Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

1. ročník literární přehlídky Protimluv.fest

24. 10. 2007
1
33
3775
Autor
Theuška

Lidi! V Ostravě se zase něco děje!!! :) 26.10.2007 - 27.10.2007 Místo konání: Fiducia - antikvariát a galerie Nádražní 30, Moravská Ostrava a Přívoz

Svou účast na večerech autorského čtení zatím přislíbili Katarína Kucbelová (Sk), Martin Machovec, Ivan Švanda, Pavel Řezníček, Jiří Staněk, Martin Skýpala, Oskar Mainx, Maciej Melecki (Pl), Krysztof Siwczyk (Pl), Bartlomiej Majzel (Pl), Dariusz Foks (Pl), István Vörös (Hu), Istvan Kemeny (Hu).

Součástí přehlídky bude také křest a prezentace nových publikací Protimluvu:
* Oskar Mainx - Poezie jako svědectví, mýtus a hra (Kapitoly z básnické poetiky E. Bondyho)
* Ivan Švanda - Na svahu Dariusz Foks - Svatební pizza.

V rámci pátěčního večera poběhne rovněž představení:
Jaromír Typlt a Pavel Novotný: představení- Kurt Schwitters:
Ursonate ...fümmsböwötääzääUu pö... böwörötääzääUu pögö... rakete rinnzekete... rakete rinnzekete... Beeeee bö!" Proslulá dadaistická kompozice německého básníka a výtvarníka Kurta Schwitterse z roku 1923 v provedení Pavla dada-Novotného a Jaromíra dada-Typlta.
Rozhovor, který rozhodně nepřekrucuje pravý smysl slov.
Obsahuje části: Introdukce, Presto, Largo, Scherzo a Finále."

Program festivalu:
Pátek 26.10.
17.00 Martin Skýpala
17.30 Milan Šťastný
18.00 Irena Václavíková
18.30 Bartłomiej Majzel
19.00 Jaromír Typlt a Pavel Novotný
20.00 Marek Vadas
20.30 Pavel Řezníček
21.00 Ivan Švanda

Sobota 27.10.
17.00 Oskar Mainx
17.30 Jakub Chrobák
18.00 Krzysztof Siwczyk
18.30 Katarína Kucbelová
19.00 Pavel Řezníček
19.30 Maciej Melecki
20.00 Jaromír Typlt
20.30 Istvan Vörös
21.00 Petr Hruška
21.30 Darek Foks
22.00 Johan a přátelé (klub Mirror)

33 názorů

Tady (až dole): http://www.typlt.cz/index.php?content=mp3

Záznam čtení skvělého dada textu najdete na Typltovo stránkách, není to tedy z toho čtení ostravského, je to tuším z Líberce, ale o to víc by se to mohlo líbet.

Zuzu: mi odkaz na Martina funkuje. Asi budes muset za trest precist jeste neco... kdyz uz pujdes do knihovny pro Reznicka; tak treba Jiri Stanek: Shakespeare na pearcingu. A uz nezlob, nebo dostanes i Typlta! Samozrejme z toho budes zkousena :)))

Theuška
30. 10. 2007
Dát tip
Ahoj Zuzi! Mi to funguje bez problému. Nevím čím by to mohlo být... Tak to zkus ještě jednou a nebo si ho vyhledej přez google na netu. Já ho takhle taky našla. Měj se krásně v tomhle podzimu! :)

Zuzulinka
30. 10. 2007
Dát tip
Díky Theuš se zájmem jsem přečetla....jo, ten odkaz skzpala mi nefunguje bééééé...nemáš tam někde chybku?

Tak ještě snad Jirka Staněk, toho byste měli poznat: http://www.jiristanek.wz.cz/ Zuzulinka za trest přečte Strop od Řezníčka. Aby se vzdělala, hajdy do knihovny.

Tak to je nátěr! Ať žijou.

a2a2a
30. 10. 2007
Dát tip
Theuško, díval jsem se na oba odkazy, a musím říct, že to mohla být opravdu moc dobrá akce. Oba autoři kvělí a tobě díky.

Theuška
30. 10. 2007
Dát tip
http://www.almanachwagon.cz/naklad/vaclavikova/w07II.htm - tady jsem našla tu Irenu. Má to šťávu. Přesně podle mého gusta :) To je ženská...

Theuška
30. 10. 2007
Dát tip
http://skypaluv.blog.cz/ Víc se znám jen s tím Martinem. Tohle je jeho stranka. Po zbytku se budes muset kouknout sám. Když něco najdu, dám vědět. Jo a ten Protimluv by měl jít koupit v knihkupectvích. Případně objednat... Myslím že jeho cena byla 80kč. http://www.protimluv.net/

a2a2a
30. 10. 2007
Dát tip
Theuško, díky za čas i zprávu, a už jen, jestli jsou ti autoři, alesoň někteří a třeba jen částečně, k nahlédnutí na internetu. A máš u mně chleba s uherákem. advojka

Theuška
30. 10. 2007
Dát tip
Omluv prosím moje chyby... V delších článcích se obvykle projeví, co su zač :(

Theuška
30. 10. 2007
Dát tip
Ahoj 2xa2 :) No já znám spíše ty ilustrátory v časopise protimluv, než jeho samotné autory. Časopis vychází už asi 3 rok a je to výběr tvorby literární i výtvarné. Podle čeho se vybírá, to netuším, ale zřejmě jde i o oceňení, které autor získal, případně nová kniha, stará klasika atd. Mi většinou skladba autorů v časopise vyhovuje. K učinkujícím: Hned první Martin Skýpala bydlí pár bloků odemne :) Loni jsme ho učinili výhercem slam poetry. Líbí se mi jeho texty. Provokuje vlastně i v běžném životě. Někdy až moc.(doufám, že neví kde bydlím...) Milan a Irena byli výýýbornííí! Hlavně Irena. Oproti Martinovi tam byla jasná vazrálost bez potřeby teatrálnosti. Prostě to z ní šlo jakoby mimoděk, tak nějak přirozeně. Mohla jsem na ni oči nechat... Fakt :) Ryby, srny, a paže ženy... Bartłomiej Majzel - pán z polskej. Ale jo... Je zajímavé slyšet polštinu. Musela bych na to mít víc času, abych to však mohla lépe ohodnotit, znovu si přečíst, porozumět. To už je jiná polština než ta z tržnice nebo od Smerfetky :) Marek Vadas - jojo, ten se mi líbil podobně jako Irena. Jeho povídky rozhodně stojí za to! Bylo to hodně nápadité a taky způsob, jakým to četl... Takový hlas spíš do sebe, ale já z něj měla díky tomu pocit, že jde o osobnější kontakt. To se musí slyšet :) Ale rozhodně doporučuju jeho 2 knihy. Než si mne odvedli do druhé hospody, tak jsem ještě stihla pana Řezníčka. Rozhodně nenudil :) Četl profesionálně texty rovněž profesionální. Ale už mne to tak nechytlo. Hlavně ve frontě na víno... no to už raději nebudu popisovat :))) A pak si pro mne přišli. Škoda, ale Papouch se stejně nepřiznal, že mi stojí v zádech, tak co... Nemůžu asi hodnotit celý festival (trval 2 dny), ale to, co jsem viděla já, bylo rozhodně zajímavé, na úrovni a v mnohém inspirativní. A není to jen tím, že v Ostravě s otevřenou náručí vítám jakoukoli akci tohoto typu. Obecenstvo se skládalo převážně z místních uměleckých typů - lidí co chodí na vernisáže bylo asi tak 40%. Pořádala to gaerie Fiducia ve svých výstavních prostorech. Součástí programu bylo i vyplňování pauz sklenkou vína o patro výš, kde bylo nachystané malé pohoštění - chleba se salámem atd. Nezbývá mi, než si přát, aby časopis vycházel i nadále a pořádal ke svému křestu veřejná čtení. A víc chlebů se salámem, přátele! Tak příště a2a2. Držím ti místo ve druhé řadě :) Papouch ti řekne, která jsem.

a2a2a
29. 10. 2007
Dát tip
Theuš, velmi mne zajímá, co jsou to za autoři, jakou to mělo úroveň, atmsféru, organizaci, účast, včetně divácké. Děkuji.

papí, hmmm, to mě nenapadlo...

Fouraix
28. 10. 2007
Dát tip
pap: ou nou. tohoto data jsem byl v lese a natíral stromky proti zimnímu okusu. žel bohu bez jakékoliv dadaistické zrzavé slečny:)

papouch
28. 10. 2007
Dát tip
ďíťo - se nedá referat, mňělos tam býti!! :-)

theuško, poreferuj mi, plíís!

papouch
27. 10. 2007
Dát tip
Fourai, ty to máš, to jejich představení?

papouch
27. 10. 2007
Dát tip
Rakete be, rakete ce!! Grimm brim brim bumubum,... bo jak to bylo? Právě jsem se vrátil, těch 180km tam a 180km zpět stálo za to, byl to spřávný dada nářez jak má být, ještě teď se řehoním :-)) Jaromír Typlt a Pavel Novotný moc moc moc, ožralý Rezníček (prej "Smrt dadaismu!" (Pche!! Dada´s not dead!!(pozn. autora))) a štěkající dadapes... uááá!!! Theu, myslíš, že to ti dva budou dávat ještě někdy někde? To stojí za vidění vícekrát.. A myslíš, že by se ten text dal získat? I když mi mezitím ostravští cigoši prasácky vylomili zámek a vykradli auto (nic jsem tam neměl! jen batůžek se svetrem, minerálkou a přednáškami), tak toho nelituju.. Mmch.- Theuš a Ty jsi byla která tam? :-) (((Já byl ten vousatý pán v hnědých manžestrákách a hnědém sáčku s delšími vlasy, pleškou a zrzavou slečnou..)))

Zuzulinka
26. 10. 2007
Dát tip
Zase to máte sfouknutý při jednom:)

Theuška
26. 10. 2007
Dát tip
Tak že přeji vše nejlepší! My jmse cela rodina narozena v říjnu, takže teď taky každý víkend oslavujem. Minulý týden jsme si všichni slíbili, že si v příštím životě vybereme každý jiný měsíc, ať to není tak trapné :)

Zuzulinka
26. 10. 2007
Dát tip
Já určo nedorazím , oslavujeme mužovy narozky....takže sama uznáš, že nemohu...ale ať se vše zdaří...Hrbolka tam nalákáš pouze na pivo:-)

Theuška
26. 10. 2007
Dát tip
Zuzulinko přijeď taky! Popros rodinu a já ti napíšu k manželovi omluvenku :) Já vím, že to je těžké, takhle narychlo, ale kdyby tam přeci jen byla malá naděje... Nevíš náhodou, jestli o tom ví Renča? Já napíšu ještě Hrbolovi... Teda pokud najdu mobil a číslo :) Dneska je úplně nádherné ráno, že? Až jsem se lekla, že ještě spím... Tam papa a možná brzy!

papouch
25. 10. 2007
Dát tip
přijdu!!!!!!! Budu tam!! v pátek!

Fouraix
25. 10. 2007
Dát tip
Ursonate ...fümmsböwötääzääUu pö... böwörötääzääUu pögö... rakete rinnzekete... rakete rinnzekete... Beeeee bö!

papouch
25. 10. 2007
Dát tip
Zuzulí - to není maďarština, to je přece dadaiština! Lalulá, lalulá, lálulá!! :-))

papouch
25. 10. 2007
Dát tip
já bych rád, moc rád.. jenže - achjo. (tak na 20%)

Baziliška
25. 10. 2007
Dát tip
avi škoda, že je to tak z ruky:(

tak teda aspoň doporučuju. oni budou všichni ohrnovat, ale tohle bude skvělý večírek.

jéé, mainx... a jé vůbec prostě. kruciš. jela bych hned

Zuzulinka
24. 10. 2007
Dát tip
ani jednoho z nich neznám...rozhodně slyšet poezii v maďarštině musí být zážitek:)

Norsko
24. 10. 2007
Dát tip
a já sem eště neslíbil nic, (to je divné) :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru