Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Šachová pohádka

29. 10. 2007
5
11
3111
Autor
Hesiona

Asi se vám to bude zdát slabomyslné, ale zase jsem viděla jeden romantický film ... Zřejmě z toho blbnu :o)))

    Bílého krále jsem znala dosti dobře.
Vyjma začátku hry stával většinou na pravém křídle bílého vojska, obklopen rošádou svých věrných, a zatímco jeho dáma podnikala smrtonostné výpady do protivníkova pole, on se cítil zoufale osamělý.
    Strávil už takhle řadu partií, protože bílá armáda dosud nikdy neprohrála, a tak se bavil
představou, že šachovnice je zvláštní klaviaturou se spoustou černých a bílých klapek, vymýšlel složité skladby pro šestnáctičlenný orchestr a těšil se, že jednoho dne se možná něco stane, co přinese změnu ...

    Šla partie za partií, ale nedělo se nic. Bílý král už začínal mít pocit, že jeho existence v koutku šachového pole je vlastně úplně zbytečná a nepotřebná, a že by snad bylo nejlepší to celé definitivně a jednou provždy vzdát ...  když tu spatřil Černou královnu. Jeho střelec učinil banální a neodpustitelnou chybu, která ho stála svobodu a způsobila, že Bílý král poprvé ve svém šachovém životě uviděl protivníkovu dámu. Bílá věž sice okamžitě vykročila do obranné pozice a donutila královnu k ústupu ... ale král už byl ztracen.

- "Miluji Vás !!!" - vzkazoval jeden bílý pěšák za  druhým, dříve než upadl do černého zajetí.

-" Nemohu Vás milovat. Propusťte mého krále !" - křičela Černá královna nad hlavami svých poddaných.
    Černý král se totiž zrovna ocitl ve velice ošemetné situaci, která silně zaváněla matem. Bude stačit pár promyšlených tahů, a partie skončí jako obvykle.
    Vzkazy a vyznání bílého panovníka umlkly. Přestal Černou královnu obtěžovat a choval se korektně, jak přikazovala dvorská etiketa. Jen ...

    V následujícím tahu udělalo jeho vojsko naprosto nepochopitelnou strategickou chybu a přišlo o jednoho z jezdců. V obklíčení černého krále byla rázem trhlina.
    V dalším tahu padla bílá věž, v několika následujících pak střelec ze strany dámy, dva pěšáci, kteří dosud přežívali v bezpečí u kraje šachovnice, a sama Bílá královna.

    Blokáda kolem velitele černého vojska se totálně rozpadla, a co víc, nyní to byl Bílý král, kdo se ocitl v ohrožení. Když v následujícím tahu soupeře padl i poslední bílý jezdec, byl král vydán napospas černým.
Už ani neutíkal, bylo to zbytečné. Přišel o všechno a zůstal úplně sám ... Postoupil jen o jediné pole, a tím se dostal do cesty Černé královně.
"Šach - mat..." - pomyslel si, když viděl, jak se dáma chystá k poslednímu tahu partie.
 Začala jej ... ale nedokončila. Naprosto neočekávaně a proti všem pravidlům se zastavila tváří v tvář Bílému králi ... a ten ji vzal.

    Vojsko Černého krále tehdy poprvé ve svojí historii zvítězilo, a pak ještě mnohokrát za sebou. Zdálo se, že bílým přestalo přát válečné štěstí. Černý král se však nemohl zbavit podezření, že to má co dělat s jeho bílým protivníkem ...

11 názorů

Marcela.K.
12. 11. 2007
Dát tip
..to já pochopila :-)...ale oblékla jsi to do šachovnicového kabátku :-) a tipnout...p mi vypadlo :-)

Hesiona
12. 11. 2007
Dát tip
Děkuju Ti. Byl to jen takový úlet, který v podstatě se šachy nikterak nesouvisí. :o)

Marcela.K.
10. 11. 2007
Dát tip
Něco ti prozradím :-)) nikdy jsem nehrála šachy... nevím proč... nedokázala bych o nich takhle napsat... nevím, proč tuhle hru nemám ráda... asi to bude nějaký důvod mít... možná, že jsem se nechtěla podřídit tolika pravidlům... nevím...ale napsala jsi to hezky...zasloužíš si tinout ;-)

Hesiona
02. 11. 2007
Dát tip
Děkuji. Už jsem to chtěla smazat, protože mi to připadá hloupý, bez pořádného konce ... Prostě úlet :o)

bestye
01. 11. 2007
Dát tip
mně to připomnělo nevím proč - Harryho Pottera - ta scéna s šachama byla stejně výborná jako ta Tvoje - pěkné počtení :c)*

Hesiona
29. 10. 2007
Dát tip
No kostkovaný, ne?!? :o))) I když, za těch pár okamžiků do zahájení další hry se toho asi moc nestihlo...

a měli spolu malé pěšáčky? jaké barvy, asi? :o)

Hesiona
29. 10. 2007
Dát tip
No, mě to asi časem taky přejde a pak budu těžit ze vzpomínek a asociací :o)

avox
29. 10. 2007
Dát tip
jistě, prolog jsem četla, ale neznám ten romantický film. Vzpomínce stačí jen ťuk, když už člověk žije víc ve vzpomínkách, než v reálném času :-))

Hesiona
29. 10. 2007
Dát tip
Díky za tip, Avox, rádo se stalo :o) To já jen zase fantazíruju nad filmy, víš?

avox
29. 10. 2007
Dát tip
Pěkné, opravdu pro radost :-)) Jako malá, než jsem se naučila hrát šachy, stavěla jsem figurky do dvojstupů podle velikosti a vodila je v průvodu. Tam vždy měl černý král bílou dámu a bílý zase černou... díky, že jsi mi připomněla ty dávné časy. Zase nemám s kým hrát, leda s počítačem... */

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru