Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Stret civilizaci

20. 10. 2007
19
27
4998
Autor
Vaud

moje prvni dojmy z Barcelony

 

 

Ve ctvrtek jsem se ptal kolegy Josepa, jak si tady kupuji odbornou literaturu. Nechapal. Knihy, neco jako Harrisonovu Principles of Internal Medicine nebo Braunwaldovu Cardiology. Zkratka velkou tlustou bichli, kde najdes vsechno. Tu musi mit kazdy, koho zajima a zivi medicina. Nechapave kroutil hlavu – tady ve Spanelsku knihy nikdo necte. Na internetu pry najdu vsechno. Trochu me to zarazilo. Pocitam se mezi lidi, kteri radi ctou knihy. Ne proto, ze by to bylo zrovna v mode. Ve Spanelsku ctou knihy jen cizinci. Mistni zajimaji hlavne casopisy. Jediny, kdo ma v praci knihu, je muj argentinsky kolega Daniel. Kniha se jmenuje Management pro blbecky. 

 

V sobotu jsem vyrazil do ulic nocni Barcelony. Do metra jsem si vzal Huntingtonuv Stret civilizaci, ktery ma neco pres 400 stran a pripadnemu zlodeji se s ni spatne utika. Moc fajn kniha. Nemohl jsem si nevsimnout obdivnych pohledu spolucestujicich. Tlusta kniha = intelektual. Ackoliv podle Huntigtona jsou Spanele ve stejne  civilizacni skupine jako my, tak je prochazka po nocni Ramble kulturnim zazitkem. Prodirate se davy lidi, z nichz nekdo mi ukradl v patek kreditni kartu. Jsou tu poulicni umelci vetsinou natreni nejakou barvou (jakoby poulicni umeni neslo delat bez bracalove zelene nebo stribrne). Pak jsou tu  bezdomovci a  fetaci. Ne dva tri. Jsou tu desitky fetaku. Slapky cerne jako noc se    vam vrhaji kolem krku na dolni casti Rambly. Neni vyjimecne videt lidi, kteri se perou. Spousta dvojic se liba. Pak jsou tu turisti s kufry a  rodice nesouci spici deti. Do toho vresti skupinky opilych Anglicanek. Arabove prodavaji plechovky s pivem a zevlujici cernosi zkouseji neco ukrast. Krome narodniho baketbaloveho tymu jsou  vsichni Spanele mensi,  tak se citim celkem bezpecne. Na mistni pomery jsem totiz „el IKS IKS“.

 

Po pul noci nastoupi cistici sluzba a zacina cistit  ulice. Je to dost potreba. Kdyz chodime na kafe z prace, tak ten co neslapne do psiho vykalu, ma bod. Vracel jsem se zrovna behem uklidu z kina. Cela horni cast ulice u Plaza Catalunya byla pod vodou.  Cestou jsem si koupil Coca Colu. Co jsem tady, tak piju jen vodu,  vino a kafe. Jen obcas si dam mistni pivo Estrellu nebo San Miguel. Zrovna jsem si rikal, jak je  fajn, pit starou dobrou Colu, kdyz jsem prechazel ulici. Bohuzel jsem nevidel pres kropici vuz. Zpoza nej vyrazilo velkou rychlosti sportovni auto. Od stretu s nim  me delily desetinky vteriny. Skocil jsem ze silnice na nejblizsi chodnik, kde bylo nekoli centimetru vody, odpadku a vsecho, co se dalo z ulice spachnout. Okamzite mi ujely nohy a prastil jsem sebou naznak a chvili jsem jel po zadech smerem k mori. Mam pro takove situace trenink z karate. Hodiny nacviku padu a vsechno naprd. Sel jsem primo k zemi do bahna. Aby to nebylo malo, tak jsem se zvrchu jeste polil Colou.  Jedine co me zachranilo od vaznejsiho zraneni a rozbiti mobilu v batohu, byl Huntigtonuv Stret civilizaci. Narazil jsem si ho nekam do oblasti leve ledviny a knihu jsem zlomil. Chvilku jsem zustal lezet v bahne a nemohl jsem se pohnout. Nikdo se ani na vterinu nepozastavil nad tim, ze lezim  na zemi. Na Ramble se kazdy snazit upoutat pozornost,  jak umi. Ja jsem svou produkci moc nezaujal.

 

Do metro-vlaku jsem dokulhal  spinavy jak cunik. Uz jsem nebyl ten obdivovany intelektual s knihou. U vchodu hlidala policie. Zlomenym Huntigtonem jsem se snazil zakryt fleky od Coca-Coly vpredu a plizil jsem se podel zdi, abych nebyl spatren zezadu.  To aby me vubec pustili do vlaku.. Pro vyluku na trati stavel vlak 3 zastavky od mista, kde bydlim. Pajdal jsem spinavy a potluceny ve 2 rano Barcelonou do hotelu a tesil jsem se na jedno. Jak si dam z lednice panaka vychlazeneho kubanskeho rumu. Jsou situace a dny, kdy jsou nealkoholicke napoje k nicemu. Treba tehdy, kdy dojde ke stretu s jinou civilizaci.

 

Z Barcelony zdravi Vaud


27 názorů

Vaud
21. 03. 2009
Dát tip
ležel bych tam dodnes :-)

Diana
20. 03. 2009
Dát tip
Dost otřesný zážitek! i když napsáno s humorem, moc jsem se nebavila. A kdybys nemohl vstát - tak kdy by si tě někdo všiml? T*********

Vaud
19. 11. 2008
Dát tip
to je moje oblibena technika slezinou prerazim stoh cihel a brzlikem baseballovou palku :-)

Dobrý karatista umí zlomit knihu i ledvinou.

Vaud
02. 11. 2008
Dát tip
to je literatura faktu :-) - a s těmi je třeba zacházet flexibilně :-)

Vaud
02. 11. 2008
Dát tip
spadneš kolmo na knihu :-)) a je to ale nebudu Ti to radši ukazovat názorně :-)

Alojs
24. 08. 2008
Dát tip
no, není úplně vychytaný ve všech prohlížečích a hlavně - grafika je už tři roky stará. musím to překopat :) ale díkes

Vaud
24. 08. 2008
Dát tip
Aloj - nejsi zlej :-) díky - a taky se mi líbil Tvůj web. Moc!

Alojs
24. 08. 2008
Dát tip
je to příjemné plout s tebou Barcelonou. Sedí mi styl, s jakým nám to přetřásáš. Jako bych tě viděl. Respektive, jako bych viděl sebe. Decentně bavivé = což mi v tvém případě vždycky stačí. ... hej a nejsem zlej! :)*

Vaud
25. 05. 2008
Dát tip
Romantik a krutá realita :-)

palino8
04. 11. 2007
Dát tip
mám pocit, že sa stávaš pravidelným prispievateľom diel do klubu zo Stredomoria, len tak ďalej... t

Vaud
22. 10. 2007
Dát tip
Diky, diky :-) Vsechny vas zdravim od more!

Terpsichore
22. 10. 2007
Dát tip
Prima, uz sjem se dlouho tak nezasmala, mas bod - i pokud jsi slap do... :-)

podezdívka
22. 10. 2007
Dát tip
Výborný - aspoň na chvíli jsem přišel na jiný myšlenky :-) *

Markel
21. 10. 2007
Dát tip
líbilo, zajímavé, to samý jsme prožili v noci ze soboty na neděli v domnění, že si užijeme pekně Dublin..... koukali jsme jako zjara a přiznám se, že jsme se i trochu báli, měj se fajn a stále piš a dávej vědět, je to moc zajímavé - T, P.S. jen si myslím, že v Dublinu se tolik nekrade(snad, že nás nikdo neokradl)a lidi se až tak nepředvádějí, chovají se přirozeně, to znamená jako prasátka a ne proto, že by se chtěli předvádět, což je myslím smutný, asi je to tím irským počasím, je tam depresivno, dcera tam končí po 4 letech s prací, už to nemůže ustát :-))

Pacer
21. 10. 2007
Dát tip
:) irskou potkáš všude - kvůli tomu nemusíš lítat po světě. Zdravím Tě!

Delahaye
21. 10. 2007
Dát tip
bezva :-) tedy přidávám i ždibet účasti s Tvou havárií .. a doufám, že jsi zakouúil nového Huntingtona .. zaslouží si to :-) T.

avox
21. 10. 2007
Dát tip
parádní, prostě když se daří, tak se daří... :-) */

Baziliška
21. 10. 2007
Dát tip
:)))))

Vaud
20. 10. 2007
Dát tip
prevazne dobre :-) - rum jsem ale uz vypil! Ted popijim Guiness v Dublinu :-)

sidonia
20. 10. 2007
Dát tip
jo jo, skvely:) dari se ti dobre, koukam:) a to je prima;)

bezva čtení* zdravíme

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru