Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

STŘÍPKY - VÁNOČNÍ

11. 12. 2007
14
20
2225
Autor
Marcela.K.

VÁNOČNÍ PŘÁNÍ Letos není objednaný sníh který by zakryl špínu světa hvězdy snad také smilují se kdo musí... ať si s nimi létá snad Hvězda betlémská všem poví Darujte srdce Ježíškovi Letos zas v jeslích dítě spinká slyšíte písničku co zní to Láska probudí se v srdcích první zas budou poslední... a Hvězda betlémská už kreslí pasáčkům cestu přímo k jeslím... Letos snad máte ještě čas probudit se... příběh tu máte o tom jak Láska roste víc když po hrstech ji rozdáváte To Hvězda betlémská zas letí Jas v očích všem...ne jenom dětí

Každé vánoce jsme měly upletené.
 
,,Běžte bruslit, venku je krásně,“ tvrdila maminka, ale nám se vůbec nechtělo. Vždyť i králíci v králikárně měli ve dne přes pletivo pověšený koberec, protože mrzlo. Ale maminka byla neoblomná. Když řekla, že je venku krásně, bylo krásně a bruslit se jít musí.
Dřevěná bouda na kluzišti je promrzlá až praská. Škvírami mezi prkny do ní nafoukal sníh. Jsme tu samy dvě. Děti nikde, jen vzadu u hokejové branky se motá pár velkých kluků.
Zmrzlé prsty nechtějí poslouchat. Sestřička mi pomáhá zašněrovat brusle. Jsme zmrzlé jako dva opuštění ratlíci. Snažíme se zahřát, ale nohy v botkách máme ztuhlé, mráz leze pod nehty. Po tvářích se mi kutálejí slzy :,,Zuzanko, já chci domů, je mi zima.“
Zuzka je starší a rozhodne : ,,Jde se! Přece tu neumrzneme.“
Sundáváme brusle, zkřehlé prsty vypovídají službu, ale představa tepla doma u kamen nás popohání do kopce.
Zvoníme a brečíme. ,,Maminko, pusť nás domů. Venku je hrozný mráz a na kluzišti nikdo není.“
Maminka se směje a honem vaří čaj. Mne mi prsty u nohou a říká : ,,Vy moje zmrzlinky, tak nebulte. Měly jste přijít hned.“ Nevím, nepamatuji si, jestli mi pak ještě někdy v životě byla tak hrozná zima, jako to předvánoční odpoledne.
 
Je Štědrý den. Jdeme se Zuzankou pro babičku Marii. Bývá o Vánocích u nás na večeři a na dárky. Ježíšek už to o ní ví a nosí jí je k nám.
Venku je bílo a tak si bereme sáňky. Babičku už bolí nohy a tak ji kousek svezeme. Musíme opatrně, abychom ji nevyklopily do závěje.
 
Zvoní zvoneček, voní jehličí a my se sestřičkou vybíháme z koupelny, kde jsme si myly po večeři ruce a pouštěly v umyvadle lodičky ze skořápek  s maličkými svíčičkami…
 
,,Byl tady, byl tady!“ křičím a směju se.
 
Ne, nepamatuji si, co nám kdy přinesl. Jen vím, že ten rok, co jsme málem umrzly na kluzišti, nám nadělil dva bílé svetry. Zuzanka ho měla s modrým kostkovaným lemem a já s červeným. Jenom ten můj svetr za něj musela doplést ten rok maminka. Nadělil mi ho i s navlečenými jehlicemi. A pak že dělá zázraky!

20 názorů

8hanka
23. 01. 2012
Dát tip
dalsie krasne spomienky, i ja som si uzila pri korculovani mrazu, chodili sme na Vah, do topanok sa nezmestili hrube ponozky, takze sme boli so sestrou coskoro zmrzle, domov sme sli az vtedy, ked sme uz necitili prsty...doma nam maminka strcila nohy do lavora s horucou vodou, bolo to strasne, no pomohlo:))) *****

Lakrov
19. 02. 2009
Dát tip
> ...Nadělil mi ho i s navlečenými jehlicemi. A pak že dělá zázraky! Krásný závěr. Připomíná mi, jak se některé děti, ač už vědí, kdo nosí stromek a ty dárky pod něj, do poslední chvíle brání přiznat, že to vědí a zveřejnit tak jedno ze svých velkých zklamání. Máme takové děti doma -- a když se na ně člověk podívá, vůbec by do nich neřekl, že pořád chtějí, abychom před nimi ten stromek schovávali až do zazvonění zvonečku...

Marcela.K.
18. 02. 2009
Dát tip
...

jejdavilda
20. 10. 2008
Dát tip
Jako od Lady.

Robinia
12. 12. 2007
Dát tip
Moje maminka moc nepletla, spíš teta, Od ní jsem se to naučila a v dobách, kdy byly moje děti malé, jsem je "obštrikovávala" taky... Ty Tvoje střípky pro vnoučata je moc dobrý nápad :-) avox: Angoráky taky můj táta choval, a ta vlna z nich byla tak heboučká :-)

Janina6
12. 12. 2007
Dát tip
Jů... vyvolala jsi mi vzpomínku, kterou jsem už ani málem nevěděla, že mám...! taky jsme takhle bruslily (já spíš "bruslila") a pak ty ztuhlé nohy tak pichlavě bolely při "rozmrzání", to si pamatuju, jak jsme se ségrou bulely... ale druhý den na rybník znovu!!!

nostalgik
11. 12. 2007
Dát tip
..ty jehlice byly přece pro maminku, určitě pak s nimi upletla ještě mnoho svetrů...:o)

Marcela.K.
11. 12. 2007
Dát tip
...jJá vím..už jsem ho jednou probodla, tak mi to vrací :-))

avox
11. 12. 2007
Dát tip
chovala jsem angoráky :-)) a pletla jsem pro maminku a brášky... */

reinka
11. 12. 2007
Dát tip
:O)))))))))) ten ruprecht si Tě dobírá :o)))))

Marcela.K.
11. 12. 2007
Dát tip
Ruprechte! :-(((

Marcela.K.
11. 12. 2007
Dát tip
Maminka nás oplétala stále...nebylo moc peněz a ona byla moc šikovná...dokonce i módní hity nám pletla...třeba kalhotový kostým :-) ale to už měla pletací stroj...myslím, že to byl v šedesátých letech sen mnoha pletařek...a ona si ho splnila. Alfi, nezlob :-))

ruprecht
11. 12. 2007
Dát tip
třeba ti chtěl naznačit, že se máš jít bodnout... :-) těma jehlicema... :-))

reinka
11. 12. 2007
Dát tip
:o)))))))) taky jsem jednou dostala svetr...který maminka pletla tři roky...byl mi jentaktak :o))))))

přijímáš záznamy do seznamu vnoučat? :o)

Háber
11. 12. 2007
Dát tip
*** milé

Marcela.K.
11. 12. 2007
Dát tip
..jo, naučila jsem se to...od maminky :-) A kniha? To ne :-) spíš památníček - pro vnoučata:-)

Vánoční přání * * * T * * *

chtěl aby ses naučila plést, asi? dva dárky v jednom...:o) pěkné střípky, bude kniha?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru