Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Moudrý blázen Josef Švejk a ti druzí

01. 09. 2007
0
4
1770

Napsáno u příležitosti pochodu "Po stopách dobrého vojáka Švejka z Písku do Putimi" dne 1.9. 2007

 

Říká se, že český národ nemá hrdinů. A když už nějaké má, tak nejsou z tohoto světa. Zrodili se z imaginace jejich tvůrců. Není náhodou, že při volbě o „Největší Čecha“ všechny „národní ikony“ Masaryka, Čapka či Karla IV. zválcoval a drtivě zvítězil  Jára Cimrman. Geniální všeuměl, mistr  absurdity a zároveň velký vlastenec, který pro uvědomování si vlastní identity a národní hrdosti vykonal možná více než metráky knih Palackého, Jiráska a dalších obrozenců.

A to s lehkostí  humoru, kterému dokonale mohou rozumět snad jen Češi. Vychází totiž z důvěrné znalosti naší mentality, pochybností, strachu, radostí a nenaplněných tužeb. U Josefa Švejka, kterého díky Jaroslavu Haškovi zná celý svět, to je podobné. Jak Jára Cimrman, tak Švejk jsou hrdinové do nepohody. Dokáží v nás vyvolat nekontrolovatelné salvy smíchu i slzy dojetí, jsou lidští a svým humorem neubližují. Pouze se brání před absurditami světa, v němž se pohybují. Tito moudří blázni nám ukazují, jak se vypořádat s těžkostmi života, lidskou blbostí a lhostejností. Buďme rádi, že máme tyto hrdiny, protože  humor  nám vždy pomáhal v nejtěžších chvílích.


Jsem rád si, že si nehrajeme příliš na hrdiny. Už Karel Kryl zpíval – „Pomníky stavíte, prosím vás komu?“ A zároveň se můžeme spolu s klasikem ptát: “Proč klauni umírají, jen šašků  je furt dost!“


4 názory

Jo, v pohodě, vím jak jsi to myslel, a částečně máš pravdu i ty.

Přesto, jsem rád, že za českou mentalitu, a za jinou bych neměnil. Vzpomeň si na namistrované a přiblblé amíky, nebo nechutně puntičkářské ordunkyNěmce či vodkou vypité a těžkopádné Rusy. Každý národ má svá mínus, ale neměnil bych. A díky Haškovi za švejka a Smoljakovi se Svěrákem za Cimrmana. Pomohli mnohým udělat leckdy život snesitelnější. Nevím, na co bychom si měli jako hrát. A že jsme zbabělí? A co naši letci v Anglii, nebo československé legie atd. , ono to tak horké není. Jen chceme mít svůj klídek. Mít jiné národy náturu jako Česi, tak si myslím, že by rozhodně nebylo tolik válek. K čemu tedy taková "hrdinství"?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru