Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Už víš?

23. 11. 2007
7
13
1795
Autor
FunThomas

Kdybych mluvil jazyky lidskými i andělskými, ale lásku bych neměl, jsem jenom dunící kov a zvučící zvon. Kdybych měl dar proroctví, rozuměl všem tajemstvím a obsáhl všecko poznání, ano kdybych měl tak velikou víru, že bych hory přenášel, ale lásku bych neměl, nic nejsem. A kdybych rozdal všecko, co mám, ano kdybych vydal sám sebe k upálení, ale lásku bych neměl, nic mi to neprospěje. Láska je trpělivá, laskavá, nezávidí, láska se nevychloubá a není domýšlivá. Láska nejedná nečestně, nehledá svůj prospěch, nedá se vydráždit, nepočítá křivdy. Nemá radost ze špatnosti, ale vždycky se raduje z pravdy. Ať se děje cokoliv, láska vydrží, láska věří, láska má naději, láska vytrvá. Láska nikdy nezanikne. Proroctví - to pomine; jazyky - ty ustanou; poznání - to bude překonáno. Vždyť naše poznání je jen částečné, i naše prorokování je jen částečné; až přijde plnost, tehdy to, co je částečné, bude překonáno. Dokud jsem byl dítě, mluvil jsem jako dítě, smýšlel jsem jako dítě, usuzoval jsem jako dítě; když jsem se stal mužem, překonal jsem to, co je dětinské. Nyní vidíme jako v zrcadle, jen v hádance, potom však uzříme tváří v tvář. Nyní poznávám částečně, ale potom poznám plně, jako Bůh zná mne. A tak zůstává víra, naděje, láska - ale největší z té trojice je láska.

Znovu se dotknout Tvých vlasů,
kdo? Kdo rozbil stroj času,
Věčnost - teď, prázdné slovo pro okrasu.


Už víš, proč lidi pláčou?
Už víš, proč jim tečou slzy?
Už víš, proč umírají pro lásku?


Mám Tě ráda
- a myslíš to vážně?
V lásce nestačí jen slůvko něžné.
Vždyť on má Tě rád.
Když ráda máš, proč ne milovat?


Už víš, proč motýli nelétají v dešti?
Už víš, proč není déšť slaný?

A letěl by motýl v slzách?

13 názorů

Aleinad
08. 06. 2008
Dát tip
ten prolog mám moc ráda. jinak je to celé působivé. *

hm, nie úplne pravda...ale sú také najvýstižnejšie;)

FunThomas
18. 02. 2008
Dát tip
jn... myslím že stojí za to jen první tři a poslední tři :D

veľa otázok a málo odpovedí, poznám... a súhlasím, že posledné 3 verše najpíjemnejšie a tak...

Alú
16. 12. 2007
Dát tip
Tomášek opravdu vůbec neví, ale v motýlech se vyzná :-) *

FunThomas
01. 12. 2007
Dát tip
to růže: možná

FunThomas
24. 11. 2007
Dát tip
dík J.B. - až na to že já poslední dobou vůbec nevím.

FunThomas
24. 11. 2007
Dát tip
ty poslední byly taky napsány jako první - a až pak zbytek.. - takže chápu že zanic nestojí.. no jinak ten prolog je jen citát z Bible.. dík moc za kritiky.

Jade
24. 11. 2007
Dát tip
na prolog jsem neměla trpělivost...a co se týče básně, myslím, že veškeré kouzlo se skrývá v posledních třech verších...a ty ovšem stojí za to...:)

Tenhle typ básniček rád moc nemám,ale i v tom,co se mi nelíbí,se snažím hledat světlý okamžik.. Zrovna tady je to ten konec - poslední tři řádky - za ty bych tip dal,nějak mi to tam extramoc sedělo

Terry
23. 11. 2007
Dát tip
Myslím,že neletěl...líbí!*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru