Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

RW cafe bude v kulturním menu města Písku chybět

05. 11. 2007
0
0
1836

Za zrušením RW cafe v Písku stojí především úsilí jistého chorobného stěžovatele, budiž to memento pro ostatní podobné kluby, které potkal podobný osud.

 

 

V sobotu 3. listopadu ukončila činnost literární kavárna RW cafe koncertem vynikajícího píseckého hudebníka Romana Dragouna. Nechci na tomto místě rozebírat důvody,  proč se tomu tak stalo. Rád bych se jen ohlédl za kulturním prostorem s nezaměnitelným geniem loci, který svými aktivitami daleko přesáhl hranice města a kraje, a stal se uznávaným a respektovaným klubem po celé republice.  Tak ho vnímali nejen jeho návštěvníci, ale i  umělci zde vystoupivší. Přednášky, literární čtení, koncerty a řadu dalších pořadů provázely kulturní festivaly Jazyky jazzu, Blues v Písku, Léto na voru, Hudební sklepy  a další, které Písek dostávaly na vyšší kulturní úroveň a zároveň přesahovaly pomyslný „okresní formát“. A město Písek v  kulturní i turistické  oblasti dobře zviditelnily. Často totiž  vycházely z odkazu osobností Prácheňského kraje a jeho tradic, a právě tím se  RW cafe jasně vyprofilovalo. Do kulturního povědomí se nesmazatelně zapsala také minigalerie ERWÉ a obchod Pískoviny s výstavami, stejně jako  knihami a předměty, které se vztahovaly   k Písku a okolí.

RW cafe bude chybět nejen všem těm, kteří do jeho prostorů rádi chodili za kulturou, poznáním a setkáváním jako takovým, ale bude to především ztráta pro město Písek.  Ztráta místa, které dýchalo osobitou vůní a atmosférou, kde si dveře podávali přední čeští umělci se špičkovými zahraničními, kde byl vhodný komorní prostor pro místní neziskovky a další kulturní instituce (filmové školy, Sladovna Písek atd.). Zástupci RW cafe prohlašují, že své aktivity chtějí provozovat dále jako létající RW cafe, a to je dobře.   Podobných kulturních nadšenců nelitujících času, energie a vlastních (a často nenávratných) investic do kulturního dění, je potřeba, už proto, že  jich je jako šafránu.             


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru