Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

O prasatech a lidech

12. 10. 2007
11
13
2188
Autor
Barman

   Les má stromy a sídliště zas domy. Ve stromech je smůla a v domech teplá voda, ředitelná se studenou, aby koupel byla příjemná. Oba organismy žijí prostým životem a drží si své obyvatele u sebe, aby nezběhli. Jenomže historie je plná zběhů, jakými byla i veverka Linda, kterou přejel náklaďák, a turista Pepa, který si vyšel do lesa, aby načerpal sílu, navzdory tomu, že masna v Gagarinově ulici by mu jí dodala dost za stejné peníze.

   Turista Pepa vystoupil z vlaku na zastávce Smrková u Borové, nadechl se chtivě čerstvého vzduchu a zanevřel na svůj domov. Bože! Ta nádhera, řekl si Pepa a nastoupil na zelenou turistickou značku. Kochal se lesem, vdechoval již zmíněný čerstvý vzduch a fotil pasoucí se prasata, kterým byl ukradený. Prasata odešla od cesty a Pepa alou za nima. Co dolejzá? Zeptala se bachyně Anežka kance Vladimíra. Nevím, ale už mě štve, chrochtnul Vladimír. Rozeběhl se a Pepa vzal nohy na ramena, zahodil svůj aparát a utíkal co mu síly stačily. Po chvilce ostrého běhu se Pepa ohlédl a uviděl Vladimíra, jak stojí a usmívá se, protože zahnal Pepu do močálu, kterému prasata chrochtají Polykač prasat. Jenže v prasečtině nejsou prasata prasaty, ale prasaty jsou nazýváni příslušníci lidské rasy. Pepa začal klesat a kostnatá ruka ho chlácholivě pohladila po tváři. To je konec, pomyslel si a vytáhl z batohu láhev rumu. Fmm, to je vůně, napadlo Pepu a Vladimíra. To musím ochutnat, chrochtnul si Vladimír jen tak pro sebe a zacouval do močálu, aby podal pomocný ocas bezmocnému Pepovi. Stálo je to oba spoustu sil, ale nakonec život lidský zachován a Pepa stanul rozklepanýma nohama na pevné zemi. Hned jak zamával zubaté, vzal znovu nohy na ramena, zahodil rum a byl ten tam. Osobně jsem přesvědčen, že běžel na dráhu.

   ChrChr, díky moc a Vladimír se pustil do rumu. Obsah lahve sice vytekl na zem, ale pro prase to není překážka, a tak kanec sežral vše co vonělo rumem. Ty brďo! A svině ho obklopily, aby zjistily co a jak. Nějak jich přibylo, chrochtnul si Vladimír a rozvášněn rumem pustil se do sameckého díla. Ty brďo! Chrochtaly blahem svině a začaly se těšit na selátka. A teď vám holky moje ukážu, jak přeskočím polykače prasat. Podívaly se na sebe nechápavě, ale to už se Vladimír klikatě rozbíhal a skočil přímo doprostřed močálu, kde utonul. Od těch časů je u Polykače prasat pachové varování, že alkohol způsobuje rychlou a nepříjemnou smrt.


13 názorů

Barman
01. 12. 2007
Dát tip
No, to me tesi

ThatGuy
01. 12. 2007
Dát tip
Tak tady sem snad zadnou chybu nenasel :) a mohl bys to skoro zaradit do Bajek...*

Barman
13. 11. 2007
Dát tip
A klávesnice od krve od nekončícího tepání:)

NePoe_ta
13. 11. 2007
Dát tip
No hlavně žes´ opět ve svém živlu. :)))

Barman
09. 11. 2007
Dát tip
Tahle je moje srdcová, protože se odehrává tam kde to mám rád a nejen pro to... Díky všem, po dlouhý době mám pocit, že je pismak.cz spravedlivej:)

Flákač
17. 10. 2007
Dát tip
to je taková jako bajka:) i s tím poučením. tip

StvN
17. 10. 2007
Dát tip
Hezky:))

NePoe_ta
14. 10. 2007
Dát tip
Mikrodrama Pepu a Vladimíra - zdařile vyvedené prasečinky, zavání (dle mého názoru) i zvířátkovskými povídkami od Haška ... :) Lidi odjakživa dokola hledaj ňáký "vztah", než se doberou, že není nad vztah člověka a zvířete. Tam teprve poznají svoji podstatu. :) -t-

Barman
13. 10. 2007
Dát tip
Dík, něco jsem tam upravil, ale asi ne to, cos měl na mysli:)

Winter
13. 10. 2007
Dát tip
No, klobouk dolů. Má to neskutečný švih, rychlost, logiku, prostě vše, co povídku činí čtivou. Perfektní zvolení formy vzhledem k námětu (nebo naopak, jak kdo chce). Jen si překontroluj čárky, protože občas se stane, že jejich absence zvrátí smysl textu. Každopádně ale tip.

Barman
12. 10. 2007
Dát tip
Ó děkuji Ti, jsem rád, že ti co mě čtou nevymřeli:)

ondrech
12. 10. 2007
Dát tip
ty woe, barmane, asi tak dvacet let jsem te necet, ale je to haluz, opravdu se mi to libi, povazuji te za nejvice nedoceneneho pismaka:-) Hodne me dostalo "prasata jsou v prasectine lidi" a nebo "chrochtnul"... to je sila, zaslouzeny tip, ty skvely filuto:-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru