Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Mnich z hory Kója

10. 08. 2007
1
4
1436
Autor
vrgulnik

(ne)recenze knihy MNICH Z HORY KÓJA od Kjóka Izumiho

Pokud čekáte recenzi, tak se nedočkáte . Chtěl jsem se s Vámi spíše podělit o okolnosti, které mě vedly k zakoupení této knihy.

Knížka má 111 stránek a vzhledem k formátu (užší A5) a velikosti písma ji budete mít přečtenou za dvě hodinky. Mně to trvalo jen o pár minut déle. Stála tuším 120 Kč, takže jeden list papíru vyšel cca na korunu. Je to plýtvání penězi, když si koupím knihu na 2 hodiny a pak ji založím do knihovny? Celou dobu jsem si tuto otázku kladl. Potom jsem si ale uvědomil, kolik peněz lidé vyhodí za plytké bulvární časopisy, které je nijak neobohatí, ani jiným způsobem citově nevybaví do doby, než si koupí další kousek. Cena (tedy finanční) takových plátků je neuvěřitelně vysoká vzhledem k hodnotě (estetické), kterou (ne)mají.

No nic, zpátky k MNICHOVI.

Ten den jsem posadil syna s kamarádem do kina na další z řady komiksů (tentokrát to byla tuším Fantastická čtyřka 2) a jsa rozhodnut strávit příjemné 2 hodiny svobody o samotě v čajovně,  vydal jsem se směrem k mé nejoblíbenější. Najednou jsem si uvědomil, že nemám co číst. I mé nejoblíbenější japonské či čínské zelené čaje mi při nejlepší vůli jako jediná zábava na 2 hodiny nevystačí. Zahnul jsem tedy do knihkupectví Akademika a hledal něco, co

1) se dá za 2 hodiny přečíst
2) bude v souladu s atmosférou čajovny
3) bude z Japonska nebo z Číny
4) bude přesným opakem toho, na co se právě těď děti v kině dívají
5) nebude stát majlant
6) bude se krásně držet v rukou
7) po dočtení bude ozdobou mé knihovny
8) můžu půjčit své mamince, která si to ráda přečte
9) bude zajímavě a netradičně provedeno a ilustrováno

Vsadil jsem proto na tuto útlou knížku od mně neznámého autora. Z popisku na zadní straně jsem se dozvěděl, že je to tak trochu filosofie, nápoženství, napětí, temné síly, sexuální představy, fantazie a oslava divoké přírody. To bylo tak dokonalé, že se mi tomu nechtělo věřit. Stylově knížku označovali jako japonskou gotickou literaturu. Obrázky kreslené černou tuží byly fantastické (ne tak jako ta "ČTYŘKA" v kině) a velmi abstraktní. Text sem tam obsahoval japonské výrazy, které byly očíslovány a vzadu přeloženy a vysvětleny. O to víc byla knížka atraktivní.

V čajovně jsem díky bohu našel ideální místo a pustil jsem se do čtení. Příběh mnicha, který se vydal špatnou (?) cestou a skončil ve staré usedlosti na hoře Kója Vám představovat nechci. Ten si musíte prožít sami, ale jedno je jisté:

Všechny výše uvedené podmínky byly splněny a knížka mi pomohla se na dvě hodiny odpoutat od toho, co všichni každý den prožíváme a přidat se k mnichovi na jeho pouti panenskou přírodou k neznámému cíli. Protrpět si s ním jeho bolesti, zamilovat se, bát se neznáma i radovat se s ním z vítězství nad pokušením.

Byl to osvěžující pocit, který mi snad vydrží do doby, než si koupím nějakou podobnou drobnost.


4 názory

jakože aj dybych hlubší kritiku ovládala, tu bych ju asi nestvořila k tomuhle :o) a asi zavedu nové lidové rčení - být zmatený jako vrgulník :oD

vrgulnik
22. 08. 2007
Dát tip
jakože to není hlubší kritika, nebo že je jich málo? :-/ jsem zmaten - ostatně jako vždy :)

tohle mi uniklo - je to fajn - taky vybírám knížky podle vícera kritérií ale hlubší kritiku, vrgulníku? to ani pod móřem nenajdu teda :o)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru