu a milá slova :-))) dadíková - ano, bylo to aktuální na jaře, ale napsala jsem dílko už v roce 1999, kdy jsem teprve začínala a o Písmákovi vůbec ještě nevěděla. Chtěla jsem napřed seznámit čtenáře se Středohořím, a toto dílko zůstávalo tak trochu stranou a teď přišel čas, vydat je na "povrch zemský" :-))) Přeji krásný den :-)))

dadíková
08. 08. 2007
Dát tip
vesu pochopila jsem, že je starší a aktuální někdy na jaře viď?

Zuzulinka
07. 08. 2007
Dát tip
Tvá láska k této krajině prostupuje vším, co děláš:)

vesuvanka
07. 08. 2007
Dát tip
guy, avox, hai_mal, Robinia, dadíková, Oldjerry - děkuji za zastavení, milou odezvu i tipy. Dílko je staršího data, tuším z roku 1999, kdy jsem začínala putovat po Středohoří a objevovat jeho krásy. Zjišťovala jsem, že tato krajina je u nás málo známá, i v literatuře dost opomíjená. A tak se zrodil nápad popisovat své výlety včetně přírodních zajímavostí. Přeji krásný večer :-))) hai_mal - není zač, mám radost, že se Ti obrázky líbí. Já neumím spoustu jiných věcí...

Oldjerry
07. 08. 2007
Dát tip
Pohladila

dadíková
07. 08. 2007
Dát tip
jako vždy vesu, s láskou...*

Robinia
07. 08. 2007
Dát tip
Každý asi někde nechává kousek svého srdce...

hai_mal
07. 08. 2007
Dát tip
Ano, umíš moc hezky vyprávět o krajině, kterou miluješ. Abych nezapomněla, ještě jednou děkuju za ty odkazy na tvé obrazy, jsou moc krásné, já malovat vůbec neumím a obdivuju když to někdo umí třeba jako ty :) *

avox
07. 08. 2007
Dát tip
Po prvním čtení velký tip, ještě se vrátím v lepší pohodě, vychutnat si slova i obrazy, která tady maluješ, i když moje srdce má Šumava a Český Les...

guy
07. 08. 2007
Dát tip
vesu, vždycky, když čtu o "Tvém Středohoří" tak mám špatný svědomí, když si uvědomím, jak jsem si už dávno předsevzal se po něm projít, a zatím jsem jenom párkrát projel .. ale slibuju, že až k tomu dojde, že dám vědět :-)*

vesuvanka
07. 08. 2007
Dát tip
Pacer, Lucia6, sestricka.slunicko1, deckart - potěšili jste mě milými slovy, díky i za tipy. Přeji krásný den :-)))

deckart
07. 08. 2007
Dát tip
Tohle jsem dělal taky. Ve čtvrté třídě, když jsme měli vlastivědu.

nádhera...*TIP*

Lucia6
07. 08. 2007
Dát tip
krasny popis...umis vse tak krasne popsat,ze ma clovek chut se rozbehnout-ne rozjet,ale bezet,bezet,bezet a uzivat si vsech tech kras:-)t

Pacer
07. 08. 2007
Dát tip
:) koukám na středohoří denně..a vždycky musím na tebe vzpomenout:)

vesuvanka
07. 08. 2007
Dát tip

vesuvanka
07. 08. 2007
Dát tip

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru