Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Zimní spánek

08. 11. 2007
9
13
2371
Autor
Barman

Hlavní hrdina se již v jedné mé povídce vyskytl, ale upozorňuji, že jde o náhodu. Nemůžu za to, že pojmenuju každého medvěda jako Járu.

   To nám zase padá listí! Pokýval smutně hlavou listonoš a utáhl si šálu. Byl podzim a to listonošům přichází zlá doba. Zato medvědu Járovi bylo hej, měl pod kůží pořádnou vrstvu tuku a zrovna hodoval na srnci Petrovi, který v listí zakopl a zlomil si kopýtko. Kdo jste Petra znali, jistě byste ho již nepoznali. Jára dojedl, říhl si, podrbal se na zadku a zahleděl se na skupinku lidí s puškami, kteří stoupali směrem k němu do kopců. Už zase. Pomyslel si znuděně Jára a vyšplhal se na strom, kde usnul a trávil. Lovci prošli, našli zbytky Petra a nepoznali ho. Pak se zamysleli, začali hledat stopy a po setmění šli s prázdnou na večeři a na kutě.

   Nejlepší bude, řekl si Jára, když odsud zmizím, každej chce mít ze mě koberec. A tak se sebral, z principu sežral dvě krávy na cestu a vydal se do hor, kde měl od loňska připravenou jeskyni k zimnímu spánku. Když však přišel k jeskyni, nestačil se divit. V jeho zimovišti spalo sedm horolezců a před vchodem dohoříval oheň. Jára si dodal kuráž sfouknutím ohně a jal se čistit svou skrýš a to ani nebudu popisovat, poněvadž je to hnus, jisto je, že všech sedm horolezců příšerně zahynulo. Jednoho chtěl Jára hned ochutnat, ale gore-tex nestál za nic a když se prokousal karabinami k masu, tak ani to za nic nestálo. Samé tvrdé šlachy, žádné špeky, tak to fuj. Alespoň rozlousknul horolezcovu lebku, aby vypil mozek, ale i ten byl tuhý z té předsmrtné hrůzy. Ach jo, to je zase den, pomyslel si a šel spát.

   Když otevřel oči, opět se nestačil divit. Byl vycpaný v Národním muzeu.

13 názorů

Ty si fakt dobrej "husťák". Good :-) *

Nevadilo pracovníkům Národního muzea že má hubu vylámanou od karabin, nebo mu ji nechali zavřenou?

Wemi
09. 11. 2007
Dát tip
to je přece šílený!

Barman
08. 11. 2007
Dát tip
Lakrov: Máš jistě částečně pravdu, ale ten text jsem psal jako krátkou nekomlikovanou (i slohově) povídku pro pobavení, což se mi snad trochu povedlo. Tvé kritiky si vážím a děkuji za ní, pro mě je přínosná A všem ostatním též velký dík za kliknutí na dílko z kategorie povídek:)

fungus2
08. 11. 2007
Dát tip
Povedené o)))

Narvah má recht...

Narvah
08. 11. 2007
Dát tip
Hm, místy bezva, příběh fajn, ale tak nějak do ztracena. Některá souvětí jsou příliš dlouhá, "Pokýval" bych dal s malým "p"..

Lakrov
08. 11. 2007
Dát tip
Námět se mi líbí. Překvapení na konci schvaluju; je nečekané. To co je před překvapením by mohlo být napsáno i jinak. Obsahově je to nejspíš v pořádku, ale slohově to za mnoho nestojí (odhaduji to na necelou hodinu práce včetně závěrečného čtení). Takhle to připomíná spíš předrealizační poznámky. Věta 'nestačil se divit' by mohla být použita i na více místech, než je teď. Myslím, že by to umocnilo její účinek v závěru.

Winter
08. 11. 2007
Dát tip
Ale jo, sranda to je *

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru