Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Chléb a hry

26. 08. 2007
6
24
2054
Autor
Playwithfire

o nedávné vlně závislosti na sudoku

Čeští vědci, zabývající se psychikou a problémy dnešní mládeže, zveřejnili šokující výsledky svých výzkumů. Týkají se agresivity, závislosti a jejich vzájemného vlivu.
Tyto výzkumy trvaly čtyři měsíce a pomáhaly jim stovky mladých dobrovolníků. Všichni byli ve věku 15 - 25 let. Vědci s nimi udělali několik psychologických testů, na jejichž základě následně vybrali ty z nich, kteří měli cholerickou povahu se sklony k agresivitě. Snažili se najít společné prvky, spojující všechny tyto lidi.

Jedno ze zjištění, ke kterým došli, jj velmi znepokojující: 82% agresorů do 24 hodin před "výbuchem" jedlo chleba!!! Udělali proto chemické analýzy několika druhů tohoto zcela běžného pokrmu, avšak nebyly zjištěny žádné výkyvy od normálu. Další možné souvislosti se dále zkoumají.

Druhý znepokojující fakt je ten, že podle výzkumů je 60% dnešní mládeže závislých na luštění sudoku. Vpisují do nich čísla doma, ve škole, v práci i v MHD.
Jiří F: "Ne, nejsem závislák! Můžu s tím kdykoliv přestat, jen když budu chtít. Akorát teď nechci. Ale až chtít budu, přestanu. Vážně, fakt..."
Každý sudoku-závislák prochází čtyřmi fázemi:
1. EXPOZICE: Člověk si jenchce zjistit, co je to sudoku zač, a pár si jich vyluští. Věnuje se pouze kategorii "snadné" a moc mu to nejde.
2. KOLIZE: Dotyčný luští každé sudoku, které mu přijde pod ruku,a  kategorii "snadné"  se už ušklíbá. Občas se při nudném rozhovoru přistihne, že v duchu vidí tabulku a přemýšlí, kam patří čtyřka. Počínající závislost.
3. KRIZE: Závislost přerůstá únosnou mez. Dotyčného trápí noční můry o nevyluštitelných sudoku. Všechny z kategorií "snadné" a středně obtížné" už zná nazpaměť a zkouší "obtížné".
V této fázi často dochází k rozchodu s partnerem, nechápajícím tuto zálibu, a ke ztrátě zaměstnání.
4. KATASTROFA: Nyní jsou možné dvě formy logického vyústění:
a) Sudokář se stal závislým natolik, že  vyluštil všechna sudoku, která se u nás dají sehnat. Bez prášků na spaní neusne. Riziko vzniku závislosti na drogách, alkoholu či hracích automatech.
b) Luštitelovo logické myšlení nedostačuje - sudoku úrovně "velmi obtížné" nezvládá. Začíná být agresivní a nebezpečný pro okolí. Bezcílně bloumá životem a trpí pocitem méněcennosti. Riziko sebevraždy.

Tohle jsou dva hlavní, alarmující závěry, k nimž dospěl tým našich elitních vědců. Bohužel zatím neprošlo žádné účinné řešení. Zvažuje se zakázání chleba a sudoku a tvrdé pokutování těch, u nichž by se jedna z těchhto nebezpečných věcí našla.
Počet závislých na obojím stále roste. Snad vám v příští reportáži budu moct přinést kladnější zprávy...

\"\" \"\"

24 názorů

Čeky díky moc:-) Ale obávám se, že většina toho, co poslední dobou stvořím, ani enstojí za čtení...

Rebe: no jasně :-) dlouho jsme se neviděly, tak se těšim .-)

Rebe: Budu mít narozky, nechtěla by ses zastavit u mě v mým novým bytě na lahvinku červenýho? :-) Play: Jé, já, musela jsem se na tebe kouknout a zjišťuju, že furt stojíš za to číst :-)

jééé, čekanka:-)

Reb: to mám z toho, že nečtu kritiky, než napíšu svou vlastní :-))))) kdybych si prvně přečetla, co tu píšeš, jen bych doplňovala, že kdyby náhodou někdo chtěl v našich výzkumech pokračovat, putovní sudoku mám připravený k předání :-)

v blázinci jsem dva měsíce luštila sudoku jako blázen jedla jsem chleba byla jsem agresivní doma nejim chleba a neluštim sudoku moje agresivita stoupá bude to tim, že mi je 40?

A n n e x
28. 08. 2007
Dát tip
myslíš na písmáku? to se neříká :) a omluva autorovi, že mu tady z toho děláme diskuzní kroužek... už ani slovo, fakt

A n n e x
28. 08. 2007
Dát tip
kdyby jen v druhým jsem tu už asi po desáté aspoň:)

A n n e x
28. 08. 2007
Dát tip
to je fakt já umřít zdravá tak by to se mnou asi seklo :))

A n n e x
27. 08. 2007
Dát tip
aha, dobrá dieta asi:))) ale ne zdravá no

A n n e x
27. 08. 2007
Dát tip
rebeca tyjo už nikdy nevezmu sudoku do ruky ! ale jsem uklidněna, že aspoň pečivo bude neškodné:) asi to bude dost ovlivňovat i psychika jestli hubneš nebo přibíráš...já dřív pořád hubla, a teď nabírám, protože se mám dobře asi:)

guy
27. 08. 2007
Dát tip
nevím, jestli to platí i pro odrostlejší mládež, ale každopádně se zatím kor moc ohroženej necítím :-)

Bossman
27. 08. 2007
Dát tip
Tyjo-))))) a jo*

gemina
26. 08. 2007
Dát tip
:oDDDDD tak že přeju vědcům hodně štěstí v dalším výzkumu:oD

Fairiella
26. 08. 2007
Dát tip
:D :D *

A n n e x
26. 08. 2007
Dát tip
:)) taky jím chleba sudoku mě zatím úspěšně míjí:)*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru