Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

K Bohu blíž - ale jak ?

06. 11. 2007
14
47
3932
Autor
Oldjerry

Já to furt tvrdím - sprcha je sprcha...

Bohu blíž – ale jak ?
Třeba se Bůh jmenuje po zaměstnání Franta Vomáčka,nebo tak nějak podobně....

Čas, který věnovali lidé otázce Kdo, nebo co je to Bůh se už počítá na tisíce let. Zatím – co já vím, ještě nikdo nepřišel s něčím, co by vypadalo jako smyslově uchopitelné, pravděpodobné a erudované. Při obyčejném sprchování mne inspirovaly - nevím proč – náhodně vzpomenuté myšlenky futuristických science fiction. V některých z nich (Stanislav Lem - Návrat z hvězd - například) se popisuje jev nazvaný dilatace času, o němž poprvé jako o fenoménu psal a mluvil nikdo menší, než Albert Einstein, jako o jednom z důsledků platnosti teorie relativity. Einstein to byl – krom toho, že to byl špičkový vědec, který svou dobu předběhl o mnoho staletí a možná i dál - kdo byl Bohu ze všech lidí nejblíže, daleko blíže, než kterýkoli z papežů a náboženských mystiků. Einstein totiž té své teorii dilatace času dal i matematickou podobu, dá se tedy říci, že Boha nepřímo vypočítal. Každému je snad jasné, že výpočet nebyl dokončen – to už by Bůh nebyl tajemstvím, útěchou slabým a obživou teologů. Nešlo to dokončit a ještě dlouho nepůjde, jestli vůbec kdy... a jsou pro to sakra dobré důvody, o nichž píši dál.

Musíme si nejdříve načrtnout spojitost mezi Bohem a dilatací času. Netajím se s tím, že je to spekulace – ale nemyslím, že pouhá. (Spekulace je předchůdkyní teorie a teorie – to je už vědecká disciplina ). Podle Einsteinovy teorie relativity - velice prostě řečeno - plyne čas v okolí předmětu, který se pohybuje těsně podsvětelnou, světelnou nebo ještě vyšší rychlostí, pomaleji než jinde. Je skoro jisté, že tento úkaz existuje i při rychlostech daleko menších. Lze tak předpokládat, že i jen běžící atlet stárne pomaleji na dráze, než při čekání na autobus. Tady jsou ty rozdíly jen na skoro teoretické úrovni – mizivé, zanedbatelné. Ale jistě jsou... Do sumy rychlostí je třeba promítnout i rychlost otáčení Země, případně rychlost pohybu Země po ekliptice, dále rychlost pohybu Slunce kol středu galaxie a tak se dá pokračovat po nebeské hierarchii do nekonečna.

Podle teorií slavného Berty by byla jedním z atributů Boha jeho nekonečná rychlost. Vycházím z asi správné náboženské doktriny, že Bůh je všudypřítomný. Pokud tomu tak je – znamená to jediné : je skutečně nekonečně, absolutně rychlý a to zase znamená mimo jiné, že Bůh nežije v čase, ale mimo něj, nebo - a ani to není vyloučené, že Bůh je mimo jiné sám čas. Nekonečný čas a lhostejno, zda lineární, nebo nějakým způsobem dilatovaný, zakřivený. Bůh-čas je tady zřejmě z našeho pohledu odjakživa a není třeba se ptát, co bylo před ním. Není to třeba a především to není k ničemu, protože naše lidské receptory nemohou registrovat parametry jako je nekonečná rychlost a další vlastnosti předpokládaného Boha, které s ní tvoří jednotný celek, charakter. Všudypřítomnost Boha už jsem zmínil, za zmínku stojí předpokládaná paralelně existující nekonečná kapacita paměti, receptorů, vyhodnocování, exekutivy, či operativy v obrovském prostoru vesmíru. Zdá se, že každý z nás a všechny objekty i subjekty ve vesmíru jsou Božími čivami, receptory i nervy - a snad i součástí jeho vůle.

Jen na okraj ještě lehce tečnu opět nekonečné (jak jinak) jeho možnosti transformací hmoty a energií. Jak hloupé a překonané je obmýšlet takovéhoto Boha lidskými vlastnostmi jako ješitností, láskou, zlobou, úplatností a dalšími ( vždyť co jiného je modlení, vzývání, oběti, sliby a jiné vypočítavé neupřímnosti ?). Pak už jen shodnout se na takové maličkosti, co je to Bůh, případně ještě jak vypadá. Těžko jako důstojný vysoký stařec s bílým vlajícím vousem – to je představa směšně středověká. Stejně směšný je fakt, že nemám k dispozici lepší podobu, kterou bych poskytl namísto té zavržené středověké. Jenže - už jsem napsal proč... jestli mne to omlouvá.

Co z toho vyplývá ? Mnoho věcí, ale já mám teď na mysli jen jednu : kdo chce být Bohu blíž nemodlí se, nechodí do kostelů, leč potěšit se architekturou. Nestuduje teologii a bibli bere jen jako kus historie vývoje lidské společnosti a zajímavý literární útvar. Bohu blíž, než teolog, bude student a pak absolvent teoretické fyziky a matematiky.

Náboženství a církve měly s odhlédnutím od použitých forem zásluhu na utváření společnosti, na rozvoji věd a umění. Jejich formy práce jsou však už v podmínkách dnešního lidstva zastaralé a jsou před zánikem, přinejmenším však jsou už daleko za zenitem svého vlivu na další dění ve světě. Nebude to zítra, ale nebude to trvat ani sto let a církve budou jen kluby starosvětských snílků a mystiků, asi jako jsou filatelisté, nebo sběratelé čehokoli...

Franta Vomáčka, Země ( na doplivnutí od Slunce)


47 názorů

Oldjerry
19. 10. 2017
Dát tip

Přehrabuji se ve své minulosti a tak jsem se dostal až sem... já už toho v životě asi moc nenapíšu, kdesi mezi roky, bolestmi a nemocemi se mi ne-ná-pad-ně vytratila invence a zůstala mi jen chuť psát - jenže nemám co...

Tak jsem přišel taky na tvé poznámky pod sbírkou Život s Bohem (nebo bez něj). Nějak mne to nabudilo, ale  konečným výsledkem je to, že jsem dostal chuť tě pozdravit.

Jsi pro mne nejlepší z těch, které jsem zde virtuálně potkal. Přeji ti tedy dlouhý život nenarušovaný nepříjemnostmi všeho druhu (nehody, nemoci, hlupáci)...

Děkuji ti, Jiří, že jsi takový, jaký jsi...

Jarda / oldjerry


Dodola
01. 03. 2017
Dát tip

Musím se trochu zastat mystiků, mezi matematiky a fyziky je, pravda, víc mystiků, než mezi církevními hierarchy, ale jinak zajímavá úvaha, jeden z kamínků do mozaiky současné podoby spirituality.  


Oldjerry
27. 11. 2015
Dát tip

Gora - to jsem si neodvážil tam implantovat myšlenku, že Pí je kód Boha, nebovesmíru, případně , že je to totéž... díky, ahoj.


Gora
27. 11. 2015
Dát tip

Jsem tu krátce a "listuji" v minulé tvorbě pro mne zajímavých autorů.  Téma tvé sbírky mne zaujalo, ráda jsem si přečetla i další názory k této úvaze. Po životních peripetiích, kdy je dle mého názoru na lidech dobře poznat, zda jen chodí do kostela či přijali nějaký druh víry za své, říkám si jen: uvidíme. Všichni.    Děkuji za krásné počtení.   /T.


a2a2a
30. 11. 2007
Dát tip
napíšu jen jednu zkušenost. Můj klient v hypnóze, prováděnou 3x po sobě v intervalu vždy několika týdnů popisoval minulé životy vždy shodně včetně časových údajů a např., když jsem mu otevřel oči, nikoliv probudil a yzval jej, aby něco napsal, psal spontánně pravou rukou, ačkoliv je normálně levák. Jiný, který neumí slovo anglicky, dokázal v hypnóze překládat jednoduché věty z angličtiny do slovenštiny, když se probral, neuměl to, atd. Ale opravdu nechci to zde vše popisovat a samozřejmě připouštím, že všechno, i toto může mít racionální vysvětlení.

Oldjerry
30. 11. 2007
Dát tip
Jiří - Zánik organizmu, zejména s vyšší nervovou činností je samozřejmě šok. V takovém případě mozek skládá z nastřádaných vjemů nové celky - obrazy a děje, které částečně eliminují stress ze smrti. To je podstata všech těch pro nás nevysvětlitelných vidění, světlých bodů na konci tunelu, návratových filmů. Připustil bych, že mozek kamsi vysílá svůj obsah, jako závěrečnou zprávu o životě individua. Komu ? - Tato zpráva je nejspíš ta nová forma života pokračujícího po fyzickém zániku. Podle mého přesvědčení však ten pokračující život již není omezen individualitou, associuje nějakým způsobem a zahrnuje podstatně větší prostor, než ve své kdysi biologické formě. No - to jsem se nějak rozepsal, přitom souhlasím, že tady se to vypsat nedá....

a2a2a
30. 11. 2007
Dát tip
Jaroušku, ani já si nemyslím, že bys cokoliv vnucval nebo někoho lámal, to jistě ne, a pokud jde o posmrtný život, vděčné téma a leccos bych mohl tušit, hodně jsem se před 12 léty zabýval reinkarnacemi, nikoliv jen četbou o nich, ale experimentálně u několika desítek lidí. Ale to není na psaní, spíše na vyprávění.

Oldjerry
30. 11. 2007
Dát tip
a2a2a - Jiří... jestli jsem někde naznačil, že tady předkládám nějakou obecnou pravdu, tak to mne mrzí. Svým názorem a jeho prezentací nehodlám ani v nejmenším někomu předkládat návod, jak má myslet a jak má co vnímat. Stejně si myslím, že tady je natolik vyspělá grupa, která si ani nenechá něco vnutit a myslím, že tak jako ty - pokud nesouhlasí - k tomu zaujímá i podobný postoj. Nemyslím si, že bych tu někomu nějak ublížil a pokud je tu jeden dílčí názor trochu ostřejší, vyplývá z toho, že jsem zvážil roli církví v dějinách lidstva a v mých očích minusy převládly... Nikoho však ani v tomto speciálním případě nelámu. Díky za názor, jistě se v duchu k němu přidá více lidí. Mé názory možná jsou svobodnější proto, že se nebojím smrti (ne, že bych se těšil, ale nač se bát neodvratného) a náboženství je v podstatě na tomto strachu a víře v posmrtný život založené.

a2a2a
30. 11. 2007
Dát tip
Milý Jaroušku, jak s tebou nechci souhlasit. Pro mne je uchopitelný z tvé úvahy jen závěrečný odstavec, to ostatní není v moci mých mozkových závitů. Polemizoval bych, jak se mi zdá, s tvým docela kategorickým tvrzením,že kdo chce být Bohu blíž, ten se nemodlí, či že Einstein a jiní mají k němu blíž než Papežové a teologové. Einstein byl silně věřící člověk a dost možná chtěl a nejspíše i posloužil Bohu stejně upřímně a z plna sil jako nejeden teolog či Papež nebo obyčejný člověk, ale zdráhal bych se tvrdit, že více či méně, tak jako dobře vím, že někteří teologové měli či mají k Bohu moc daleko. Pokud jde o modlitby, souhlasím s tím, že to není lepší cesta k Bohu než jiné (také ne horší), ale podle mne je to dobrá a užitečná cesta, a nemám na mysli jen předepsané modlitby. Nejsem příslušníkem žádné církve a nehlásím se k žádnému náboženství, přesto, alespoň v současnosti vidím v církvích velmi užitečného činitele. Třeba i v takových věcech jako je boj proti interupcím či homosexualitě. Ne proto, že bych zrovna v tomto s ní souhlasil, naopak, ale pro mne tvoří prospěšnou protiváhu opačným extrémům a nastolují otázky, které umožňují problémy vnímat zodpovědněji. A konečně, znám zblízka řadu věřících lidí (sám se k nim hlásím), včetně náboženských aktivistů, kteří církvím upřímně slouží a jsou ve své obhajobě církví natolik přesvědčiví, že jen ztěží mohu jejich roli významněji zpochybňovat. A závěrem uznání tvé schopnosti uvažovat v intencích, jak jsi je naznačil v úvodní části úvahy. Chlapče, jinak to říct nemohu, tebe klukovské výlety do neznáma hned tak neopustí. A za tu úvahu, za její dobře míněný provokativní obsah, dík.

Oldjerry
28. 11. 2007
Dát tip
breku - mne už potěšilo, žes to přečetl.

Oldjerry
27. 11. 2007
Dát tip
jano - promiň - málem jsem tě přehlédl - dík za vkuk...

Oldjerry
27. 11. 2007
Dát tip
Závine - jasně - to je tvé a každého práva. Že to takhle vnímám já není ještě návodem na to co si máte myslet vy ostatní... je to jen a jen spekulace, že snad i takto by to mohlo být. Pokud ses zamyslil jen nad jedinou větou - nepsal jsem to zbytečně...

závin
27. 11. 2007
Dát tip
dobrá úvaha ale s některými myšlenkami nesouhlasím, souhlasil bych dřív ale teď na věc mám zase jiný pohled.. viz moje kontra-úvaha :-p

vesuvanka
22. 11. 2007
Dát tip
zajímavé... TIP

Oldjerry
22. 11. 2007
Dát tip
Fair : No vždyť - já to tam vlastně potvrzuji, jestli tě ranilo slůvko pitváš, rád ho zaměním za slovo analyzuješ. Je to totéž, ale takové učesanější...

Fairiella
22. 11. 2007
Dát tip
Myslela jsem, že účelem úvahy je, abychom mohli také zauvažovat a případně říct vlastní názor. Na nic nezapomínám, při svém "pitvání" - právě PROTO, že je to úvaha a ne nějaká nezvratná pravda, tak si s ní dovoluju polemizovat. Hezký den..

Oldjerry
22. 11. 2007
Dát tip
Fair lady - dobře to rozvádíš a pitváš, nezapomínej však, že je to v plném mém vědomí napsaná spekulace, jak by to asi i mohlo být. Nic nevydávám za nezvratné pravdy a dogmata. Je to jen meditace

Fairiella
22. 11. 2007
Dát tip
Jako úvaha se mi to líbí, jen myslím, že závěr značně snižuje možnost všech přiblížit se bohu. Jistě nejen já jsem v matematice ne zrovna geniální jako Einstein, a to nepočítám negramotné lidi někde v Africe nebo Asii. Ti na poznání Boha nemají právo? Já myslím, že jestli je bůh všude, je vlastně i v nás samotných, nemusíme počítat nějaké vesmírné vzdálenosti, a brát v úvahu dilataci času (pdoe mě to byla cesta, jak se dostat k bohu uvnitř sebe, pro Alberta Einsteina), ale hledat v sobě, vevnitř, ve svém vědomí, podvědomí, nevědomí... ale taky třeba i svědomí... Ale fakt je to zajímavý pohled, to s tou rychlostí jedinců, zvlášť se mi líbil ten odstavec o sčítání rychlostí, fantazie pracovala na plné obrátky. :)) *

Oldjerry
07. 11. 2007
Dát tip
Neboj, já k těmto názorům přicházel postupně. Je to jak vše ostatní : když si uvědomíš, že celý život něco slyšíš a něco jiného vidíš - tak pokud nejsi boží člověk, dojdeš také k názoru, který nikdo neovlivňuje žádnou doktrinou. Nikomu víru neberu, ale za svým si stojím. Ahoj...

nesouhlasím, ale myslím, že to víš...

Oldjerry
07. 11. 2007
Dát tip
Ale jo. asi bychom si rozuměli...

myxomatosis
07. 11. 2007
Dát tip
.. suhlasim:) a aby bolo jasno: ja veriaci nie som, aj ked urcity vztah k Bohu (ako ho pracovne nazyvame, ze?) priznam sa mam.. ved kazdy obcas nejaku tu najvyssiu moc potrebuje..

Oldjerry
07. 11. 2007
Dát tip
Jane - dikýýýý

Oldjerry
07. 11. 2007
Dát tip
Pišto - dík, mrknu, podám zprávu... myxomytosis - kdyžs četl, jistě jsi si uvědomil, že to sám vydávám za spekulaci, že sám pochybuji o tom, že se někdy dopátráme, co je to, čemu pracovně říkáme Bůh - natož abychom to ovládali. Aby bylo jasno : já v Boha věřím, snad je to z toho článku znát, ale odmítám jeho církvemi účelově vytvořený obraz, fikci.

myxomatosis
07. 11. 2007
Dát tip
je prinajmensom odvazne redukovat problem boha na matematicky (ci fyzikalny) dokaz jeho existencie.. predsa len viera je viera .. teda nejde o to ci je alebo nie, ale o to ci verim ze je alebo nie, ci verim v neho ako garanta urcitej moralky, ako tvorcu sveta.. nestratil by ten boh moc, ak by sme poznali jeho podsatu? ak by sme poznali jeho podstatu, mohli by sme sa ho naucit ovladat.. a clovek predsa boha ovladat nemoze.. ale tip za originalitu .. ;)

Tumáš studijní materiál: http://www.csfd.cz/film/35661-pi/

Oldjerry
07. 11. 2007
Dát tip
Fouraix - dík. Smrťák - pravdivé klišé, ale je o něčem jiném : slova jsou stejná, duch otázky je jiný a nebo jsem to aspoň zamýšlel. Asi tou nucenou stručností jsem smysl otázky zkreslil.. Ď Vinki - vážím si tvých slov ... je to tam v textu, že to považuji za spekulaci, tedy i za sofistiku. V Boha můžeš věřit - stvořit si svou představu - podle mne s jedinou podmínkou : Nesnažit se Boha perzonifikovat a přisuzovat mu lidské vlastnosti. Je tu něco, snad by se tomu spíš mělo říkat místo zavádějícího jména Bůh třeba Asain - absolutní síla a inteligence... díky, kámo

Vinki
07. 11. 2007
Dát tip
Mam takovy pocit, ze na tohle by se dala napsat dizertacka, jenom bys asi musel studovat matfyz v kombinaci s teologii. Jinak mi to prijde vyborne, dokazes vyborne argumentovat a ty argumenty muzou a nemusi davat uplne smysl. Trosku mi to pripomina sofistiku. Nicmene, osobne ve vsemocneho a vsepojimajciho Boha neverim. Pokud je pro me neco bohem, tak to bude asi ta nejnizsi castice (ktere nema vedomi, nic neridi a neovlivnuje), ktera me poji s kazdou veci na svete, se stolem, s notebookem, na kterem pisu tenhle komentar... ze by atom? :)

Fouraix
07. 11. 2007
Dát tip
jo-o*

Oldjerry
06. 11. 2007
Dát tip
Norsko Snad je to tak : začíná to tou spekulací... ď

Norsko
06. 11. 2007
Dát tip
možná máš pravdu *

Oldjerry
06. 11. 2007
Dát tip
bedo - to je nóbl nabídka - ale snad nebude třeba. Větší problém je zbavit se hloupé ženské (proboha nikoli mojí Jarky - to je žena vysokých parametrů, takovou bych přál svým přátelům... ale zdejší

beda
06. 11. 2007
Dát tip
Oldjerry ... :-))) Kdyby tě chtěli upalovat, zavolej mě prosím, půjdu ti na pomoc. :-)

beda
06. 11. 2007
Dát tip
To je jedno, ale přijde mi, že tím, že jsi to dal do této kategorie si tak trochu kryješ záda. :-))))) Prostě je to jako kdyby jsi říkal, nebijte mě, vždyť jsem teď .... . :-)))

Oldjerry
06. 11. 2007
Dát tip
bedo - už se stalo

beda
06. 11. 2007
Dát tip
To je jedno, ale přijde mi, že tím, že jsi to dal do této kategorie si tak trochu kryješ záda. :-))))) Prostě je to jako kdyby jsi říkal, nebijte mě, vždyť jsem teď .... . :-)))

beda
06. 11. 2007
Dát tip
Proč to má kategorii MIMO ? :-)))) Je to dobré a to celé !!! *****

Oldjerry
06. 11. 2007
Dát tip
Palino - já dokážu myslet i ve větách rozvitých. Asi se ti to nelíbí a tuším proč. Jen se nestyď a klidně to sprdni. bedo - nechám si poradit - kamo bys to šoupl kategoricky ?

beda
06. 11. 2007
Dát tip
Proč to má kategorii MIMO ? :-)))) Je to dobré a to celé !!! *****

palino8
06. 11. 2007
Dát tip
prvá veta stačí... nie

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru