Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ve vlaku

27. 08. 2007
7
12
2816
Autor
Fairiella

Psáno ještě ve Skotsku, jednoho deštivého dne. S věnováním.


Ve vlaku Odnikud-Nikam
spolu obsadíme kupé -
pojedeme domů
za křiku pobouřených racků.
Stýskáš se mi,
zatímco odpovídáš pohledem
skleněné tabulce okna.


Ve vlaku Odnikud-Nikam
nás průvodčí zkontroluje,
jestli nedýcháme moc hlasitě,
jedeme přece pouhou druhou třídou!
Stýskáš se mi
a krajina ubíhá
ve tvých unavených tabulkách ze skla...




12 názorů

Dave_Zw
04. 09. 2007
Dát tip
To "Š" je podle mě přesně to, co dělá celou básničku tím, čím je a čím podle mě má být. Náladou...

Nádherné, vážně, co říct více...?

já se nezlobila, nezlobím a zlobit nebudu... já jen šla kolem a přidala svou trošku do mlýna... a stýskáš se mi sem ignorovala totálně :o)

pole
27. 08. 2007
Dát tip
Tak nejdřív se omlouvám Fairielle, že to tady tak zaplácáváme. A teď - já jsem se tak zmínil o tom posunu, ale neřekl jsem to asi dost jasně... já vůbec neříkám a nemyslím si, že by měla Fairiella změnit styl. Jen sem chtěl upozornit na něco, co mi jako čtenáři nesedlo. To, jestli s tím Fairiella souhlasí nebo ne, to už se mě netýká. P. S.: a jak jsi o mluvila o tom vlastním stylu, mořský koníku, možná jsem zblblej, ale já mám právě pocit, že "stýskáš se mi" je vážně něco, co tady na písmáku člověk nepotká jen jednou... Tak snad už si nějak rozumíme a nikdo se na nikoho nezlobí:)

sem si tu četla tu vašu debatu - pokud je člověk se svou poezií "v plenkách", je vývoj nutný... souhlas s polem, ale pak zas souhlasím s Fai - jak se člověk jednou najde, proč to měnit? vždyť to právě odlišuje všechny básníky a spisovatele ,alíře sochaře... že maj svůj styl - kdyby všeci psali jak shakespeare nebo bukovski byla by to nuda a nepozali bysme jednoho od druhýho - na písmáku sou autoři co píšou svým stylem a většinou od nich už nikdo žádnou převratnou změnu nečeká - naopak - každý je rád když ho ten nebo ta jeho nezklamou :o) já jen že sem šla kolem :o)

Smíšek:-)
27. 08. 2007
Dát tip
(*)

Fairiella
27. 08. 2007
Dát tip
pole: jasně, píšu už někou dobu, abych věděla, že posun je důležitej. Nemůžu se posouvat ze dne na den a chce to určitý druh inspirace, změnu v životě, aby byla změna i v poezii.. taky nestačí pořád psát a psát a "vypsat se", protože stejně tak se můžou náměty opakovat jako se opakují věci v životě člověka. No a zároveň zase člověk píše svým způsobem a nechce ho ztratit, když už ho jednou našel. :)

pole
27. 08. 2007
Dát tip
jo, jasně, já tě nechtěl urazit, občas to lidi dělávají a tady na písmáku myslim že taková tendence je cítit nejvíc, já jsem to třeba dřív dělával :) a samozžejmě, když to tak cítíš, tak hotovka, měl jsem teď podobnej problém u svýho díla, kde mi kamarád vytýkal jedno slovo, který tam prostě MUSÍM mít, i kdyby to zhoršilo úroveň básně. a vlastní víra v tu báseň je myslim nejdůležitější. ale posun ve formě, pokud chceš psát, je důležitej taky, žejo.... tak tak jsem to myslel.

Fairiella
27. 08. 2007
Dát tip
pole: Mrzí mě, že tě v té básni irituje "Š", ale protože to tak cítím - s tím š - , tak v tomhle ti nepomůžu. Přijde mi to bližší vyjádření tomu, co jsem vyjádřit chtěla. Myslíš že při psaní myslím na to, jestli to je "dostatečně originální"? Jasně, jistá přirozená korektura tam je, ale abych cíleně dosazovala nějaká speciální slova... ne ne, pokud se podíváš na moji tvorbu, tak myslím, že poznáš, že to tak není. Alespoň myslím? Odnikud-Nikam už je možná ohrané také jako slovo "láska" nebo "milovat" nebo tak podobně. Ale chápu, že ti může vadit i to. :)

pole
27. 08. 2007
Dát tip
atmosféru to má a je to smutný ale máš tam věci, který mi přijdou plytký příliš - Odnikud-Nikam, to je už hrozně ohrané myslim. chápu,že to tak cejtíš, ale možná to šlo říct líp co mě děsně irituje, je stýskáš se mi. proč je tam nutné to š? dyť by to fungovalo bez toho, bylo by jasné, že se ti stýská po něm, po někom, to š zní, jako kdyby to mělo být originálnější, zajímavější... tak mi to nějak zní.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru