Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nevěřit...nedůvěřovat?

23. 11. 2007
15
76
3137
Autor
Marcela.K.

Mít rád neodpouštěj mi nikdy víc mít rád to není k odpuštění mít rád se ve zlost nepromění... to se jen v koutku krčí tiše a černou tužkou ve tmě píše až bolest zmizí pochopíš mít rád znamená být si blíž...

Usmála se a řekla : ,,No co, boží mlýny melou…“
 
Vracela se jako v horečce. Otvírala jedny dveře a hned za nimi byly další.
Nemohla utíkat, protože to prostě nešlo.
Proč se vracela?
Proč nakukovala zpátky?  Vždyť už to přece všechno ví.
Ty poslední dveře …
Natáhla ruku, klika povolila a ona se dívala na modré nebe, louku plnou mateřídouškové vůně...
vyhřátou mez s čekankou.
Kamarádila s ní každé léto a jednou opravdu celé odpoledne si tam... s nimi hrál modrásek.
 
Nadechla se, sedla si na práh.
Nohy spustila do dětství.
Vůbec ji nezábly.
A jeden obrázek střídal druhý…a ve všech bylo tak teplo, jasně, zářivě.
Zavřela oči a tvář nastavila slunci.
 
 
Nechci to řešit. Řekla si sama pro sebe.
Proč se zavírat do pokojů plných lží s lidmi, kteří jen závidí a ubližují. Přisednou si a nenápadně začnou. Sem tam otázka a pak… zabalí vše do pozlátka. Jako když si jdete koupit Vánoce. Nekoupíte je.
 Tvrdí, že vás mají rádi a pak, najednou…slupnou vás, jako ten fondánový bonbón a ještě vyprsknou: ,,No, to je hnus!“ A hlásí  každému na potkání : ,,Bacha na ni, já ji ochutnal! Není vůbec dobrá a málem jsem se otrávil! Možná  je i jedovatá…povídal to i ten a ten a ta…
 
 
***
,,Nepřemýšlej tolik,“ říkává mi  moje nej kamarádka. ,,Vždyť se utrápíš…lidi jsou svině, to nevíš?!“
,,Ale, víš…jak můžeš takhle žít? Nevěřit, nedůvěřovat?“
,,No a ty? Věřila jsi, dávala srdce na dlani. Řešila neřešitelné…Vždyť sama víš, jak to vždy dopadlo. Mít rád  se neodpouští. Vždycky se najde někdo, aby plivl, pošpinil, ublížil…Znáš to o sousedově koze, ne?!
,,Ty jsi ženská. Jak to, že ty mě máš ráda?“
 
Ještě teď slyším ten smích.
 
,,Nepíšu básničky, přece!“

76 názorů

Lakrov
14. 09. 2009
Dát tip
Zase ty nohy spuštěné do dětství; funguje to pořád stejně. Vypadá to, že se v posledních létech moc nemění, ten můj náhled na věc.

Alojs
13. 09. 2009
Dát tip
a teď jsem zklamán :)

Marcela.K.
13. 09. 2009
Dát tip
...ne, Tebe nemyslím ;-) Ty bys se mnou neměl tu trpělivost :-)

Alojs
13. 09. 2009
Dát tip
¨to jako vážně myslíš mou osobu? no to tedy nevím... napadli by mě z fleku lepší adepti :) pokud to tedy chápu správně.

Marcela.K.
12. 09. 2009
Dát tip
Mám ho tady :-) Píše velmi dobře a má to, co mně chybí - trpělivost :-)

Alojs
12. 09. 2009
Dát tip
počkej, máš na povídky učitele? kampak chodíš? nebo kampak chodí on? :) ... myslím, že jsi mi dříve něco podobného psala... o té jisté "uspěchanosti" a "přepisování". rozhodně jsem to dělávám dřív i já. dneska se také musím krotit. ale všeobecně se textu věnuji několik dní. i když se mi zdá good, čekám další dva dny... někdy je to sranda... někdy hodně nadávám... ... kritiky snáším dobře i špatně... ono dost záleží, jak se podá... a jsou tady lidé, kteří mě svým přístupem opravdu štvou :) arogantním, svým způsobem vulgárním...

Marcela.K.
12. 09. 2009
Dát tip
:-) To já vím, že nejsi...a navíc uneseš i kritiku bez tipu...proto Tě čtu :-) Jsem lajdák, píšu většinou rychle a pod vlivem emocí - vypisuju se z nich, pomáhá mi to. Vlastně si to tak lépe srovnám v hlavě... často se pak vracím i k básním a třeba je celé přepíšu. Mám teď na povídky učitele- jenže ho zlobím- co napíšu hned házím ven a vím, že povídky se takto psát nemají :-)

Alojs
12. 09. 2009
Dát tip
myslím, že podobné stavy zažívá má přítelkyně. Takže chápu. Opravdu. Formálně se nezapřeš coby poetka. Celý text je laděn do silně pocitového hávu... je lehký, nasáklý spostou pocitů, obavami... zamrzí, že při takové dávce nepřichází trošku odpovídající forma. více propracovaná. ... teď si ale říkám: je to opravdu chyba? nebyla ona jednoduchost záměrná? ... přesto všechno dávám tip ... nejsem zlý

Korála
26. 03. 2008
Dát tip
Tyjo, někdy mám pocit, že si lidi snad namáčej pero u mě doma... Todle mi docela mluví z duše. Někdy. A někdy taky ani maličko, protože i ty protivný lidi jsou někdy hodný... A napsaný je to parádně, eště taky. Tipec

Lidi jsou svině, souhlas.

Marcela.K.
01. 12. 2007
Dát tip
Jsi první, která se nad tím takto zamyslela...a odhadla zcela přesně, že je to psáno pro nějakou komunitu...a to potěšilo zase mě...dík za zastavení :-)

LaMouette
01. 12. 2007
Dát tip
juuu tak to sem desne rada.. mam totis pro nej desnou slabost nakou..:-)) a Tys me potesila, ze to nejni o nem.. fakt..:-))*

Marcela.K.
01. 12. 2007
Dát tip
...Není to o Písmáku :-) a potěšilo mě, že ti to na něj nesedlo :-)

Marcela.K.
01. 12. 2007
Dát tip
...Není to o Písmáku :-) a potěšilo mě, že ti to na něj nesedlo :-)

LaMouette
01. 12. 2007
Dát tip
mno.. sem este tedy neprecetla secki krytyky k dilku.. le bych pravdu rekla..mam z nej takovej jakoze zvlasni pocit.. Jako by na pismaku byli enem samy wocklify lidi.. kery ublizujou mno.. a to si myslim, ze je blbina. Je tu more uzasnejch lidi.. le chapu.. ze v kazdy komunite se nande negdo.. do tomu druhymu proste nesedne.. bo mu ublizi.. Le mi to prijde.. ze ten uzasnej zbytek.. je pak hazenej s tema wocklifejma do jednoho pytle.. a to se mi prinde nespravedlivy. Ale napsano je to jinac.. ctivje..:-))

Marcela.K.
01. 12. 2007
Dát tip
Jak jinak :-) andělé přeci nemají křídla ;-)

Marcela.K.
01. 12. 2007
Dát tip
...já mám anděla doma...ale není to trouba :-) jak by se mohl někdo třeba domýšlet. Je to člověk, který je živý a jeho náruč je hojivá náplast na všechny bolesti, které lidi dokážou udělat druhým zlými slovy...

Lakrov
01. 12. 2007
Dát tip
Pohltilo mě to tak, že se mi na chvíli povedlo zapomenout i kde je jih a sever (to se mi moc často nestává). 'Nohy spustila do dětství.' - tam někdo to začalo fungovat. Nejsi jedovatá. Jsi dostatečně abstraktní, aby se do Tebe vešlo cokoli, povídko milá. Dík. Tip. Rozhlas.

Hesiona
24. 11. 2007
Dát tip
Můj muž lidem příliš nedůvěřuje, je podezřívavý, a učí to i mě. Ale takový život se mi nelíbí, je to jako jed, nedůvěřovat a stále být ostražitý, přemýšlet, kdo asi co kde komu o mě říká nebo myslí... Už se tomu bráním.*

nevšímej si Marš, je to cynik - my naši Holki milujeme, i když smrdí :))))

Zeptej se, jestli nechce ještě jednu... dobrý skutek...

Marcela.K.
23. 11. 2007
Dát tip
želvu jsme měli vodní...jmenovala se Elvíra, jenže smrděla...musela se jí pořád měnit voda a toužila po ní dcera mé kolegyně...jsme udělali dobrý skutek... i jméno ji nechali...Elvíře :-)

co by tam dělaly myši? marš má na mysli tu moji doma :))) - želvu teda!

Marcela.K.
23. 11. 2007
Dát tip
jestli tam budou i myši, tak mě tam neuvidíte!

...a mylence *** + T

Já přijdu hlavně mrknout na tu želvu...

no, tohle jsme v podstatě chtěly slyšet :))))

Háber
23. 11. 2007
Dát tip
ja piť nebudem, keďže prídem autom, ale rád Vám doprajem:)))

veď budeš so mnou piť! a s mylenkou a kto vie kto sa k nám všetko pridá :)))- možno teta Maršálová :)))- ha, aj Alenka sa pridá :))))!!!! ach, Stanko, bergamotový čaj milujem! ale v čajovni si dáme možno zázvorový, je vynikajúci!!!!

Marcela.K.
23. 11. 2007
Dát tip
To je šikovná žena... macík je moc hezký...tulivý... naučím to manžela :-))) on mi pořád říká, ať mu ta směšná slova napíšu, že se je naučí...je děsně nenápaditej :-)))

Háber
23. 11. 2007
Dát tip
jarka - hmmm, sám nepijem:) a dnes sme mali s jožom len bergamotový čaj, neviem, čím to, ale tak to vyšlo, možno preto, že už všetci vedia, že spolu slopeme:) tak sme dnes klamali čajom...:!

Háber
23. 11. 2007
Dát tip
neviem, mal som na marcelky šťastie:), ale my ich na slovensku voláme - maca...:) maci, no a moja žena mi niekedy hovorí macík:)

Marcela.K.
23. 11. 2007
Dát tip
Stano donese špunt :-)))

a Stano už je tiež akosi naglganý - myslíš, že tú flašu dotiahne plnú? :)))) nepřemýšlej, už je vymyšleno!!

Háber
23. 11. 2007
Dát tip
jáj to je preklep sorry, nečítam, čo píšem:)

Marcela.K.
23. 11. 2007
Dát tip
Jenže ty mi píšeš MarceKLKa..a to je divný...a tolik marcelek na Slovensku? no do Prahy to mám jen 100 km...začnu přemýšlet :-))

Háber
23. 11. 2007
Dát tip
marcelka je slovensky:))), mal som marcelku jednu kolegyňu, potom keď som bol šéf, moja osobná sekretárka dvojnásobná bola marcelka a teraz mám kolegyňu zase marcelku:))) a bude to tam, kde to robí Jarka:))) v Prahe:)))

Marcelka už je akosi pod vplyvom na dialku :))))

Marcela.K.
23. 11. 2007
Dát tip
...no a co, to vím, že přibalil...vy se tu domlouváte, já nevím , kam mám přijít abych si čichla k špuntu, co měl slavný Jožo v ruke... a ještě mi tu , Stanko, začneš koktat :-)) Marceklka mi neříkej...to není slovensky! já zažila ještě slovenské pondělky v telke :-))

Háber
23. 11. 2007
Dát tip
nestrieskame, lebo Jožo nemóže, pribalil mi len fľašku, kurník, to píšem dvakrát:))) to isté, marceklka, čítaj!!!

Marcela.K.
23. 11. 2007
Dát tip
Jo a zase se se Stanem střískají jako dva ...nevím co :-))

my: pofoukat bebí přece :))))) St: a víš, že mě dnes napadlo, že bys ho mohl pozvat? čáry máry asi ... :))) - tak to já si teda přijdu :))))

Marcela.K.
23. 11. 2007
Dát tip
Sláva v čajovně? a bude tam mít dceru?

Háber
23. 11. 2007
Dát tip
Jožo Ráž nemôže prísť, volal som ho dnes osobne, ale pribalil mi na tú slávu fľašku:), takže už je čím:)

Marcela.K.
23. 11. 2007
Dát tip
Ne, Jarmilko, to tvoje mi pomohlo...že už to je dobré...Stano taky hezky foukal, ale žena ženě :-))) jsem někde četla...prý, že jen žena ženě umí udělat dobře...ale nevím co :-))

no to jsem si mohla myslet, že to od chlapa bude stačit - mají větší plíce ... asi :))))

keď už tak mermomocou chceš nalievať, ja si pristrčím pohárik, dobre? :)))))

Háber
23. 11. 2007
Dát tip
tak sa mi to páči:)

Marcela.K.
23. 11. 2007
Dát tip
Stano, já tě asi neunesu...leda že bys byl pacient, to bych napnula síly :-) ale radši ne..nakonec, proč bych tě nosila do čajovny... když tak z čajovny :-)) a už je to dobré...ofůkané ...díky,Jarmilko :-))

Háber
23. 11. 2007
Dát tip
mylenka - ma nese... r... Janka - aha, nevedel som, tak budem nalievať niekomu inému:)

taky foukáááááám!!!!!!! :))) príď aj s rozbitou papuľou, Stanko vie liečiť :))))

Marcela.K.
23. 11. 2007
Dát tip
... já bych taky přišla, ale s rozbitou papulou ?! :-))

Janina6
23. 11. 2007
Dát tip
Ach, Háber, my Ostravaci máme do vašich poetických čajoven daleko... opíjím se tvými verši... :-))

Marcela.K.
23. 11. 2007
Dát tip
:-))) až nebudu mít nabitou hubu :-))) takhle se mi špatně nafukuje :-))

Janina6
23. 11. 2007
Dát tip
Jééé... napíííš... nafukovací... prosíím... :-)

Háber
23. 11. 2007
Dát tip
Janka:) si milá, čo piješ? Prídem 7. 12. do poetické čajovny, môžem ponúknuť:)

Marcela.K.
23. 11. 2007
Dát tip
..Já bych radši psala veselejší ...žertovné, pískací, nafukovací, Jani :-))

Janina6
23. 11. 2007
Dát tip
Háber, ty jsi prostě... no básník, umíš říct to, co z jiného ne a ne vylézt ven. Takže, Marcelko, můj koment je viz Háber. Líp to říct nejde. :-)* P.S. ...ale zase, aspoň má člověk o čem psát, ne?

Marcela.K.
23. 11. 2007
Dát tip
...taky to byla maminka... teď by se mi smála a řekla ať jdu raději něco pořádnýho dělat, než si nechat "natloukat ústa" u PC :-)

Háber
23. 11. 2007
Dát tip
mne len mama:) fúkala boliestky a možno teta od maminej smrti to bude o šesť dní neuveriteľných 20 rokov, ale pamätám si jej pofúkania dodnes:)

Marcela.K.
23. 11. 2007
Dát tip
Už si ani nepamatuju, kdy mi kdo na něco rozbitýho foukal...ale jako malá holka... pomáhalo to, to vím :-)

Háber
23. 11. 2007
Dát tip
:)

Marcela.K.
23. 11. 2007
Dát tip
:-)))dík, už to nebolí :-))) Já věděla, že ty mě nezklameš :-)

Háber
23. 11. 2007
Dát tip
:))) tak zlé to nebude fuuuuuu

Marcela.K.
23. 11. 2007
Dát tip
...když já už mám tu hubu celou rozmlácenou, Stano... pofoukáš ? :-))

Háber
23. 11. 2007
Dát tip
veriť a vždy si nabiť hubu lebo vždy to tak nie je niekedy si ju nenabiješ a to potom stojí za tie časy, keď si ju nabiješ:)))

Marcela.K.
23. 11. 2007
Dát tip
No , já nevím, třeba by mohla, kdybych to víc rozsekala a srovnala pod sebe :-))

Winter
23. 11. 2007
Dát tip
Já ti nevím. Rozhodně to není básnička, že jo.

avox
23. 11. 2007
Dát tip
je lépe být několikrát zklamán, než být celý život nedůvěřivý... praví klasik, jen už nevím který... :-)) */

Marcela.K.
23. 11. 2007
Dát tip
Já vím a čekala jsem , kdo mi to první vpálí...že to není povídka...ale co jsem to teda vlastně napsala...kdo mi to prozradí? :-)

Winter
23. 11. 2007
Dát tip
Vůbec, ale vůbec to není podle mého gusta, přesto se mi to líbí. Velmi hezky napsáno a ač to prostě není pořádná próza, natož povídka, tipuji. Mimochodem, hned první věta ukazuje, jak by měla vypadat první věta :)

Marcela.K.
23. 11. 2007
Dát tip
Jarmilko...myslím, že mi opravdu rozumíš a jsem ráda, že jsem tě zaujala natolik, žes to i dočetla až do konce :-) dík.

přiznám se, nečtu prozaické texty, z ryze časových důvodů - nepřemýšlím, proč jsem udělala výjimku, šlo to samo asi proto, že mně to vybudilo z paměti sebe samu ještě relativně nedávno mohu-li, nedej se mít rád je vážně mnohdy o hubu, ale kdyby se důvěra měla ztratit, nebylo by proč /či aspoň ne po mnoho/žít *** - myslím, že ti rozumím, často se bráním stejně /Číňané tomu říkají: Ruku, kterou nemůžeš ukousnout, polib - a já říkám, že to má daleko větší účinek :)))/

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru