Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Historie bělásková

25. 10. 2007
2
7
1591
Autor
Barman

   Housenka běláska je zeleně maskována a jmenuje se Růženka. Žere salát paní Čermákové a směje se ptákům, kteří ji nevidí. Růženka tloustne a když nemá hlad, tak si prostě lehne na zádíčka, sleduje oblohu a nahřívá si pupíky. Po modrém blankytu bělavé páry hynou, Růženka Máchu nezná, ale není slepá, a když vidí ptáka tak se schová, pták má utrum. Je letní den a asi tak kolem jedenácté hodiny si Růženka zase lehá na zádíčka a tu vidí letět běláska dospěláka, těší se moc, jenže o chvilku a půl později se kolem mihne stín a běláska není již mezi živými. Vrabec Vladimír posvačil. Ááááíííííáááá, řve hrůzou Růža, zatímco paní Čermáková sedí na lavičce a mne si vrásčité ruce. Pan Čermák nesnáší salát, ale nikdy to neřekl nahlas, protože má z paní Čermákové strach. Takhle skončí všichni, myslí si Růženka, ale já nechci, nechci umřít! A just nevyrostu a nezakuklím se.

   Růženka od té doby skutečně drží dietu, a zatímco její kamarádky Běta a Věta už létají, ona si drží linii a na kuklení kašle. Je to vůbec poprvé, kdy mladé housenky poznávají o generaci starší kolegyni. Tou je samozřejmě Růženka, která mladým radí jak přežít a nestát se potravou ptáků, nebo paní Čermákové. Housenky se neptají, proč Růženka ještě nelétá, zato si dávají víc pozor a je jich najednou moc a pan Čermák je rád.

   Jenže salát jednoho dne došel a Růženka má zlé časy, na nějakou dietu už ani pomyšlení, až jí jednoho dne spadne na hlavu list, to se podzim hlásí. A jak má hlad, list celý zblajzne, olízne se a s plnými pupky zalézá do teplé škvíry, kde usíná a následně se zakuklí.

   Den před štědrým dnem přijíždějí k Čermákům  jejich děti se svými dětmi. Malý Péťa je čipera a lítá po domě jako motýl, ale to se hošek sakra podiví, až kolem něj proletí pravý motýl.

   Růženka proletěla kolem Péti, ale musela si odpočinout na almaře, když tu náhle tma a Péťa utíká za dědečkem a křičí nadšením, že chytil motýla. Dědeček mu nevěří, ale pak uvěří a povídá: ten je užitečný, pusť ho ven Péťo. Dědeček Čermák už není mladík a mysl mu slouží hůř a hůř, takže si neuvědomuje, že je venku mínus deset.

   Růženka tedy ještě několikrát mávla křídly a pak zmrzla. Ale nic jí nesnědlo a její tělo zasypal bílý sníh. Znáte snad někdo podobného běláska?

 


7 názorů

Barman
05. 11. 2007
Dát tip
Barmana v čele Barmy

NePoe_ta
01. 11. 2007
Dát tip
:))) ... na všech zmrzlejch. Vyvolala otázky, zda raději Barmu nabo barmana.

Barman
27. 10. 2007
Dát tip
Dík. Po modrém blankytu... je z Máje. A chybu opravím. Jsem rád, že se ti líbila

neroušek
27. 10. 2007
Dát tip
Ps. jen jsem nepochopil,kdo je v té povídce Mácha a máš tam pravopisnou chybu "ten je užitečn"....

neroušek
27. 10. 2007
Dát tip
To je zvláštní Barmane,začátek takovej roztomilej a konec drastickej a z toho jde takové zvláštní napětí........a vlastně pravda o drsném světě,ve kterém žijeme.Moc pěkné,hned jsem si to vytisknul.

Barman
26. 10. 2007
Dát tip
Taky zamrzá?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru