Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Rozdělení národů

06. 06. 2001
0
0
2547
Autor
Spvrivs

Kapitola III.

První lidé byli jednotní a mluvili jedním jazykem - jazykem Ducha. Díky tomu prospívali a byli dohromady velmi silní.

 

Když Zloduch Ničitel zmátl lidi a odvrátil je od Ducha, oni začali být pyšní. A jelikož byli jednotní a silní, stále více odmítali Ducha za svého stvořitele a dárce tvořivé mysli.

 

Lidé, tak jako prve Zloduch Ničitel, zatoužili vyrovnat se Duchu. I začali přetvářet svět podle představ svých a představ Zloducha, neboť on jim často radil.

 

A lidé ve své pýše začali stavět veliké dílo, které by jim připomínalo jejich velikost a to, že se vyrovnají Duchu. A Zloduch měl radost, neboť mu jeho ničitelské dílo dávalo naději, že se bude moci s Duchem měřit a že by mohl zaujmout jeho místo v lidských myslích. (To dílo ale nemuselo být nutně hmotné).

 

Tu však Duch shlédl na dění a zalitoval nad počínáním hrdých lidí, kteří Mu, svedeni Zloduchem, ničili Jeho dílo. I rozhrnul nebesa a mocnou silou zahřměl (nemuselo to být vyloženě hlasem, mohl použít srážku s jiným kosmickým tělesem nebo jinou katastrofu, ale lidé jeho "řeči" bezpochyby rozuměli): "Proč jste tak sebevědomí a stavíte pomník své pýše?! Cožpak nevíte, že pouze Já ovládám Všechno a stvořil jsem vás?! Ničitel vás zmátl a používá vás pro své ničitelské plány, proto vás rozdělím, aby jeho škody nemohly pokazit mé dílo!!!"

 

V bouři, kterou hlas Ducha vyvolal, bylo všechno pyšné dílo lidské smeteno z povrchu zemského a lidé byli rozděleni, neboť již nemluvili jedním jazykem a tady ani nebyli jednotní.

 

Lidé si rozdělili zemi a žili každý po svém. Duch Ničitel jim však neustále dává naději na sjednocení a pokračování v pyšném díle. Zároveň si však nepřeje jejich návrat k Duchu. Proto je mate a vyvolává veliké rozdíly mezi nimi, neboť vnáší zmatek do jejich víry. Také ale podporuje lidskou touhu po jednotě a přetváří ji v touhu po válce.

 

Lidé si staví Babylónskou věž zejména ve své duši. V dávnověku možná chtěli postavit i skutečnou stavbu, ale to jim nevyšlo. Ona bouře nebyla jenom hněvem Božím. Lidé se především sami rozdělili, neboť pýcha každého z nich byla i pýchou osobní. "Zásah shůry" toto jenom potvrdil.

 

I v současnosti si lidé staví babylónskou věž ve svých myslích. Začalo to rozvojem racionalismu a osvícenství a pokračuje to dodnes. Navíc se lidstvu rýsuje naděje na sjednocení - v globalizaci - takže lidská pýcha neustále roste. Ale to zákonitě povede k novému pádu a novému rozdělení. A Babylónská věž se začne stavět znova - už potřetí.


Spvrivs
26. 06. 2001
Dát tip
To zrovna ne. Věda musí jít dál. Spíš jsem chtěl naznačit, že to ti myslitelé jako Rousseau apod. vzali trochu moc zhurta. Když zjistili, že jabko padá dolů, tak si začali myslet, že není nic dokonalejšího než oni (a lidi obecně). To mně na tom vadí. Odklonili lidstvo od B_ha a teďka můžem pozorovat důsledky toho.

Piži
25. 06. 2001
Dát tip
Ty mas neco proti antibiotikum? Ze tu kritizujes racionalismus a osvicenstvi? Radsi bys poustel zilou a prikladal pijavice?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru