Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pastýř...

Výběr: Rivka, kafka, dream, Markéta
24. 05. 2001
57
11
12854
Autor
Print

Zerovi... . (Chtěl jsem text trochu spravit - napsat ho jiným písmem, ale slil se mi a nedokážu to vrátit zpět...) Takže ho sem posílám ještě jednou a moc se omlouvám...

A hle! Zástupy přicházejí

Něco jako nucený výsek

Mé tělo vysoko na háku

rozťaté, odpočaté, probodené v bocích

krev a voda

Něco jako na kříži

Beránek

A lámou mě, berou a porcují

a dávají si navzájem

a platí za mě

třicet stříbrných

a odnášejí domů v igelitkách

z Delvity

z úseku maso  uzeniny

a pode mnou kalužinka krve

a neznámých tekutin

z mýho pomalu odmrazovanýho masa

Ano, jen si vezměte a jezte!

Vy, paní,

s košíkem plným česneku

Vy, pane,

s kremžskou hořčicí

co taky rád skopové

Toto je mé tělo a toto je má krev

Byl jsem vám dán

to čiňte na mou památku

.

Hospodin byl můj pastýř

Nikdy jsem neměl nedostatku

Na pastvách zelených pásl mne

K vodám tichým mne přivodil

Stříhával vlnu z mého těla

a hledal mě,

kdykoliv jsem zabloudil

Na  cestách spravedlnosti

mě potěšoval prutem a holí

a v noci vypouštěl psy,

chráně mě před lítou zvěří

a přiváděl ovečky, aby mé potomstvo zaplnilo pastviny

Když přišel čas

vystrojil stůl

před mým obličejem

Poslední večeři

Pomazal olejem mou hlavu

a naplnil kalich,

až oplýval

Ach, přísahám: nebál jsem se zlého

v údolí stínu smrti!

Ani jeho nože, který jediným gestem osvobodil moji duši!!!

Dobrota jeho a milosrdenství

mě následovaly -

nevydal mě nepřátelům...

 

 

A hle! Zástupy stále přicházejí

Něco jako nucený výsek

Mé tělo vysoko na háku

rozťaté, odpočaté, probodané v bocích

krev a voda

něco jako na kříži

Beránek

A lámou mě a dávají si navzájem

a berou

do igelitek z Delvity

 

Hospodin byl můj pastýř

 

 

 


11 názorů

Marcela.K.
06. 11. 2008
Dát tip
ach jo...

BloodTears
01. 10. 2008
Dát tip
--- Hodně to na mne zapůsobilo - má to svou sílu, text se dobře čte a tím nabírá na intenzitě.Budu si to ale muset přečíst ještě zase... Delvita už není, takže jsi zachráněn !!! :)

Líbí se mi zejména 2. sloka, Tip...ta představa masa mi příjemná není,je to na mne moc naturalistické

berg
28. 09. 2008
Dát tip
Docela by mne, Printe, zajímalo, jak to cítíš teď. *

další útlocitná obět supermarketu slabota

Markéta
27. 09. 2008
Dát tip

Algaranna
12. 04. 2008
Dát tip
no nevim...říkat jakýkoliv týhle síle Bůh...je nad mé lidské síly...já věřim na duši...

kapitan
22. 11. 2007
Dát tip
Moderní žalm? Text navodil pocit odcizení...t


silence
02. 09. 2006
Dát tip
brrrr... *

cufktish
30. 05. 2004
Dát tip
tři roky, a sedm dní, a všechno, a včera sem v tom "chrámu" zase byl...a nekonečný díky...a existujem, a exitujem, věčně, v premanenci*!

cufktish
30. 05. 2004
Dát tip
ehm, v permanenci. (ovíněné až přespříliš)

Ribi
20. 11. 2001
Dát tip
príliš dlhé ... ináč otázka kresťanstva základom je biblia ... a mňa vždy bude zarážať tá skutočnosť ... že málokto ju číta ... srdcom

Rivka
20. 11. 2001
Dát tip
Ribi: Příliš dlouhé? Od kdy se měří básničky na centimetry...? Svatý Jirásku... (Vážně jsi to myslela vážně??)

Ribi
20. 11. 2001
Dát tip
pridávam vlastný názor a kritiku je to dlhé ... tým myslím, že by to určite dokázal napísať kratšie ... pretože niekde sa opakuje ... ale to je len vec autora ... iba a len jeho vec a názor je ... moja výsada ... mať ho a ponechať si ho vážne som to myslel vážne ... :-) toť vše

Rivka
20. 11. 2001
Dát tip
Ech... za záměnu rodu se omlouvám... jinak nutno trvat na tom, že k básničkám nelze přikládat krejčovský metr... nemají to rády:)

Krel
06. 11. 2001
Dát tip
Tuhle báseň mám nejraději...!***

Janis
08. 09. 2001
Dát tip
*

vulpecula
24. 07. 2001
Dát tip
..

Pisek
22. 06. 2001
Dát tip
Printíku, jen trp ! , ať máme co jíst.

kafka
15. 06. 2001
Dát tip
díky bohu a človrdíkovi, jsem tu zas... je to neuvěřitelně bolestný podívat se do zrcadla a vidět se v tom zástupu... fuj! chce se mi zvracet...

Ber
05. 06. 2001
Dát tip
napsána je tu už hromada ....takže jen ...je to půdobivé...zvlášť s použitím toho žalmu ...rozhodně zaujme.. (ať už člověk věří nebo ne)

clovrdik
30. 05. 2001
Dát tip
Falko, z mého příspěvku je doufám cítit přesně to, co jsem chtěl říct. Je to reakce na názor Spvrise ze dne 25.5. Prostě to, co je tam napsáno, je pro mě jako pro nekřesťana naprosto nepřijatelná myšlenka, tudíž k takové myšlence opravdu necítím potřebu lásku vyjadřovat. Navíc - láska je snad o něčem jiným. Printe, moc se Ti omlouvám, že jsem se nechal strhnout k neplodné diskusi, Tvá skvělá báseň si to nezaslouží. Ale já už jsem takovej, že když mi něco nesedí, tak to řeknu nahlas :-).

ale klidně buď takovej, clovrdiku, vždyť to zplodilo tu kytičku...vlastně krásnej kauf...

Pjopej
30. 05. 2001
Dát tip
Je to psaný pěkně...jen si neodpustím z toho na mě jde toto:Myslím,že zdejší beránek by se nejraději rozdal pouze ve zvášť vybraných prodejnách, aby na něj nesahal jen tak někdo...To já než tohoto beránka si vážím piráta jež vraždí a loupí s vědomím že bude následně spravedlivě oloupen a zabit...Neb ví co je odpovědnost.(za své činy,myšlenky, sebe a za svět)...

Falka
29. 05. 2001
Dát tip
clovrdiku... z napětí a z tónu tvého příspěvku... není cítit zrovna moc lásky... Nechám ti tu kytičku, a když se rozezpívá... věřím, že do rána nezvadne...

Print
29. 05. 2001
Dát tip
Falko: děkuju... Mám dojem, že ta tvoje kytička tady, je už skutečně zapotřebí... Pro všechny... *!

Spvrivs
29. 05. 2001
Dát tip
clovrda: Určitě né všichni. My si dokonce nemáme mýt ruce. Máme rozdávat lásku, ale taky bojovat (ale ne válkou) proti nepravostem a snažit se změnit svět k lepšímu - ! NENÁSILNĚ ! (to taky někteří nepochopili a svým dílem tak zformovali tvoje názory). Mimochodem, historie: vem si třeba takovou islámskou historii, nebo nacistickou, vona i ta liberalisticko-kapitalistická má svoje oběti - po celém světě.

Rivka
29. 05. 2001
Dát tip
Víš, Falčí... Nemyslela jsem to (s tím "stačením") tak zle, jak to možná vyznělo... Já jen, že tu tvou teorii, jakkoliv ji mohu obdivovat a vážit si jí (a nevím, jestli vůbec mám právo to říkat), zkrátka, neodvážila bych se ji propagovat třeba v (bývalé) Jugoslávii nebo v Čečensku... Chápeš? My si někdy neuvědomujeme, že naše problémy jsou houby problémy a že máme ohromné štěstí, že žijeme tady a teď... A viděno prizmatem toho "ne tady a teď" ten tvůj svět pro mě nefunguje...

Tynic
29. 05. 2001
Dát tip

Spvrivs
29. 05. 2001
Dát tip
Pejsku a člobrdo: Asi jste mě úplně nepochopili. Já neobhajuju žádnou vraždu. Jenom jsem chtěl vyjádřit, že cesty Boží můžou být spletité a nám se můžou zdát kruté (i když třeba mají svůj smysl pro ostatní). Samozřejmě, že právo dávat a brat život má jenom Bůh (z našeho křesťanského pohledu). Já jsem se ve svém příspěvku pokusil trochu to filosoficky rozebrat, nic víc.

clovrdik
29. 05. 2001
Dát tip
Spvris : správně, z vašeho křesťanského pohledu je asi možný všechno, ostatně křesťanská historie nám budiž varováním ! Ale z našeho nekřesťanskýho pohledu svinstvo zůstane svinstvem, ať už se pro něj snažíš najít jakkoliv absurdní vysvětlení ... Fakt nevím, proč si vy, křesťané ( snad né všichni ) v duchu Piláta Pontského nad vším mejete ruce ... to přece bůh, za to my nemůžeme a vlastně nikdo za to nemůže, to budou tyhle boží cesty, či co. Sorry, ale lidi jako ty mě utvrzujou v přesvědčení, že jestli nějakej bůh existuje ( a současná fyzika ho v současném stavu poznání vyvrátit, ani potvrdit ), určitě nemá nic společnýho s křesťanama ! A jestli si myslíš, že píšu blbosti, tak si třeba řekni, že za to vlastně ani nemůžu, že je to pouze výraz složitosti božích cest ...! Ha !

Print
28. 05. 2001
Dát tip
Azalin: AMEN!!!! *!

djPes
28. 05. 2001
Dát tip
Slavik, jsem rad, ze muj Buh neni Tvuj buh. Sveho boha vrahu si nechej pro sebe a obcuj si s nim v krvi lidske. Tesi mne, ze tak rad cicha vuni holocaustu. Jsem rad, ze vis, ze ty miliony deti nesly svoji vinu a proto byly zabity. A ze mas i ze svym vrazdicim bohem ciste svedomi. Proc ne, ze? Kdyz neco v zivote poseres, odnesou to zase miliony deti. Muzes je klidne zacit zabijet hned, bude to pro nas dalsi milost od tveho boha.... jsem skutecne rad, ze muj Buh neni Tvuj buh.

Print
28. 05. 2001
Dát tip
Děkuju ti Pejsku...*!!!

Vojtek
28. 05. 2001
Dát tip
Pes *!!!!*

Slavík
28. 05. 2001
Dát tip
djPes: povíme si na druhé straně, ale myslím, že se tam nepotkáme:-)

djPes
28. 05. 2001
Dát tip
Slavik: nastesti o tom nerozhoduji ani ja ani Ty, kde se potkame

Falka
28. 05. 2001
Dát tip
Ach jo... není tady vážně příliš mnoho zbytečných slov...? Chtěla jsem taky reagovat a honem honem hledat ta správná slova, honit je a svazovat do vět, sázet je tu jako řádky ředkviček... a pak jsem ten spěch zastavila... odešla jsem od počítače, na okenní parapet postavila misku s čajem, pustila tichou hudbu a vyšplhala se k té misce... na město prší, voní akáty, dole někomu utekl jezevčík, brečí dítě... dvě patra dolů letí na trávník sandál, co se mi svezl z nohy... proč hledáme Boha...? Proč ho hledáme... ? :o) Měla jsem na přemýšlení o odpovědi 52 schodů dolů s jednou nohou bosou a stejně tolik schodů nahoru... seskákala jsem je dolů a nahoru vyběhla pozadu... jenom tak... :o) ...a Bůh se mi ve mně smál mojí vlastní pusou... oduchakuchu... :o)))

suva
28. 05. 2001
Dát tip
Ssakra (smím-li klít, když se chci hlásit k tomu, co tu psi, břízové a printi tak od srdce hlásají o tom, co sice nějak podobně cítím, ale neumím a možná se bráním to pojmenovávat???) Díky za to, že to umíte tak říct, já se snad někde uprostřed toho všeho konečně najdu. Jako člověk, jako stvoření, určené - k čemu vlastně???

djPes
28. 05. 2001
Dát tip
Falko, kdybychom o nem nepremysleli, tak nebudem ta zbytecna slova psat...

Falka
28. 05. 2001
Dát tip
Jenže od přemýšlení k psaní je ještě dlouhá cesta... a čím víc člověk přemýšlí, tím míň důležité mu přijde psát...

Wiki
28. 05. 2001
Dát tip
Falko, Azaline : mluvíte mi z duše ..

Rivka
28. 05. 2001
Dát tip
djPes: *! (B.Ez komentáře, všichni víme za co:))) Falčí: Proč o tom vůbec mluvíme? Třeba proto, že někteří lidé mají nepřekonatelné nutkání klást si otázky... I když na ně nemůžeme dostat odpověď, je třeba se ptát. A já jsem ráda, že se o tom mluví (dokonce i tady, kde těžko něco smysluplně řešit)... Třeba se dozvím něco nového... Skákat po jedné noze ze schodů je krásná věc... Ale někdy to nestačí... Nepřeju ti, aby to jednou přestalo stačit i tobě, protože to bývají zlé situace... Je moc hezký, že svět je pro tebe takovýhle - a někdy bych si strašně přála umět v takovém žít... Holt mně zbývají ty nesmysluplné debaty:)

Vojtek
28. 05. 2001
Dát tip
Rivka: jéjé...*!

Falka
28. 05. 2001
Dát tip
Rivenko... :o) Možná to není o tom, jestli mi takový svět stačí... ono to není vždycky jednoduché pochopit, že svět takový být může, někdy k tomu poznání člověka dovedou spletité a hodně nejednoduché cesty... o to víc si potom váží smíchu a štěstí, které je třeba k nalezení i v "obyčejném povídání si s Bohem" skákáním po schodech...

Wopi
28. 05. 2001
Dát tip
Povídání si s Bohem skákáním po schodech - JO! To je přesně ono. Falko, Tys na to kápla, ač to každý nevidí...
:o)

uf ... mlčím .... ***!!!

Slavík
26. 05. 2001
Dát tip
možná...že ten Bůh je jen ten JEDEN, jehož si lidé pojmenovali podle místa, na kterém zrovna stáli,,,a namísto aby se společně smáli...se jen o to SVÉ jméno rvali:-))) Falka: díky..... je to o svobodné vůli...dobro...zlo je to o svobodné vůli poslechnu toho, který přišel aby přinesl vědění, nebo abych ho nemusel poslouchat - přece napomíná k lepšímu životu.... ho radši jako nepohodlného přibiju na kříž a pak...lety...z toho udělám oběť.... ne, on nevzal na sebe naše hříchy, ty si neseme na svých neumírajících a večně se rodících duších my sami. On nám přinesl slovo Boží, chtěl nám v lásce ukázat cestu do ráje, odkud jsme vyšli, abychom se stali vědomými sebe sama - svým prožitím, svými zkušenostmi.... on sem nepřišel zemřít... abychom se stali lepšími..... dj pes - mluvíš o vině dětí z koncentráků, o válce...ale - víš tak jistě, že ty děti byly nevinné...? víš kolik jsme toho už za cestu tisíciletími posrali? v jednom životě upálíš čarodějnici, ve druhém jsi postižen a na vozíku, abys pochopil, že postižení a ničení lidského života není správné...a vlastně jsou to pro nás všechno milosti, abychom si uvědomovali, abychom se probudili z letargie a začli se řídit svým svědomím...když posloucháš....úplně tiše a nezavřeš oči a uši ve stylu...nechci nic vědět a vidět, uslyšíš tichý, postupně zesilující hlas.... TO JE ONO. V bibli někde stojí, že ani jediný vlas nesejde člověku bez vůle Boží - tj. nic se neděje jen tak náhodou, všechno se řídí zákonem příčin a následků ať už ho chceme nebo nechceme uznávat..... nedějí se křivdy, akorát my někdy nevidíme na začátek a konec té nitě... která vede všemi našimi životy.... ale to je vlastně jedno... jen můj názor

AZALIN
26. 05. 2001
Dát tip
Ty, Printe, až mě zas uvidís v šalině v oranžovým kloboučku, tak se přihlas a já si na něj nechám dát autogram, jo? :-)))))) I když není vod tebe.. ale to je jedno.. všichni sme přece součástí tohohle úžasnýho světa a vesmíru... kdo z nás může říct, že je tu sám pro sebe.... Jo a eště něco.... kéž byste už přestali s těma nekonečnýma debatama..... z kecání ještě nikdo nikdy Boha nenašel...... on totiž není mrška skovanej v miliónu slov..... on je schovanej v mlčení......................

Rivka
25. 05. 2001
Dát tip
Vyčítat... ano, na to snad máme „právo" - či lépe, máme právo ptát se... ale já (tedy, já:)) - on) jsem říkala přičítat... K té tvojí přikládám Příběhy proti smutku od téhož... já vím... (Stejně si asi rozumíme - jen každý na jiné straně řeky... možná je to jenom potok...:) Pejsku... (a ANO, Winter:) - nic není přímé... pro zpracování je to vždycky přetvořeno esteticky, ať už se inspirujeme z kníhy nebo z východu slunce:) I když, kdo by kvůli tomu vstával:) *!)

Spvrivs
25. 05. 2001
Dát tip
ad Falka: Přesně tak to je. Bůh nám ve své bezmezné lásce dal svobodu rozhodování. Samozřejmě Ho hrozně rmoutí, když toho zneužíváme a vraždíme se. Ale vemte si, jestli by to pro ty nevinné lidi a děti nebylo ještě horší, kdyby nebyli zavraždění. Podle mě je smrt někdy i formou Boží milosti, a někdy může být třeba preventivním opatřením. Co kdyby ten člověk později odpadl a taky masově vraždil?

djPes
25. 05. 2001
Dát tip
Rivko, ja mu take nic nepricitam, bylo by nerozumne cinit ho odpovednymi za chovani lidi. Pokud Buh je, tak stoji uplne nekde jinde, je mimo nas a nehodla vubec zasahovat do toho, co delame. Myslim si, ze ani nemiluje, ani se nermouti, ani se neusmiva pod vousy. Neni to ani muz ani zena. Vsechny lidske vlastnosti, ktere mu davame, mu jsou cizi. Neni to clovek, je to Buh. Vsechna slova o bezmezne lasce jsou jen lidksa slova... A co kdyz to neni reka ani potok, ale jen rybnik? Obcas jsme na stejnem miste, obcas na sebe kricime pres hladinu ( a sviti tam taky dnes slunicko u Tebe?) Sprvivs: to co pises, je strasne nebezpecne. Protoze takovy zpusob mysleni je tou nejlepsi obhajobou pro kazde vrazdeni - vrazdim, a tim delam to nejvetsi dobro pro Boha. Pokud je Tvuj Buh bohem Stareho nebo Noveho zakona, pak vez, ze prikazuje nezabijet. Ze je to Buh Zivota. Pokud je ovsem Tvym Bohem treba Kali, pak mas pravdu, ze pro ty miliony deti bylo to vrazdeni tim nejlepsim.

clovrdik
25. 05. 2001
Dát tip
Spvris : seš blbej nebo navedenej ??????? To myslíš vážně, co tady píšeš ??? Ty vole, za tohle by se mělo lámat v kole !!!

Print
25. 05. 2001
Dát tip
Tak moment: především udělám první výjimku - nikdy pod svý básničky nic nepíšu, ale tohle téma mě vysvobozuje, takže můžu. A řeknu to jako vy, stejně male a stejně nízce, protože debatovat o Bohu tyhle přívlastky nutně má, ale má taky touhu a jisté nucení - je to prostě téma, který hýbe lidma, co lidé existují. Vždycky jsem si říkal, proč mě Bůh (v kterého jsem si jist) stvořil. Chápejte - Bůh.... Nudil se a dloubal se při tom v nose a z tý nudy si řek: stvořím si něco pro radost! Stvořím si něco, co mě bude muset za ten akt stvoření milovat! Stvořím si něco, čemu dám svý zákony a bude mě muset poslouchat! A pokud ne, vyženu ho z ráje, pošlu na něj potopu... A když to nepomůže - stvořím svýho Syna - maj poslední možnost! Buď v něj uvěří nebo pomažou do pekla! Bože - v takového tě nevěřím!! V boha těch křesťanů, kteří v něj věří a kteří ho milují JEN pro ten šílenej egoismus, že za to od něj něco dostanou! Že se jako nedostanou do pekla, ale k němu - do nebe! FUJ! Vypočítavá, hnusná, egoistická láska! Miluju tě proto, že za to něco budu mít!!! A nedej bože, že se do toho nebe dostane taky někdo jinej, ten, co v tebe Pane nevěřil, kterej byl očividně zlej!!! A co já, křesťánek, jsem se všeho musel odříkat!!!!! FUJ!!! Být jejich bohem, tak na ně seru a ně první!! Vypočítavá, hnusná láska!!!! Pokud Boha miluju, pak ho miluju proto, že musím! Že musím!! Chápejte!! A zároveň jsem si jist, že by bez mý lásky nebyl nic!!! V tom cítím to úžasný propojení - tu potřebu jeden druhého!!! Všechny ostatní atributy, kterým se bůh častuje a uráží jsou jen o naší hlouposti a blbosti a malosti - a protože jsme jeho součástí, pak je to i o něm! A pokud tady žiju, pak to není z rozmaru mých rodičů, ani z rozmaru Boha! Jsem tady proto, že jsem tady chtěl být!!!! Že jsme to chtěl v Něm a skrze Něho, a že to nemohlo být jinak! Pak můžu milovat... Pak mě může milovat!! Bůh a já se potřebujeme navzájem! Jeden bez druhého nemůže být! To je cosi, čemu říkáme láska!!! Život....!!! Pokora... To jen tak na okraj a z první vody!

kafka
25. 05. 2001
Dát tip
děkuju... Printe.............................................................. *!

Danny
25. 05. 2001
Dát tip
Printe, za tu vlastní kritiku k tomuto dílu máš u mě nejméně padesát TIPů !!!!!!!!!!!!*******************

Wopi
25. 05. 2001
Dát tip
Print - výborně! Přesně pro tohle nejsem křesťan...

Climaster
25. 05. 2001
Dát tip
..viz Wopi..(ani nic jinýho)...

Wiki
25. 05. 2001
Dát tip
Print, Wopi - přesně , mluvíte mi ze srdce :o)))

kafka
25. 05. 2001
Dát tip
Wopi, ale křesťanství přece není o tom, co dělaj ty druhý, ne?

Wopi
25. 05. 2001
Dát tip
Nejde o to, co dělají druhý... nedokážu akceptovat věci jako "ten nebyl pokřtěn, nedostane se do nebe"...ale to by bylo na dlouhý povídání... já hluboce věřím - ale křesťanské obřady mě neoslovují

kafka
25. 05. 2001
Dát tip
no, já právě myslím, že to není o tom "křesťanství", co si vytvořili lidi a patřičně ho taky často zneužívají... ale chápu, člověk potřebuje někam patřit... proč ale lidem a jejich obřadům? to ne...

Wopi
25. 05. 2001
Dát tip
no vidíš, tohle jsem měl zhruba na mysli

Matyjustin
25. 05. 2001
Dát tip
Co se týče Boha, čím více pochybuju o jeho existenci, tím víc v něj věřím. Snažím se brát dobro a zlo z hlediska pozorovatele a jestli je nějaký Bůh - pak byl dobře umístěn do nebe - a to kvůli nadhledu - Dal nám protiklady - aby byl svět pestrý, nekloní se ani k dobru ani ke zlu a možná že i sám stvořil ďábla, aby lépe zapadl. Je v nás pánové a dámy - ve formě nadhledu.

Matyjustin
25. 05. 2001
Dát tip
a abych nezapomněl - každej máme svýho Boha

Climaster
25. 05. 2001
Dát tip
..jasně daimónium dle Sokrata..nebo-li SVĚDOMÍ...

Wopi
25. 05. 2001
Dát tip
to s tim souvisí automaticky

djPes
25. 05. 2001
Dát tip
Print: to je to, co mne u vericich ( a je jedno, jestli krestane nebo muslimove) nejvic vadi, ze mne bohem vyhrozuji, ze mne diktuji, jaky muj buh ma byt. Ze mne vyhrozuji dablem, satanem o podobnymi vyplody lidske fantazie. Jenze muj Buh neni na lidech nijak zavisly...ZaplatpanBuh!

Print
25. 05. 2001
Dát tip
Amen, amen - djPejsku!!!!!! *!!!! Přesně!!!!

Print
25. 05. 2001
Dát tip
Avi

Wopi
25. 05. 2001
Dát tip
A mluvil já snad vo něčem jinym??

Print
25. 05. 2001
Dát tip
Ne, Wopi!!!!! *****!!!!!

kafka
25. 05. 2001
Dát tip
tak tedy já... hmmm...

Bix
25. 05. 2001
Dát tip
Hm, mňa napadá, že je smutné, že kresťanstvo sa stalo podľa všeobecnej mienky zbierkou obradov a odriekania - práve to je to, čím kresťanstvo v princípe nie je a nemalo by byť ( vonkajší obradní kresťania nie sú kresťania ) . Kresťanstvo dáva práveže slobodu a záleží od nás, ako si s tým poradíme...hm... Print, dobrý prepis.

Bříza
25. 05. 2001
Dát tip
to Print (díky za avi - také se rád nechám vyprovokovat): Strašně pěkně podáno ....chtělo se mi napsat Matyjustinovi, že každej máme Printovýho Boha - né svýho :c) - jen jsme porůznu zmatení .... akoráte si nejsem u sebe jistej, že na mě samém je Bůh do té míry závislý, jak píšeš Ty. (to je možná také "antropomorfní" atribut, který mu přičítáme) A co víc: právě proto JSEM Křesťan (Kristovec). A i když mě mrzí, že si tím u leckoho z Vás rozleju kafe, ještě to drze přiznávám. Moje cesta k principu bytí byla evropská (narodil jsem se holt tady) - tedy přes Ježíše. Vyjadřuji tím svůj vděk člověku, který v mém životě způsobil patrně základní změnu. To pojmenování je pro mě strašně zavazující a necítím se vázán jakoukoli lidskou konfesí, dogmatem, nebo rituálem. Tak jak Print - prostě HO mám rád - a nemůžu jinak - i kdybych chtěl ....

Matyjustin
25. 05. 2001
Dát tip
a jaký je vlastně rozdíl mezi Printovym Bohem a "bohem" Matyjustina? :-)

Wopi
25. 05. 2001
Dát tip
to Bříza:
a já sám, vždycky sám
svý kafe si rozlejvám ;-))
Drze?
Přihlásit se ke své víře bylo drzé za komoušů, teď už snad ne :)
rozumím Ti...

Bříza
25. 05. 2001
Dát tip
Matyjustin: Printův Bůh je ten, který je - oběktivní, nezávislý, univerzální, nepojmenovatelný. Matyjustinův bůh je subjektivní, ideální - jaksi "Platónovsky", antropocentricky morální pojem. Wopi: - divil bys se, u kolika lidí mi klesne "image" ;c) - kašlu na to ...

Print
25. 05. 2001
Dát tip
Břízo: moc ti děkuju za tvý slova a vyznání toho, čím dýcháš - protože vím, že jinak bys dýchat nemohl. Tohle máme naprosto společný!!! Univerzální Bůh - dýchatelný ze všech stran, ze všech možných úst - i z těch, kteří ho militantně "odmítají", aniž ví, že přes ně je právě nejviditelnější a nejprůzračnější. K víře se nepřihlašuje, vírou a nevírou člověk je. A není to o slovech! Tady jsou slova nedostatečná! Je to o svobodě, o pokoře, o hrdosti, o ukotvení, o lásce a o životě! O nás i o Něm i o Neoněm! To, co jsem napsal o mém vztahu k Němu nebylo vůbec o negaci křesťanství a křesťanů! Jako ty - žiju v křesťanské Evropě! Jím jablka a švestky a brambory! Jižní ovoce - banány, pomeranče a kiwi miluju, ale nesytí mě a neživí mě...

Falka
25. 05. 2001
Dát tip
Printe... ***!!! Děkuju, za všechna tvoje slova tady... a neumím to líp, než hvězdičkou... a každý by měl tak, jak umí nejlíp... *

Brácho... :o) Oběktivně sis rozlil image u češtinářů, řeknu to Šílence, asi se zblázní radostí :o))))
A jinak... kluci, vždyť vy to, sakra, víte... vždyť vy to žijete... :o)

Matyjustin
25. 05. 2001
Dát tip
Pozor - souhlasím, že můj "Bůh" je subjektivní. Všichni máme svou subjektivní představu Boha. Můj "Bůh" není platonovský, a ruku na srdce - kdo z nás si někdy nezantropomorfizoval :-) Já říkám, že věřím na "to, co nelze pojmenovat" - Bůh je zavádějící :-) A k antropocentrismu? Můj "Bůh" existuje stejně tak jako váš a není o nic menší...Je jen jinak definovaný - Takže v Boha radši nevěřim, ale věřim v "to, co nelze pojmenovat"!

Matyjustin
25. 05. 2001
Dát tip
a samo avíza :-))

Úžasné. A nejvíc ta úplně nahoře...

Rivka
25. 05. 2001
Dát tip
Pejsku - promiň... já jsem to zřejmě špatně pochopila... Myslela jsem, že Jeho nepřítomnost (či, lépe, nezúčastněnost) je tím přičteným... (Jo, sluníčko tu svítí:) Jsem ráda, že u vás - jak jsem pochopila, aspoň tohle snad správně - taky... a jestli tě to těší, tím víc:)) Printí... *... (Bude, který bude - a potřebuje nás stejně jako my potřebujeme jeho... Já sice nežiju o švestkách a bramborách... ale jsem strašně šťastná, že můj Bůh je tím tvým... i když bych to neuměla tak dobře říct, jako ty...)

Print
25. 05. 2001
Dát tip
Ty žiješ, nejmilejší Rivko, olivama, libanonem a cedry.... a je to ta nejposvátnější strava, kterou já chápu jako svaté přijímání.... Vím, že si rozumíme a jíme u jednoho společnýho, prostřenýho stolu! *!

Vojtek
25. 05. 2001
Dát tip
*!

Janis
25. 05. 2001
Dát tip
*! (ale že to trvalo:-):-)

kafka
24. 05. 2001
Dát tip
stále děkuju.... čím dál tím lepší...****!!!!!

djPes
24. 05. 2001
Dát tip
Lide jsou stejni tisice let. A budou takovi i dale, protoze u bran Raje stoji andel s ohnivym mecem a ten brani zastupum v jejich polepseni. Chut jablka spatnosti budeme mit navdy v ustech...

clovrdik
24. 05. 2001
Dát tip
zajímavej námět a klasicky výborný zpracování. Ten obras o taškách z Delvity a i všechny další, jo jo, píšeš skvěle ( aspoň já si to myslím ) a proto TIP

Wopi
24. 05. 2001
Dát tip
*****!

Slavík
24. 05. 2001
Dát tip
akorát mi trochu zaráží postoj básníka, který překope žalm z bible a na něm postaví svou slávu, která dotýká se hvězd.... máš antitipa... kdybys vyhřeznul ten žalm...co Ti zbyde?

Jochanien
24. 05. 2001
Dát tip
TO: Slavík: první, třetí a kousky druhé:-)))

kafka
24. 05. 2001
Dát tip
Slavíku, o moc přicházíš, když odkrajuješ ty nejlepší kousky, které to všechno spojují...

bezejmený
24. 05. 2001
Dát tip
už zase jsi to udělal !!! ach Bože...

Matyjustin
24. 05. 2001
Dát tip
No, jestli tu uneseš můj přenesenej tip tak Ť :-) P.S. - ještě, že mi nikdo nekrájí do básniček :-)))

Climaster
24. 05. 2001
Dát tip
....hmm..hmmmm....klasika../*/

Jochanien
24. 05. 2001
Dát tip
TO: djPes: ten anděl nám nebrání...to my sami....vždyť jsme dostali největší dar z ruky Boha - svobodnou vůli, všechno je jenom na našem rozhodnutí.... vyber si.....:-))) za ten biblický citát autorovi Tip!

Jochanien
24. 05. 2001
Dát tip
vlastně taky za nápad:-))) jo...čím dýl to čtu...tím je to lepší......

Pája
24. 05. 2001
Dát tip
*

djPes
24. 05. 2001
Dát tip
Jochanien - vyberu si jen to nejhorší - co dělal Bůh, když se v plynu dusilo a pláčem umíralo milion a půl malých židovských dětí? Byla to jejich svobodná vůle? Co měli z toho, že za ně budou jejich vrazi (možná) trpět. Proč se k bohu modlily, když byl hluchý? A proč se lidé nepoučí a dál se nenávidí a vraždí, proč jsou dále zabíjeny děti? Bůh pláče nebo se raději opíjí, jedna potopa, jedna sodoma asi byla málo. Měli bychom číst každý den Žalmy - hlasitě, HLASIŤE!!! Ale slyšel by nás někdo?

Danny
24. 05. 2001
Dát tip
G E N I Á L N Í ****

kafka
24. 05. 2001
Dát tip
Pejsku...

suva
24. 05. 2001
Dát tip
Pro mne trochu otřesná představa, krev všude samá krev.....

Vojtek
24. 05. 2001
Dát tip
i podruhý i potřetí i pomiliontý......*!!!!

Rivka
24. 05. 2001
Dát tip
Pejsku... "a slunce se směje, slunce se směje slyšíc, že Bohu přičítají tumory, války a hladomory jako by slunci vyčítali tmu" (Jan Zahradníček) Já nevím... ale co když to tak je...?

Spvrivs
24. 05. 2001
Dát tip
Pěkná paralela. Ť.

lobb
24. 05. 2001
Dát tip
- TIP -

Rivka
24. 05. 2001
Dát tip
Jé:( Verše náznačně: "a slunce se směje, slunce se směje / slyšíc, že Bohu přičítají / tumory, války a hladomory / jako by slunci vyčítali / tmu"

djPes
24. 05. 2001
Dát tip
Rivko - musíme to Bohu vyčítat!!! Musíme se s ním hádat!!!Nesmíme mlčet!!! Já na stůl pokládám k J. Zahradníčkovi Elie Wiesela - Zlo a exil

Rivka
24. 05. 2001
Dát tip
Že to tak musím říct, Slavíku... ty jsi (promiň) trouba... Nikoliv Boží... Jednak Print zdaleka nepostavil svou slávu na tomhle jednom žalmu... Jednak jsi zřejmě nikdy neslyšel o intertextualitě... To je přece naprosto regulérní způsob, odžít a básnicky (ano, básnicky - na tom trvám) to vyjádřit... A co třeba takový Kryl? Žalm (tuším) 128? I on je neschopný? A co mnoho, mnoho dalších - kteří třeba (jak říkáš) nepřekopávali zrovna žalmy... Ach - ignoramus et ignorabimus, toť heslo dne... (i s těmi ošklivými konotacemi - promiň, ale tak na mě působíš...) Printí... *...

maty
24. 05. 2001
Dát tip
Jó,bible se čte jako báseň.Print použil krásná slova z žalmu a spojil se svými pocity.Já to nevyčítám.Naopak tip.

djPes
24. 05. 2001
Dát tip
Rivko, vzdyt jinak o ani nejde, nez se nechat inspirovat, opisovat, prepisovat, pripisovat.... At uz z Bible, z lasky nebo z prirody...

clovrdik
24. 05. 2001
Dát tip
No vidíš, já sice Bibli četl, ale považuju se za militantního ateistu. Bez ohledu na to, jestli je tam prvek nějakáho žalmu a nebo ne, hodnotil jsem pouze zde předložený text a jak už jsem psal, je to výborně napsaný.

Cody
24. 05. 2001
Dát tip
TIP

Falka
24. 05. 2001
Dát tip
djPé Es...
Co Bůh dělal, když lidé zabíjeli malé židovské děti v plynových komorách? Nejspíš byl zklamaný a pozoroval to se smutkem a bolestí, že lidé stále ještě nepochopili... Proč chcete za každou cenu svalovat lidské viny a činy naší svobodné vůle na Boha... ?
Já nevím, jak to je... nevím, co je vlastně Bůh a je-li... Jen cítím, jak se lidé vzdávají svých zlých činů a ukazují prstem nahoru a hrozí... On není, nemůže být, tohle by přece nedopustil... Ale pokud máme svobodnou vůli, nemůže nám ji brát... to my sami se formujeme a tvoříme svět a všechno okolo nás tak, jak to chceme... A těžko vinit Boha za to, co jsme spáchali my...
Printe... *!


Wiki
24. 05. 2001
Dát tip
Vždycky je jednodušší dávat vinu tomu druhému a lidé se svých vin zříkají rádi.... *****

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru