Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

STŘÍPKY - VÁHY

Výběr: Print, a2a2a
01. 12. 2007
26
57
4492
Autor
Marcela.K.

VÁHY Babička tatínkova matka měla na kredenci váhy šedomodré zobáčky těch prapodivných kovových ptáků co měly místo křídel zlaté misky se dotýkaly jako při polibku nosem jsem dosáhla právě tak do jejich výšky a prstem zkoušela jak se umí houpat houpity hou... Nesahej na to! ozval se vždy přísný babiččin hlas Tak jsem nesahala sedla jsem si způsobně na pohovku a návštěvu prokoukala směrem k almárce Tolik tolik moc jsem si chtěla vážit těch chvilek u babičky Dnes už si vzpomínám jen na babiččinu sestru která říkávala Mařko nech je co já bych za to dala kdyby přijely ke mně... kůlničku na dříví by mi mohly z domečku udělat! Proto když myslím na pratetu cinkají rolničky Proto když myslím na babičku vidím váhy které neváží...


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

,,Co to znamená vážit si života?" Steve Darden
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


STŘÍPKY - VÁHY


Babička Marie je tatínkova maminka.
Má už šedivé vlasy stočené vzadu přes takový drátek do drdůlku. Možná se neumí smát.
Je vysoká, hubená a neumí se mazlit.
Asi neví jak se jmenuju, protože když mluví o mně, říká :,,Ta druhá.“

Když je u babičky na návštěvě její sestra, teta Lola, směju se pořád.
Je menší, než babička a má veliký prsa. O těch ráda vypráví. Jak po ní pokukovali mužští, když byla mladá. Babička Marie se vždy mračí a říká:,,Proboha , Lojzka, mlč!“ A to teta…vlastně prateta... začne vyprávět ještě veseleji. Ale nevím, jestli není smutná, když odjede domů a je tam sama…když ji umřel strejda Toníček. Ten co po něm chtěla, aby ji koupil alespoň pejska a vozíček, protože neměli děti.
Ten strejda byl už mrtvej, dřív, než já se narodila. Ale můžu ho navštěvovat na hřbitově. Bydlíme kousek od hřbitovní zdi. Toníček má hrob pod vzrostlým kaštanem.
Prateta má bratra - dvojče. Jmenuje se Lojzík a bydlí v Praze. Umí krásně malovat, prý mi jednou něco namaluje do památníku.

Babička měla také manžela. To byl tatínek mého tatínka. Je pyšná, že byl pod penzí. Já nevím, co je být pod penzí. Já vím, jak chutná párek, který prodávali na reálném gymnasiu u okýnka studentům ke svačině. Dědeček tam pracoval jako školník.
I děda zemřel dřív, než jsem se narodila.

Když jdeme k babičce na návštěvu, moc se netěším. Má tam doma plno věcí, ale nesmí se na ně šahat! Třeba má i pejsky. Dvě sochy. Jsou skoro jako živí, ale nejsou na hraní. Jsou na parádu! I váhy se zlatými miskami jsou jen na parádu! A přitom by se s nimi dalo dělat tolik skvělých věcí! Třeba vážit knoflíky, které má babička v plechové krabici na almárce.
Ty váhy jsou šedomodré, mají takové zobáčky, kterými si musejí dávat pusinky, aby bylo správně zváženo. Babička má v dřevěné krabičce i malá závažíčka, vypadají jako ze zlata. Ty se dávají do té jedné zlaté misky a do té druhé by se mohly dát ty knoflíky! Jenže to by ty váhy musely být tety Loly. Babička mi vždycky řekne:,,Necháš to!“ když se prstem dotknu té zlaté misky a ona se začne houpat jako labuť na vodě.
Teta volá:,,Ale Mařko, nech je! Já kdyby přijely ke mně, nechala bych je, ať mi z domečku udělají kůlničku na dříví.“
Jenže babička asi nechce mít z domu kůlničku. Já stejně nevím, jak se to dá z domu udělat. To by mi musela Lola prozradit. Maminka říkala, že si teta dělá jen legraci. Ale já si myslím, že ne. Že by byla ráda, kdybychom k ní jely, jenže ona bydlí někde daleko na vesnici a nejezdí tam vlak, jako k bábince na Moravu.

Když odcházíme z návštěvy, vytahuje babička Marie pokaždé portmonku. To je peněženka, ale babička tomu takhle legračně říká. Někdy nám dá i papírovou tříkorunu. Prý si máme něco koupit. Dává ji Zuzance. Ona je starší a umí už počítat. Jenže my si nic nekupujeme. Máme doma pokladničku. Je to krásný plechový domeček. Žlutý s červenou střechou. Je hodně podobný tomu našemu, co v něm bydlíme. No a do té pokladničky házíme ty korunky, co dostaneme, protože musíme ten domeček, co v něm bydlíme, koupit od nemocnice. Já tomu nerozumím, proč má nemocnice domek postavený u hřbitova, ale prý tam měl bydlet správce . Jenže on měl moc tlustou paní manželku a ona se tam nevešla!
Maminka si , když ještě byl tatínek, naříkala, že v tom domku je vše malé. Že stavitel ošidil stavbu kvůli jiným domům v té čtvrti za hřbitovem. Tatínek pak říkal:,,Tak se nezlob, maminko, oni ho nakonec zavřeli.“ A na to prý maminka odpovídala :,,Sem ho měli zavřít! S manželkou a dvěma dětmi!“ a tatínek si šel raději na schody zakouřit…

,,Teď jsme tu tři holky v chalupě,“ říkává maminka…jenže já bych byla radši, kdyby tu byl i tatínek. Bude zima a on měl tak teplé ruce. Celou zimu chodil bez rukavic a přitom tolik hřál…


57 názorů

Marcela.K.
01. 02. 2021
Dát tip

Aničko, díky za takovou pochvalu.

Zvláštní je, že s odchodem této babičky jsem zažila něco, čemu se těžko věří...přehrabu to tu a pošlu ti odkaz ;-)


annnie
01. 02. 2021
Dát tip

Marcelko! Tohle je pro mě nejlepší, co jsem zatím od tebe četla. Vjelo mi to do mysli i srdce jak po skluzavce. Dík, tip a.


Marcela.K.
01. 02. 2021
Dát tip

.


Marcela.K.
06. 08. 2019
Dát tip
.

8hanka
24. 01. 2012
Dát tip
Vasa maminka mala velke srdce...nie kazdy sa dokaze vysporiadat s nespravodlivostou...moja mama sa podobne starala o otcovych rodicov...byvali s nami az do ich smrti...po cely cas setrili peniaze a odkladali najkrajsie ovocie pre svoju dceru...mali sedem deti(doromady 9, ale dve zomreli este ako deti), no iba jednej dcere venovali naplno lasku i peniaze.

Marcela.K.
24. 01. 2012
Dát tip
Víš, nechci babičce ublížit. Je to už spousta let, co zemřela a je zajímavé, že jsem její smrt cítila - píšu o tom jinde. Fakt je ale ten, že pohřbila své dva syny. První zemřel mladý, nebyl ženatý...druhý byl můj táta a v té době, kdy s námi maminka zústala sama, založila babička vkladní knížku na jméno svého posledního žijícího syna. Jako kdybychom ji my a maminka nezajímaly. Přitom moje maminka se o ni starala až do smrti... nevěděla o tom a když tu vkladní knížku s tetou objevily při úklidu, řekla nám to později a říkala, že jí to bylo hodně líto....ale ani strýc, ani teta se nad tím nepozastavili a naspořené peníze si nechali. Přesto s nimi maminka udržovala dobré vztahy až do jejich smrti.

8hanka
24. 01. 2012
Dát tip
mozno som pouzila prisilne slova, no pamatam si moje deti, ked boli male, ako uprimne milovali dedka, tesili sa z jeho prichodu k nam, no on sa k nim choval nevsimavo, najma k mladsiemu synovi, odmietal ho...k vnukom dcery sa choval uplne inak...najhorsie bolo, ked prisiel aj s nimi , deti vnimali rozdielny pristup a pytali sa...

Marcela.K.
24. 01. 2012
Dát tip
Krutost je příliš silné slovo...ani bezcitnost mi tu nesedí. Babička spíš jen neuměla "zacházet" s malými dětmi a už vůbec ne s holkama, sama vychovala tři syny. Byla už opravdu babička (bylo jí přes šedesát), když jsme se narodily...

8hanka
24. 01. 2012
Dát tip
priam citm tu bolavu detsku dusicku, ktora nechape...preco sa niektori dospelaci nedokazu priblizit k dietatu? Pochopit jeho tuzby, umoznit mu blizsie spoznat lákadla... vidiet v nom citliveho cloviecika, ktoreho zaboli krutost, nevsimavost, bezcnitnost... *****

Horavin
05. 05. 2008
Dát tip
Líbí se mi stylizace dítěte, jak bys jsi se sdělovala ve věku odpvídajícím vzpomínce. Jak říkáš, píšeš střípky pro vnoučata, ale já myslím, že by tvé psaní nebylo tak dobré, kdybys nepsala pro pochopení svých vlastních vztahů. Moje babička byla taky Mařka a připomněla jsi mi, že jsem si loni zaznamenal podobné, svoje nejvzdálenější a přesto živé vzpomínky z ranného dětství asi od mých dvou let. Jenom si nejsem jistý, zda jsem zvládl právě tu stylizaci. Pocity dvouletýho prcka se velice obtížně stylizují do slov, snad jen jako vzpomínky osmiletýho kluka s dobrou slovní zásobou. Na Písmák jsem je zatím neumístil, ale chci to udělat, i když mi moje stylizace zdaleka nepřipadá tak zdařilá jako Tvoje. Pšlu avi. V rodině mi je nechtěli věřit jenom proto, že si nikdo sám nevybavil skoro žádné vlastní vzpomínky z mládí, natož z dětství a proto všichni svorně tvrdili, že žádnej dospělej člověk si nemůže pamatovat vůbec nic z předškolního věku, že to mám z vyprávění. To je však úplná pitomost, pamatuju si mnoho detailů a vybavuji nejrůznější situace poměrně živě. Když se ponořím hlouběji, vybavují se ještě další podrobnější detaily, až mě to překvapuje.

Marcela.K.
25. 01. 2008
Dát tip
*

jarouch
08. 12. 2007
Dát tip
budu se snažit :)

Marcela.K.
08. 12. 2007
Dát tip
...mám první, je jí půl roku a když se narodila, začala jsem střípky psát :-) takže koukej žít tak, abys měl o čem psát :-)

jarouch
08. 12. 2007
Dát tip
jé, to je pěkny :) to udělám taky až jednou nějaky možná budu mít :)

Marcela.K.
08. 12. 2007
Dát tip
Jsou to jen vzpomínky a i jména jsou pravdivá, neměnila jsem je...píšu to pro vnoučata... a děkuji, jarouchu :-))

jarouch
08. 12. 2007
Dát tip
Píšeš působivě. Když ještě budeš psát tak, že od toho nebudu schopnej odtrhnout oči (jsou tu takoví autoři, ale těm právě u mě často chybí ta působivost), potom si tě přečtu asi celou, protože to jinak nepůjde :) To jsou 100% vzpomínky, nebo jsi něco i domýšlela? *

těša
04. 12. 2007
Dát tip
to jsem rád...mylenko :-)) mě taky potěšilo přečtení, tak jsme si kvit:)

Marcela.K.
04. 12. 2007
Dát tip
To mě těší...těšo :-))

těša
04. 12. 2007
Dát tip
zezačátku jsem chtěl odejít, ježto takovéhle texty moc nemusím, ale věřil jsem upozornění od lakrova, což se nejvíc vyplatilo, určitě tipuju a posílám gratulaci, oslovilo mě to i jako člověka naprosto nesnášejícího tenhle...subžánr, nevim, jak to nazvat - možná nostalgické povídky z dětství.


Marcela.K.
04. 12. 2007
Dát tip
...a2a2a...já vím, ale je to opravdu to , co si z táty jediné pamatuji, že chodil v zimě bez rukavic a měl teplé ruce...je to málo, nebo hodně? Nepamatuju si jinak nic, všechno to o tátovi je spíš z vyprávění...byly mi 4 roky.... byla to věta k návaznosti na Teplou dlaň.

co k tomu ...Jen pár hvězdiček***

Uplně krásný, myslím, že kdybych to chtěla nějak rozpitvávat, jenom bych to zkazila. Tak prostě moc pěkný.

reka
03. 12. 2007
Dát tip
souhlas s Winterem a Narvahem; nutí se to do určité pozice, stylizuje se to do pohledu dítěte, ale já tomu bohužel vůbec nevěřil.

vyřídím, dík za avi

Lakrov
02. 12. 2007
Dát tip
A hleďme, mrtví psi se probrali! Že by vyhlídka lepších časů? (Že to ale trvalo.)

StvN
02. 12. 2007
Dát tip
Patos patos patos.

pozorovatel
02. 12. 2007
Dát tip
co se mi tu líbí nejvíc, je don´t worry kritika (měla by publikovat)

a2a2a
02. 12. 2007
Dát tip
Mylenko, jsou to skutečně střípky, já to vnímám spíše jako poetickou prózu. Popis dětskýma očima sice není nic objevného, ale ty jsi ho zvládla stylisicky čistě. Tím, že jsi do textu začlenila vícero střípků a každý má svou historku, je tato próza příjemně čtivá, ale i realistická. A přestože ji dominuje laskavý nátěr, a vlastně právě proto, odráží naše přirozené očekávání. Jedinou drobnou výtku bych měl k samotnému závěru, kdy to hraje na city zbytečně silné.

Barman
02. 12. 2007
Dát tip
Výborná atmosféra v kombonaci s prologem..

Print
02. 12. 2007
Dát tip
Ty teda jedeš!:-)*

Bojíš se čtenáře. Vůbec s ním nelaškuješ, neděláš naschvály, prostě se snažíš vyprávět něco, o čem si myslíš, že je příběh. A on není, protože se bojíš tomu, že ti nikdo nebude rozumět a ztrácíš se ve stylu úřednic. Zapsat vše. I kraviny. Místy se mi to líbilo, když jsi se snažila trochu pomrkávat a ne jen odhučet myšlenku. Tenhle svět, který prezentuješ, se mi líbí, myslím, že ho dokážu ocenit, ale jiným přístupem k "tématu". (promiň za to, že se tě snažím prokouknout, jaká jsi - ale tak to neni, to bych si nedovolila, jen chci říct, jak na mě působí texty, které nejsou dotáhnuté do konce)

Vitex
02. 12. 2007
Dát tip
Cosi tam je :-) * *

Marcela.K.
01. 12. 2007
Dát tip
:-))) co to je za kritiku?! Kristiáne...

berg
01. 12. 2007
Dát tip
Víš Marsé, u Tebe člověk nikdy neví. Potácíš se někde mezi zajímavou výpovědí, hříchem diblíkovských zdrobnělin a kýčem, který má základ v kvantitě a absenci zpětného zrcátka, (retrospekce se tomu tuším říká). Tipnu a zase odcházím ( tak zavři oči, na straně dialogu naskočila nula). ÷)) *

Oldjerry
01. 12. 2007
Dát tip
Všecko co bych napsal už tu jednou i vícekrát je. Tak jenom tipnu za neskutečně lidský rozměr díla.

Janina6
01. 12. 2007
Dát tip
Já snad kvůli tobě začnu číst prózu - ale kdo to má stihat?!? :-)) Tohle mě nadchlo.*

FLO
01. 12. 2007
Dát tip
Mně se to líbí. Asi neví jak se jmenuju, protože když mluví o mně, říká :,,Ta druhá.“ Lost? :o) *

avox
01. 12. 2007
Dát tip
já už ji četla, ale přečetla jsem si ji s chutí znovu... je to takové povídání, když dítě nebo vnouče řekne - povídej, jaké to bylo, když jsi byla malá... */

Narvah
01. 12. 2007
Dát tip
přijde mi to umělé - tlačíš se do pozice, že nevíš o co jde, ale přitom věci vysvětluješ - stylizace.. mám fakt problém tyhle věci číst, protože mi přijde, že autor na mě hraje habaďůru..

tak to už radějinic neříkám :o) kdo to má pak utírat :o)

Marcela.K.
01. 12. 2007
Dát tip
reinko...vehnala jsi mi slzy do očí... dík... to mi neděléééj ;-))

reinka
01. 12. 2007
Dát tip
Mylenko, mám Tě ráda

Marcela.K.
01. 12. 2007
Dát tip
Ne!!! :-)) mají to být jen střípky...už tu mám asi tři...vlastně víc, ale ty jsou v básničkách...Když se mi v květnu narodila první vnučka, začala jsem je psát... mám tři děti, myslím, že vnoučat bude víc...chci aby jednou věděly, že byly papírové tříkoruny...a když mé vyprávění potěší i pár čtenářů, zde...budu spokojená...nemám ambice dělat díru do světa...píšu si pro radost :-)

Winter
01. 12. 2007
Dát tip
Já jen, že próza na pokračování, to mi vždycky v mysli vytane 1000stranný rukopis :)

reinka
01. 12. 2007
Dát tip
těším(e) se .....

Marcela.K.
01. 12. 2007
Dát tip
Winter...chci a píšu to tak, jako kdybych se vrátila...jenže...jsem už babička...a to bude ten "kříž"...jsem mladá babička, asi budu muset počkat, až ještě víc "zdětinštím" a pak to přepsat :-) ale dík za názor...Mají to být jen střípky...nechci svá vnoučata unudit románem :-)

Marcela.K.
01. 12. 2007
Dát tip
Mám tři..ty děti...a kdybych je nepřiváděla na svět vždy s komplikacemi, bylo bych jich asi víc :-)) Když byl prvorozený malinký a já byla s ním a s druhorozeným na mateřské, moc mi chyběl kontakt s dospělými, chtěla jsem manželovi vše povykládat, ale zapomněla jsem, co si Honzík vymýšlel za novotvary...vyřešil to diář na lednici a tužka... Pak po letech si přivedl svoji budoucí ženu, byl to veselý večer, když jsem ten diář vytáhla :-) Doporučuji všem maminkám na mateřské :-)) Dám ji sem...i když je spíš do diáře :-) Štěstí se jmenuje.

Winter
01. 12. 2007
Dát tip
Já nevím, mě to tedy vůbec nesedlo. V několika dojmech vypíši proč (vzhledem k tomu, že jsem dostal avi a stojíš o hlubší kritiku): -Téma značně omšelé, ale dejme tomu, když se dobře a nápaditě podá, stále dokáže zabavit -jenže tento text mi moc nápaditý nepřišel, spíše obyčejný: je v něm něco osobního, něco vymyšleného, ale nic, nad čím bych se pozastavil; značně to souvisí se -stylem, který je rozpracován coby výčet osob, k nimž je přihozená nějaká "charakterotvorná" zmínka, jenže jen tak ledabyle: nevěřím, že by dítě nebylo přímo fascinováno, některými zvyky starších, třebas si perfektně dokáži představit dlouhou pasáž o prsech babičky, která by byla podána s naprostou naivitou a údivem, teď jsem si náhodou rouzpomněl na Grassův Plechový bubínek, kde bylo velmi zajímavě podané babiččino "podsukní". Všeho je zde strašně moc a nic pořádně, od jedné věci ke druhé, jistě účel, aby text vyzněl "dětště" (nebo jak se to řekne), ale ve výsledku mi připadl spíše roztěkaně, nesoustředěně. Nesoustředěně se mi zdá jako klíčové slovo. Takže takhle bych to viděl já, samozřejmě se mohu mýlit, nakonec se asi mýlím, protoež text své čtenáře našel.

bestye
01. 12. 2007
Dát tip
vzpomínky - vždycky nás dokážou úplně pohltit. i já si teď na pár věcí z dětství vzpomněla. díky za to. *

super :o) moje babička měla taky takové váhy, a nezakazovala nám na ně sahat...kromě těžkých kilových závaží měla ještě dřevěnou krabičku se závažíčky 10,20,50 atd gramů...dík za tu vzpomínku :o)

Lakrov
01. 12. 2007
Dát tip
Je to tou svou sladkou nevědomostí stejně krásné, jako dva předchozí střípky. Deformace povoláním (programování) mě navádí přemýšlet, co s takovými střípky dál. Jak takovéhle 'moduly', z nichž každý má (nebo může mít) svou funkci, pospojovat do jednoho těla. Ale to je na Tobě (nebo Vás? :-) - překvapila mě papírová tříkoruna, tedy spíš to, že ji (tady) někdo pamatuje). Možná je spojovat ani nechceš. A kdyby, stejně si myslím, že s tím Ti nikdo nepomůže... možná s gramatikou (interpunkce, chceš? :-) ) Učarovala mi už 'prolog' volno-básnička: (tolik moc jsem si chtěla vážit/těch chvilek u babičky..) A nejen proto, že mám takovéhle váhy po babičce postavené na kredenci (a nejsou tam na parádu, ale na vážení). A 'Ta druhá' mě strašně ranila (jako Tebe). Pratetin bratr (a jeho 'nespojování si' s babičkou) je tak 'dětsky nepromyšlené'... Skoro nemohu uvěřit, že by si to dítě (ty?) neuvědomilo(la), ale když to píšeš, tak to musí být pravda :-) A pak věta: 'Já vím, jak chutná párek, který prodávali...'; to jak nádherně ledabyle je zařazena mezi ty ostatní vážné. Jako to umí děti. Tenhle způsob dětského, nepromyšleného vyjadřování si myslím člověk nemůže pamatovat z vlastního dětství. To může odposlouchat až jako velký (větší). Pokud to slyší. Myslím, že máš děti ráda :-). D.T.R.

wazzup
01. 12. 2007
Dát tip
opravdu pěkný, osobní, milý...

Háber
01. 12. 2007
Dát tip
* veľmi pekné

reinka
01. 12. 2007
Dát tip
mylenko...to je to nejhezčí za poslední dobu, co jsem četla....jde to dát více tipů :o)))))))))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru