Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

První den znamení Lva

03. 09. 2007
14
18
2926
Autor
crayfish

Byla to zvláštní hospoda. Skoro nikdo v ní neseděl, jen pár sehnutých osamělých stínů u posledního piva. A pomalý loudavý barman s pleší a velkým břichem. Ani nevím, jak jsem se v ní ocitl. Možná jsem chtěl jenom utéct před tou sněhovou vánicí, která se venku zničehonic rozpoutala. Ale když už jsem tady, tak si jedno dvě piva s rumem dám, na dobrý spaní. A na lepší myšlenky.
Zaskřípaly dveře. Skoro jsem si toho zvuku nevšiml, ale přesto mě něco přinutilo zvednout hlavu. Jako když v juke boxu dohraje deska a začne hrát jiná. Taková, kterou jsme nikdy předtím neslyšeli. Dívka, která vešla, do toho zakouřeného, podivně tichého prostředí nepatřila. Nevypadala jako šlapka, která shání posledního kunšafta, ani jako pijanka, která si musí dát pět panáků, aby usnula bez nočních můr.
„Máte tady volno?“
Podíval jsem se na ni. Havraní vlasy, ve kterých ještě tály sněhové vločky. Zelené oči divokých koček. Krásná, útlá a bezbranná. To bylo první, co mě napadlo. Útlá a bezbranná.
Ale já chtěl být dnes večer sám. Takže jsem jen něco odmítavě zabručel.
„Vyložím vám karty, chcete?“
Takže kartářka. Řekne, co chci slyšet, dostane své peníze a zkusí to na někoho dalšího. Škoda.
„Na to já nevěřím,“ řekl jsem a napil se piva. Rušila mě v mé samotě, ale zároveň mě začala zajímat. Trochu jsem se odsunul.
Abych jí dal najevo, že nechci, aby obtěžovala? Abych jí uvolnil místo?
Vzala mou ruku do svých, to teplo zabolelo něčím, o čem jsem už ani nevěděl, že existuje.
„Přečtu vám osud z dlaně. Za jedno pivo.“
„To jste z levnýho kraje,“ usmál jsem se.
„Na víc byste neměl. Pijete už druhý, k tomu dva rumy. Když mi zaplatíte pivo, zbude vám v kapse pár korun.“ Měla naprostou pravdu.
„Jak tohle víte?“
Neodpověděla, jen se na mě upřeně koukala zelenýma očima. Vadilo mi to.
„Jste nešťastný, proto pijete,“ řeka pak. „A proto jsem taky tady.“
„Nelíbí se mi to. Běžte si sednout jinam.“
Jako by neslyšela. Nespustila oči z mé dlaně, kterou pořád držela v rukou.
„Není to tak dlouho, co jste se rozešel se svou dívkou. Myslíte si, že se kvůli tomu strašně trápíte, ale není to tak. Existuje jenom jedna žena, která vás provází všemi vašimi životy.“
„A která by to tak asi byla?“ zasmál jsem se. Trochu mě to začínalo bavit.
„Já,“ řekla ta dívka úplně klidně. Jako by mi oznamovala, v kolik jede první ranní tramvaj.
„Opravdu? To je ale náhoda, že jsme se konečně tak krásně setkali. O tom mi teda povězte, to mě zajímá.“
Pustila mou ruku, jako by ji už nepotřebovala. „Nic není náhoda,“ řekla tiše, s pokorou. „To tak vždycky jenom vypadá. A my jsme se nepotkali. Teprve se potkáme. Prvního dne znamení Lva.“
„A teď děláme co? To se podle vás právě míjíme?“ zasmál jsem se. Ale zároveň jsem byl trochu zklamaný. Ta holka je chudák blázen.
„Teď se míjíme,“ přikývla. Na to nebylo co odpovědět. Číšník před ni s prásknutím postavil půllitr. Napila se a já sledoval kapičky pěny, které jí orosily horní ret.
Bezbranná, napadlo mě znovu. Zelenooká, bezbranná.
„Poprvé jsme se potkali v létě roku 1648,“ řekla najednou. „Švédové tenkrát obléhali Prahu, válka měla za pár měsíců skončit. Žoldáci se toulali krajinou a brali si všechno, co jim přišlo pod ruku. Jídlo, dobytek, ženy.“
Na chvíli se odmlčela.
„Já bydlela s mámou v Lékařově Lhotě, v jižních Čechách. Tátu už jsme neměli. Kdyby nebylo tebe a tvých kamarádů, užili by si s námi a pak by nás podřízli.“
„A já jsem vás zachránil?“
Podívala se na mě. „Já teď na chvíli úplně zapomněla, že si to nemůžeš pamatovat.“
„A vy si to pomatujete proč?“
Nadechla se, jako by chtěla něco říct. Ale pak si to rozmyslela. „To byste nepochopil. Stává se to. Někdy je pouto mezi lidmi tak silné, že přetrvá několik životů. A ti dva se potom hledají a teprve když se najdou, je všechno v pořádku.“
„Takže když to shrnu,“ řekl jsem jízlivě, „my dva jsme se teď nepotkali, ale minuli, protože naše láska je tak silná, že se hledáme od třicetileté války. Je to tak?“
Smutně zavrtěla hlavou.
„Tak vidíte.“ Dopil jsem pivo, hodil do sebe panáka rumu. „Moje milá, moc mě těšilo. Rád jsem si s vámi povídal, děkuju za hádání z ruky. To pivo je na mě. Ale teď už bohužel musím jít. V klidu si ho tady dopijte.“
Zvedl jsem se, zamířil k baru.
„Nezapomeň,“ volala za mnou ještě. „Prvního dne znamení Lva…“
„Platím,“ řekl jsem hospodskému. „Tři piva a dva rumy.“
„Měl jste jenom dvě piva a rumy,“ zabručel hospodský.
„Zaplatím tři, i za tu holku,“ mávl jsem rukou dozadu, kde seděla.
„Nedělejte mi tady problémy,“ vyjel na mně. „Měl jste dvě piva a dva rumy.“
Mávl jsem rukou, zaplatil a vyšel do zasněžené mrazivé noci.

Doma jsem se dlouho převaloval v posteli a nemohl usnout. Ta holka z hospody mi nešla z hlavy. Proč jsem se jí vlastně nezeptal, kdy jsme se potkali potom? Vždyť to byla jenom hezká neškodná pohádka. Představoval jsem si, jak ji na břehu potoka zachraňuju před desítkou švédských žoldáků, úplně sám, jediný hrdina. Jak se pak potkáváme v dalších a dalších životech, třeba když ji upalují na hranici jako čarodějnici a pak přijdu já, rozrazím dav čumilů v čele s vyschlým asketickým inkvizitorem. Beru ji do náručí a utíkáme spolu pryč, někam daleko.
Představoval jsem si, jak se objímáme a líbáme. Jak mám konečně někoho opravdu rád.
Tu noc se mi po dlouhé době zase zdály sny.

Celodenní vedro konečně trochu povolilo. Stál jsem ve frontě na párky a pivo. Tenhle kemp u Máchova jezera mám moc rád, jezdíme sem s partou každé léto. Ale letos je tady holek, jako snad nikdy předtím. Tak třeba tahle blonďatá kráska, co kolem mě už potřetí prochází, a jednou mě dokonce málem polila červeným vínem v kelímku.
„Nepij furt to pivo, pozoruju tě už celej den. Opiješ se a kdo tě potom bude tahat do stanu?“ řekla právě ona. Vydechl jsem úžasem. Je to vůbec možný? Nejhezčí holka a osloví mě. Sama!
„Ty to asi nebudeš,“ usmál jsem se. „Vždyť se ani neznáme.“
„No právě,“ řekla vesele. „Tak s tím už konečně něco uděláš? A nebo mám kolem tebe kroužit až do půlnoci?“
A když jsme se pak poprvé políbili na tichém nočním břehu jezera, napadlo mě, že ty její krásný hluboký zelený oči už odněkud znám.
Vůbec mi ale v tu chvíli nedošlo, že je dnes 23. července. První den znamení Lva.

18 názorů

Lakrov
24. 08. 2010
Dát tip
Jo, vzpomínám si...

no, shodnu se s clovrdikem. zda se, ze na povidky mame podobnej vkus... tip

clovrdik
23. 08. 2008
Dát tip
milý čtení na večer, s nádechem mystiky a tvým výborným vyprávěčským stylem

Milly
25. 09. 2007
Dát tip
Já nevim, přijde mi to divný......- to by se přece to . setkání muselo odehrát o léta později- a ta původní holka by musela napřed umřít a pak se znova narodit, ne? Pokud to fakt byla pak nějaká jiná... Přijde mi to divný.

jarouch
16. 09. 2007
Dát tip
souhlasím, možná trochu prodloužit a vyhrát si s tím, ale stejně je to povídka za velkej Tip!!!

Abyss
05. 09. 2007
Dát tip
víš co, kromě toho příběhu jako takovýho, kerej se mi líbil i krásně píšeš takže dík za avízo ->Lakrov a tip

Winter
04. 09. 2007
Dát tip
Anžto mi Lakrov poslal avi, bylo by asi slušností hodit sem pár slov i tam, kde bych ze slušnosti mlčel - na druhou stranu stojíš o hlubší kritiku, takže přicmrdnu svůj neumětelný názor: -cele mě to minulo. První odstavec se nese v duchu žabí rozpitvanosti (a že mu to nepomáhá, už bylo zmíněno), ty další jsou zase "rychlíkové" (jak již vyjádřeno) -na druhou stranu text má atmosféru... -...která je však ubita stou variací na tohle téma. V záasadě až přiliš vět z mého pohledu zklouzává do frází a celé je to takové nešikovné. Škoda.

Korála
04. 09. 2007
Dát tip
To první setkání mi přišlo trochu zmatený, ale pointa hezky vyplynula. Líbí se mi to. Tipec

crayfish
04. 09. 2007
Dát tip
reka: ta povídka má hodně chyb - ale zrovna to, čím se zabýváš v 80% tvý reakce, mi připadá v pořádku. Ale asi to holt nefunguje, no. :-) Ona ho zaujala - a pak hned zklamala tím, že je kartářka. Čekal někoho jinýho, někoho, koho mu připomněla, někoho, kvůli komu teď sedí sám v hospodě a nechce se mu domů. A to, co jí říká, vzniká právě z tohohle mixu - zaujala ho, ale v podstatě to pro něj vůbec není důležitý. Papírová postava? Nemyslím. Spíš jsi ji tam hledal, protože ti povídka nerezonovala.

reka
04. 09. 2007
Dát tip
mám rád takovýhle polomystický romantický vyprávěnky, ale tahle mi nějak nesedla. celkově mi vadil ten rozhovor, přišel mi takovej nějakej nefungující. možná kdybys vyházel všechny ty myšlenkový pochody vypravěče, tak by to bylo lepší. jen se na ně podívej: začátek: zklamání, že jde o kartářku další věta: "Rušila mě v mé samotě, ale zároveň mě začala zajímat." - když byl jen o větu dřív zklamaný, jaktože ho hned v další větě začne zajímat? další věta: "to teplo zabolelo něčím, o čem jsem už ani nevěděl, že existuje." - takže teď hrdina cítí smutek? pár vět dál: "koukala zelenýma očima. Vadilo mi to." - najednou je mu kartářka nepříjemná? atd. co chci říct, je, že ten hrdina mění pocity jako ponožky, a tím mi přijde strašně papírový. závěr, tj. posledních pár odstavců na Máchově jezeře, se mi zdá vzaný moc z rychlíku. fajn by bylo trochu si s tím pohrát, a možná to udělat trochu složitější pro čtenáře; líbí se mi, že má jinou barvu vlasů, ale co kdyby byla jiná nějak víc, nějak víc zásadněji? a poslední dvě věty dělají text moc polopatický.

Jolana19
03. 09. 2007
Dát tip
naprostý souhlas a Lakrov..hezká jen ten konec moc stručný..jinam krásně tajemná a skoro strašidelná..díky za avi Lakrov

StvN
03. 09. 2007
Dát tip
:)

bestye
03. 09. 2007
Dát tip
tajemný nejen ráda píši, ale i čtu - a tato se mi moc líbila. Máš moc pěkný myšlenky(zápletky) v dílkách - překvapivý - a takový mám ráda. :c)*

LaMouette
03. 09. 2007
Dát tip
uaaaa.. jak ja mam rada takovyhlenc jakoze zahadny povidky z minula.. ach..:-) klido bych ale vynechala posledni vjetu.. to prvni den ve znameni lva.. pac jako my ctenari nenysme tak velky trupki.. a todlencto bych rekla, ze vime..:-) jinac mots pjekne.. a budu se tesit na dalsi.. a prokousavat se predchozima.. jen tak dal..:-)*

crayfish
03. 09. 2007
Dát tip
a ještě zapomínám na avi!!! :?-)

crayfish
03. 09. 2007
Dát tip
Lakrov, máš úplně stoprocentní pravdu!! S tím se peru už dlouho... proč jsou na světě uzávěrky??! A proč já vždycky čekám na poslední chvíli?! :-)

Lakrov
03. 09. 2007
Dát tip
Moc se mi to líbilo, a nezlob se, že Ti (zatím) nenapíšu proč. Kdyby ten text mohl být o trochu delší, stálo by za to si víc vyhrát s koncem. Nepředhodit jej v jediném odstavci, ale nechat v druhé krátké epizodě problesknout pár signálů, ze kterých by se čtenářovi najednou sestavil neonový nápis "JE TO ONA?". Závěrečný pohled do kalendáře by pak působil jak výstřel z ďěla. Dík za náladu, TiP a přání velkého počtu čtenářů.

Vojtek
03. 09. 2007
Dát tip
***!... pohádkář :) Jen houšť...rád tě čtu...pane..

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru