Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kytka a krtek

29. 05. 2001
5
1
2771
Autor
RadeX

Originál z roku 1999. Zní to jako říkanka pro děti, ale je v tom víc. (Aspoň doufám, že to tam najdete. A kdo by to tam nenašel, pro toho je přidána poslední sloka pod tečkami, která jinak není přímou součástí básničky. ;-))

Kytka a krtek

 

Byla jedna kytička,
a ta rostla v lese tmavém,
užívala sluníčka,
teď poslouchej co se stane.

 

Na paloučku hromádka,
hroudy hlíny z ní se valí,
z díry trčí lopatka,
vykoukl ven krtek malý.

 

Cítil kytku, která voní
desatero vůněmi,
zdálo se mu dlouho o ní,
nejkrásnější na Zemi.

 

Nebojte se, milé děti,
nechtěl kytku utrhnout,
stačilo mu přivoněti,
nemohl se ani hnout.

 

Pak se probral, protáhnul se,
krátce vzdychl dojetím,
"Zítra přijdu, buď tu zase",
miloval ji, to je tím.


............................................................

 

Z toho plyne poučení,

nemusí ti být blaze,

až bude po utržení

kytka vadnout ve váze.

 

 


1 názor

Rytmicky to neskřípe. Možná je to roztomilý. Ale spíš roztomile blbý se školometským poučením.

roztomiloučké, slaďoučké...T*

RadeX
24. 04. 2003
Dát tip
Lowlander: Jen tak pro zajímavost - víš čeho jsem si až teď všiml? Že všechny sloky této básničky mají tuhle "netradiční" rytmiku - rýmy jsou A B A B, z toho první dvě sloky s rytmikou 7 8 7 8, všechny další pak 8 7 8 7. ;-) No nic, dost už zkoumání. :-)

Lowlander
24. 04. 2003
Dát tip
Hih :o)))

RadeX
23. 04. 2003
Dát tip
Lowlander: Díky za ohlas. Tu odtečkovanou sloku si klidně odmysli. Přemýšlím nad tím rytmem v ní a asi záleží na recitaci - mně osobně tam ten rytmus vychází přesně (rýmy jsou A B A B, přičemž obě A mají 8 "rytmů" a obě B mají 7 "rytmů"). Ale to je jedno. Díky. :-)

Lowlander
23. 04. 2003
Dát tip
No, přesně "B" nesedí... já "být" mi přijde krátké... nevím... nejsem rytmik (a vím ze svých v básniček, že rytmus se dá "natvrdo" nacpat téměř do čehokoliv-záleží na dzatnosti recitátora :o))) Jinak nemáš zač... už jen za tu super poslední sloku (nad tečkami :o) a když taknad tím přemýšlím... Dneska mi sedla do noty ještě víc... dneska ám Tip* :o)))

Lowlander
22. 04. 2003
Dát tip
Tohle je vážně super! Sice to rytmicky "skřípe" ale je to takové roztomilé :o))) Asi bych ale zrušil tu odtečkovanou (ne)sloku... jednak tam rytmus dost ujel a pak... je zbytečná... každý přece pochopí :o)

Aki
10. 04. 2002
Dát tip
:o))

RadeX
30. 05. 2001
Dát tip
Kytičko, jestli je to tak, je ten Krteček nejšťastnější tvor pod celou zemí. ;-) SlečnoM, díky. Můj postoj k životu piluju od narození - není sice stále úplně ideální, ale i tvůj ohlas mi pomáhá ho dál zlepšovat. Mimochodem, tento postoj nemá nikdo patentován, můžete ho všichni používat dle libosti. :-)

Kytička
29. 05. 2001
Dát tip
Juj, mám ráda Krtečka!***

znám jeden díl krtečka,kdy si krta cichne ke kytí a pak usne..;-)))ale tohle je fakt krásné..takové nežné..netrhejte proto kytky...krteček by byl smutný.Tvuj postoj k životu se mi líbí.

Mámalibor
29. 05. 2001
Dát tip
HURÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ TO JE MOOOOOOC KRÁÁÁÁÁÁSNÝÝÝÝÝÝÝ ********!!!!!!! TEN KRTEČEK MUSÍ MÍT HROOOOOOZNĚ MOC LOPATEČEK !!!!!!!!!!!!!!!!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru