Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Anežka Svatovavřinecká

10. 10. 2007
2
2
1607
Autor
Barman

   Korková zátka Anežka se spojila s panem Vývrtkou a opustila rodnou láhev svatovavřineckou. Na jednu stranu se sice červenala, zato na druhou si přivinula svého Vývrtku a byla šťastná. Knížepán s knížepaní si pochutnávali, a pak ulehli do lože svého a co tam asi dělali se dovtípí snad každý, prozradím jen tolik, že byli šťastní.

   Zdaleka ne každé štěstí však trvá věčně a ani to Anežčino nebylo výjimkou, protože Vývrtka byl záletník a kdysi zvládl i několik zátek za večer. Také knížepán býval záletník, ale pro své stáří se zmohl už jen na svou knížepaní a nanejvýš jednu lahvinku za večer, neboť starým knížepánům opilství nesluší.

   Netrvalo to ani týden a Vývrtka se Anežce vykroutil a zanořil se do jiné, ačkoliv byla o dvacet let starší. Anežka se odkutálela pod postel, kde v prachu poslouchala její vrzání a pak nesnesitelné chrápání. Byla v depresi a aby ne, když jí chlap vyměnil za čtyřicet pět let starou zátku. Jistě se už stářím rozsejpá, říkala si v duchu a do otvoru, který dříve patřil jejímu partnerovi se nastěhovala plíseň Alžběta.

   Ani Vývrtkovi se ale nedařilo, protože do módy přišlo točené pivo a knížepán ho daroval nějakému chudákovi za dobré služby a ten neměl peníze na víno ani smysl pro humor, naštval se a  hodil vývrtku do hnoje, kde zkorodoval.

   A co knížepán s knížepaní? Umřeli nemaje dětí, poněvadž impotence se nevyhýbá ani zdegenerovaným šlechtickým rodům. Zámek koupili jiní, nechali ho modernizovat, přičemž modernizace znamenala mimo jiné to, že se zametlo a Anežka skončila na smetišti a bůhví jak by to s ní dopadlo, kdyby nebylo jednoho pytláka, který ji našel. Pytlák se jmenoval Antonín Cejn a hádejte jakou měl nejraději rybu na másle, na kmínu a na talíři. No jistěže cejna a toho musel nejdřív chytit, nejlépe pak na háček s vlascem a splávkem. Taková korková zátka je pro pytláka vzácný inštrument a když plave na vodě, žádný porybný ji nespatří narozdíl od barevných splávků za nehorázné peníze. Takový pytlák se jen prochází kolem a hvízdá si tu svoji pytláckou a nikdo mu nic nedokáže. A tak se naše Anežka dostala za ženu panu Vlasci a jestli se nepřetrhli, tak s háčkem loví dodnes.

2 názory

Rabb
10. 10. 2007
Dát tip
skvělé..*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru