Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Něžnými kladivy napadrť

28. 11. 2007
3
8
2440
Autor
těša

Po hrudním koši mi kladiva duní

a popel s nápojem mění zem v mokřady

Rozvalen na židli a srdcem u ní

Rozpolcen? Nevím, jen nemůžu dál tady –

 

Chtěl jsem jen dozpívat skládanou píseň

seřadit v šuplíku ukrytá slovíčka

Kafe jsem rozlil a na zemi kryse

chutná, když mámení vtírá se pod víčka

 

Noty se trhají, text ještě snáze

Goyovo strašidlo proklíná lampy svit

přilétlo vysmát se mé marné snaze

v světle však nemůže plně se vyjevit

 

Cenzurou významu neprošla slova

něžnými kladivy napadrť rozbitá

a dál mě kovou a dál  budou kovat

Myšlenky štěstí se na papír nechytaj

 

Nemůžu v klidu spát v důvěře zítřku

iluze klína mi zní místo akordu

nemůžu zahnat tlak na žebra zvnitřku

vylít hnis do vrby, plátna či do wordu


8 názorů

Řízek
11. 01. 2008
Dát tip
některý verše mně fakt voslovili, ale některý, budiš- byly slabší... Celkový dojem je pro mně ale na Tip!

Baziliška
03. 12. 2007
Dát tip
rádo se stalo, tobě taky:)

těša
03. 12. 2007
Dát tip
a ještě aví

těša
03. 12. 2007
Dát tip
děkuju, tip ani nemusel být, názorů si cením. Goya - malíře vůbec neznam, jsem v něčem úplně nevzdělanej, ale čtu o něm od nějakýho Němce úžasnou knížku (s překvpivým názvem Goya) a moc mi nejde z hlavy, ježto se mi opravdu a nefalšovaně líbí - knížka, obrazům nerozumím. popel s nápojem symblizuje rozsypaný popelník (mikrospánek), rozlitou skleničku červenýho (taky mikrospánek, dokonce ten samý) a následné šlápnutí do obojího. myšlenky štěstí je kýč jako prase, ale v původním znění před cenzurou tam byl ještě daleko horší a bohužel se mi nepodařilo ho nahradit líp. Ještě to zkusim, dík, máš pravdu (a nejenom tady). "rozbitá-nechytaj" je příšerný rým, ale, jak jsem byl poučen na jistém semináři, rým to je. A blbý taky, to nepopírám, ale v kontextu mi to nepřijde až tak hrozný (dfíky za protinázor, to asi nejde určit objektívně) tož veliké díky a přání příjemného večera...

Baziliška
03. 12. 2007
Dát tip
vůbec to není zlý...a mrzí mě, že to nemůžu otipovat, protože je to prostě nedodělaný natolik, že by to vůči jiným věcem bylo blbý...a krom toho máš na víc, nebudu tě zmlsávat, abys neusnul na vavřínech:) třeba poslední sloka je celá dobrá, druhá taky až na tu krysu (mrzí mě to, ale mám dost načteno a na některý motivy už jsem prostě alergická...krysy, Goya, strašidlo a kladiva v hrudním koši jsou prostě subletální koktejl.../aby sis užil trochu newspeaku na odiv;)/) duní hrudní koš, ne kladiva, to je jen faktická poznámka, i když akceptuju básnickou licenci "popel s nápojem mění zem v mokřady" je strašně kostrbatý a upřímně i dost záhadný vyjádření:) tý sloky s Goyovým strašidlem je opravdu škoda...neznáš jinýho míň otahanýho malíře? protože jinak je perfektní, vtipná, povedená:) možná mám jen zvrhlej smysl pro humor a tys to tak nemyslel, ale je jak z nějakého filmu od Švankmajera, tragi-komická:) (dobrá, mlčím, akceptuju:) "Cenzurou významu neprošla slova něžnými kladivy napadrť rozbitá" s výhradama k obrazu, ale dobrý:) rým "rozbitá-nechytaj" je tak strašnej, že nenacházím slova:) vulgarismy nevadí, jsou-li použity vhodně a to v tvých věcech občas jsou (někdy jimi zbytečně plýtváš - pak ztrácí na účinnosti, kořeň střídmě)...ale pokud používáš trošku archaický jazyk a spisovné tvary, tak to puberťácké "nechytaj" prostě rve uši:)...nemluvě o tom, že se nerýmuje:) je to blbost, ale zbytečná...chyby ve formě tam, kde je forma důležitá, celou věc sráží myšlenky štěstí prosím ne:) chápu použití, ale nezapleveluj si věci laciným kýčem, je to škoda nakonec, když tak nad tím přemýšlím, tip si to zaslouží...když vidím, co tu lidi běžně tipujou, tak netipovat tohle by byla škoda...ale máš i lepší věci, být k nadanému shovívavý je nevýchovné:)

těša
03. 12. 2007
Dát tip
děkuju za obsáhlé kritiky, krchovskýho už jsem nečetl poměrně dlouho,ale asi mi už zalezl pod nehty. Formu (aspoň vědomě) nepiluju, už se mi tak nějak skládá v hlavě sama, možná, že na úkor trefnějšího vyjádření kvůli omezení rýmem. Nechci ten text hájit, protože to může být autorský sebeklam, ale po opětovném přečtení mám pocit, že z něj cítím, co jsem se do něj snažil dát a že je to spíš věc mého naprostého nevkusu. Tak díky, zvlášť jestli budeš pozorovat i nadále, a doufám že příště bude i vyjádření a metafory aspoň dostačující.

Baziliška
03. 12. 2007
Dát tip
máš tam silnější verše a slabší pasáže chválím pravidelný rytmus (délka verše je na poslech příjemná:) rýmování ti vcelku jde, rozhodně nadprůměrně na písmáka jen mě mrzí, že poslední dobu hodně piluješ formu (úspěšně) a bohužel zanedbáváš obsah (nemyslím pocit, ten je na báseň dostačující, ale jeho slovní a obrazné vyjádření) odpusť, ale přijde mi, že to s tou inspirací Krchovským trochu přeháníš na úkor vlastní tvorby;) jsi ve vývinu tak se čiň, budu pozorovat zpovzdálí (bezpečného;)

Micro
28. 11. 2007
Dát tip
hezky se ti to rýmovalo...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru